Μικροφίλμ Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
#1
Κάθε ενδιαφερόμενος (κυρίως κάτοικος Θεσσαλονίκης...) μπορεί να απευθυνθεί στο εν λόγω ίδρυμα που στεγάζεται στην Μονή Βλατάδων και να δει με ειδικές οθόνες μουσικά χειρόγραφα του Αγίου Όρους (κυρίως) σε μικροφίλμ (στην παλαιά και νέα γραφή):

http://www.pipm.gr/manuscript.htm
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
#3
Καμια ελπιδα να ανεβουν στο διαδυκτιο σε στυλ Ανεμη;

Ζηταω πολλα ε; :(
Ρώτησα εκεί και η απάντηση ήταν ότι είναι στο σχέδιο να ψηφιοποιηθούν για να μην καταστραφούν από την χρήση. Δεν ξέρω αν τα δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο...

Πάντως, υπάρχει ελέυθερη πρόσβαση με την συμπλήρωση ενός μικρού εντύπου για τον σκοπό της έρευνας που κἀνει ο καθένας ως αιτιολογικό για την χρήση των μικροφίλμ.

Επίσης υπάρχουν ενδιαφέροντα χειρόγραφα με ανέκδοτα μέλη στην νέα γραφή π.χ. το στιχηράριο (όχι όλο) του Γερμανού σε εξήγηση Νικολάου Δοχειαρίτου κ.α.

Προσωπικά έχω αντιγράψει πολλές σελίδες αλλά είναι υπό μορφήν ορνιθο-κοκορο-κλπ-σκαλισμάτων και μόλις τα φέρω σε λίγο ανθρώπινη μορφή θα ανεβούν.

Αυτά τα ολίγα.

Υ.Γ. Στην βιβλιοθήκη που βρίσκεται στον χώρο των μικροφίλμ υπάρχουν πάμπολλοι κατάλογοι του Αγίου Όρους, οπότε βρίσκεις το χειρόγραφο (συνήθως με την αρίθμηση του Πολίτη) και αν υπάρχει το βλέπεις.

Υ.Γ.2 συνήθως υπάρχουν τα της παλαιάς γραφής, με λίγο ψάξιμο βρίσκεις και της νέας :wink:
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος
#4
Υ.Γ. Στην βιβλιοθήκη που βρίσκεται στον χώρο των μικροφίλμ υπάρχουν πάμπολλοι κατάλογοι του Αγίου Όρους, οπότε βρίσκεις το χειρόγραφο (συνήθως με την αρίθμηση του Πολίτη)

Μάλλον ἐννοεῖτε τὴν ἀρίθμηση τοῦ καταλόγου Σπ. Λάμπρου.
 

Firfiris

Κωστόπουλος Ευθύμιος
#5
Μάλλον ἐννοεῖτε τὴν ἀρίθμηση τοῦ καταλόγου Σπ. Λάμπρου.
Ναι, ευχαριστώ δια την διόρθωσιν, έχω "χάσει τη μπάλα" με τα δεκάδες ονόματα των καταλογογράφων...
 

ixadin

Ηχάδιν
#6
Μήπως γνωρίζει κανείς πόσο κοστίζει η φωτογράφηση τους - φωτοτύπηση για τους εκτός Θεσσαλονίκης;
 
Top