Μαζικό κατέβασμα αρχείων (φωτογραφιών) από τις ψηφιακές βιβλιοθήκες

NKontis

Παλαιό Μέλος
#1
[Σημ. συντ. (π.Μ.)] Μετακίνηση μηνυμάτων από εδώ.

Αφού ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου όλους αυτούς που ανακαλύπτουν αυτές τις ωραίες σελίδες και μας τις ανακοινώνουν για να ωφελούμαστε και εμείς, επιτρέψτε μου να προσφέρω και εγώ ένα λιθαράκι σε ένα τεχνικό ζήτημα για όποιον ενδιαφέρεται.
Αναφέρομαι στο πώς μπορούν, όσοι διαθέτουν υπολογιστή Macintosh, να κατεβάσουν MONO τις φωτογραφίες από τις ψηφιακές αυτές βιβλιοθήκες γρήγορα, χωρίς κάποιο πρόγραμμα που κατεβάζει ολόκληρες τις σελίδες, με λίγα μόνο κλικ.
Ως παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω το πρώτο link που έχει αναρτηθεί στο πρώτο μήνυμα από τον κ. Νεοκλή (το χρφ με αριθμό 125)

1. Ανοίγουμε το πρόγραμμα Terminal που έχει κάθε υπολογιστής Macintosh.
2. Κάνουμε επικόλληση της ακόλουθης εντολής:

curl -O http://old.stsl.ru/files/manuscripts/new/379/379-125/379-125-[0001-0352].jpg

3. Πατάμε το ENTER και το αφήνουμε να κατεβάζει μόνο του.
4. Όταν κατέβουν όλες οι σελίδες κλείνουμε το Terminal.

Αυτομάτως όλες οι φωτογραφίες με τις σελίδες του 1ου χρφ θα κατέβουν μόνες τους στον αρχικό φάκελο του χρήστη.
Τόσο απλά!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αυτοσχεδιάζουμε με το Terminal γιατί μία λανθασμένη εντολή μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον υπολογιστή μας!!!

Για να κατεβάσουμε και τις φωτο από τα άλλα χειρόγραφα, ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία, απλώς αλλάζουμε την διεύθυνση και το εύρος των σελίδων στο τέλος της εντολής που βρίσκεται μέσα στις αγκύλες. Την διεύθυνση κάθε χρφ την βρίσκουμε αν πάνω σε οποιαδήποτε σελίδα του κάνουμε δεξί κλικ και ζητήσουμε Copy Link. Από αυτή την διεύθυνση αντικαθιστούμε τον αριθμό της σελίδας που βρίσκεται στο τέλος του link με την αγκύλη. Μέσα στην αγκύλη αλλάζουμε τον δεύτερο αριθμό ανάλογα με το πόσες σελίδες έχει το κάθε χρφ. Το πρώτο έχει 352 σελίδες, γι αυτό και έβαλα να κατεβάσει από την 1η με αριθμό 0001 μέχρι την 352η με αριθμό 0352.

Ελπίζω να είναι κατανοητά αυτά που γράφω. Μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες ψηφιακές βιβλιοθήκες.

Δυστυχώς δεν έχω κάποια αντίστοιχη λύση για υπολογιστές με Windows γιατί δεν τα χρησιμοποιώ, ως κατώτερο είδος λειτουργικού!!! :D :p :mad:
Πάντως είχα ακούσει πως στα Linux υπάρχει κάποιο αντίστοιχο προγραμματάκι με το Terminal που χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα εντολών. Ας το δουν αυτοί που έχουν Linux και τους ενδιαφέρει.

Μετά τιμής
Νεκτάριος Κόντης

Υ.Γ. Ελπίζω να μην χάλασα το θέμα με αυτές τις τεχνικές…περιττολογίες! Αν ναι, οι συντονιστές να πάρουν τις γομολάστιχες…!!!
 
Last edited by a moderator:

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
#2
Εναλλακτικά, υπάρχει το DownThemAll! add-on για Firefox σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Για να ξεκινήσουμε ένα μαζικό download, εισάγουμε την αρχική διεύθυνση και με αγκύλες, όπως έδειξε παραπάνω και ο Νεκτάριος, υποδηλώνουμε το τμήμα ή τα τμήματα που αλλάζουν, π.χ.

http://old.stsl.ru/files/manuscripts/new/379/379-125/379-125-[0001:0352].jpg

(προσοχή : όχι - μέσα στις αγκύλες) και μετά Start! Μάλιστα, πριν ξεκινήσει μας δείχνει ποια downloads ακριβώς θα γίνουν για επιβεβαίωση. Παρέχει και πολλές άλλες ευκολίες, όπως επιλογή με το ποντίκι μιας ομάδας από links και μαζικό κατέβασμα όλων των αρχείων που αντιστοιχούν στα links (πολύ βολικό στο Ψ για αναρτήσεις με πολλά συνημμένα, συνήθως mp3 αρχεία).

Να πούμε επίσης ότι το curl command line υπάρχει και σε Linux.
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#3
Εναλλακτικά, υπάρχει το DownThemAll! add-on για Firefox σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.
Το μόνο θέμα είναι να βρούμε ποια ακριβώς είναι η εικόνα που θα κατεβάσουμε. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα:
http://old.stsl.ru/manuscripts/sobranie-rukopisnykh-knig-protoiereya-d-v-razumovskogo/125
Όταν ανοίξουμε το <DownThemAll>, η σωστή εικόνα με την υψηλή ανάλυση είναι η: http://old.stsl.ru/files/manuscripts/new/379/379-125/379-125-ΧΧΧΧ.jpg.
Εναλλακτικά μπορούμε να βρούμε την διεύθυνση της εικόνας με το <view page info>, επιλογή <media> και μετά κάνοντας κλικ στις εικόνες που εμφανίζονται, βλέπουμε ποια είναι αυτή που μας ενδιαφέρει (γιατί εμφανίζει και τις εικόνες χαμηλής ανάλυσης, την προεπισκόπηση (thumbnails) κλπ.)
Εάν έχουμε την διεύθυνση της εικόνας μπορούμε να χρησιμποιήσουμε και άλλο πρόγραμμα όπως το "Free Download Manager".
Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί και σε άλλα σχετικά με ψηφιακά τεκμήρια θέματα, π.χ.
http://analogion.com/forum/showthread.php?p=205420
http://analogion.com/forum/showpost.php?p=117946&postcount=9
http://analogion.com/forum/showpost.php?p=138915&postcount=2
http://analogion.com/forum/showpost.php?p=116898&postcount=30
 
Top