Η ψαλτική σήμερα (2014)

... Αρκει μονο το ξεκινημα να γινει απο την κορυφη της πυραμιδας (της εφαρμογης των λογων του Κυριου εννοω....) !

... Λυπούμαι δε, ιδιαιτέρως, όταν γνωρίζω ιερείς, που δεν έχουν την απαραίτητη παιδεία να κατανοήσουν, τι εστί <<ψάλτης>> στον Ναό...

Το θέμα είναι όμως ότι είμαστε "κότες" και "γλύφουμε" τους αρχιερείς.

Που πήγαν άραγες, οι αλλοτινοί μάγκες των αναλογίων...; Τους πατήσανε τα τρένα;

Απάντηση στην ερώτηση «λειτουργοί ή επαγγελματίες», δεν έγινε από κανέναν σας. Πάλι φταίνε οι ιερείς και οι αρχιερείς... εμείς δεν είμαστε "μάγκες"....
Κύριε Ελέησον!!!
 

PANROUST

Μέλος
Παλι βεβαια για την Πατρα θα μιλησω . Απο το 1983 και μεχρι σημερα που εχω προσωπικη αντιληψη των πραγματων , ενας μονο προεδρος επι σειρα ετων ,ειχε προτεινει "καθοδο" απο τα αναλογια γυρω στο 85-86 αν δεν απατωμαι την Μ.Εβδομαδα ! Ηταν ο μακαριστος πλεον Πρωτοψαλτης - Μουσικοδιδασκαλος και αριστος μελοποιος με μεγαλο συγγραφικο εργο αλλα και πληθος μαθητων , κυρ-Σπυρος Γεωργακοπουλος ! ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΕ απο τους κλαψουριζοντες κατα τ'αλλα για την μη καταβολη του δωρου Πασχα στους Ναους της πολης τοτε .....Ενας μονο απειλησε με καθοδο και πηρε δωρο ....Τελευταιος που κατεβηκε Μ.Εβδομαδα απο αναλογιο κεντρικου Ναου της πολης το 2013 , δεχτηκε θετικα σχολια μεν , δεν ακολουθηθηκε δε. Ειναι μελος του σημερινου Δ.Σ του συλλογου μας , αλλα ειναι ....ενας .
Δεν ήταν μόνος αυτός...
 

svivaldi

Κόσσυβας Σπύρος
Απάντηση στην ερώτηση «λειτουργοί ή επαγγελματίες», δεν έγινε από κανέναν σας. Πάλι φταίνε οι ιερείς και οι αρχιερείς... εμείς δεν είμαστε "μάγκες"....
Κύριε Ελέησον!!!

Δηλαδή ο λειτουργός δεν μπορεί να είναι και επαγγελματίας???????
τι κόλλημα και αυτο με το λειτούργημα...τότε ας μην πληρώνετε κανένας να τελειώνουμε.
Αυτο το "κόλλημα" που έχουνε μερικοί με το τί δήθεν πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σωστοί ψάλτες(λειτουργοί?) δεν μπορω να το καταλάβω εν ετη 2014. Να φοράω γραβάτα την Κυριακη, να κοινωνώ σε τακτα χρονικά διαστήματα και αλλα τέτοια "δήθεν" για να με βλέπει η κυρα-μαριγούλα στο χωριό.
Και για να απαντήσω στο τελευταίο στον κύριο Γιώργο...είπα ποιο πρίν: Εμείς Φταίμεεεεε.Οι ψαλτάδες..

Συγνώμη αν παραφέρθηκα "λιγάκη".
 
Last edited by a moderator:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
[Σημείωμα συντονιστή] Παρακαλώ επί του θέματος και να προσέχουμε τι γράφουμε.
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
κύριε Καραγιαννάκη, τα ίδια και τα ίδια θα γράφουμε; Όσο είμαστε

υποχρεωμένοι να παρευρισκόμεθα καθ' εκάστην, έτσι θα είναι και οι Ναοί να καταβάλουν χρήμα

καθ' εκάστην (και κατ' αναλογίαν - αλλά ας μην το προχωρήσω αυτό γιατί

πάει μακρυά η βαλίτσα και δεν είναι για τα μάτια όλων).

Άλλο εθελοντής για ουράνιο μισθό και άλλο [...].

Λυπούμαι δε, ιδιαιτέρως, όταν γνωρίζω ιερείς, που δεν έχουν την απαραίτητη

παιδεία να κατανοήσουν, τι εστί <<ψάλτης>> στον Ναό και πόσο σημαντική

είναι η απόδοσή του, πόσο ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει. Και τελείως

υλιστικά να είναι τα κριτήριά του, πάλι συμφέρον είναι να έχει καλό <<ντελάλη>>.

Όσον αφορά τα δικαιώματά μας, αν δεν ρισκάρουμε, θα μείνουμε με τις τρεις κι εξήντα.

Το θέμα είναι όμως ότι είμαστε "κότες" και "γλύφουμε" τους αρχιερείς. Που πήγαν

άραγες, οι αλλοτινοί μάγκες των αναλογίων...; Τους πατήσανε τα τρένα;

Ο παλιοί μάγκες των αναλογίων σταμάτησαν δυστυχως να υπάρχουν,οταν η κατάσταση στον κλάδο μας,άρχισε να παιρνει διαφορετική πορεία απο την πρέπουσα..... (π.χ. οι διάφορες σχολές,οι εκάστοτε επιφοιτήσεις....:rolleyes: ,κ.α...) οπότε η δουλειά μας,αρχίζει να λειτουργει προς την κατευθυνση που φυσά ο...άνεμος! Δηλαδη...όπου μας συμφέρει!...
(''Γλειψίματα'', ''Υπακοή στον καθε τρελοκαμπέρη προεστό'' και αλλα τέτοια...)
 

PANROUST

Μέλος
Γνωριζετε κατι που δεν γνωριζω ;

Μεγάλος ντόρος :)

Διαβάστε προσεκτικά (αφήστε περί συλλόγου) κάποια γεγονότα όπου έγιναν μέσα στις εκκλησίες.
Όχι ότι δεν έχουν γίνει και σήμερα σε κάποιους ναούς των Αθηνών εν ώρα Θείας Λειτουργίας....
Κύριε farlekas τα συνδικαλιστικά και οι απεργίες μέσα στους ναούς δεν μου αρέσουν και ούτε να τα κουβεντιάζω (δεν είμαι εγώ όπου θα σώσω τους ιεροψάλτες) αλλά δεν μου αρέσουν και τα γεγονότα όπου αδικούν τους ιεροψάλτες.
Οι ιεροψάλτες δεν αδικούνται μόνο από τους εργοδότες τους αλλά και από τους ίδιους τους συναδέλφους τους.Είναι μία μεγάλη αλήθεια τουλάχιστον εδώ στην Αθήνα.Μπορώ να σας πω αρκετά παραδείγματα (όσο αφορά στο δεύτερο σκέλος) αλλά θα καρφώσω μερικούς χωρίς να το θέλω και θα γίνω κακός μετά.
Πριν ένα μήνα είχα στον ναό μου ένα μυστήριο να ψάλλω και μου ήρθε (καλεσμένος του Μυστήριου) ένας ιεροψάλτης αριστερός για να ψάλλει και αυτός.(Άσχετο.Εγώ βέβαια όχι μόνο δέχτηκα να ψάλλει αλλά να ψάλλει και μόνος και εγώ να την κάνω :D )
Πριν ξεκινήσει συστηθήκαμε.Εγώ ο τάδε και αυτός ο τάδε και ψέλνω αριστερά στην τάδε εκκλησία.
Μου είπε:Ξέρεις,ήμουν και εγώ ενεργό μέλος στον σύλλογο επί θητεία Γ.Σύρκα μέχρι κάποια στιγμή όταν μου ήρθε η εφημερίδα Ι.Ν. (Αρ.Φύλλου 248-249 Φεβρουάριος - Μάϊος 1986) και διάβασα απεργία,αποσύρθηκα από τον σύλλογο μια και για πάντα γιατί....κτλ.
Δεν του απάντησα γιατί δεν είχα καμία όρεξη αλλά το μετάνιωσα.
Θα του απάνταγα.Έχετε δίκαιο ότι δεν είναι σωστό περί απεργίας...αλλά δεν ήταν η λύση να σηκωθείτε να φύγετε για να υποστηρίξετε την διαφωνία σας προς το Δ.Σ....κτλ.
Το καλύτερο είναι κατά την δικιά μου γνώμη όσοι σύλλογοι είναι ανεργοί να ξανά ζωντανέψουν κυρίως από τους νέους ιεροψάλτες και μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους να δραστηριοποιηθούν τουλάχιστον σε εκδηλώσεις.
Τα υπόλοιπα θα έρθουν μετά.Μην λέμε τα ίδια και τα ίδια.Οι σύλλογοι θέλουν τους νέους με βοήθεια τους παλαιούς ιεροψάλτες για προχωρήσουν.Μην μένουμε στο τι έκαναν οι προηγούμενοι.
 
Last edited:

PanagiotisK

ως άνωθεν^
Απάντηση στην ερώτηση «λειτουργοί ή επαγγελματίες», δεν έγινε από κανέναν σας. Πάλι φταίνε οι ιερείς και οι αρχιερείς... εμείς δεν είμαστε "μάγκες"....
Κύριε Ελέησον!!!

Πες με εσύ πρώτα εσύ τι είναι ο παπάς και ο ιατρός.

Πως ορίζεις το λειτούργημα;
 

svivaldi

Κόσσυβας Σπύρος
εγώ έδωσα αλλά το σόλιο μου διαγράφηκε. έκανα copy paste απο λεξικό τί σημαίνει Λειτουργός και τί Επαγγελματίας..Λειτουργός δεν είναι απαραίτητα άμισθος!!!!
 

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
εγώ έδωσα αλλά το σόλιο μου διαγράφηκε. έκανα copy paste απο λεξικό τί σημαίνει Λειτουργός και τί Επαγγελματίας..Λειτουργός δεν είναι απαραίτητα άμισθος!!!!

Προσοχή στις διαγραφές!!! Καταντήσαμε πολιτικό κόμμαα!!!! Όποιος δεν συμφωνεί με την γραμμή κόμματος " ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ"

https://www.youtube.com/watch?v=yRIMlBoMJXE

Επί του θέματός μας τώρα:

Παιδιά δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε μεταξύ μας.. Όποιος θέλει να είναι ψάλτης (λειτουργός) ας είναι και όποιος θέλει να είναι επαγγελματίας ψάλτης ας είναι. Εγώ δεν πιστεύω να έγκειται εκεί το πρόβλημα της ψαλτικής εν έτει 2014. Ας αναζητήσουμε αλλού τις αιτίες που καταντήσαμε έτσι την ψαλτική μας.

ΥΓ: Παναγιώτη Τάκουλα και "άγιος ο θεός"..χαχαχαχα
 

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
Παίρνοντας αφορμή απο εδώ :http://analogion.com/forum/showthread.php?p=196951#post196951 Συνεχίζω τις σκέψεις μου για την ψαλτική τέχνη εν έτει 2014.

Να τονίσω ότι τους κυρίους Νεοχωρίτη και Παπατζαλάκη δεν τους γνωρίζω καθόλου. Τους βγάζω το καπέλο όμως γιατί έχουν κάνει θαύματα.
Πρώτη φορά τον κ. Νεοχωρίτη τον άκουσα από κοντά (και από τότε έχω να τον δω) πιτσιρικάς εν έτει 2004 Κυριακή των Μυροφόρων αν δεν κάνω λάθος όπου είχαμε ανέβει με το σχολείο για να βραβευτούμε στην Θεσσαλονίκη σε ένα φεστιβάλ για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Πιτσιρικάς δεν πολυκατάλαβα και πολλά αλλά με εντυπωσίασε ότι είχε πιτσιρικάδες πλάι του.

Θα μου πείτε και τι μας νοιάζει εμάς για τον κ. Νεοχωρίτη κτλ.
Δεν κάνω διαφήμιση των εν λόγω δασκάλων απλώς κάποιες σκέψεις να παραθέσω βλέποντας (youtube) και ακούγοντας κατά καιρούς τους δύο αυτούς ψάλτες και διάφορα σχόλια που γίνονται.

"Ρεσιτάλ¨δίνουν οι χοροί των κυρίων Νεοχωρίτη και Παπατζαλάκη και εμείς ασχολούμαστε αν έβγαλε ή έβαλε. Εδώ οι άνθρωποι φαίνονται ότι κάνουν δουλειά. Δεν εξηγείται αλλιώς οι τόσοι πιτσιρικάδες πλάι τους. Κανονάρχες , δομέστιχοι με τα όλα τους που ξέρουν να σταθούν στο αναλόγιο χωρίς να κοιτάνε γύρω τους λες ότι είναι στο γήπεδο. Όλοι τους με ράσα στραμμένοι προς το Ιερό Βήμα και τον Δάσκαλό τους. Ουτε σερέτια ούτε παράσημα. Εμείς εδώ κάτω τι κάνουμε προς τας Αθήνας , και τις λοιπές μεγαλουπόλεις?? Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, τον ύπνο του κριτή και τον ύπνο τον πολύ βαθυυυυυυ.

Έλα τώρα μωρέ? Που χρόνος για τέτοια? Πήραμε ποτέ τα παιδάκια της ενορίας μας από το χέρι να τους μάθουμε ένα κύριε ελέησον, ένα πάσα πνοή , ένα κανονάρχημα,μπααα......
Να πάνε στη σχολή να μάθουν να παβουγαδίζουν και έτοιμοι ψάλτες με "φτυχία" και περγαμηνές.

Α θα μου πείτε πάνε κατηχητικό..Σωστά το ξέχασα. Εκεί τι μαθαίνουν όλη την παράδοση της Εκκλησίας μας και γι αυτό δεν πατάνε και στην Εκκλησία. Έχω δει 100 παιδάκια σε κατηχητικό και στην εκκλησία την Κυριακή 15. Άντε να μου ζήσουν!!!!Προτεσταντάκια θα τα κάνουμε... Και μετά που νεολαία στην εκκλησία. Λογικό μου φαίνεται.

ΕΕΕΕΕΕιιιι που πάμε ωρέ?? Έτσι δίδασκαν οι παλιοί δάσκαλοι? Δεν νομίζω.
Το σχολείο της ψαλτικής είναι ένα και λέγεται ΑΝΑΛΟΓΙΟ!!!!!Εκεί θα μάθουν τα πάντα..Πουθενά αλλού. Όλα τα υπόλοιπα είναι συμπληρωματικά!!

Αυτό που έχουν δημιουργήσει εκεί πάνω στην Νεάπολη στον Αι Γιώργη αυτοί οι Δάσκαλοι, ελάχιστοι το έχουν καταφέρει μετρημένοι στα δάκτυλα..

Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε μήπως ότι κατι δεν πάει καλά? Και φταίμε τελικά μόνο εμεις οι ψαλτάδες και κανένας άλλος.

Μήπως μας έφαγε ο "βεντεττισμός" ?

Γνωρίζω ανθρώπους που κάνουν έργο και δεν τους ξέρει κανένας . Σε λίγα χρόνια οι μαθητές κάποιων αφανών και παραγκωνισμένων δασκάλων θα κοσμούν μαζί με τους μαθητές τους,αναλόγια κεντρικών ναών της Ελλάδος (έχει ήδη γίνει η αρχή).

Τελικά δεν είναι στραβός ο γυαλός!!!! Εμείς "μπατάραμε"!!!
 
Last edited:

farlekas 1980

Παλαιό Μέλος
Παίρνοντας αφορμή απο εδώ :http://analogion.com/forum/showthread.php?p=196951#post196951 Συνεχίζω τις σκέψεις μου για την ψαλτική τέχνη εν έτει 2014.

Να τονίσω ότι τους κυρίους Νεοχωρίτη και Παπατζαλάκη δεν τους γνωρίζω καθόλου. Τους βγάζω το καπέλο όμως γιατί έχουν κάνει θαύματα.
Πρώτη φορά τον κ. Νεοχωρίτη τον άκουσα από κοντά (και από τότε έχω να τον δω) πιτσιρικάς εν έτει 2004 Κυριακή των Μυροφόρων αν δεν κάνω λάθος όπου είχαμε ανέβει με το σχολείο για να βραβευτούμε στην Θεσσαλονίκη σε ένα φεστιβάλ για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Πιτσιρικάς δεν πολυκατάλαβα και πολλά αλλά με εντυπωσίασε ότι είχε πιτσιρικάδες πλάι του.

Θα μου πείτε και τι μας νοιάζει εμάς για τον κ. Νεοχωρίτη κτλ.
Δεν κάνω διαφήμιση των εν λόγω δασκάλων απλώς κάποιες σκέψεις να παραθέσω βλέποντας (youtube) και ακούγοντας κατά καιρούς τους δύο αυτούς ψάλτες και διάφορα σχόλια που γίνονται.

"Ρεσιτάλ¨δίνουν οι χοροί των κυρίων Νεοχωρίτη και Παπατζαλάκη και εμείς ασχολούμαστε αν έβγαλε ή έβαλε. Εδώ οι άνθρωποι φαίνονται ότι κάνουν δουλειά. Δεν εξηγείται αλλιώς οι τόσοι πιτσιρικάδες πλάι τους. Κανονάρχες , δομέστιχοι με τα όλα τους που ξέρουν να σταθούν στο αναλόγιο χωρίς να κοιτάνε γύρω τους λες ότι είναι στο γήπεδο. Όλοι τους με ράσα στραμμένοι προς το Ιερό Βήμα και τον Δάσκαλό τους. Ουτε σερέτια ούτε παράσημα. Εμείς εδώ κάτω τι κάνουμε προς τας Αθήνας , και τις λοιπές μεγαλουπόλεις?? Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, τον ύπνο του κριτή και τον ύπνο τον πολύ βαθυυυυυυ.

Έλα τώρα μωρέ? Που χρόνος για τέτοια? Πήραμε ποτέ τα παιδάκια της ενορίας μας από το χέρι να τους μάθουμε ένα κύριε ελέησον, ένα πάσα πνοή , ένα κανονάρχημα,μπααα......
Να πάνε στη σχολή να μάθουν να παβουγαδίζουν και έτοιμοι ψάλτες με "φτυχία" και περγαμηνές.

Α θα μου πείτε πάνε κατηχητικό..Σωστά το ξέχασα. Εκεί τι μαθαίνουν όλη την παράδοση της Εκκλησίας μας και γι αυτό δεν πατάνε και στην Εκκλησία. Έχω δει 100 παιδάκια σε κατηχητικό και στην εκκλησία την Κυριακή 15. Άντε να μου ζήσουν!!!!Προτεσταντάκια θα τα κάνουμε... Και μετά που νεολαία στην εκκλησία. Λογικό μου φαίνεται.

ΕΕΕΕΕΕιιιι που πάμε ωρέ?? Έτσι δίδασκαν οι παλιοί δάσκαλοι? Δεν νομίζω.
Το σχολείο της ψαλτικής είναι ένα και λέγεται ΑΝΑΛΟΓΙΟ!!!!!Εκεί θα μάθουν τα πάντα..Πουθενά αλλού. Όλα τα υπόλοιπα είναι συμπληρωματικά!!

Αυτό που έχουν δημιουργήσει εκεί πάνω στην Νεάπολη στον Αι Γιώργη αυτοί οι Δάσκαλοι, ελάχιστοι το έχουν καταφέρει μετρημένοι στα δάκτυλα..

Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε μήπως ότι κατι δεν πάει καλά? Και φταίμε τελικά μόνο εμεις οι ψαλτάδες και κανένας άλλος.

Μήπως μας έφαγε ο "βεντεττισμός" ?

Γνωρίζω ανθρώπους που κάνουν έργο και δεν τους ξέρει κανένας . Σε λίγα χρόνια οι μαθητές κάποιων αφανών και παραγκωνισμένων δασκάλων θα κοσμούν μαζί με τους μαθητές τους,αναλόγια κεντρικών ναών της Ελλάδος (έχει ήδη γίνει η αρχή).

Τελικά δεν είναι στραβός ο γυαλός!!!! Εμείς "μπατάραμε"!!!

Καλα και τα υπολοιπα , αλλα σ'αυτη την παραγραφο ΔΙΝΕΙΣ ΡΕΣΤΑ !!! Σωστος !!!
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Σημερα το μεσημερι εντελώς συμπτωματικά μετά από χρόνια χρειάστηκε να μπω στο 220 το οποίο σχεδόν πάντα κατακλύζεται από φοιτητές. Μέσα στο γεμάτο λεωφορείο ήταν και ένας νεος πιθανοτατα φοιτητης με το Μουσικό Θησαυρό διαβάζοντας το χερουβικο του πρώτου ήχου του Πέτρου Εφεσιου. Δεν αποκλείεται να το μελετουσε για την εκκλησία του και όχι για κάποιο ωδείο αφού είχε προσθέσει και καποιες αγκυλες διακριτικα με μολύβι.

Αυτή την εικόνα κράτησα μέσα μου και έδιωξα τις απαισιοδοξες σκέψεις για το παρόν και μέλλον της ψαλτικης που κάποιες φορές γεμίζουν το μυαλό μου.
 
Top