[Ερώτηση] Η βαρεία

eleftheriou

Ανδρέας Ελευθερίου
Όταν ξεκίνησα να μαθαίνω ψαλτική ο δάσκαλός μου μας έλεγε οτι οι βαρείες μπαίνουν για λόγους ορθογραφίας και οτι στην εκτέλεση "τις αγνοούμε για τώρα".

Αργότερα κατάλαβα οτι αυτό το έλεγε γιατί ψάλλαμε από αναλυτική γραφή (Ταλιαδώρος, Χρύσανθος, Πρίγγος) και τις περισσότερες φορές η εκτέλεση της βαρείας ήταν ήδη αναλυμένη στο κείμενο (υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκτέλεσης της βαρείας σε διάφορες θέσεις).

Όταν όμως βρέθηκα στο Άγιον Όρος και είδα πώς έψαλλαν από τα κλασσικά κείμενα, πρόσεξα πώς εκτελούσαν τη βαρεία και προσπάθησα να "κλέψω" τις θέσεις που άκουγα.

Αργότερα ακόμα διάβασα το Θεωρητικό του Καρά που μιλούσε κάπως πιό πρακτικά για τη βαρεία [1] και την εκτέλεσή της και είδα πώς την εκτελούσε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία.

Αργότερα διάβασα και το βιβλίο του Δ. Νερατζή που αναφέρει σχετικά.

[1] Τα παλαιότερα θεωρητικά ανέφεραν συνήθως γενικά και αόριστα περί "βαρύτητος του επόμενου φθόγγου" κάτι που ποτέ δεν είχα εννοήσει. Προφανώς οι παλαιότεροι δε θέλανε να μπούνε σε λεπτομέρειες καθότι η εκτέλεση της βαρείας είναι πολλές φορές υποκειμενική και πολλές φορές γίνεται σαν λαρυγγισμός και όχι σαν ανάλυση.

Ιδίως στα σύντομα όπου βαρείες και πεταστές "λειαίνονται" χάριν της ευρυθμίας, καθώς νομίζω!
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Περί της εκτέλεσης και καταγραφής της βαρείας αναφέρθηκαν αρκετά και στο θέμα αυτό.
 
Top