Η Πατριαρχική Επιτροπή του 1914 (Κωνσταντινούπολη)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#1
Στο βιβλίο Γεωργίου Δ. Καμαράδου-Βυζαντίου, Βιογραφία Νήλεως Καμαράδου, μουσικοδιδασκάλου. Αθήνα 1976 αναφέρεται οτι το 1914 συστάθηκε δωδεκαμελής μουσική επιτροπή με μέλη όπως ο Ν. Καμαράδος, Στ. Βραχάμης και άλλοι. και σκοπό τη συμπλήρωση του έργου της επιτροπής του 1881, κατάρτιση νέου θεωρητικού (υποεπιτροπή Καμαράδος, Πρωγάκης, Βραχάμης) και την κατασκευή τελειοτέρου οργάνου απόδοσης των Βυζαντινών διαστημάτων. Το όργανο αυτό κατάφερε τελικά να κατεσκευάσει μετά από χρόνια με τη συνεργασία του μέλους της επιτροπής Σταύρου Βραχάμη ο Κωνσταντίνος Ψάχος στη Γερμανία με ονομασία (Εύειον) «Παναρμόνιον».

Αυτή η επιτροπή φαίνεται οτι ήταν και η τελευταία επίσημη Πατριαρχική μουσική επιτροπή με σκοπό την τακτοποίηση και προώθηση μουσικών θεμάτων. Ιδιαίτερα σημαντική η μαρτυρία αποζήτησης καταρτισμού νέου θεωρητικού της Βυζαντινής Μουσικής (παρότι ήδη είχαν το Χρύσανθο και την Επιτροπή του 1881). Φαίνεται οτι ο πόλεμος μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στο τελικό έργο της επιτροπής (δεν γνωρίζω να δημοσιεύτηκε κάτι). Για το σκοπό καταρτισμού νέου θεωρητικού λίγα χρόνια αργότερα το 1922 έγινε δημόσια προκύρηξη που μάλλον δεν ευοδώθηκε πάλι ίσως λόγω του πολέμου και της καταστροφής του '22.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για την σχετικά άγνωστη Πατριαρχική Επιτροπή του 1914 και το έργο της.

Συνοπτικά να και ένας περιγραφικός κατάλογος των μουσικών επιτροπών και συλλόγων στην Πόλη στα τέλη του 19ου/αρχές του 20ου αιώνα για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες στο αναφερθεν βιβλίο του Γ. Καμαράδου:

Ίδρυση Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου, 1880 (Ν. Καμαράδος εκ των ιδρυτών)

Δεκαμελής Επιτροπή Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου, Δεκέμβριος 1880, Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄, Αφθονίδης, Τριανταφυλλίδης, Πασπαλλής, Σπαθάρης

Πατριαρχική Μουσική Επιτροπή 1881-83, Αφθονίδης, Βιολάκης, Ιωάσαφ, Κηλτζανίδης, Πρωγάκης, Σπαθάρης
Σκοπός: Επιθεώρηση έργου 3 δασκάλων, κατασκευή οργάνου
Χρησιμοποίησε και εκτίμησε την εργασία του Νηλέως πάνω στα διαστήματα

Πατριαρχική Μουσική Επιτροπή 1887, Κωνσταντίνος ο Ε' και Ν. Καμαράδος
Σκοπός: Τελειοποίηση Ψαλτηρίου οργάνου (πιθανόν, σ. 49)

Πατριαρχική Μουσική Επιτροπή 1895-98, Ν. Καμαράδος και Κ. Ψάχος
Σκοπός: Επιθεώρηση προς αποδοχή ή τροποποίηση των πορισμάτων της Επιτροπής του 1881

Εκκλησιαστικός Μουσικός Σύλλογος 1898, Ν. Καμαράδος, Κ. Ψάχος
Σκοπός: Να συνεχίσει το έργο της επιτροπής του 1895-98, δημιουργία σχολής κ.α.

Δωδεκαμελής Πατριαρχική Μουσική Επιτροπή 1914, Ν. Καμαράδος, Στ. Βραχάμης και άλλοι
Σκοπός: Συμπλήρωση έργου Επιτροπής 1881, κατάρτιση νέου θεωρητικού (υποεπιτροπή Καμαράδος, Πρωγάκης, Βραχάμης), κατασκευή τελειοτέρου οργάνου

Επιτροπή Διαγωνισμάτων του Εκκλησιαστικού Μουσικού Συλλόγου, 1922, Β. Καμαράδος και άλλοι
Σκοπός: Προκύρηξη κατάρτισης νέου θεωρητικού
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#2
Επιτροπή Διαγωνισμάτων του Εκκλησιαστικού Μουσικού Συλλόγου, 1922, Β. Καμαράδος και άλλοι
Σκοπός: Προκύρηξη κατάρτισης νέου θεωρητικού
Ολόκληρη η διακύρηξη περιέχεται στο περιοδικό «Νέα Φόρμιγξ», εκδότης Κωνσταντίνος Ψάχος, 1921-1922 που πρόσφατα αναρτήθηκε στο Ψαλτολόγιον. Επισυνάπτω τη σχετική σελίδα. Ενδιαφέρουσα η περιγραφή των περιεχομένων του επιζητουμένου θεωρητικού, προοριζομένου για πρακτική διδασκαλία των σχολών.
 

Attachments

Top