Συνηθίζεται η πέμπτη και έκτη επανάληψη της "Τιμιωτέρας" στο Όρθρο να λέγονται κάπως πιό μελωδικά από τις προηγούμενες (θυμίζω το "Καθείλε δυνάστας..." σε "παθητικό"

και την αλλαγή σε Πλ. Δ΄τρίφωνο στον Πλ. Δ' σε εκείνο το σημείο και είναι και άλλα). Γνωρίζει κανείς εάν έχει καμία βάση αυτή η πρακτική; Μήπως επειδή οι δύο τελευταίες επαναλήψεις επέχουν θέση "Δόξα" "Και νύν"; Ευχαριστώ.
Αγαπητέ Δημήτρη Χαίρε!
Η τιμιωτέρα του πλ.τετάρτου μεταβαίνει στον τρίφωνο πλ. του τετάρτου γιατί ακολουθεί, τουλάχιστον τις Κυριακές, η εννάτη ωδή η οποία ψάλλεται στον τρίφωνο πλ. του τετάρτου.
Επίσης αν προσέξεις στο αναστασιματάριο επανέρχεται στον πλ. του τετάρτου από το ΝΗ, δηλαδή δεν τελειώνει στην τριφωνία.
Όσον αφορά σε άλλα πειράματα π.χ. τύπου πρώτου παθητικού νομίζω οτι είναι καθαρές επιδείξεις γνώσεων εξωτερικής μουσικής από καλλιφώνους Πρωτοψάλτες και αυτό αποδεικνύεται από το αναστασιματάριο και το πως είναι καταγεγραμένες η τιμιωτέρα ανα ήχο.
Τέλος ας μην ξενάμε οτι η τιμιωτέρα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ήχο του κανόνα που ακολουθεί και όχι με τις καταβασίες όπως γίνεται σχεδόν σε όλους τους ναούς!!! :wink: