Η Επιτροπή του 1881 (Κωνσταντινούπολη)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#1
Από εδώ.

Επιτροπή του 1881, (Κων/πολη). Με πρωτοβουλία του πατριάρχη Ιωακείμ Γ' συγκλήθηκε το 1881 Επιτροπή υπό την προεδρία του αρχιμανδρίτη Γερμανού Αφθονίδη, με σκοπό να διασώσει την ουσία του ιερού μέλους σύμφωνα με τις επιταγές της παράδοσης. Η Επιτροπή αποτελέστηκε από τους:Γεώργιο Βιολάκη, Ευστράτιο Παπαδόπουλο, Ιωάννη Ρώσο, Παναγιώτη Κηλτσανίδη, Ανδρέα Σπαθάρη, Νικόλαο Ιωαννίδη και Γ. Πρωγάκη (ως γραμματέα) και αποφάσισε:α) Να εισαγάγει στη διδασκαλία και στην πράξη της εκκλ. μουσικής τονική βάση (εγκρίθηκε η εισαγωγή "τοναρίου"). β) Να κατατάξει σε ορισμένες χρονικές αγωγές όλα τα είδη των εκκλ. ασμάτων (εγκρίθηκε η εισαγωγή "μετρονόμου"στη διδασκαλία). γ) Να ορίσει τα μουσικά κείμενα που πρέπει να ψάλλονται, περιορίζοντας τα καινοφανή και τα ιδιότροπα. δ) Να εξακριβώσει τα τονιαία διαστήματα των 3 γενών και να τα καθορίσει με μαθηματική ακρίβεια στο μονόχορδο. ε) Να επινοήσει μουσικό όργανο για να εκτελούνται με κάθε ακρίβεια οι διαιρέσεις των φθόγγων του μονοχόρδου. στ) Να συντάξει στοιχειώδη διδασκαλία της εκκλ. μουσικής με βάση το νέο μουσικό όργανο (το Ψαλτήριο που κατασκευάστηκε το 1882). ζ) Να ιδρύσει "Μουσική Σχολή"(την "ΣΤ' Πατριαρχική") προς διάδοση της διδασκαλίας και διεύρυνση του κύκλου των φίλων και θιασωτών της ορθόδοξης εκκλ. μουσικής.
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
#2
Λίγα ιστορικά ακόμα για την Πατριαρχική Επιτροπή του 1881. Στο βιβλίο Γεωργίου Δ. Καμαράδου-Βυζαντίου, Βιογραφία Νήλεως Καμαράδου, μουσικοδιδασκάλου. Αθήνα 1976 αναφέρεται οτι ο Νηλέας Καμαράδος συνέστησε (μαζί με άλλους) το 1880 τον Ελληνικό Μουσικό Σύλλογο στην Πόλη. Το Δεκέμβριο του 1880, συστήθηκε και συνεδρίασε δεκαμελής επιτροπή του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου υπό τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄και τη συμμετοχή των Αφθονίδη, Τριανταφυλλίδη, Πασπαλλή, Σπαθάρη και άλλων που δεν αναφέρονται. Εκεί αποφασίστηκε η σύσταση της Πατριαρχικής επιτροπής του 1881.

Σχετικά θέματα

Παναγιώτης Κηλτζανίδης: Περί του ζητήματος της μουσικής της Ορθοδόξου Ανατολικής Ελληνικής Εκκλησίας

Προβληματισμός σχετικά με την κατάπτωση της Ψαλτικής
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
#3
Αντιγράφω απόσπασμα κειμένου από τα πρακτικά του Μουσικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως του 1902, το οποίο ανέβασα στην πρωτότυπη μορφή του εδώ (τη σημαντικότατη δημοσίευση των πρακτικών έκανε ο Shota και την τελική επεξεργασία ο κ. Κιαμηλίδης εδώ και τους χρωστούμε πάρα πολλές ευχαριστίες!). Ομιλεί ο Κωνσταντίνος Ψάχος για την Επιτροπή του 1881 (η υπογράμμιση δική μου):
"Η ημετέρα μουσική στηρίζεται επί της θεωρίας της Επιτροπής του 1881. Πάσα δε θεωρία αντικειμένη εις ταύτην εξοβελιστέα. Έργον του ημετέρου συλλόγου τυγχάνει η συμπλήρωσις της εργασίας της ειρημένης Επιτροπής και ουχί η αποδοχή θεωρίας αντικειμένης προς την ειρημένην".
 
Last edited:
Top