Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι και Βυζαντινή Μουσική

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Έχει μελετηθεί η σχέση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού και της Βυζαντινής Μουσικής; Γνωρίζει κανείς; Ευχαριστώ.
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Στο εξαιρετικό αυτό αφιέρωμα στο Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι περιγράφεται και η τεχνική του που περιλαμβάνει και ρόλους «ισοκρατών» που «κρατούν το ίσον». Ο παραλληλισμός με την ψαλτική ενδιαφέρων.

1o μέρος



2ο μέρος



3ο μέρος


Ο Γ. Ντόντης (πέθανε πρόσφατα) διδάσκει πολυφωνικά


Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου - Ήπειρος, Γιάννενα
http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.shows&id=272
 
E

emakris

Guest
Έχει μελετηθεί η σχέση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού και της Βυζαντινής Μουσικής;
Πέρα από τη χρήση ισοκρατήματος (που δεν είναι ίδιον μόνο της καθ' ημάς μουσικής, αλλά συναντάται και σε άλλες παραδόσεις), δεν υπάρχει ιδιαίτερη σχέση με τη βυζαντινή μουσική. Τα πολυφωνικά τραγούδια στηρίζονται σε πεντατονικές κλίμακες που απουσιάζουν από εκείνη, όπως και τα πολύ συγκεκριμένα μελωδικά πρότυπα που χρησιμοποιούν. Αντίθετα, τα τραγούδια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα πολύ καλό παράδειγμα για το ότι ο βαθμός συγγένειας μεταξύ βυζαντινής μουσικής και δημοτικού τραγουδιού ποικίλλει έντονα από περιοχή σε περιοχή και από είδος σε είδος.
Μια αναλυτική περιγραφή του ρόλου κάθε φωνής, συνοδευόμενη από πολύ ενδιαφέρουσες καταγραφές σε ευρωπαϊκή σημειογραφία, έχει κάνει ο αείμνηστος Σπυρίδων Περιστέρης στη συνημμένη μελέτη του "Δημοτικά τραγούδια Δροπόλεως Βορείου Ηπείρου" (Επετηρίς του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών 9/10, 1955-1957). Το ψηφιοποιημένο άρθρο προέρχεται από την ιστοσελίδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, βλ. εδώ.
 

Attachments

  • Περιστέρης - Δημ. τραγούδια Δροπόλεως.pdf
    12.8 MB · Views: 142
Top