Ζ΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη» (13/02/2023-18:00)

Diogenes

Νέο μέλος
Ζ΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη» (13/02/2023-18:00)
7 Φεβρουαρίου 2023

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνει την Ζ΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη». Η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, στις 18:00, στο Γ΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.



Για τη Διάλεξη έχει προσκληθεί ο ελλογιμώτατος κ. Basilius Jacobus Groen, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γκρατς, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οι λαϊκές αντιλήψεις περί του ευχελαίου και η σχετική λειτουργική πράξη στον Ελλαδικό χώρο».

Για το πρόγραμμα βλέπε εδώ


(Από https://www.pemptousia.gr/2023/02/z-etisia-dialexi-is-mnimin-ioannou-m-fountouli-13-02-2023-1800/)
 

Diogenes

Νέο μέλος

Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά τον Ιωάννη Φουντούλη​

pemptousia.gr 14 Φεβρουαρίου 2023

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, την Ζ΄ Ετήσια Διάλεξη «εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη».



Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική εισαγωγή από τον Βυζαντινό Χορό της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Οι Τρείς Ιεράρχες», οι οποίοι έψαλλαν υπό την διεύθυνση του Επίκουρου Καθηγητή και Πρωτοψάλτου του Ι.Μ. Ν. Αγ. Γρηγορίου Παλαμά, Ιωάννου Λιάκου τα παρακάτω:​

· Τροπάρια της α’ και της γ’ ωδής εκ του κανόνος της ακολουθίας του Αγίου Ελαίου, ποίημα Πατριάρχου Αρσενίου Αυτωρειανού.

·Στιχηρά προσόμοια «εις τους αίνους».

·Ιδιόμελο «Πηγήν ιαμάτων».

·Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου.




Χαιρετισμό απεύθυναν, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγητής Στράτος Στυλιανίδης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Καθηγητής Απόστολος Κραλίδης.



Ακολούθησε η διάλεξη του προσκεκλημένου κ. Basilius Jacobus Groen, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γκρατς, ο οποίος ανάπτυξε το θέμα: «Οι λαϊκές αντιλήψεις περί του ευχελαίου και η σχετική λειτουργική πράξη στον Ελλαδικό χώρο». Μετά τη διάλεξη απονεμήθηκε το βραβείο αριστείας «Ιωάννης Μ. Φουντούλης» (2023) στον κ. Θεόδωρο Συμεού, Μ.Τh.



Την παρουσίαση του ομιλητή έκανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Δημοσθένης Κακλαμάνος, τον συντονισμό είχε η κα Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ε.ΔΙ.Π. Την εκδήλωση οργάνωσε το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών Α.Π.Θ. με υπεύθυνο του Εργαστηρίου τον Πρωτοπρ. Χρυσόστομο Νάσση, Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Ο Ιωάννης Φουντούλης (1927-24 Ιανουαρίου 2007) ήταν διαπρεπής λειτουργιολόγος, Καθηγητής Λειτουργικής και Ομιλητικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στο Μεσαγρό Λέσβου το 1927. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, στο πανεπιστήμιο Λέουβεν, στην Τρήρ και στο λειτουργικό Ινστιτούτο Μον-Σεζάρ. Το διάστημα 1969-1996 υπήρξε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Επίσης διετέλεσε διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό έργων, τα γνωστότερα είναι τα εξής: Το λειτουργικόν έργον Συμεών του Θεσσαλονίκης, Ομιλητική, Το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Λειτουργική, Κείμενα λειτουργικής, Παράδοση και Θεία Λατρεία. Απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου 2007.











Φωτορεπορτάζ ope.gr / Ραφαήλ Γεωργιάδης

(Από https://www.pemptousia.gr/2023/02/i-thessaloniki-den-xechna-ton-ioanni-fountouli/)
 
Top