Ευχολόγιον Goar

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
#2
Έχει μπει στο πρόγραμμα για φωτογράφηση (αλλά είναι και τεράστιο το άτιμο...). Καλά να είμαστε, σκοπεύω να το φωτογραφήσω κάποια στιγμή και να το ανεβάσω.
 

V_Zacharis

Παλαιό Μέλος
#3
[Σημείωμα συντονιστή (ΔΚ)] Κάποια εκτός θέματος μηνύματα μεταφέρθηκαν στο θέμα Μέγα Ευχολόγιον, Πατριαρχική Έκδοση (1803)


π. Μάξιμος;27575 said:
... ἀπό τόν ὁποῖο περιμένουμε τήν ὁλοκλήρωση τοῦ κοπιαστικοῦ αὐτοῦ ἔργου.
...και όπως πάει θα περιμένετε για πολύ ακόμη...
 
Last edited by a moderator:

ixadin

Ηχάδιν
#5
Δυστυχώς δεν μπορείς να το κατεβάσεις διότι η εν λόγω σελίδα είναι κατάλογος και σε βοηθά να εντοπίσεις (ακόμα και σε μίλια) την κοντινότερη βιβλιοθήκη που το έχει.

Αν νομίζετε ότι είναι περασμένες και οι ελληνικές βιβλιοθήκες :D
 

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
#7
θα το ανεβασουμε στην καινουρια ιστοσελίδα της σχολής, ελπίζω αρχές σεπτέμβρη
 

Roumelis Ioannis

Παλαιό Μέλος
#8
Το Ευχολόγιον του Goar το ανέβασα σε 2 μέρη, καθ'ότι μεγάλο και αργούσε πολύ. Οι συνδέσεις είναι http://rapidshare.com/files/287536085/_GoarEuchologionPart1.zip και http://rapidshare.com/files/287544639/_GoarEuchologionPart2.zip.html . Επειδή είναι σε μορφή .tif σελίδα-σελίδα και είναι δύσχρηστο στην ανάγνωση, αν κάποιος μπορεί να το κατεβάσει και να το μορφοποιήσει θα τον ευχαριστούσα ιδιαιτέρως. Αν δεν έχω κάνει κάτι σωστά, πείτε μου να το διορθώσω.
 
Last edited:

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
#10
Εὖγε καὶ στοὺς δύο.
Μεγάλο πράγμα συνάδελφοι.
Χαρὰ στὸν κόπο σας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.
 

Roumelis Ioannis

Παλαιό Μέλος
#12
Και η μέγιστη παράλειψις μου ήταν να ευχαριστήσω τον πολύ καλό μου φίλο εξ Αγρινίου Σωκράτη Ψιλιά Μεταπτυχιακό φοιτητή Θεολογίας - Λειτουργιολόγο και Βοηθό Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που μετά από ερώτησή μου έψαξε και μου τα έδωσε και με τη σειρά μου τα ανέβασα και εγώ για όλους μας, καθώς επίσης και τον π. Θεόδωρο Κουμαριανό ο οποίος και τα έδωσε στον Σωκράτη.
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#19
Τι ειναι το ευχολογιο του Goar?
Πρόκειται γιά κλασική ἔκδοση τοῦ βυζαντινοῦ Εὐχολογίου, μέ εἰσαγωγές, σχόλια καί λατινική μετάφραση, πού ἔγινε στή Βενετία τό 1730 (ὅπως φαίνεται στή φωτο τοῦ κ. Νεοκλῆ) ὑπό τοῦ ἑλληνιστοῦ λατίνου κληρικοῦ J. Goar.
Εὐχολόγιο εἶναι μιά ὀγκώδης συλλογή ὅλων τῶν εὐχολογικῶν κειμένων τῆς θείας λατρείας, τῶν θ. λειτουργιῶν, τῶν ἀκολουθιῶν, τῶν ἱ. μυστηρίων καί τῶν ἱ. τελετῶν καθώς καί εὐχῶν εἰς διαφόρους περιστάσεις, ὅπως γράφαμε κι ἐδῶ γιά τό ἀρχαιότερο σωζόμενο Εὐχολόγιο τοῦ βυζαντινοῦ λειτουργικοῦ τύπου.


 
#20
Το περιεχόμενο των ευχών σε ποια χρονολογία ανάγεται; Μιλάμε για συλλογή από πλήθος χειρογράφων; Αν ναι, πού μπορούμε να βρούμε κατάλογο των χειρογράφων που πραγματεύεται; Ρωτάω γιατί στο Βαρβερινό ευχολόγιο, έχουμε δώσει μια χρονολογία (8ος -9ος αιώνας) και σε αυτό όχι. Επίσης, γιατί παρατηρείται προτίμηση των παραλλαγών των ευχών όπως βρίσκονται στον Goar και όχι όπως βρίσκονται στο Βαρβερινό, από το Ευχολόγιον το Μέγα;
 
Top