Επιστημονική Ημερίδα για την Βυζαντινή Μουσική και το Ριζίτικο Τραγούδι (Χανιά, 10 Νοεμβρίου 2012)

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Χθες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε στα Χανιά το 2012 για την συνάφεια-συγγένεια της βυζαντινής μουσικής με το ριζίτικο τραγούδι της Κρήτης. Ήταν μια αξιόλογη εκδήλωση με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από εκλεκτούς ομιλητές και όμορφα μουσικά ακούσματα. Το υλικό της εκδήλωσης δεν έχει κοινοποιηθεί στην κοινότητα του Ψαλτολογίου και επειδή θεωρώ ότι είναι αξιόλογο, με την ευκαιρία της επετείου αναρτώ ό,τι υπάρχει [πηγή] για κάθε ενδιαφερόμενο. Η ποιότητα του βίντεο δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, ελπίζω όμως ότι κάποια στιγμή θα αναρτηθεί και η επαγγελματική βιντεοσκόπηση που έγινε. Εξ όσων γνωρίζω τα πρακτικά της ημερίδας δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Τέλος, επισυνάπτεται το πρόγραμμα της ημερίδας και σε PDF. Καλή θέαση/ακρόαση!

---------------------------------------------------------------------------------

Επιστημονική Ημερίδα

«Η Βυζαντινή Μουσική και η Μουσική του Ριζίτικου» (Συνάφεια – Συγγένεια)

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, Πνευματικό Κέντρο Χανίων

[Φωτογραφίες από την εκδήλωση]

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, 11 π.μ.



Προεδρεύει ο κ. Σταμάτης Α. Αποστολάκης, δάσκαλος - λαογράφος.

Ομιλεί ο κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, Άρχων Μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, καθηγητής Μουσικής, πρώην πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ναού Χανίων, με θέμα 'Ριζίτικο, Δωδεκανησιακό, Θρακιώτικο τραγούδι - Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μέλος' (συγγένεια -συνάφεια). Οι παραδοσιακοί σύλλογοι Κρητικές Μαδάρες – Παρέα Ν. Κυδωνίας - Ετεοκρήτες - Παρέα Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης αποδίδουν το ριζίτικο 'Άστρι μου και Αστρίτσι μου'. Μονοφωνάρης από τις Κρητικές Μαδάρες ο κ. Σταμάτης Φλεμετάκης.

Ακολουθεί ομιλία του κ. Ιωάννη Καστρινάκη, καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης με θέμα 'Μελική προσέγγιση των Ριζίτικων τραγουδιών στα πλαίσια της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής οκτωηχίας'. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ακούγεται το ριζίτικο 'Μυρίζουν οι βασιλικοί' από τη Βυζαντινή Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ν. Χανίων (Σ.Ι.Ν.Χ.) σε παραλλαγή και μέλος και από τους Ριζίτες μόνο σε μέλος. Μονοφωνάρης από τους Ετεοκρήτες ο π. Νικόλαος Χαροκοπάκης.

Από την Χορωδία του Σ.Ι.Ν.Χ. ακούγονται δύο στίχοι από την αργή δοξολογία του Ιακώβου Πρωτοψάλτου σε ήχο α΄. Ακολουθεί αντιστοιχούμενο το Ριζίτικο 'Για δες περβόλι όμορφο' από όλους τους Παραδοσιακούς Συλλόγους - Μονοφωνάρης από την Παρέα Ν. Κυδωνίας ο κ. Οδυσσέας Μουντάκης.

Ερωτήσεις - Διάλογος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, 6:30 μ.μ.



Προεδρεύει η κα Μαρινέλλα Βλαχάκη, συγγραφέας - ηθοποιός.​

Ομιλεί ο κ. Ευστάθιος Μακρής, αναπληρωτής καθηγητής Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με θέμα 'Επιβίωση παλαιών μουσικών Ιδιωμάτων στα Ριζίτικα τραγούδια'. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας γίνεται αντιπαραβολή ακουσμάτων Ριζίτικων Τραγουδιών και Βυζαντινών Ύμνων. "Κυκλώσατε λαοί Σιών", από Χορωδία του Σ.Ι.Ν.Χ., "Κάλεσμα κάμνει ο Βασιλιάς", από τη Χορωδία του Σ.Ι.Ν.Χ., "Είντά ΄χετε γυρού - γυρού", μονοφωνάρης από τους Ετεοκρήτες ο κ. Γεώργιος Μαρκουλάκης, "Πεζοπορών ο Ισραήλ", από την Χορωδία του Σ.Ι.Ν.Χ., "Ξένον εκαβαλίκεψε", τραγούδι της στράτας που αποδίδεται από την Παρέα Ν. Κυδωνίας και απαντάται από τους υπόλοιπους Ριζίτες.

Ακολουθεί ομιλία από τον κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, εκλεγμένο καθηγητή Ε.ΔΙ.Π. στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και πρωτοψάλτη Ι. Ν. Αγίου Τίτου, με θέμα 'Γνωριστικά στοιχεία και σχέση Ριζίτικων τραγουδιών και Βυζαντινού Εκκλησιαστικού μέλους'. Ακούγονται σε αντιπαραβολή Εκκλησιαστικοί Υμνοι και Ριζίτικα τραγούδια: 'Των Ουρανίων Ταγμάτων', από τη Χορωδία του Σ.Ι.Ν.Χ, 'Μνήμην ετήσιον Τίτε', από τη Χορωδία Σ.Ι.Ν.Χ., 'Ένα πουλί θαλασσινό', μονοφωνάρης από την Παρέα Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης ο κ. Ιωσήφ Μαζανάκης, 'Αυγερινός θε να γενώ', μονοφωνάρης από την Παρέα Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης κ. Γεώργιος Παπαδογιωργάκης, 'Ρόδον το Αμάραντον', από τη Χορωδία του Σ.Ι.Ν.Χ. και 'Κάστρο και πού ’ν’ οι πύργοι σου', μονοφωνάρης από την Παρέα Ν. Κυδωνίας ο κ. Κωστής Μπουζάκης.

Ερωτήσεις - Διάλογος.

Κλείσιμο - Συμπεράσματα.

'Πότε θα κάμει ξαστεριά', όλοι μαζί Ριζίτες και Χορωδία.

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Χανίων «Γεώργιος ο Κρης» σε συνεργασία με τους παραδοσιακούς συλλόγους Κρητικές Μαδάρες, Παρέα Ν. Κυδωνίας, Ετεοκρήτες και Παρέα Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Πραγματοποιήθηκε με την ευλογία και την πολύτιμη στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
 

Attachments

  • 2012-11-10-ΒυζαντινήΜουσική-ΡιζίτικοΤραγούδι.pdf
    2.8 MB · Views: 20
Top