Ελληνικό Πανηγύρι

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
#1
Το καλοκαίρι ήμουν στα μέρη μου (εκει κάτω στο Θέρμο, στο Βραχώρι δίπλα) και πήγα στα περίφημα ροκολαικοτσιφτετελοδημοτικά πανηγύρια μας. Η απόλυτη κατάντεια του "κάφρου" Νεο-Έλληνα!! Ο κάθε πικραμένος είναι δήθεν δημοτικός τραγουδιστής και οργανοπαίχτης καλός!! Ε ρε και μετά λέει γιατί ξεπέσαμε έτσι.!!! Α και το καλύτερο ποιο είναι!! Ότι βγαίνουν οι φίρμες κατά τις 1-2 τα ξημερώματα μέχρι τις 4-5 το πολύ.!! Που είναι οι Καρναβάδες, οι Παπασιδέρηδες κτλ που ξεκινούσαν και δεν σταματούσαν.?

Για το ρεπερτόριο ευτυχώς που είναι "δημοτικό". Ενας ερασιτέχνης κλαριτζής από ένα χωριό της Ορεινής Αιτ/νίας μου έλεγε. "Ρε άμα τους βάλεις αυτούς τους σημερινούς να πούν έστω την "Πανώρια" όχι την μελωδία δεν θα ξέρουν , ούτε τα λόγια να πουν".

Αφού όλα γίνονται για το χρήμα και να κονομήσουν οι κάβες , αυτοί που νοικιάζουν το χώρο, τα όργανα - κλαπατσίγκανα κτλ.

Ευτυχώς ήρθε η κρίση και καλά έκανε και ήρθε η ρημάδα.

Και σιγά σιγά αρχίζει να αλλάζει το πράγμα . Αρχίζει μιά ωραία στροφή προς τα παλιακά πανηγύρια που λέει και ο φίλος μου ο γιατρός από την Λωζάνη.
Αρχίζει στροφή προς τα παλιακά γλέντια που μαζευόμασταν στα σπίτια και ρίχναμε χορό και τραγουδάγαμε μέχρι να τελειώσει το κρασί και το τσίπουρο.
Τελικά μήπως η " κρίση " μας έκανε καλό? Μάλλον ναι.

Χαίρομαι όταν δεν βλέπω κόσμο να πηγαίνει στα ροκοπανηγύρια και αρχίζουν να πατώνουν και οι δήθεν φίρμες !!! Ο κόσμος βαρέθηκε τις βεντέτες και τις φίρμες που είναι και μη μου άπτου. Θέλει τον τρόπο ζωής των παππούδων του που μπορεί να μην είχαν τα χρήματα αλλά είχαν το χαμόγελο πάντα. Είχαν το μεράκι τους, την λεβεντιά τους. Είχαν το γλέντι τους σε κάθε στιγμή της ζωής τους και κακή και καλή.

Όταν βγάζουμε τσίπουρα εκεί κάτω, κυρίως δεν πάμε για να δούμε την διαδικασία απόσταξης αλλά πάμε για να γλεντήσουμε.Να φάμε ,να τραγουδήσουμε "στον τόπο" όπως λέμε, να πιούμε, να ρίξουμε το χορό μας. Αυτή είναι η διασκέδαση του Έλληνα και τίποτε άλλο!!! Απλή συνάμα και πλούσια!!!


Αυτά τα ολίγα από μένα!!!

ΥΓ: Για όλους τα Καρναβότρελους.. Πάνο Κούβελεεεε!!!

https://www.youtube.com/watch?v=_4Qd3VO9NIk

https://www.youtube.com/watch?v=0KyPp0YdkaA
 
Top