Εχω ανα χείρας το περισπούδαστο νέον υπερπλήρες (!) ειρμολόγιον του άρχοντος ,οπως σωστά τιτλοφορείται .
Γνωρίζουν οι περισσότεροι πως ειμαι φειδωλός στην κρίση μου ,οταν πρόκειται για καινουριες κυκλοφορίες.
Κυρίως για την χρησιμότητα τους και για την επ αναλογιω χρήση τους .
Εδώ ομως ,πιστεύω ότι δεν μπορω σε λίγες γραμμές να περιγράψω αρκούντως ικανοποιητικά το κοπιώδη έργο ζωής οπως το αποκαλεί ο άρχοντας .
Ενα ογκωδέστατο έργο 858 σελίδων !!! Οπου ΄μεσα περιέχονται ολοι οι ειρμοί γνωστοί και άγνωστοι και αυτοι που δεν περιέχονται στα μεχρι τωρα εκδοθέντα ειρμόλόγια ,καταβασιες σύντομες και αργές ,η ενάτη ωδη των εορτών ,τιμιωτερες ,εξαποστειλάρια ,προσομοια αυτόμελα σύντομα και αργά ,απολυτικια ,κοντάκια ,φωταγωγικα και ευρετήριο αλφαβητικό των ειρμων
Ο δάσκαλος ,μάζευε και συνέλεγε επι χρόνια το υλικό .
Πηγή του εκτός των γραπτών κειμένων ,η ζωσα παράδοση απο τους ψάλτες της οικογένειας ,αλλα και απο Βλαχόπουλο ,Γεωργιάδη ,Μουτάογλου ,Σαββινοπουλο Σαλτάρη,,Σακκίδη,Ελοσίτη,Μαργαριτοπουλο,Ρουσινοπουλο,Περσίδη,Καρακάση ,Ασπρίδη,Κλειδά,Κατσουλη ,Μαγούρη ,αλλα και τους πατριαρχικούς Πρίγγο και Στανίτσα.
Πολλούς αγνώστους ειρμους απο αρχαίους κώδικες αλλα και τους αγιορείτες Καρτσωνα και Φιρφιρη .
Το βιβλίο συνοδεύεται και απο ψηφιακό υλικό (DVD ) οπου ειναι ηχογραφημένα σχεδόν το 98% του υλικού .
Προσεγμενο και ορθογραφημένο οπως και τα αλλα πονήματα του .
Πιστεύω πως το παρών πονημα ειναι απαραίτητο σε όλους ανεξαιρέτως .
Και στους ψάλτες ως χρηστικό εργαλείο και στους μαθητευόμενους ως μπούσουλας .
Κανεις σύγχρονος ,μετα την έκδοση των ειρμολογιων Πέτρου και Ιωάννου ,δεν ειχε αποτολμήσει τετοια εργασία ,τόσο εμπεριστατωμένη και τόσο περιεκτική .
Τέλος το έργο ειναι τυπωμένο σε μέγεθος Α4 με ευκρινείς ευμεγέθεις χαρακτήρες ,καλαίσθητο ,ευανάγνωστο και δερματόδετο .
Εύχομαι να εχει απο το ψαλτικο κοινό θερμη αποδοχή .
Καλοτάξιδο .