Αγαπητέ κύριε Παρασκευαϊδη, με τις παραθέσεις των μηνυμάτων σας 12 και
14, δεν αναφέρεστε ότι οι εν λόγω παραθέσεις αποτελούν αποσπάσματα δικού μου σχετικού μηνύματος, και ίσως αυτό να οφείλεται σε άγνοια του τρόπου χειρισμού, γι αυτό το προσπερνώ (...)
Με αγάπη Χριστού
Αθανάσιος Μπακαλούδης
Η μη αναγραφή του ονόματος του αποστολέα των εν παραθέσει αποσπασμάτων ήταν συνειδητή, καθώς δεν είχα ως στόχο να θίξω τον γράφοντα αλλά τα γραφόμενα. Σε άλλα μηνύματά μου - όταν δεν υπάρχει κίνδυνος παρεξηγήσεων - θα παρατηρήσετε ότι φαίνεται το όνομα του αποστολέα στο πάνω μέρος της παράθεσης. Σκοπός της απάντησής μου δεν ήταν η προσωπική αντιπαράθεση με άλλα μέλη του forum. Έτσι και οι γραμμές που ακολουθούν δεν αποτελούν προσωπική μομφή προς τον κο Μπακαλούδη, αλλά υποστήριξη της τοποθέτησής μου "περί κυρίων καθηκόντων των ιερέων".
Χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο απόσπασμα του π. Δημητρίου Τζέρπου για να τονίσω τα κύρια καθήκοντα του ιερέα. Δεν ανέφερα ολόκληρη την εισήγηση - αν και παρέπεμψα προς αυτήν ηλεκτρονικά για όποιον θέλει να αποκτήσει μια ξενική εικόνα για το σύνολο της εισήγησης - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήθελα να αποκρύψω το υπόλοιπο του περιεχομένου της. Αναφέρθηκα μόνο στα
κύρια καθήκοντα του ιερέα, που θα πρέπει να αποτελούν και το κύριο μέλημά του.
Συμφωνώ ότι είναι καλό ο κληρικός να διαθέτει κάποιες βασικές γνώσεις βυζαντινής μουσικής. Κρίνω ακόμη απαραίτητο να διαθέτει και ιεροψαλτική εμπειρία. Προς Θεού όμως ας μην πετάξουμε στον Καιάδα όλους τους άμουσους και παράφωνους. Το κύριο έργο τους παραμένει η τέλεση των αγίων μυστηρίων, χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να κερδίσουμε την σωτηρία. Και αυτό μπορούν να το κάνουν είτε είναι καλλίφωνοι είτε όχι.
Δεν παίρνω θέση συνηγόρου υπέρ των άμουσων και παράφωνων κληρικών. Ειδικά όταν αυτό είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας και απροθυμίας, όπως αναφέρει και ο π. Χρήστος Βλάχος σε προηγούμενο μήνυμά του. Όμως, όσοι από μας έχουν επισκεφτεί το Άγιο Όρος και παρακολούθησαν πώς τελούνται οι καθ' ημέραν ακολουθίες από τους πατέρες, ίσως μπορούν να διαπιστώσουν τη διαφορά που παρατηρείται ανάμεσα στον τρόπο που προσεγγίζουμε εμείς το αναλόγιο ως "μουσικολογιώτατοι καλλιτέχνες" - όπως έχω προαναφέρει και στο προηγούμενό μου μήνυμα - και στην ταπείνωση των μοναχών που υπηρετούν το αναλόγιο αθόρυβα και εκ περιτροπής, χωρίς να κυνηγούν την καταξίωση μέσα από αυτό. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα, αν και καλλίφωνοι και γνώστες της μουσικής, ψάλλουν και εκφωνούν φάλτσα και παράτονα για να αποφύγουν τον ανθρώπινο έπαινο.
Τους κληρικούς μας τους θέλουμε απλούς και ταπεινούς εργάτες του Ευαγγελίου. Να διαθέτουν πνευματικότητα και να μας φωτίζουν με το παράδειγμα του βίου τους. Αν είναι και καλλίφωνοι ακόμη καλύτερα. Δεν με βρίσκει σύμφωνο όμως ο ισχυρισμός ότι οι κακόφωνοι, παράτονοι και άσχετοι περί την μουσική δεν κάνουν για παπάδες. Ας είναι ο παπάς ενάρετος και ποιος την υπολογίζει τη φωνή.
Όταν όμως η καλλιφωνία συνοδεύεται από έπαρση και η μουσική κατάρτιση από περίτεχνο και επιδεικτικό ψάλσιμο των προς απαγγελία εκφωνήσεων, τότε εγώ προσωπικά προτιμώ τον άμουσο ιερέα. Αρκεί βέβαια να μην προσπαθεί και αυτός να εκφωνήσει περίτεχνα και επιδεικτικά, αλλά να διακατέχεται από ταπεινό φρόνημα και αίσθημα ευθύνης των καθηκόντων του.