Γιάννης Σούλης «Μαγνήσαλης» (Σμύρνη 1917 - Αθήνα 1988)

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
fserve.jsp


Από musipedia.gr:

Σμύρνη 1917 - Αθήνα 1988). Ονομαστός λαϊκός οργανοπαίκτης (ούτι) από τη Σμύρνη (Μαγνησαλής). Το 1922 ήρθε πρόσφυγας στην Αθήνα και κοιμόταν στους δρόμους.... Η ανέχεια τον έσπρωξε στη μουσική και στα 7 του ξεκίνησε να μαθαίνει μαντολίνο κι αμέσως ύστερα, σαντούρι (με τον αδελφό του πατέρα του, που έπαιζε κανονάκι). Από 9 ετών(!) έπαιζε επαγγελματικά σαντούρι "στου Μουρούζη" (Αθηνάς 37). Κατόπιν ειδικεύτηκε στο ούτι και απέκτησε μεγάλη φήμη συνεργαζόμενος με τις ονομαστότερες Κομπανίες της εποχής (του «Σαλονικιού», κ.λπ.). Ηχογράφησε δίσκους συνοδεύοντας τη Ρόζα Εσκενάζυ, τη Ρίτα Αμπατζή, τον Ογδοντάκη, κ.ά. Κατά το 1968-69 πούλησε ένα ούτι στον Νίκο Σαραγούδα, ο οποίος τον θαύμαζε και έτσι έγινε πρόξενος στο να ασχοληθεί ο τελευταίος με το ούτι και να συνεχιστεί η μικρασιατική παράδοση. Το 1982 έδωσε αυτοβιογραφική συνέντευξη στον Γ. Παπαδάκη (δες στο βιβλίο "Λαϊκοί πραχτικοί οργανοπαίχτες").
Ηχητικά δείγματα εδώ

http://www.mla.gr/artist_info?artist_id=4461

αλλά όχι ολόκληρα δυστυχώς.

Εμφανίζεται στο επόμενα βίντεο (το 1975)



και επίσης στις ταινίες «Ρεμπέτικο» (1983) και «1922».

Εμφανίζεται και στο ντοκυμαντέρ εδώ

http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3075

αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε εδώ δυστυχώς.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Κατά το 1968-69 πούλησε ένα ούτι στον Νίκο Σαραγούδα, ο οποίος τον θαύμαζε και έτσι έγινε πρόξενος στο να ασχοληθεί ο τελευταίος με το ούτι και να συνεχιστεί η μικρασιατική παράδοση.
Για την ακρίβεια, ο κυρ Νίκος θαύμαζε το ούτι. Το ότι θαύμαζε και το παίξιμο του Σούλη νομίζω ότι είναι ανακριβές (το γράφω από προσωπική συζήτηση που είχα με τον κυρ Νίκο όταν έκανα μαθήματα μαζί του στο παλιό του σπίτι στα Σπάτα).
 
Top