Βυζαντινός Χορός Ψαλτών ψάλλει στη στέψη του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ΄

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Με συγχωρείτε, αλλά δεν πρόκειται περί προσβολής. Στην περίπτωση που ένας από εμάς εμφανιζόταν στο αναλόγιο π.χ. με βερμούδα και γινόταν η υπόδειξη περί ενδυμασίας, η υπόδειξη δεν θα γινόταν με σκοπό την προσβολή αλλά την ευλάβεια, την ευταξία, κλπ.

Στην περίπτωση της συμπροσευχής με αιρετικούς (ανοίξτε παρακαλώ το βίντεο και ακούστε, γίνεται ταυτόχρονα συμπροσευχή, ενεργοποιείστε τους υποτίτλους και διαβάστε τι γράφουν, διαβάστε τι λένε οι αιρετικοί ταυτόχρονα με την ορθόδοξη χορωδία) η υπόδειξη δεν αφορά προσβολή των προσώπων, αφορά άλλα θέματα (πίστεως, κανόνων, ομολογίας, κλπ).

Πατέρες και συνάδελφοι του Ψ, γίνεται συμπροσευχή! Η συμπροσευχή απαγορεύεται, πολύ απλά δεν είναι επιλογή.

Αν δεν υποδειχθεί, αυτό είναι προσβολή! Τότε προσβάλλονται η πίστις μας και τα πρόσωπα! Δεν είναι δυνατόν σε ορθόδοξο ψαλτικό ιστοχώρο να παρουσιάζεται ως φυσιολογικό και αμιγώς μουσικολογικό-ερμηνευτικό-κλπ ένα γεγονός που προσβάλει την πίστη μας. Αυτό ναι, μας προσβάλει όλους, διαχειριστή, συντονιστές, μέλη και επισκέπτες.

Δεν προσβάλουμε κανέναν. Λέμε απλά και ελεύθερα την γνώμη μας και το πιστεύω μας. Αναφερόμαστε στο γεγονός και όχι στην προσωπικότητα του καθενός μας. Προσβολή θα ήταν το να λέγαμε σε κάποιον π.χ. "τι ράσο είναι αυτό, δεν βρήκες κανένα άλλο;" ή "τι φάλτσος που είσαι, άφησε καλύτερα την μουσική" και τα όμοια.

Εφόσον το θέμα παρουσιάζεται στο Ψ, τα μέλη έχουν πιστεύω την υποχρέωση να κριτικάρουν "το άτοπο", μη προσβάλλοντας "το πρόσωπο".
Κάλμα συνάδελφε, ἀπὸ τὴν πολλὴ ... «προσβολὴ» θὰ πάθουμε ... προσβολὴ καρδιακή.

Καὶ κάτι ἀκόμη. Τὴν δική ΣΟΥ πίστη μπορεῖ νὰ τὴν προσβάλει, τὴν δική ΜΟΥ ὄχι. Ποιὸς ἔχει δίκιο καὶ ποιὸς ἄδικο; Σίγουρα δὲν θὰ τὸ λύσουμε ἐδῶ πέρα καὶ σίγουρα ξέρω τὰ «ἐπιχειρήματά» σου, σέρνονται στὸ διαδίκτυο ἀπὸ τὸ 2010 καὶ μετά γιὰ πολλοὺς καὶ διάφορους λόγους, ποὺ δὲν εἶναι μόνο ἐκκλησιαστικοί.

Λοιπὸν, ἡ ἀντίρρηση ὅπως εἶπες καταγράφηκε καὶ ὅσοι δὲν ἔχουμε πρόβλημα συνεχίζουμε νὰ χαιρόμαστε. Ὅσοι συνάδελφοι ἔχουν πρόβλημα, μποροῦν νὰ καταδικάσουν ἐμᾶς τοὺς «προσκυνημένους οἰκουμενιστὲς», διατηρῶντας συγχρόνως τὴν πνευματική τους ... καθαρ(ι)ότητα. Προτιμῶ τὴν ... ρυπαρότητα, βάζω καὶ ἀποσμητικὸ ποὺ καὶ ποὺ ...

Ἀνεβάστε καὶ κανένα κατεβατό κανόνων μὲ τὸ σχολιασμό τους, ἀπὸ αὐτὸ ποὺ διαθέτει κάθε καλὸς ἐτοιμοπόλεμος «ἀντιοικουμενιστής» στὶς ... παλάσκες του καὶ ὅλα καλά.

Μέχρι τὴν ἐπόμενη φορὰ ...

ΥΓ. Εἶπα νὰ ἀνεβάσω μερικὰ βιντεάκια μὲ τοὺς φρατριασμοὺς τῶν λεγομένων «ἀντιοικουμενιστῶν», ἔτσι γιὰ τὸ χαμό, ἀλλὰ μετὰ ἄλλαξα γνώμη, δὲν ὠφελεῖ μᾶλλον θόρυβος ....

Συγχαρητήρια καὶ πάλι στούς συναδέλφους μας καὶ ἰδιαίτερα στὸν ἀγαπητό μου Δημήτρη Σκρέκα, ἐξαίρετο ἐπιστήμονα καὶ φιλόλογο, ὄχι τοῦ YouTube, ἀλλὰ τῶν βιβλίων καὶ τῶν τεκμηριωμένων ἐργασιῶν.
 

Υάκινθος B

Well-known member
Κανένα άλλο μουσικό άκουσμα δεν μπόρεσε να αποδώσει την μεγαλοπρέπεια και την ιερότητα της στιγμής, παρά μόνο το βυζαντινό άκουσμα!!
Τα συγχαρητήριά μου για τους ψάλτες της στέψης τα είπα και παραπάνω , όμως και οι άλλες μουσικές ήταν εκπληκτικές. Άψογες εκτελέσεις από δεξιοτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές . Σκεφτείτε πόσες ώρες πρόβα έκαναν γι αυτό το αποτέλεσμα. Σίγουρα η βυζαντινή συμμετοχή έκανε τη διαφορά . Βέβαια οι Εγγλέζοι είναι πολύ μπροστά στη μουσική .
 

Diogenes

Νέο μέλος
Από https://www.megatv.com/2023/05/08/a...sale-stin-teleti-stepsis-tou-vasilia-karolou/ :

Αλέξανδρος Λίγκας: Ο Έλληνας μαέστρος που έψαλε στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

08.05.2023 | 11:38

O Αλέξανδρος Λίγκας μίλησε στο «Πάμε Δανάη!» για την μουσική κάλυψη της στέψης του βασιλιά Καρόλου.
O Έλληνας μαέστρος μίλησε για τις σπουδές του, και πώς έλαβε την πρόσκληση να ψάλει στην τελετή στέψης του Καρόλου στη Μεγάλη Βρετανία.
«Η επιλογή έγινε μετά από αίτημα του βασιλιά, που ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του. Άρχισαν οι διαδικασίες με τον κλήρο του Αββαείου και την εκκλησία της Αγγλίας, να εκπληρώσουν αυτό το αίτημα. Έτσι ήρθαν σε εμένα που είμαι ιστορικός και λειτουργιολόγος, για να βρούμε κάτι από την ορθόδοξη παράδοση που να ταιριάζει με αυτή την αρχαία ακολουθία της στέψης, την αγγλικανική, που γράφτηκε στα λατινικά», ανέφερε αρχικά ο Αλέξανδρος Λίγκας
«Μετά βρήκα έναν μελοποιημένο ψαλμό και έτσι προχωρήσαμε και μετά το ζήτημα ήταν ποιος θα το ψάλει. Και αφού είμαι και μαέστρος κάναμε ένα ωραίο σύνολο με συνάδελφους και από την Ελλάδα και την Αγγλία», συμπλήρωσε.
Πώς βίωσε τη στέψη;
«Ήταν μία καταπληκτική μέρα, κάναμε 3 μέρες πρόβες στο Αββαείο και για την διαδικασία. Όλα βγήκαν όπως ήταν γραμμένα. Είχαμε καλή συνεργασία με τους συνάδελφους μας από την Αγγλικανική εκκλησία. Γράψανε 12 κομμάτια για την στέψη. Δεν μίλησα προσωπικά με τον βασιλιά, όλοι ήταν ικανοποιημένοι», αποκάλυψε κλείνοντας ο κ. Λίγκας.

(Στο ανώτερο λιγκ υπάρχει και το σχετικό βίντεο της τηλεοπτικής εκπομπής)
 

andreasgon

Παλαιό Μέλος
ο Ψαλμός 71ος μουσικά, για όποιον ενδιαφέρεται..
κατεβάστε από εδώ
Ενημερωτικά..
Έφτιαξα τον παραπάνω Ψαλμό και σε Μουσικό Πεντάγραμμο
επειδή κάποιοι φίλοι φιλόμουσοι μου το ζήτησαν.
 
Top