[Ψάχνω] "Βγήκα ψηλά στον Όλυμπο κι΄αγνάντεψα τριγύρω" σε βυζαντινή σημειογραφία

iordanis

Μέλος
Μήπως έχει κάποιος συνάδελφος το δημοτικό τραγούδι "Βγήκα ψηλά στον Όλυμπο κι΄αγνάντεψα τριγύρω" σε βυζαντινή σημειογραφία; Ευχαριστώ πολύ!
 

karastamatis ioannis

Ιωάννης Καρασταμάτης
το καθιστικό; πως να γραφεί όπως λέγεται;

Πως να γραφει...? Αναλογα...αν εισαι δεξιοχειρας, θα το γραψεις με το δεξι χερι. Αν εισαι αριστεροχειρας, (ζερβοκουταλας ) το λεμε στην πατριδα μου την Υδρα...θα το γραψεις με το αριστερο χερι.
 
Θα το ήθελα να το δω τότε γραμμένο... Αλλά πιο πολύ θα ήθελα το ακούσω ηχογραφημένο από κάποιον που δεν το άκουσε ποτέ αλλά απλά το είδε γραμμένο! :cool:
 

Τσακιτζής

Παλαιό Μέλος
Αγαπητέ Φίλε, επειδή εγώ χρησιμοποιώ ΚΑΙ τα δυό μου χέρια στο γράψιμο, ανεβάζω το τραγούδι που ζήτησες.
 

Attachments

  • Βγήκα ψηλά στον Όλυμπο 001.jpg
    565.7 KB · Views: 199
  • Βγήκα ψηλά στον Όλυμπο 002.jpg
    519.1 KB · Views: 89
  • Βγήκα ψηλά στον Όλυμπο 003.jpg
    369.5 KB · Views: 69
Μπραβο !
Ευγε δασκαλε (αν και ο μαθητης ειναι αδοκιμο να συγχαιρει τον διδασκαλο )
ειναι βεβαιο πως ο αρχοντας και βελονα να πεσει κατω τον ηχο ειναι σε θεση να τον καταγραψει και με ενα και με δυο χερια . ...
 

iordanis

Μέλος
Αγαπητέ Φίλε, επειδή εγώ χρησιμοποιώ ΚΑΙ τα δυό μου χέρια στο γράψιμο, ανεβάζω το τραγούδι που ζήτησες.
Σας ευχαριστώ πολύ κ.Τσακιτζή για τον κόπο που κάνατε να μου απαντήσετε με την πολύ ωραία παραδοσιακή αποτύπωση του τραγουδιού σε βυζαντινή σημειογραφία. Εύχομαι ολόψυχα, την Θεία έμπνευση που λαμβάνετε "καθέτως" είτε ψάλοντας είτε γράφοντας να την μεταφέρετε "οριζοντίως" σε όλους εμάς. Καλή και ευλογημένη χρονιά σε εσάς αλλά και σε όλους τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν στο ερώτημα μου.
 

Τσακιτζής

Παλαιό Μέλος
Ωραία! Τώρα μένει να το ηχογραφήσει κάποιος χωρίς να έχει ακούσει ποτέ το τραγούδι παρά μόνο βλέποντας τη γραφή.

Αγαπητέ Φίλε Αλέξανδρε, απορώ γιατί επιμένεις στο να ηχογραφηθεί το τραγούδι από κάποιον, ο οποίος να μην το έχει ακούσει καθόλου. Δεν καταλαβαίνω την επιμονή σου πάνω σ' αυτό. Απλούστατα, εάν γνωρίζεις να διαβάζεις τους Χαρακτήρες της Βυζαντινής μας Μουσικής, πιάσε και ηχογράφησέ το μόνος σου. Εάν πάλι δεν μπορείς να τους διαβάσεις μέσα από τα χειρόγραφα, πιό απλό απ' όλα, κάθεσαι κάτω και μαθαίνεις, οπότε δεν έχεις και κανέναν ανάγκη. Δυστυχώς όμως απ' ότι καταλαβαίνω ( και αυτό δεν ισχύει μόνο για σένα, αλλά δυστυχώς για τους περισσότερους από αυτούς που "τυρβάζουν περί πολλών" γύρω από τη Μουσική μας, αλλά ΔΕΝ είναι σε θέσει να διαβάσουν οτιδήποτε. ΑΥΤΗ είναι η διαφορά των Μαθημάτων που κάνω, εν σχέσει με αυτά που μαθαίνετε όλοι από Ωδεία ή Δασκάλους. Όταν όμως έγινε κάποτε κάποια συζήτηση γύρω απ' αυτό το θέμα, όλοι χύθηκαν να μου βγάλουν τα μάτια, χωρίς όμως να γνωρίζουν για ποιό πράγμα μιλάνε. Από τότε και έχουν περάσει αρκετοί μήνες - ίσως και πάνω από ένα χρόνο - έχω προκαλέσει αυτούς τους "ΚΥΡΙΟΥΣ" σε επίδειξη, όχι με εμένα βέβαια, αλλά με Μαθητάς μου, που ακόμα κάνουν μαθήματα, αλλά ακόμα περιμένω ΚΑΙ θα περιμένω επ' άπειρον απ' ότι φαίνεται. Πάρε το " Και ευλογημένος" που ψάλλει Παραλλαγή και Μέλος, ο Μαθητής μου Γιώργος Νικάκης, για να καταλάβεις το τι εννοώ. Οι δικοί μου Μαθηταί αγαπητέ Φίλε Αλέξξανδρε, ΔΕΝ παρακαλάνε άλλους να ψάλλουν οτιδήποτε, προκειμένου να διαπιστώσουν την ακρίβεια μιάς εκτέλεσης ή όχι. Απλούστατα, πιάνουν και το ψάλλουν οι ίδιοι και μάλιστα το ανεβάζουν και στο FORUM, για κριτική. Κριτική όμως για να γίνει, θα πρέπει ο ΚΡΙΤΗΣ, να είναι σε θέση να υποδείξει ποιά είναι η σωστή εκτέλεση ενός μαθήματος και όχι μόνο να κελαιδάει "αβρόχοις ποσί".
Αυτά Φίλε μου.
 

karastamatis ioannis

Ιωάννης Καρασταμάτης
Ωραία! Τώρα μένει να το ηχογραφήσει κάποιος χωρίς να έχει ακούσει ποτέ το τραγούδι παρά μόνο βλέποντας τη γραφή.

Οχι αγαπητε μου...κανεις μεγαλο λαθος! Τωρα μενει να το τραγουδησεις εσυ και μονο εσυ! Να αποδειξεις ετσι, αυτα που περιμενεις απο αλλους, που κι εγω δεν ξερω τι ειδους συμπερασματα θελεις να βγαλεις! Αν βεβαια νομιζεις οτι ειναι δυσκολο...η και ακατορθωτο να εκτελεστουν καθιστικα τραγουδια με ''απαιτησεις'' γραμμενα με τη βυζαντινη μουσικη, πλανασαι πλανην οικτραν! Βεβαια υπαρχει μια λεπτομερεια...για να εκτελεσει καποιος αυτο το ειδος, θα πρεπει να εχει ''στρωθει'' για αρκετα χρονια και με μεγαλο αγωνα! Ιδου λοιπον η ευκαιρια για σενα, να ακουσουμε κι εμεις την τεχνη σου, μιας και δεν πληρουμε τις προυποθεσεις που ζητας, επειδη το συγκεκριμενο τραγουδι, καθως και πληθος αλλων μας τα εχει διδαξει ο Αρχων κ. Ιωαννιδης και τα εχουμε ακουσει και απο πολλους παραδοσιακους εκτελεστες και τα εχουμε τραγουδησει κι εμεις παρα πολλες φορες.
 
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Μια που ο λόγος για το συγκεκριμένο τραγούδι, το ξέρω με κάπως διαφορετικά λόγια, αν και ο τρόπος της εκτέλεσης είναι παρόμοιος. Είναι τα εξής:

Ανέβηκα στον Όλυμπο
Κι αγνάντεψα τριγύρω

Τριγύρω-γύρω θάλασσα
Στη μέση Αρβανίτες.

Να κάνω πίσω σκιάζομαι
Να κάνω μπρος φοβούμαι

Και πίσω ξαναγύρισα
Στα κλέφτικα λημέρια

Βρίσκω λημέρια έρημα
Παλιά χορταριασμένα

Και πίσω ξαναγύρισα
Στο σπίτι μου να πάω.

Ούτε είμαι σίγουρος ότι τα θυμάμαι όλα σωστά, μια που έχουν περάσει κάπου τριάντα χρόνια από τότε που το άκουσα για τελευταία φορά.
 
Last edited:
Χαίρετε και χρόνια πολλά!

Αγαπητέ Φίλε Αλέξανδρε, απορώ γιατί επιμένεις στο να ηχογραφηθεί το τραγούδι από κάποιον, ο οποίος να μην το έχει ακούσει καθόλου. Δεν καταλαβαίνω την επιμονή σου πάνω σ' αυτό.

Καλά δεν επιμένω και τόσο πολύ! Αν αυτό ήταν επιμονή δεν θα θελα να μουν ο δίχρονος γιος σας....!:)
Θα λεγα πως εστιάζω στο να ηχογραφηθεί από κάποιον που δεν το άκουσε ποτέ του αλλά απλά το είδε γραμμένο γιατί γνώμη μου είναι πως το τραγούδι δεν θα αποδοθεί "σωστά" βλέποντας απλά κάποιος μερικά πεντάγοργα και κάποιους φθόγγους.
Τα τραγούδια και δη τα καθιστικά δίνουν τεράστια βάση (πολλαπλάσια απ την ψαλτική) στους λαρυγγισμούς αλλά και στον τρόπο εκφοράς αυτών κάθε φορά. Άμα δεν ακούει ο εκτελεστής τέτοιο είδος τραγουδιών ώστε να "μπει στο ύφος", όσα φορές κι αν βάλουμε πεντάγοργο και ομαλόν και σύνδεσμον στη γραφή καθιστικό δεν λέει. Πως ακούμε μεγάλους ψάλτες για το ύφος; (ύφος! όχι ίσον ίσον απόστροφο και ολίγον) Έτσι κι αυτό.
Συνοπτικά. Δεν είμαι εντελώς αντίθετος στην καταγραφή καθιστικών (άραγε καταγραφή ποιας εκτέλεσης απ όλες;) αλλά στο να πει κάποιος το τραγούδι χωρίς να το έχει ακούσει παρά μόνο απ το χειρόγραφο.
Αυτά για το θέμα μας.

και αυτό δεν ισχύει μόνο για σένα, αλλά δυστυχώς για τους περισσότερους από αυτούς που "τυρβάζουν περί πολλών" γύρω από τη Μουσική μας
Τωρα...δεν θυμάμαι πουθενά απ τα λίγα που γράφω να... "τύρβασα περί πολλών" κάπου ή εδώ...!

και αυτό δεν ισχύει μόνο για σένα
Άρα και για μένα.

αλλά ΔΕΝ είναι σε θέσει να διαβάσουν οτιδήποτε
Γιατί είπα εγώ πουθενά ότι μπορώ να διαβάσω οτιδήποτε; Ή με έχετε τεστάρει αν μπορώ όντως να διαβάσω οτιδήποτε; Δεν μπορώ σας το λέω ο ίδιος! (εξαρτάται τι είναι αυτό το οτιδήποτε γιατί αν είναι τυχαίοι φθόγγοι πχ δύο φωνές πάνω, τρεις κάτω, μια πάνω, τέσσερις πάνω..και άλλα τόσα και όλα αυτά με 7γοργο απο πάνω, συγνώμη αλλά δεν βρήκα πουθενά τέτοια θέση γραμμένη)
..Μη μου βάζετε λόγια που δεν είπα...

Αυτά για τους μαθητές σας, που πολύ καλά κάνετε και τους διδάσκετε να διαβάζουν οτιδήποτε αλλά ελπίζω όχι μόνο αυτά, και με τους κυρίους που προκαλέσατε για επίδειξη και δεν ήρθαν ας συζητηθούν στο εκεί θέμα.

Κριτική όμως για να γίνει, θα πρέπει ο ΚΡΙΤΗΣ, να είναι σε θέση να υποδείξει ποιά είναι η σωστή εκτέλεση ενός μαθήματος και όχι μόνο να κελαιδάει "αβρόχοις ποσί".
Δηλαδή ένας ακροατής που δεν ξέρει καθόλου να ψάλει αλλά έχει μεγαλώσει μέσα στην εκκλησία εαν ακούσει έναν θεόφαλτσο δεν του επιτρέπεται να κάνει κριτική; Οι κριτικοί κινηματογράφου έχουν γυρίσει ταινίες προτού κάνουν κριτική; ή με την κριτική τους γυρνάνε πάλι το έργο οι ίδιοι για να τους υποδείξουν το σωστό;
φιλικά...
 
Οχι αγαπητε μου...κανεις μεγαλο λαθος! Τωρα μενει να το τραγουδησεις εσυ και μονο εσυ! Να αποδειξεις ετσι, αυτα που περιμενεις απο αλλους, που κι εγω δεν ξερω τι ειδους συμπερασματα θελεις να βγαλεις! Αν βεβαια νομιζεις οτι ειναι δυσκολο...η και ακατορθωτο να εκτελεστουν καθιστικα τραγουδια με ''απαιτησεις'' γραμμενα με τη βυζαντινη μουσικη, πλανασαι πλανην οικτραν! Βεβαια υπαρχει μια λεπτομερεια...για να εκτελεσει καποιος αυτο το ειδος, θα πρεπει να εχει ''στωθει'' για αρκετα χρονια και με μεγαλο αγωνα! Ιδου λοιπον η ευκαιρια για σενα, να ακουσουμε κι εμεις την τεχνη σου, μιας και δεν πληρουμε τις προυποθεσεις που ζητας, επειδη το συγκεκριμενο τραγουδι, καθως και πληθος αλλων μας τα εχει διδαξει ο Αρχων κ. Ιωαννιδης και τα εχουμε ακουσει και απο πολλους παραδοσιακους εκτελεστες και τα εχουμε τραγουδησει κι εμεις παρα πολλες φορες.

Αφού δεν ξέρετε τι συμπεράσματα θέλω να βγάλω γιατί μου ζητάτε να το ηχογραφήσω;

Στο ευχομαι!
Καλά απ την μία μου το εύχεστε και τώρα μου λέτε πως κάνω λάθος; .....

Δεν είναι
δυσκολο...η και ακατορθωτο να εκτελεστουν καθιστικα τραγουδια με ''απαιτησεις'' γραμμενα με τη βυζαντινη μουσικη
αλλά αυτό που θα βγει απο αυτόν που δεν το έχει ακούσει παρα μόνο το χει δει στο χαρτί θα απέχει κάπως απ το τραγούδι.

Ναι θα πρέπει να χει στρωθεί κάποιος για χρόνια αλλά πριν "στρώσει" τα μάτια του να στρώσει...όχι να στρώσει, να λιώσει τα αφτιά του.

Είπα εγώ πουθενά πως δε πληρείτε τις προϋποθέσεις που ζητάω;;;; Η' σας άκουσα πουθενά και είπα πως είστε λάθος;;;;; Η' είπα εγώ ότι είμαι καλύτερος απο σας;;;; :eek::eek:
Μην βάζετε λόγια που δεν έχω πει, μη διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου και μη βγάζετε συμπεράσματα που δεν έχουν καμία βάση. Ελληνικά νομίζω γράφουμε. (εδώ μπαίνει φατσούλα που σταυροκοπιέται)

Και πολύ καλά κάνατε και τα διδαχθήκατε και αυτό και άλλα πολλά τραγούδια απο τον Άρχων και τα έχετε ακούσει απο πολλούς παραδοσιακούς εκτελεστές και τα έχετε πει και πολλές φορές.

...
 

karastamatis ioannis

Ιωάννης Καρασταμάτης
Αφού δεν ξέρετε τι συμπεράσματα θέλω να βγάλω γιατί μου ζητάτε να το ηχογραφήσω;


Καλά απ την μία μου το εύχεστε και τώρα μου λέτε πως κάνω λάθος; .....

Δεν είναι αλλά αυτό που θα βγει απο αυτόν που δεν το έχει ακούσει παρα μόνο το χει δει στο χαρτί θα απέχει κάπως απ το τραγούδι.

Ναι θα πρέπει να χει στρωθεί κάποιος για χρόνια αλλά πριν "στρώσει" τα μάτια του να στρώσει...όχι να στρώσει, να λιώσει τα αφτιά του.

Είπα εγώ πουθενά πως δε πληρείτε τις προϋποθέσεις που ζητάω;;;; Η' σας άκουσα πουθενά και είπα πως είστε λάθος;;;;; Η' είπα εγώ ότι είμαι καλύτερος απο σας;;;; :eek::eek:
Μην βάζετε λόγια που δεν έχω πει, μη διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου και μη βγάζετε συμπεράσματα που δεν έχουν καμία βάση. Ελληνικά νομίζω γράφουμε. (εδώ μπαίνει φατσούλα που σταυροκοπιέται)

Και πολύ καλά κάνατε και τα διδαχθήκατε και αυτό και άλλα πολλά τραγούδια απο τον Άρχων και τα έχετε ακούσει απο πολλούς παραδοσιακούς εκτελεστές και τα έχετε πει και πολλές φορές.

...

Καλα αφηστε...ειναι φανερο πλεον οτι εχετε μαυρα μεσανυχτα...θεωρω φρονιμο να ασχοληθειτε αποκλειστικα με το ''στρωσιμο''...!!!!
 
Καλα αφηστε...ειναι φανερο πλεον οτι εχετε μαυρα μεσανυχτα...θεωρω φρονιμο να ασχοληθειτε αποκλειστικα με το ''στρωσιμο''...!!!!

Ευχαριστώ πολύ....:rolleyes:

Με πείσατε και εμένα και αυτούς που μας διαβάζουν με τα πιστικότατα επιχειρήματα που παραθέτετε σε όλα αυτά που έγραψα.......
 

karastamatis ioannis

Ιωάννης Καρασταμάτης
Ευχαριστώ πολύ....:rolleyes:

Με πείσατε και εμένα και αυτούς που μας διαβάζουν με τα πιστικότατα επιχειρήματα που παραθέτετε σε όλα αυτά που έγραψα.......

Παρακαλω! Αλλα να ξερετε οτι ποσως μ'ενδιαφερει αν σας επεισα η οχι με τα επιχειρηματα μου....σιγουρα δεν αξιζει να ασχολειται ο οποιοσδηποτε με ανεπιδεκτους και αδαεις, οπως εσεις!
 

Anax

Νέο μέλος
Παρακαλω! Αλλα να ξερετε οτι ποσως μ'ενδιαφερει αν σας επεισα η οχι με τα επιχειρηματα μου....σιγουρα δεν αξιζει να ασχολειται ο οποιοσδηποτε με ανεπιδεκτους και αδαεις, οπως εσεις!

Εδώ κ. Καρασταματη αδικειτε τον κ. Κωνσταντίνου ο οποίος έχει διδαχθεί το τραγούδι από τον μεγάλο Κυριαζή Δασκαλουδη.
 

karastamatis ioannis

Ιωάννης Καρασταμάτης
Εδώ κ. Καρασταματη αδικειτε τον κ. Κωνσταντίνου ο οποίος έχει διδαχθεί το τραγούδι από τον μεγάλο Κυριαζή Δασκαλουδη.

Δεν εχω ποτε μου προθεση να αδικησω κανεναν. Σκοπο στη ζωη μου εχω να οικοδομω και οχι να αποδομω....εφοσον ομως το τοποθετειτε προς τα εκει το θεμα, εχω να πω οτι κι εγω το εχω διδαχθει το τραγουδι απο τον τιτανα εν μεγιστοις Αρχοντα Πρωτοψαλτη κ.Δημητριο Ιωαννιδη. Και σιγουρα εδω δεν χωραει μετρο συγκρισης, ουτε καν σαν σκεψη!!! Και αυτο το λεω μετα λογου βιωματικης γνωσεως!!!
 
Top