Απεβίωσε ο Μανώλης Χατζημάρκος

Πολύ συγκινητική η σημερινή εκπομπή "Πρόσωπα και Παράδοση" τού Ρ/Σ τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, που επιμελούνται ο π. Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής. Ήταν αφιερωμένη στην μνήμη τού Μανώλη Χατζημάρκου. Προσκεκλημένος ο μαθητής του, Λαμπαδάριος τού Μητροπολιτικού Ναού Πειραιώς Νίκος Μποσίνης, που είδε τον Δάσκαλο στο Νοσοκομείο, μαζί με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, λίγο πριν από την εκδημία του... Η εκπομπή διανθίσθηκε με ψάλματα και αποσπάσματα συνεντεύξεων τού μεγάλου εκλιπόντος. Να είναι καλά όλοι. Μας έκαναν τον βουβό πόνο μας λυγμό... Ελπίζω να ανέβει η εκπομπή στο you tube.
 
Μνημόσυνο για τον Μανόλη Χατζημάρκο στην Κρήτη
από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής "Ο Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης"​


Την Κυριακή 4 Μαρτίου τελέσθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ» και συμμετοχή του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά Μνημόσυνο στη μνήμη του ΜΑΝΟΛΗ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ στον Άγιο Μηνά. Κατά την διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης ομίλησε δι ολίγων ο μαθητής του και Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού κ. Ιωάννης Δαμαρλάκης ειπών μεταξύ άλλων και τα εξής :

Το βιογραφικό του ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΟΥ Μανόλη Χατζημάρκου είναι σε όλους γνωστό και δεν ωφελεί να επαναλάβω. Να τονίσουμε όμως ότι από πολύ μικρός στον Βόλο, όπου γεννήθηκε, διακρίθηκε για την κλίση του προς την μουσική αλλά και την εντυπωσιακή καλλιφωνία του. Ήδη σε ηλικία 7 ετών, λίγο πριν ξεσπάσει ο Πόλεμος, είναι Α΄ Κανονάρχης στον Μητροπολιτικό Ναό τού Βόλου. Γόνος μιας πολυμελούς οικογενείας, με καταγωγή από τις αλησμόνητες πατρίδες και όπου όλοι έψαλλαν και τραγουδούσαν, λαμβάνει τα πρώτα μουσικά μαθήματα από τον πατέρα του Κωνσταντίνο. Εν συνεχεία μαθητεύει κοντά στους Πρωτοψάλτες Χρήστο Πάντα, Κωνσταντίνο Πρίγγο, Θεοδόσιο Γεωργιάδη και Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα. Ο Βόλος είναι μία πρόσφορη πόλη για την μουσική του καλλιέργεια, αφού εκεί μπορεί να ακούει τον Πάντα, τον Μήτρου, τον Μαργαριτόπουλο και κυρίως τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου Κωνσταντίνο Πρίγγο, ο οποίος καταγόταν από την Ζαγορά τού Πηλίου. Σε μια παλιά ραδιοφωνική μετάδοση, μάλιστα, Θείας Λειτουργίας από τον τότε Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων, κάποιοι μαθητές τού Πρίγγου τόσο ενθουσιάστηκαν που άκουσαν τον Δάσκαλό τους ψάλλοντα, ώστε έσπευσαν αργότερα να τον συγχαρούν. Μόνον που αυτός που έψαλλε δεν ήταν ο Πρίγγος, όπως ο ίδιος, εν ζωή τότε τους απεκάλυψε, αλλά ο νεαρός Χατζημάρκος!

Έκτοτε φυσικά προσθέτει και αρκετά προσωπικά στοιχεία στην τέχνη του, ενώ πλέον η πορεία του κρίνεται ως προδιαγεγραμμένη:

Ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και υπηρετεί στην Μέση Εκπαίδευση φθάνοντας στον βαθμό τού Γυμνασιάρχη. Αργότερα διδάσκει στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και τα τελευταία χρόνια ως Καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα στο Ωδείο Αλίμου, στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο Αιγάλεω, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου κ.α.

Διαπρέπει ως Πρωτοψάλτης κυρίως στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου και από το 1981 στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών, ενώ ψάλλει σε πανηγύρεις Ιερών ναών σ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό!

Διατελεί επίσης Πρόεδρος των Καθηγητών Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, μέλος Εποπτικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης, μέλος Επιτροπής επί τής Τέχνης και Λατρείας, Χοράρχης Βυζαντινής Χορωδίας Βόλου, Προτύπου Βυζαντινού Χορού Αθηνών, Πρόεδρος τής ΟΜ.Σ.Ι.Ε.

Πρωτοπόρος στην δισκογραφία με μια σειρά δίσκων, κασετών και τελευταία cd με ζωντανές ηχογραφήσεις του. Σημαντικό είναι και το συγγραφικό έργο του, αφού έχει εκδώσει πέντε τόμους με τον γενικό τίτλο: «Μελωδική Ανθοδέσμη». Εξέδωσε επίσης το ορατόριο «Ιησούς Χριστός», δύο βιβλία Ευρωπαϊκής μουσικής και τέλος έγραψε την Βυζαντινή Συμφωνία για την Ολυμπιάδα τού 2004, η οποία παρουσιάσθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Πολλά άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί, ενώ ανέκδοτα ή υπό έκδοση έχει ακόμη διάφορα μαθήματα και έργα του. Να σημειώσουμε ότι στον ψηφιακό δίσκο που κυκλοφόρησε η Βυζαντινή χορωδία του Αγίου Μηνά με διευθυντή τον Γιάννη Μαρκόπουλο ο μεγάλος αυτός συνθέτης ζήτησε να προλογίσει το δίσκο ο Μ. Χατζημάρκος.

Πολλές και οι εμφανίσεις του, στο Ηρώδειο, στον «Παρνασσό», στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στο Χίλτον, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Χάϊφα, Βιέννη, Στουτγκάρδη, Ρώμη κ.α.

Από την θέση του ως Αντιπροέδρου τού Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης προώθησε την έκδοση τού «Λεξικού τής Βυζαντινής Μουσικής» (τής Ολυμπίας Τολίκα) και την πολύτομη έκδοση των χειρογράφων τού Αγγέλου Βουδούρη – Α΄ Δομεστίκου τού Ιακώβου Ναυπλιώτη. Σημαντική ήταν η προσφορά του και από τις εκπομπές του μέσω τού Ρ/Σ τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, καθώς και οι συνεργασίες του με τον αείμνηστο Γιάννη Χατζηφώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα τής ΕΡΑ.

Σε αυτό το μεγάλο και πλούσιο εμπειριών και καλλιτεχνικών ανατάσεων ταξίδι, αξίζει να σταθούμε σε δύο – τρία σημεία ακόμη:

- Μία φράση αρχικώς: Όπου και αν ανατρέξει κανείς σήμερα στο διαδίκτυο, εμφανίζεται η αποστροφή στο λήμμα «Χατζημάρκος»: «Από τους καλλιφωνότερους Πρωτοψάλτες τής σύγχρονης εποχής, ο κορυφαίος ίσως όλων»! Δεν είναι απλή υπόθεση η επίσημη καταγραφή τής κορυφής...

- Επόμενος σταθμός: Κωνσταντινούπολη, δεκαετία τού 1960: Η έλευση τού Μανόλη Χατζημάρκου ξεσηκώνει τον θαυμασμό τού πολυπληθούς τότε φιλόμουσου κοινού τής Πόλεως. Οι εφημερίδες γράφουν: «Και τα πλήθη ώδευον δι’ όλων των μεταφορικών μέσων και πεζή έτι και από απομεμακρυσμένας έτι συνοικίας, διά να ενωτισθώσιν και κατανυγώσιν από τον γλυκύφθογγον εκτελεστήν»! Κατάμεστος ο Άγιος Δημήτριος τού Κουρτουλούς. Το εκκλησίασμα ξεσπάει σε ουρανομήκη εύγε και χειροκροτήματα! Αυτό επαναλαμβάνεται στην Αθήνα, στη Κύπρο κ.α.

Τι είναι εκείνο όμως που ο απλός φιλακόλουθος πιστός λαός βλέπει στον Χατζημάρκο και τον χειροκροτεί; Είναι η ζώσα παράδοση, το άκουσμα των αοιδών τού Ομήρου, η Αλήθεια τού Ευαγγελίου, η δόξα τού Βυζαντίου, ο πόνος τής Ιωνίας, η ουσία της ιεράς ψαλμωδίας, που μεταφέρονται με την άφθαρτη φωνή και την μαγική τέχνη του.

Γιατί ο ιδανικός εκτελεστής δεν αρκείται μόνον στην φωνή και την μουσική γνώση. Δεν υπηρετεί μόνον υποδειγματικά την ορθοφωνία και τον άψογο τονισμό των φράσεων. Διαθέτει τεράστια καλλιτεχνική ευαισθησία, κατανόηση τής Τέχνης στην ολότητά της, σύλληψη των ελληνικών ακουσμάτων στην διαχρονικότητά τους, βαθύτατη ελληνική παιδεία και προ παντός φαντασία και πίστη. Γνωρίζει ο Μανόλης Χατζημάρκος ότι σκοπός τού μέλους είναι η ανύψωση τού Λόγου και διδάσκει με τις ερμηνείες του ποιος είναι ο ιδεατός τρόπος να επιτευχθεί αυτή. Επιστρατεύει όλους τους ήχους, όλους τους τρόπους, όλα τα μέσα και τις τεχνικές, για να επενδύσει το κείμενο με το πλέον κατάλληλο μελώδημα.

Ο Μανόλης Χατζημάρκος αποτελεί πράγματι μιαν εξέχουσα μουσική φυσιογνωμία με πολυσχιδή προσφορά στην λειτουργική μας μουσική. Η μοναδικότητα τής μελωδικής του φωνής δέσποσε επί δεκαετίες, έγινε πρότυπο μίμησης και επηρέασε βαθύτατα πολλούς ψάλτες. Η σφραγίδα τής προσφοράς του θα καταγραφεί μοναδική και ανεξίτηλη στις δέλτους τής Ελληνικής ιστορίας. Γι’ αυτό του οφείλουμε μεγάλη τιμή. Η τιμή στο ΔΑΣΚΑΛΟ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ είναι τιμή στην ίδια την ουσία τής πατρώας μουσικής μας τέχνης, που είναι η ωραιότερη ψηφίδα τής πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΕ ΜΑΣ


 
Εξ όσων πληροφορούμαι το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο τού αειμνήστου Δασκάλου μας θα τελεσθεί την ερχόμενη Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 11.30 το πρωί, κατά την δεύτερη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως (Παναγίτσα) Παλαιού Φαλήρου. Θα είμαστε όλοι εκεί...
 
Απόσπασμα προσωπικού αφιερώματος εις Εμμανουήλ Χατζημάρκο, έτος 1992 στον Ρ.Σ. Ι.Μ. Αργολίδας υπό Γεωργίου Δαρλάση

«Εις μνημόσυνον αιώνιον έσται δίκαιος»
Γεώργιος Δαρλάσης

Το φωτογραφικό υλικό από την τιμητική που του έγινε εκ μέρους του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας στο Άργος το 2001.
 

Attachments

  • Αφιέρωμα (απόσπασμα) υπό Γ.Δαρλάση εις Εμμαν.Χατζημάρκο 1992 .mp3
    9.9 MB · Views: 111
  • ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 2001 - 008.jpg
    192.8 KB · Views: 44
  • ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 2001 - 0010.jpg
    414.3 KB · Views: 25
  • ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 2001 - 0009.jpg
    462.9 KB · Views: 20
  • ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 2001 - 0007.jpg
    584.8 KB · Views: 21
  • ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 2001 - 0006.jpg
    281.9 KB · Views: 22
  • ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 2001 - 0005.jpg
    423.7 KB · Views: 19
  • Βιογραφικό Χατζημαρκου στο πρόγραμμα- Άργος 2001.jpg
    1.2 MB · Views: 34
  • ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 2001 - 0008.jpg
    371.3 KB · Views: 23
  • ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ-ΦΙΛΗΣ-ΔΑΡΛΑΣΗΣ.jpg
    35.9 KB · Views: 30
Last edited:
Αγαπητέ μου φίλε Γιώργο,

σε ευχαριστούμε πολύ για το ηχητικό που μας παρουσίασες. Αποτελεί κατά τη γνώμη μου ιστορικό ντοκουμέντο για εμάς και τις μελλοντικές γενιές των ιεροψαλτών. !
 
Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης τελέσθηκε την περασμένη Κυριακή 31 Μαρτίου στην Παναγίτσα Παλαιού Φαλήρου το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο τού Μανώλη Χατζημάρκου.
O ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς, συγγενείς, φίλους, μαθητές και θαυμαστές τού μεγάλου εκλιπόντος. Ως εκπρόσωπος τού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου απηύθυνε λόγους καρδίας ο μαθητής τού αοιδίμου Διδασκάλου Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος.
Σημαντική η προσέλευση εκλεκτών θεραπόντων τής ψαλτικής τέχνης. Πολλοί γνωστοί ιεροψάλτες πλαισίωσαν το αναλόγιο, με προεξάρχοντα τον Άρχοντα Διδάσκαλο τού Αποστόλου Δημήτριο Νεραντζή, ενώ μεταξύ άλλων διακρίναμε τον Πρόεδρο τής ΟΜΣΙΕ Γιώργο Ναούμ, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γεώργιο Λαμπρόπουλο, τους ιεροψάλτες τής Μητροπόλεως Πειραιώς Αθανάσιο Πέττα και Νίκο Μποσίνη, τον Πρωτοψάλτη τής Μητροπόλεως Δημητριάδος Μιχάλη Μελέτη, τους Πρωτοψάλτες Γιώργο Γούλα, Δημήτρη Βερύκιο (τού ναού) και άλλους πολλούς.
Αιωνία η μνήμη τού Άρχοντος.
* Υπάρχουν και φωτογραφίες από το μνημόσυνο. Σε επόμενη ανάρτηση.
 
Από την επίσκεψή μου στο Νεκροταφείο Βόλου...
 

Attachments

  • Φωτογραφία0141_001.jpg
    159.5 KB · Views: 77
  • Φωτογραφία0142.jpg
    188.1 KB · Views: 69
Σήμερα συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την εκδημία τού Δασκάλου (24-2-2013)... Αντί άλλου μνημοσύνου ανεβάζω αυτήν την ιστορική φωτογραφία: Βόλος 1974. Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου. Η ενθρόνιση τού Μακαριστού Χριστοδούλου. Στο παραθρόνιο ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Και στο αναλόγιο επικεφαλής ο Αείμνηστος Μανώλης Χατζημάρκος. Αιωνία η μνήμη και των τριών...
 

Attachments

  • ENTHRONISI VOLOS 74.jpg
    ENTHRONISI VOLOS 74.jpg
    724.7 KB · Views: 137
Εμμανουήλ Χατζημάρκος και τιμητική πλακέτα από το μουσικό σύνολο <<Ιωνία>>


Στα πλαίσια της συναυλίας του μουσικού συνόλου "ΙΩΝΙΑ" που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013 με τίτλο " Στα μονοπάτια της Παράδοσης " και ήταν αφιερωμένη στον Αείμνηστο Πρωτοψάλτη και Δάσκαλο της Ιεράς τέχνης του Δαμασκηνού, Μανώλη Χατζημάρκο , που πάντα χαιρέτιζε , στήριζε και ενέπνεε καλλιτεχνικές δράσεις σχετικές με την Ελληνική Μουσική Παράδοση δόθηκε τιμητική πλακέτα τιμώντας την μνήμη του .
 

Attachments

  • χατζημάρκος.jpg
    131.4 KB · Views: 42
Last edited:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ " ΘΕΣΣΑΛΙΑ" ΤΡΙΤΗ 27-8-2013

Το Σάββατο 24 Αυγούστου συμπληρώθηκαν έξι μήνες από τον θάνατο του αγαπημένου μας Μανώλη Χατζημάρκου.Ευχαριστούμε θερμά όσους ειλικρινά συμπαραστέκονται στο συνεχιζόμενο πένθος μας. Η αδόκητη απώλεια του συζύγου και πατέρα μας αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ψυχή μας και στην εκκλησιαστική λατρευτική μουσική.

Η σύζυγος Ιωάννα Χατζημάρκου
Τα παιδιά και τα εγγόνια
 
Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που έφυγε ο Δάσκαλος... Όλοι εμείς που τον ακούσαμε και διδαχθήκαμε από αυτόν, τον έχουμε για πάντα στην μνήμη και την καρδιά μας. Ακόμη δεν έχουμε πιστέψει ότι λείπει... Τόσο ζωντανή είναι η εικόνα του! Γιατί ο Μανώλης Χατζημάρκος είναι η ζώσα παράδοση! Η φωνή τού ελληνισμού. Αιωνία του η μνήμη!
 
Back
Top