"Βυζαντινή ηχώ", Επιμέλεια - παρουσίαση: Απόστολος Ντέτσικας

Diogenes

Νέο μέλος

Η Βυζαντινή Ηχώ φιλοξενεί τον Πρωτοψάλτη Καθηγητή Βυζαντινής Ευρωπαϊκής Μουσικής κ. Σπύρο Παυλάκη

Η Βυζαντινή Ηχώ φιλοξενει τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Βυζαντινής Και Ευρωπαϊκής Μουσικής , καθηγητή Μονωδίας , Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας και συνεργάτη του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.Σπύρο Παυλάκη , ο οποίος μέσα από την ευρυμάθεια και την εν γένει μουσική και όχι μόνο παιδεία του, μας περιέγραψε με γλαφυρότητα πως οι διάφορες μορφές πολιτισμού και τέχνης είναι συγκοινωνούντα δοχεία μιας εσωτερικής αναζήτησης της αλήθειας και της κάθαρσης του κάθε ανθρώπου, κάτι το οποίο βίωσε και ο Ίδιος μέσα από τις πολύχρονες μουσικές του σπουδές τόσο στη βυζαντινή και την Δυτική Μουσική όσο και στο Θέατρο συναναστρεφόμενος τους κορυφαίους του είδους τους. Αναφέρθηκε πως η μόνη διέξοδος η κοινωνία μας να προοδεύσει , να αναγεννηθεί και να ξεπεράσει τις κρίσεις ,είναι να δομήσει στους νέους τα ιδανικά της ελληνικής παιδείας, του πολιτισμού και της μουσικής της . Συζητήθηκαν θέματα ψαλτικής τέχνης όπως η σημασία της παιδαγωγικής σπουδής ενός Δασκάλου, η μελοποιία του 20 αιώνα σε σχέση με την τήρηση των κανόνων μελοποιίας των παλαιών μελοποιών, η συνεχής ανάλυση στη γραφή των ποικίλων ποιοτικών σημείων σε σχέση με την παραδεδομένη μουσική σημειογραφία της νέας μεθόδου. Επίσης θέματα περί Ρυθμού , ευρωπαϊκής Μουσικής αλλά και φωνητικής τέχνης .Τέλος έγινε αναφορά στο συγγραφικό του έργο και τις σημερινες του δραστηριότητες.Μια εκπομπή που αξίζει να δείτε , καθώς ο Σπύρος Παυλάκης είναι ο Δάσκαλος που δεν βλέπει ποτέ ανταγωνιστικά τους μαθητές του , με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται μέσα από αυτούς και να αναγνωρίζεται ως ο Δάσκαλος της προσφοράς και της αγάπης ,ώστε να χαίρει τον σεβασμό ολόκληρου του Εκκλησιαστικού, Ψαλτικού , αλλά και ανθρώπων του ευρύτερου χώρου της τέχνης και του πολιτισμού της πατρίδας μας.
 

ΣταύροςΛ.

Νέο μέλος
Αφιέρωμα στον αείμνηστο Άρχ. Μ. Χατζημάρκου, με αφορμή της συμπλήρωσης 10 ετών από την κοίμησή του. (24 Φεβρουαρίου του 2013)

Ο κ.Πετρος είναι πολύ συμπαθής φυσιογνωμία και ξεχωριστός άνθρωπος και ψαλτης με απολύτως προσωπικό χαρακτήρα ψαλσιματος, απαγγέλει με πάρα πολύ τέχνη τα κείμενα των αποστολών, του ευχόμαστε υγεία μέσα από την ψυχή μας ,και να συνεχίσει έτσι ταπεινά, Συγχαρητήρια κ Πέτρο!
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
Η Βυζαντινή Ηχώ παρουσιάζει μια αφιερωματική εκπομπή εις μνήμην του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Λυκούργου Αγγελόπουλου.
Καλεσμένος, ο πρωτοψάλτης & δάσκαλος "του Χορού ψαλτών Χίου", κ. Ηρακλής Μαλανδρίνος, ο οποίος, βιωματικά, σκιαγραφεί το έργο του δασκάλου του.
 
Last edited:

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Βλέπω κι εγώ σημερινή ενημέρωση του θέματος, λέω «για τη συνέντευξη του Παϊκόπουλου θα είναι». Αμ δε...
Οπότε ας την παραπέμψω εγώ. Αξιολογότατη, με πολλές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πέρα από τα γνωστά βιογραφικά έχουμε ακούσει πολλές φορές.​

 
"Βυζαντινή Ηχώ" Ιωάννης Βαζούρας Λαμπαδάριος Ι.Ν Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου Καθηγητής ΒΜ ΙΑΑ
ἐξαπενίζοντο (ὄχι ἐξατενίζοντο)
Παρατατικός του ρ. ἐξαπονίζομαι, επιτατικός τύπος του ρ. ἀπονίζομαι (κ. ἀπονίπτομαι) = νίπτομαι, πλένομαι
τῷ δεσπόζοντι τῶν ὅλων, ἑαυτοὺς Χριστῷ, ἀναθέμενοι, ὡραίους πόδας ἐξαπενίζοντο, (Κανόνας, Μ. Πέμπτη, Όρθρος)
 

Diogenes

Νέο μέλος
ἐξαπενίζοντο (ὄχι ἐξατενίζοντο)
Παρατατικός του ρ. ἐξαπονίζομαι, επιτατικός τύπος του ρ. ἀπονίζομαι (κ. ἀπονίπτομαι) = νίπτομαι, πλένομαι
τῷ δεσπόζοντι τῶν ὅλων, ἑαυτοὺς Χριστῷ, ἀναθέμενοι, ὡραίους πόδας ἐξαπενίζοντο, (Κανόνας, Μ. Πέμπτη, Όρθρος)
Στο 34:47-34:52.
 

Diogenes

Νέο μέλος
Μόλις τώρα το έλεγξα στην μεγάλη εβδομάδα του Χρύσανθου Θεοδοσοπούλου σελίδα 134:

IMG_3636.jpeg

Δυστυχώς είναι λάθος γραμμένο στο ίδιο το βιβλίο.
Γι΄αυτό είναι καλό να ελέγχουμε πάντοτε πριν ανεβούμε στο ψαλτήρι τα μουσικά κομμάτια που πρόκειται να ψάλουμε.
 
Last edited by a moderator:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
 
Top