Αναστάσιος Μιχαηλίδης «Σόμπατζης»

Δε χάθηκαν. Τα έχει αυτός που τα έγραψε. Αλλά σιγά μην τα ακούσουμε ποτέ...

Ξέρουμε ποιος είναι αυτός; Γιατί βλέπω ότι με αρκετή σιγουριά το λέτε αυτό. Δηλαδή αρνείται να τα δημοσιοποιήσει ο κάτοχός τους;
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Επιτρέψτε μου να μην δώσω κάποια άλλη πληροφορία σχετικά. Αν θα γίνει κάτι και το πληροφορηθώ, θα σας ενημερώσω.

Επίσης, ήθελα να επισημάνω πως όλες οι ηχογραφήσεις που ανέβηκαν ως τώρα στο Διαδίκτυο από Μιχαηλίδη ξανανέβηκαν, όλες στα 128 kbps, στην σχετική ιστοσελίδα της συμβολής. Δείτε τα λίγο, γιατί κάποια από αυτά που ανέβηκαν εδώ στερούνται κάποιων δευτερολέπτων στο τέλος ή είναι σε χαμηλότερη ποιότητα.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Και όμως, βγήκε στη φόρα και άλλο υλικό από τον Αναστάσιο Μιχαηλίδη! Σε αυτή την εκπομπή του Λυκούργου Αγγελόπουλου ο Γεώργιος Καρακάσης έφερε μία κασέτα από ηχογράφηση του Αναστασίου Μιχαηλίδη από την οποία παίχτηκαν δύο δείγματα τα οποία και ανεβάζω.

Ο Γεώργιος Καρακάσης μας λέει το ιστορικό των ηχογραφήσεων αυτών. Τις έκανε ο ίδιος μαζί με ένα μουσικόφιλο φίλο του, κάποιο δικηγόρο ονόματι Τελίογλου, στο γραφείο του οποίου πήγαν και ηχογράφησαν τον Αναστάσιο Μιχαηλίδη σε δυο μεγάλα καρούλια. Δυστυχώς, αυτά τα καρούλια δεν μπόρεσε ο Καρακάσης να τα πάρει όταν ήρθε από τη Βηρυτό το 1975 παρά μόνο σε αντίγραφα-κασέτες, όχι πολύ καλής ποιότητος.

Αχ και να μην έκοβε ο Αγγελόπουλος το «Ανέβη ο Ιησούς» στη μέση!
 

Attachments

 • Αναστάσιος Μιχαηλίδης - «Πεντηκοστήν εορτάζομεν», Ήχ. α'.mp3
  1.7 MB · Views: 294
 • Αναστάσιος Μιχαηλίδης - «Ανέβη ο Ιησούς», Ήχ. πλ. α'.mp3
  3.5 MB · Views: 264
Last edited:
Ήρθε η ώρα να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλες ηχογραφήσεις του αείμνηστου Αναστάσιου Μιχαηλίδη ή "Σόμπατζη", Α' Δομέστικου της Μεγάλης Εκκλησίας και δασκάλου του Στανίτσα στο πατριαρχικό ύφος.
Απαράμιλλος εκφραστής. που συγκινεί όχι τόσο με την φωνή του, όσο με την ψυχή του!
Οι ηχογραφήσεις αυτές είναι ευγενική προσφορά από το αρχείο του φίλου Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου, που τις προσφέρει για κοινή ωφέλεια.
Αφιερωμένες από μένα στον διαχειριστή Δημήτρη Κουμπαρούλη, λάτρη των ερμηνειών του Σόμπατζη!
Εις μνημόσυνον αιώνιον
 

Attachments

 • Eis ton N Triodiou SOMPATZHS.mp3
  11.8 MB · Views: 358
 • En nomo SOMPATZHS.mp3
  1.8 MB · Views: 248
 • Esperia A hxou SOMPATZHS.mp3
  6.7 MB · Views: 278
 • Iamvikais XrGennon SOMPATZHS.mp3
  6.3 MB · Views: 310
 • Idiomela MegParaskeuhs SOMPATZHS.mp3
  9.9 MB · Views: 352
 • Idiomela Penthkosths SOMPATZHS.mp3
  10.1 MB · Views: 299
 • Idiomela Telonou SOMPATZHS.mp3
  6.1 MB · Views: 280
 • Kekragario Iakovou Protou SOMPATZHS.mp3
  8.8 MB · Views: 367
 • Makarios anhr SOMPATZHS.mp3
  14.5 MB · Views: 333
 • Thalasshs to eruthraion SOMPATZHS.mp3
  20.6 MB · Views: 366
 • Ws en hpeiro SOMPATZHS.mp3
  20.6 MB · Views: 341

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Επιτέλους, να ξυπνήσουμε από την ατονία!!! Αυτές είναι εκτελέσεις!!!
 
Χαλάλι είναι καταπληκτικός ο κυρ Αναστάσης!!!
Κι εμένα μου αρέσει και παρακολουθώ ότι τον αφορά. Τον βίο του και άλλες πληροφορίες γι' αυτόν. Η ιστορία της μουσικής μας ζωντανεύει με αυτά τα ακούσματα. Να είστε καλά λοιπόν για όλα. Και ευχαριστίες και χαιρετισμούς στον πατριώτη μου Νικόλαο!!! Ο Θεός μεθ' ημών.
 

Σκαρμούτσος

Κωνσταντίνος
Αξίζει, νομίζω, γι' αυτές τις ηχογραφήσεις που ανήρτησε ο Νικόλαος να αναφερθούν ορισμένα επιπλέον διαφωτιστικά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Και η ιστορία ξεκινάει από τον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος, όπου επί συναπτά έτη αριστερά του Πετρόχειλου έψαλλε ο μουσικολογιώτατος Παύλος Αράπογλου, σήμερα Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Υμηττού. Μεταξύ των δύο υπήρχε μία άριστη σχέση, καθώς ο Αράπογλου στήριζε παντοιοτρόπως τον γηραιό Πετρόχειλο. Εκείνος, ανταποδίδοντας την αγάπη, τα τελευταία χρόνια της συνεργασίας τους του χάρισε ένα μουσικό θησαυρό ανεκτίμητης αξίας: χειρόγραφα μαθήματα και μπομπίνες με ηχητικό υλικό από την Πόλη (τόσο εκκλησιαστικά όσο και κοσμικά άσματα!). Η γνωριμία μου με τον κ. Αράπογλου συνέβη προ 3 ετών περίπου, όταν ψάλαμε μαζί σ' έναν εσπερινό (Αγ. Παρασκευής), στον Άγ. Δημήτριο. Στο τέλος του εσπερινού, καθίσαμε στα γραφεία του Ναού να δροσιστούμε με μία κρύα πορτοκαλάδα (ήταν καλοκαίρι και είχε πολλή ζέστη)!! Αφού συζητήσαμε αρκετά και ήρθε η ώρα να φύγουμε, μου είπε: "Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούμε πάλι για να σου δώσω κάτι..." Έτσι και έγινε! Συναντηθήκαμε και μου έδωσε το υλικό που του είχε χαρίσει ο αείμνηστος Πετρόχειλος με την προτροπή να διαδωθεί! Έπραξα ακριβώς έτσι και με χαρά διαπίστωσα έπειτα από μήνες ότι κάποιος που του είχα δώσει τα αρχεία ανήρτησε μέρος αυτών εδώ στο Ψαλτολόγιο. Το ίδιο έκανε πολύ ευγενικά και τώρα ο Νίκος. Όμως, ενώ τα χειρόγραφα σκαναρίστηκαν σχετικά εύκολα (και γράφω σχετικά, διότι ουκ ολίγα ήταν μεγαλύτερα του Α4 μεγέθους και έπρεπε πρώτα να σμικρυνθούν), σχετικά με τις μπομπίνες τα πράγματα ήταν διαφορετικά: Έπρεπε να βρεθεί μπομπινόφωνο κατάλληλο για τόσο παλιές μπομπίνες. Αρχικώς, απευθύνθηκα μέσω φίλου στον Παϊκόπουλο. Όμως, η απομαγνητοφώνηση που πραγματοποιήθηκε δεν ήταν ικανοποιητική, δυστυχώς. Σκέφθηκα τότε να εκθέσω την κατάσταση στον Αθανάσιο Παϊβανά, που εκείνο το διάστημα, λόγω της φοιτησής μου στο Ελληνικό Ωδείο που δίδασκε (και διδάσκει και σήμερα) Βυζαντινή Μουσική, είχαμε τακτική σχέση. Ο δάσκαλος με συνέπεια πολύ σύντομα ψηφιοποίησε το υλικό και το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχετε στους υπολογιστές σας. Σύντομα, θα αναρτηθεί και το υπόλοιπο υλικό προς ΚΟΙΝΗ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ. Δημοσίως, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο στους κ.κ. Παϊκόπουλο και Παϊβανά, όσο και στον κ. Αράπογλου, που με πολλή αγάπη θέλησε να μου παραχωρήσει άμα τη γνωριμία μας το σπάνιο αυτό υλικό. Ο Κύριος να αναπαύει και τον κυρ Ανδρέα (τον οποίο ευτύχησα να γνωρίσω όταν βραβεύτηκε στον Άγ. Δημήτριο από τον μητροπολίτη Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ με τον χρυσό Σταυρό της Μητροπόλεως). Εύχομαι σε όλους καλό υπόλοιπο Πεντηκοσταρίου και υγεία.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ
 
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αγαπητέ Κωνσταντίνε, πραγματικά το μήνυμά σου είναι συγκινητικό! Μακάρι να δούμε αυτό το θησαυρό ολόκληρο στο φως εις μνήμην του κυρ-Αναστάση και του κυρ-Ανδρέα. Θερμές ευχαριστίες σε σένα και στον κυρ-Θανάση.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Σύντομα, θα αναρτηθεί και το υπόλοιπο υλικό προς ΚΟΙΝΗ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ.

Οι ευχαριστίες όλων μας είναι θερμότατες! Είθε να μπορούσαμε όλοι να αφομοιώσουμε τα ψαλλόμενα με το ύφος και τις αναλύσεις του πάλαι ποτέ Α' Δομεστίχου της Μ.τ.Χ.Ε. Αναστασίου Μιχαηλίδη. Αυτός ήταν ο νυμφαγωγός πολλών πατριαρχικών στην τάξη και το ύφος του Πατριαρχείου (ο όρος είναι δανεισμένος από τη συνέντευξη του Δημοσθένους Παϊκοπούλου στον Λυκούργο Αγγελόπουλο). Μακάρι να βγει και άλλο υλικό στην επιφάνεια, διότι μόνο οφέλεια μπορεί να προξενήσει!!!

Μία ερώτηση ήθελα να κάνω, για την ιστορία της ηχογράφησης. Θα σας παρακαλούσα να μας παραθέσετε τη σειρά των ψαλλομένων στα καρούλια αυτά, καθαρά για λόγους αρχειοθέτησης, αν και ο φίλτατος Νικόλαος μου την έχει πει. Περιλαμβάνει, εξ' όσων μου είπε, και tracks μαθημάτων που έχουν ήδη ανεβεί στο παρελθόν. Θα ήταν ενδιαφέρον, προκειμένου να ξέρουμε τι υλικό έχουμε στο αρχείο μας και από πού προέρχεται, να μας παρουσιάζατε τα αναλυτικά περιεχόμενα, καθώς και αν υπάρχουν στοιχεία για την χρονολογία, τον ηχογραφήσαντα (είναι ο ίδιος ο Πετρόχειλος;), τον τρόπο που ηχογραφήθηκαν (πχ ο Καρακάσης λέει το παρασκήνιο της δικής του ηχογράφησης του Μιχαηλίδη) κλπ. Ευχαριστώ θερμότατα εκ των προτέρων!
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Αφιερωμένες από μένα στον διαχειριστή Δημήτρη Κουμπαρούλη, λάτρη των ερμηνειών του Σόμπατζη!

Δεν είχα δεί το μήνυμα του Νικόλα και δεν το σχολίασα. Το είδα σήμερα και ευχαριστώ πολύ για την ήδη αρχή της ανάρτησης θησαυρών του κυρ-Αναστάση. Στο Πατριαρχείο πρόσφατα ρώτησα τον άρχοντα Λαμπαδάριο περί του Μιχαηλίδη και μου επιβεβαίωσε οτι ήταν πολύ καλός.
 

Johnsteff

Στεφούλης Ιωάννης
. Σύντομα, θα αναρτηθεί και το υπόλοιπο υλικό προς ΚΟΙΝΗ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ

κ. Σκαρμούτσε, πού είναι όλο αυτό το υλικό; Τελικά το αναρτήσατε, ή θα περιμένουμε κι άλλα ακόμη χρόνια;
 

tb---

τσοπάνης
Αναστάσιος Μιχαηλίδης "Σόμπατζης", Ιδιόμελα Τελώνου και Φαρισαίου


ας ακούσουμε και λίγο ψαλτική ~
 
Last edited by a moderator:

Δημήτρης Ποθητός

Παλαιό Μέλος
κ. Σκαρμούτσε, πού είναι όλο αυτό το υλικό; Τελικά το αναρτήσατε, ή θα περιμένουμε κι άλλα ακόμη χρόνια;


Θα αισθανόμουν εξαιρετική ευγνωμοσύνη εάν αναρτηθεί το πολύτιμο αυτό υλικό από τον κύριο Σκαρμούτσο.

Καταπληκτικός ψάλτης ο Αναστάσιος Μιχαηλίδης!
 

Δημήτρης Ποθητός

Παλαιό Μέλος
Μήπως μπορείτε να ανεβάσετε το ηχητικό σε μορφή ΜΡ3, καθώς και το κείμενο σε PDF;

Ευχαριστούμε!!

Απόστολος

Ορίστε το ηχητικό σε μορφή MP3.

Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα γιά το κείμενο σε PDF μορφή. Εἀν μπορεί κάποιο άλλο φίλτατο μέλος ας το πράξει.
 

Attachments

 • Idiomela Penthkosths SOMPATZHS.mp3
  10.1 MB · Views: 87

Δημήτρης Ποθητός

Παλαιό Μέλος
Τυπικά (Α΄ Στάσις).

Ιδιωτική ηχογράφηση (από το αρχείο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Σεραφείμ Φαράσογλου).


Και αναρτώ την ηχογράφιση και ως αρχείο ήχου.
 

Attachments

 • Αναστάσιος Μιχαηλίδης (Σόμπατζης) - Τυπικά (Α΄ Στάσις).mp3
  3.5 MB · Views: 87
Last edited by a moderator:
Top