Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.τ.Χ.Ε. Θεόδωρος Βασιλικός.

Status
Not open for further replies.

dimitrios1949

Νέο μέλος
Συμφωνώ μέ τήν άποψη τού άδελφού Σωτήρη Δεσπότη. Ούτε μάς βλάπτει ούτε μάς όφελεί αύτή ή άπονομή. Έκείνο πού προέχει είναι ή προσωπική πνευματική μας πρόοδος. Άς εύ- χαριστούμε τόν Θεό, πού μάς χάρισε αύτό λειτουργικό τάλαντο, όπού ψάλλουμε στίς Ίερές
άκολουθίες κι΄άς προσευχόμαστε νά άξιωθούμε νά συμψάλλουμε μέ τούς Άγγέλους, αύτό κι άν είναι όφφίκιο, μετά τήν έξοδό μας άπ΄αύτή τήν παλαίστρα τής παρούσης ζωής. Τό εύ-
χομαι γιά όλους. Εύχεσθε. Δημήτριος (dimitrios 1949)
 
S

Sotres

Guest
Αγαπητέ κ. Δημήτρη, έχω την αίσθηση ότι οι ψάλτες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. 1. Στους επαγγελματίες ψάλτες με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και όλες τις απαραίτητες νυχτερινές παρουσίες σε τραγουδομάγαζα της επαρχίας τους και 2. Στους ιεροψάλτες που παρουσιάζουν καρδιακά τα νοήματ των κειμένων. Διαλέγουμε και πέρνουμε. Ο φίλος δικηγόρος και συμψάλτης μας κ. Νίκος, έθεσε τα πράγματα σε διαφορετική βάση, σε διαφορετικό λογισμικό. Το θέμα όμως είναι ότι οι μουσικοί και γενικότερα οι καλλιτέχνες παίζουν πολύ με τη λέξη αισθητική ύφους. Εάν σε αυτή τη λογική δεν παίζει ρόλο το τι αισθάνεται ο ερμηνευτής όταν διαβάζει τα κείμενα, τότε ο συγκεκριμένος ψάλτης δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των πιστών που ΄ψάλλουν και ζουν τα λόγια του κειμένου, αγνωώντας ότι ο ψάλτης τους είπε το ολίγον σαν οξεία...
Θα μου πείτε βέβαια ότι τη μεγαλύτερη μερίδα των εκκλησιαζομένων δεν την πολυ-ενδιαφέρει η παραπάνω διάκριση που έθεσα. Δεν θα διαφωνήσω. Εξάλλου τόσα χρόνια πόσοι από εμάς που ψάλλουμε σκεφθήκαμε συνειδητά τους ακροατές μας; Εάν ξεχωρίσουμε το κείμενο από την ερμηνεία καταστρατηγούμε ένα βασικό στοιχείο αυτής της παράδοσης. Το κείμενο οριοθετεί σε μεγάλο ποσοστό τον ψυχολογικό χρόνο του μαθήματος. Το κείμενο σώζει τον πιστό και όχι η μελική γραμμή η οποία στολίζει το κείμενο.
Τελειώνοντας θέλω κ. Δημήτρη να σας πω τι μου είπε κάποιος μοναχός: όταν ψάλλουμε πρέπει να έχουμε συνάισθηση που και για ποιον ψάλλουμε! Αυτή είναι μία θέση ενός απλού αλλά αγίου μοναχού. Δεν κρύβω βέβαια πως τα γραφόμενα του κ. Νίκου μου έθεσαν έναν προβληματισμό μεγάλο. Εάν η πνευματική πρόοδος του ερμηνευτού διαχωρίζεται από την ερμηνεία τότε επαναπροσδιορίζεται αυτομάτως ο ρόλος του Ιεροψάλτου σε ψάλτου-ερμηνευτή της των Ρωμιών εκκλησιαστικής μουσικής παραδόσεως...και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να δηλώσουν και άθεοι και να χουν πλήρη ένσημα ΙΚΑ από ιεροψαλτική ιδιότητα ευλογούντως πνευματικών πατέρων...
 

aposto

Παλαιό Μέλος
Σημερα εκκλησιαστικα στον Αγιο Θωμα.Ο δασκαλος ηταν το κατι αλλο.Να τον δειτε κ με αυτο που φοραει στο κεφαλι του κ που τοσες μερες γινεται τοσος πολυς ντορος πια.Αρχοντας πραγματικα ητανε.Κυριοι παρθηκε μια αποφαση απο το πατριαρχειο.Με την ευκαιρια να ευχηθω μεσα απο τα βαθη της καρδιας μου τα καλυτερα για τον αξιολογο ΚΥΡΙΟ Λιναρδακη Ευαγγελο.Θα καταλαβει ο ιδιος τι εννοω.
 
Last edited:

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Προσωπικα ειχα την τυχη να γνωρισω τον Θ. Βασιλικο προ 15ετιας, σε ηλικια 15 ετων! Ηταν καλεσμενος να ψαλλει τον 15γουστο οπου πανηγυριζει η ενορια στο νησι μου κ' τον ειχαμε εξυπηρετησει στις μετακινησεις του με το οικογενειακο μας αυτοκινητο.Θυμαμαι οταν αποχαιρετιστηκαμε στο λιμανι πριν παρει το πλοιο της επιστροφης του εξεφρασα την επιθυμια καποια στιγμη οταν θα προχωρουσα στη Β. μουσικη να ψαλουμε μαζι...που να ξερα τι ελεγα ο καυμενος...:eek: πεστε το παιδικη αφελεια...:p Αν κ καποια στιγμη σκοπευω να τον επισκεφτω κ να πραγματοποιησω την επιθυμια μου αυτη!!!! Αυτα για την ιστορια....στο δια ταυτα τωρα!!! Εχω να πω πως ο Βασιλικος υπηρξε η αιτια για να μαθω β. μουσικη!! Με συγκινησε ο τροπος με τον οποιον εψαλλε, η γλυκυτητα του, η καθαροτητα της φωνης του αλλα κ' εκεινο το παραξενο μουγκρητο (οπως ελεγα μικρος το ισοκρατημα) το οποιο με την αρτιοτητα του, κατι το οποιο ειναι κ χαρακτηριστικο γνωρισμα καθε δουλειας του Βασιλικου, προσεδιδε ενα ιδιαιτερο συναισθημα στο μελος!!! Ο Θ. Βασιλκος υπηρξε οντως η αιτια να ερθουν πολλοι κοντα στη Β. μουσικη απλως κ μονο ακουγωντας τις κασετες του!!! Γι'αυτο κ μονο το λογο άξια ελαβε το οφικιο!! Δικη μου ευχη ειναι να μπορεσουμε εμεις οι νεωτεροι να προσφερουμε εστω κ' τα μισα απο αυτα που προσεφερε ο Θεόδωρος Βασλικός!!!
 
Last edited:

meteora

Τις Θεος Μέγας........
Την Παρασκευη 5-3-2010 στον Αγιο Θωμά Αθηνών στους χαιρετισμούς έψαλλε ο κ. Βασιλικός....Μήπως έχει κανείς ηχογραφημένη την ακολουθία??
 
Να με συγχωρείτε, όμως εγώ δεν μπορώ να την σεβαστώ. Δεν ξέρω πότε έγινε η αρχή. Επειδή, όμως, είμαι θιασώτης του Πατριαρχικού ύφους, δεν μπορώ να βλέπω αδιαμαρτύρητα τέτοιες ενέργειες. Ακριβώς επειδή εκτιμώ το Φανάρι και το έργο που προσφέρει, θεωρώ επιβεβλημένη τη διαμαρτυρία. Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κ. Βασιλικό, τον οποίο δεν γνωρίζω άλλωστε. Απλά η επιβράβευση του έργου του μέσω του οφφικίου για μένα είναι αντίστοιχη ενέργεια με την επιβράβευση του κ. Γαϊτάνου από τον Μακαριώτατο για την προσφορά του στη Βυζαντινή Μουσική. Αν δεν διαμαρτυρηθούμε εμείς που αγαπάμε και σεβόμαστε το Πατριαρχικό ύφος και την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία που χρέος της είναι να το διαφυλάξει, τότε ενδεχομένως να δούμε και απονομή οφφικίου στον κ. Γαϊτάνο και σε άλλους. Δεν είναι κάτι υπερβολικό και ακραίο το να σταλεί μια διαμαρτυρία. Απλά, ίσως προβληματίσει για τον τρόπο και τους αποδέκτες της απονομής.

Το θέμα είναι ότι (όπως αυτονόητα καταλάβαμε όλοι) το οφίκιο δε δίνεται για την πραγματική προσφορά κάποιου, αλλά γιατί υπάρχουν οι λεγόμενες "άκρες" και τα "μέσα" που θέλουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και να προωθήσουν καταστάσεις.
Όμως, αλήθεια, έχει τόσο μεγάλη σημάσία η απόδοση του οφικίου, ή μήπως το πραγματικό ύφος που έχει κάποιος; Δηλαδή τι πρακτική σημασία μπορεί να έχει το οφίκιο; Εμείς σαν άνθρωποι έχοντες ώτα, και σαν ψάλτες φυσικά, δεν μπορούμε από μόνοι μας να κρίνουμε ποιος πρεσβεύει το Πατριαρχικό ύφος; Εμένα δε μ'ενδιαφέρει ακόμα κι αν του δώσουν βυζαντινή αυτοκρατορική κορώνα (και δεν αναφέρομαι προσωπικά στον κύριο Βασιλικό, αναφέρομαι σε οποιονδήποτε λαμβάνει τέτοια τιμή). Με ενδιαφέρει ο τρόπος ψαλσίματός του, και τον ακολουθώ/θαυμάζω ή όχι.
 

nicos

Νικόλαος Κουμαραδιός
Το γεγονός της επιβράβευσης ενός ανθρώπου για το έργο του κατα την συνείδηση τη δική μου αλλά και άλλων απο το forum είναι διαφορετικό απο την απονομή οφφικίου απο την Μεγάλη Εκκλησία.
Η Μεγάλη Εκκλησία απονέμει οφφίκια σε ανθρώπους που το έργο τους πρέπει να αποτελεί φάρο για το πλήρωμα της Εκκλησίας και οπωσδήποτε μας προτρέπει να τους μιμηθούμε και εμείς.
Στην περίπτωση του εν λόγω ανθρώπου, η προσφορά του δεν -πιστεύω- αμφισβητείται απο κενέναν, ούτε η καλλιφωνία του ούτε τίποτα άλλο.
Το ύφος όμως το ψαλτικό που έχει ο εν λόγω ψάλτης δεν είναι αυτό το οποίο η συνείδηση και η πλειοψηφία του ιεροψαλτικού κόσμου κατατάσσει στο λεγόμενο Πατριαρχικό.
Όταν λοιπόν απονέμεται ένα τέτοιο οφφίκιο απο την Μεγάλη Εκκλησία (προσοχή: δεν λέω την λέξη επιβραβεύεται! ) και ουσιαστικά καθιερώνεται ώς Διδάσκαλος της ΜΧΕ, τι θα πώ εγώ στα παιδιά που διδάσκω τα παραδοσιακά μέλη και τον παραδοσιακό τρόπο ψαλμώδησης;
Προφανώς, σύγχυση των πάντων...
Παρόλο που και εγώ είμαι φορτισμένος απο το γεγονός, σεβόμενος το Forum απο το οποίο έχω ωφεληθεί πάρα πολύ, δεν κάνω κανένα σχόλιο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τουλάχιστον δημοσίως.
Όμως, η έγγραφη και επώνυμη διαμαρτυρία είναι διακαίωμα του καθενός μας.
 

Nikolaos Toumpanakis

Παλαιό Μέλος
Πλέον, το οφφίκιο έχασε την αξία που είχε κάποτε.

Τα οφφίκια δίνονται σαν καραμέλες σήμερα...

Απορώ και εξίσταμαι με την λογική των ιθυνόντων του Οικ.Πατριαρχείου.

Οφφίκια πρέπει να δίνονται σ΄αυτούς που πέρασαν από το Πατρ.Ναό

και ουδείς άλλος.
 

tb---

τσοπάνης
Αφού δεν έδειρα φέτος Μεγάλη Παρασκευή έναν μαθητή του κ Βασιλικού , πάλι καλά να λέμε.
 
ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ,ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΘΟΡΥΒΑ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ, ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΟΦΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΦΥΛΛΑ.
 

N/A

Μέλος
Βλέπω ότι υπάρχουν μελλοντικοί υποψήφιοι το συμβουλιου το οποιο θα συμβουλεύεται ο Πατριάρχης και ανάλογα με τις απόψεις που θα εκφράζουν θα δίνετε η όχι το οφίκιο. Ενθαρρυντικό αυτό γιατί δεν θα εξοκείλει άλλο ο πατριάρχης από εδώ και στο εξής.

Και ξαφνικά θυμήθηκα αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι "πας μη Έλλην Βάρβαρος" δυστυχώς αυτό κάνουν μερικοί.

Αν κάποιοι που διδάσκουν δεν μπορούν να δείξουν το σωστό δρόμο στους μαθητές τους τότε καλλίτερα να μην το κάνουν γιατί πολύ απλά δεν ωφελούν.

Άλλοι ράλλη ας κοιτάξουν τα δικά τους τα λάθη και να τα διορθώσουν και μετά ας "σφαλιαριζουν" μαθητές άλλων.

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχίζουν και ασχολούνται μερικοί ακόμα με αυτό το θέμα. Τη στιγμή που ο ίδιος ο πατριάρχης αποφάσισε. Σε λίγο θα λένε ορισμένοι ότι εξωγήινοι συνέβαλαν και έπεισαν τον πατριάρχη να δώσει το οφίκιο. UFO στην πόλη. :)
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Αφού δεν έδειρα φέτος Μεγάλη Παρασκευή έναν μαθητή του κ Βασιλικού , πάλι καλά να λέμε.

Σωπα ρε Αρχων!! Ριχνεις κ ξυλο??:eek: Θα ερθω τοτε μια μερα να ψαλλω στο Ναο σου να δουμε τι θα κανεις?? Οχι πως ειμαι μαθητης του Βασιλικου αλλα εχω δανειστει πολλα στοιχεια.
χαλαρωστε λιγο θα παθετε τιποτα!!:cool:
 

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
Μια απορία έχω βρε παιδιά πρός όλους σας.....Στο forum είμαι εδώ και καιρό και κάθε φορά βλέπω ότι <φαγονώμαστε σαν τα σκυλιά>. γιατί έτσι αγαπητοί συνάδελφοι και φιλόμουσοι??Τι πρόβλημα έχει ο καθένας αν πχ ο Βασιλικός έχει οφίκκιο ή ο Αγγελόπουλος το πε έτσι ή ο Παικόπουλος το πε αλλιώς και διάφορα άλλα τέτοια..(τα ονόματα έτσι τα ανέφερα δεν έχω με κανέναν από τους προαναφερθέντες δασκάλους τπτ αντίθετα τους σέβομαι αφάνταστα όλους).

Απορώ γιατί να είμαστε έτσι........Έχουμε καταλήξει να είμαστε χειρότεροι και από τους φιλάθλους των ομάδων στα γήπεδα...Δλδ αν υπήρχε τρόπος θα πλακωνόμασταν και στο ξύλο??...Γιατί όλα αυτά???


ΥΓ:Την ε΄ρωτηση την τοποθέτησα εδώ με αφορμή όλη την συζήτηση που έγινε παραπάνω..απλώς δεν ήξερα που να την κατατάξω..αλλαααα....
 

karastamatis ioannis

Ιωάννης Καρασταμάτης
Μια απορία έχω βρε παιδιά πρός όλους σας.....Στο forum είμαι εδώ και καιρό και κάθε φορά βλέπω ότι <φαγονώμαστε σαν τα σκυλιά>. γιατί έτσι αγαπητοί συνάδελφοι και φιλόμουσοι??Τι πρόβλημα έχει ο καθένας αν πχ ο Βασιλικός έχει οφίκκιο ή ο Αγγελόπουλος το πε έτσι ή ο Παικόπουλος το πε αλλιώς και διάφορα άλλα τέτοια..(τα ονόματα έτσι τα ανέφερα δεν έχω με κανέναν από τους προαναφερθέντες δασκάλους τπτ αντίθετα τους σέβομαι αφάνταστα όλους).

Απορώ γιατί να είμαστε έτσι........Έχουμε καταλήξει να είμαστε χειρότεροι και από τους φιλάθλους των ομάδων στα γήπεδα...Δλδ αν υπήρχε τρόπος θα πλακωνόμασταν και στο ξύλο??...Γιατί όλα αυτά???


ΥΓ:Την ε΄ρωτηση την τοποθέτησα εδώ με αφορμή όλη την συζήτηση που έγινε παραπάνω..απλώς δεν ήξερα που να την κατατάξω..αλλαααα....
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!:)
 

vazjohn

Βαζούρας Ιωάννης
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!:)

Αληθώς Ανέστη !!!!Τι να σ πώ βρε Γιάννη ;;έχω χάσει τη μπάλα -που λέμε- με όλα αυτά στο forum!!!Εγώ στην εκκλησία που ψέλνω όποιος και να ρθει, όποιας σχολής και να ναι είναι πάντα ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος!!!
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Επειδη απ' οτι διαπιστωνουμε ολοι μας στις εκκλησιες υπαρχουν κ ''νταηδες'', σας προτεινω να αρχισετε ολοι σας εντατικο προγραμα εκγυμνασης των μυων σας...ετσι για καθε ενδεχομενο...!! χαχαχαχα!!!!:p
 

tb---

τσοπάνης
Σωπα ρε Αρχων!! Ριχνεις κ ξυλο??:eek: Θα ερθω τοτε μια μερα να ψαλλω στο Ναο σου να δουμε τι θα κανεις?? Οχι πως ειμαι μαθητης του Βασιλικου αλλα εχω δανειστει πολλα στοιχεια.
χαλαρωστε λιγο θα παθετε τιποτα!!:cool:


έλα να ψάλουμε και τα λέμε από κοντά, χωρίς μικρόφωνα όμως έτσι ?
 

PanagiotisK

ως άνωθεν^
Αληθώς Ανέστη !!!!Τι να σ πώ βρε Γιάννη ;;έχω χάσει τη μπάλα -που λέμε- με όλα αυτά στο forum!!!Εγώ στην εκκλησία που ψέλνω όποιος και να ρθει, όποιας σχολής και να ναι είναι πάντα ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος!!!


Χριστός ανέστη Γιάννη!


Κλασικός Έλληνας.:D Αντί να ανέβω και εγώ εκεί που είναι ο άλλος, θα κατεβάσω τον άλλον εδώ που είμαι 'γω...
 
Status
Not open for further replies.
Top