«Εξέδυσάν με» : δοξαστικό αίνων όρθρου Μ. Παρασκευής

K

KOSTAGIOS

Guest
#61
Συμφωνώ, εγκρίνω και επαυξάνω: ξεχάσαμε ότι εκπροσωπούμε το λαό, άστα είμαστε μακριά νυχτωμένοι....
Ηλίας Παπαδόπουλος;122947 said:
με όλο τον σεβασμό στον υπέροχο αυτόν λευίτη, θα ήθελα να θέσω τον προβληματισμό μου για το μέλος του ανωτέρω ύμνου.
Ο ύμνος αυτός, είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο και αναφέρει όλο το παράπονο του Κυρίου μας για την αχαριστία των ανθρώπων. Λογικό λοιπόν, η μελοποίησή του να θέλει να αναδείξει αυτό το παράπονο, με την επιλογή (σκοπίμως επί τούτου πιστεύω) των γραμμών και θέσεων του πλ. β' ήχου.
Από την στιγμή που κάποιος λοιπόν μερακλής πρωτοψάλτης έβγαλε και το δικό του παράπονο ψάλλοντάς το, συμμετέχοντας φαντάζομαι και στο θείο δράμα, ο ύμνος έγινε δράμα. Και έστω ότι η πρωτοβουλία του έγινε ανεκτή. Αλλά εδώ το πράγμα οδεύει άνευ τροχοπέδης επί το χείρον. Ο ύμνος από παράπονο του Κυρίου μας, έγινε must της Μ. Εβδομάδος μαζί με την "Κασσιανή" και το "Ήδη βάπτεται". Μήπως όλοι μαζί, και κυρίως εσείς, οι πρωτοψάλτες, να βάλουμε ένα χεράκι να διορθώσουμε κάποια "κακώς κείμενα";;;

Τελειώνω με το εξής αστείο:
"Πριν από αρκετά χρόνια (πάνω από 10), αφού τελείωσε ο Πρωτοψάλτης το "Εξέδυσάν με" -με τα γνωστά συγχαρητήρια, χτυπήματα στην πλάτη κλπ κλπ -ξεκίνησα να ψάλλω το "Και νυν... Τον νώτον μου..." κατά τον ίδιο τρόπο, έτσι, από αντίδραση (κατά μία έννοια).
Βγαίνει τρέχοντας ο ιερεύς από την Βόρεια Πύλη και με ένα ύφος που ακόμη δεν το έχω ερμηνεύσει, με διακόπτει και μου λέει: Δεν ψάλλεται έτσι αυτό, ψάλλε το σωστά" !!!:eek::eek::confused::confused:

Απλά την άποψή σας θα ήθελα.
 
Last edited by a moderator:
#62
Καλησπέρα στους φίλους του Ψαλτολογίου!

Να προσθέσω κι εγώ μια ερμηνεία του δοξαστικού των αίνων της Μ. Παρασκευής από τον δάσκαλό μου, π. Ραφαήλ Γκουρβέλο. Εξέδυσάν με - π. Ραφαήλ Γκουρβέλος (Μήνυμα #6)
Στο ίδιο μήνυμα υπάρχει και το "Σε τον αναβαλλόμενον", ενώ στο ίδιο θέμα υπάρχουν και άλλες ηχογραφήσεις μελών της Μ. Εβδομάδος από τον π. Ραφαήλ.
 
Last edited:
T

Tzanakos_B

Guest
#63
Σύνθεση Θρ. Στανίτσα " Ἐξέδυσάν με" Θρασ. Στανίτσα

Σύνθεση Νικολάου Γιάννου Εξέδυσάν με

[Σημείωμα συντονιστή] Συγχώνευσα υποσυζητήσεις για το μέλος αυτό από διαφορετικά θέματα και μετέφερα το θέμα στην ενότητα «Αναλύσεις μελών» λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει και της συζήτησης που ακολούθησε ώς προς την καταγραφή και εκτέλεσή του.
Μὴ ξεχνᾶμε ὅτι ἀπὸ τὰ μέσα τοῦ 19ου αἰ. μέχρι τὶς πρῶτες δεκαετίας τοῦ 20οῦ ἠταν τοῦ συρμοῦ ἡ συγγραφὴ (καὶ ψαλμώδηση;) ἀπὸ πολλοὺς γνωστοὺς καὶ ἄγνωστους συνθέτες μελῶν περίεργων καὶ περίπλοκων. Παράδειγμα ὄχι μόνο διάφορα παπαδικὰ μέλη ἀλλὰ καὶ Ἄξιόν ἐστιν, δοξαστικά, δοξολογίες σύντομες κ.ἄ.. Εὐτυχῶς τὰ περισσότερα δὲν ἔχουν εὐδοκιμήσει, ἐνῶ καὶ ὁ συρμὸς ἔχει ἀλλάξει.
Εγώ προσωπικά ντρέπομαι να ψάλλω τέτοια μέλη εν ώρα ακολουθίας. Το θεωρώ εξαιρετικά θεατρινίστικο και αταίριαστο. Το ίδιο και για το στιχηρό των αίνων του Γ ήχου "Εις το μνήμα..."
Με αφορμή το σχόλιο του συναδέλφου pransot , θα ήθελα να πω με ειλικρίνεια , εγώ ο αμαρτωλός άνθρωπος και ψάλτης , πάνω από [ 45 ΄ χρόνια , ότι θα ντρεπόμουν να ψάλλω επιδεικτικά και έχοντας το νού μου και τα μάτια μου στο εκκλησίασμα , ως απλούς θεατές και χειροκροτητές ... [ θέατρο , συναυλία.. ] . Σε όλους μας πιστεύω , εχει συμβεί πολλές φορές ψάλλοντας ενα κατανυκτικό μέλος , όπως τα δύο που ανεφέρθησαν , και να κομπιάζω από συγκίνηση.... Σημασία λοιπόν έχει όταν ψάλλουμε , όπως μπορούμε , να νιώθουμε ότι πρσευχόμεθα εμμελώς ..!!!! '' Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου... '' !!!!! Β. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#65
Αλλά και αυτό .
Αφιερωμένο στον π. Μάξιμο Ματθαίο .

Το τέλος της ανάρτησης στο αρχείο ήχου....είναι ενδεικτικό....Βάλ᾽το και άθικτο όμως...


Χριστός ανέστη!

δ.
 
Last edited:
#66
Το τέλος της ανάρτησης στο αρχείο ήχου....είναι ενδεικτικό....Βάλ᾽το και άθικτο όμως...


Χριστός ανέστη!

δ.
Αληθως ανεστη.
Δημητρη, το αρχειο υπαρχει, αθικτο, στα παθη του Μιχαλη Αδαμη που ειχα ανεβασει στο παρελθον.(αρχειο 1). Απλως δεν ειχα τα μεσα επειδη γραφω απο ταμπλετ.
Επιφυλασομαι...
 

petrosgrc

Γαλάνης Πέτρος
#68
Εγώ φέτος που έψαλλα, είπα το κομμάτι το οποίο βρίσκεται στη Μ. Εβδομάδα του Πρίγγου (το «σολίστικό»). Μια χαρά ήταν και δεν τράβηξε και πολύ. Αν δεν το τραβήξεις πολύ για επίδειξη, κατά τη γνώμη μου είναι μια χαρά εκκλησιαστικο και ιεροπρεπές. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να πω το απλό στιχηραρικό. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι all time classic που θα έλεγαν και οι αγγλομαθείς.:p
 

filomousos

Παλαιό Μέλος
#70
Εγώ πάλι συνιστώ στους συναδέλφους να αντισταθούν στη "μόδα" της εξεζητημένης μελωδίας για τον συγκεκριμένο ύμνο και να τον ψάλλουν με μελωδία απλή και σεμνή (βλ. δοξαστάριο Πέτρου, Κυψέλη Στεφάνου).
Ή και κάτι από Φαρλέκα
 

Attachments

T

Tzanakos_B

Guest
#71
Προσωπικα,σαν ελευθερη αποδοση,προτιμω την παρακατω ερμηνεια του κου Χατζηχρονογλου.
Οταν την πρωτοακουσα,εμεινα, που λενε....''καγκελο''!...:)
Προσεξτε,την θεση που κανει στο: ''...εθηκαν επι την κεφαλην μου...'' με μια μονο αναπνοη!...:cool:
Αγαπητέ συνάδελφε , Χριστος ανέστη !!! Ακουσα το '' Εξέδυσάν με .... '' απο ηχογραφηση του Γ. Χατζηχρόνογλου το οποίο '' προτιμάς σαν ελεύθερη απόδοση..!!! '' Περί ορέξεως ουδείς λόγος '' , λεγει ο λαός μας ..!!! Σε αυτό το μελώδημα του αειμνήστου Πρίγγου , λίγο πολύ , όλοι αυθαιρετούμε... Ο Πρίγγος , ο ανεπανάληπτος !!! το εκτελούσε απλά σύντομα με ιεροπρέπεια και μεγαλοπρέπεια...!!! Ως ΦΩΝΉ Ο Γ Χατζηχρόνογλου , είναι πολυ καλός και υψίφωνος , μαθητής , νομίζω , του αειμνήστου Μ. Χατζημάρκου , στον οποίο ομοιάζει αρκετά. Το έχω αναρτήσει κι εγ ώ αλλά προσπάθησα να μην το εκτελέσω αυθαίρετα και πολύ αργά χρονικά... Μέσα στο Ναό δεν επιτρέπονται αυθαίρετες και επιδεικτικές εκτελέσεις... Ο Χατζηχρόνογλου , το εκτελεί μάλλον σε Συναυλία , οπότε δικαιολογείται..!!! Φιλικά Β. Τζανάκος.
 

lambis333

Παλαιό Μέλος
#72
απο οτι καταλαβα η εκτελεση του κ. Χατζηχρονογλου (την οποια βρισκω πολυ ωραια) πρεπει να ειναι σε στουντιο (με οτι μπορει να περιεχει μια στουντιακη ηχογραφηση) λογικα για την πωληση καποιου cd.
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
#73
ἄκουε πολλά said:
Ετοιμάζω ένα λιτό, πολυφωνικό, σε τρίσημο!!!!!! Λουκούμι!!!
Θα πρέπει να δούμε το συγκεκριμένο μέλος υπό του άρχοντος Χαρίλαου Ταλιαδώρου και της Πανεπιστημιακής (;) χορωδίας ως ένα ορατόριο των παθών (του μακαρίτη Μιχάλη Αδάμη) το οποίο παρουσιάστηκε πριν πολλά χρόνια, νομίζω έχει πάνω από 50-ετία. Το συγκεκριμένο μέλος ψαλλόμενο υπό του άρχοντος είναι πολύ πιο "εκκλησιαστικό" και λιτό από πολλά συνήθη μέλη ιδίως εν Αθήναις ή σε κασέτες εμπορίου...

Σχετικό λινκ: http://www.symbole.gr/musicg/grtmp/940-bpma
 

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
#74
απο οτι καταλαβα η εκτελεση του κ. Χατζηχρονογλου (την οποια βρισκω πολυ ωραια) πρεπει να ειναι σε στουντιο (με οτι μπορει να περιεχει μια στουντιακη ηχογραφηση) λογικα για την πωληση καποιου cd.
Nαι η ηχογραφηση ειναι σε studio. Περιεχονται Υμνοι Μ.Τεσσαρακοστης κυριως.Ψαλλει εναλλαξ με τον κο Θ. Βασιλικο.
Ειναι απο τιςπρωτες ηχογραφησεις που ακουσακαι ομολογω οτι μου αρεσε πολυ.
 
T

Tzanakos_B

Guest
#76
Αλλά και αυτό .
Αφιερωμένο στον π. Μάξιμο Ματθαίο .
Ακουσα το περίφημο δοξαστκό '' Εξέδυσάν με... '' από το Χαρ. Ταλιαδώρο, τον τελευταίο , εν ζωή , από τους Μεγάλους Ερμηνευτές , το οποίο ερμηνεύει προφανώς σε Συναυλία , [ ακούγονται χειροκροτήματα ] .. Το αποδίδει θαυμάσια με την εκφραστική , βελούδινη φωνή του και μάλιστα η βασις είναι έναν τόνο υψηλότερη... ΚΕ= ΔΙ. Είναι όντως μεγάλος ερμηνευτής , με τον δικό του τρόπο και λαρυγκισμούς..!!! Ο Πρίγγος , τον θεωρούσε ως τον καλύτερο μαθητή του... Κάποιος κύριος , ΕΔΩ, συγκρίνοντάς τον με τον Ανεπανάληπτο Ναυπλιώτη , ελεγε οτι είχε όπως ο Ναυπλιώτης , αυτό που οι τούρκοι λένε '' Νταουντί '' , γεμάτη και με βάθος φωνή , αλλα τον θεωρούσε ... Μισό Ι. Ναυπλιώτη , δηλ. ο Ναυπλιώτης υπερήχε όλων σε ένταση και έκταση φωνής..!!!! Συμφωνώ απολύτως...!!!!!!!!!!!!!! Β. ΤΖΑΝΑΚΟΣ.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#77
Το δοξαστικό « Ἐξέδυσάν με τὰ ἱμάτιά μου» στην ψαλτική παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως μετά το 1814

Πτυχιακή εργασία της Σταυριανής Τσιούγκου

υποβληθείσα στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Επιβλέπων: π. Νεκτάριος Πάρης, Επίκουρος Καθηγητής

Θεσσαλονίκη 2011
 

andreasgon

Παλαιό Μέλος
#78
Από χορωδιακή συνάντηση στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Καλαμάτας το Σάββατο του Λαζάρου του 2004.

Είναι εμφανής η κούραση ...
Κρίνατε επιεικώς!

[Μετά από τόσους μεγάλους τι να πω κι εγώ:rolleyes:]

Μπράβο σου, πολύ όμορφη εκτέλεση, έχει όλα τα στοιχεία της μουσικής μας παράδοσης, απέδειξες ότι με την καθαρότητα και την απλότητα κερδίζεται η κατάνυξη.
 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ

Το ψάλλειν εστί δοξόλογια στον ύψιστο και πανάρετο
#79
Προσωπικα,σαν ελευθερη αποδοση,προτιμω την παρακατω ερμηνεια του κου Χατζηχρονογλου.
Οταν την πρωτοακουσα,εμεινα, που λενε....''καγκελο''!...:)
Προσεξτε,την θεση που κανει στο: ''...εθηκαν επι την κεφαλην μου...'' με μια μονο αναπνοη!...:cool:
Καλημέρα...Μήπως έχεις και την παρτιτούρα από την οποία ερμηνεύει ο κ. Χατζηχρόνογλου το κομμάτι
 
Last edited by a moderator:
Top