Νίκο, συμφωνώ κυρίως με τη λογική που σκέφτεσαι στην παρούσα αναφορά. Δεν καταργώ (δεν είμαι σε θέση άλλωστε) κανέναν και καμμία εκτέλεση, απλώς θεωρώ ότι το να κατακλίζεται σιγά σιγά η μελοποιΐα με αυτή τη λογική, σε σημείο που να ξεχνάμε τι εστί στιχηραρικό μέλος (για μένα το ομορφότερο όλων), δεν είναι μόνο απλά καταχριστικό, αλλά και επικίνδυνο. Δεν θέλω να υπερβάλλω, ευτυχώς (ακόμη) δεν έχουμε τέτοια μέλη σε πολλά σημεία των ακολουθιών, όμως θεωρείς υπερβολή ότι κάποιος μπορεί ακούγοντας το "Εξέδυσάν με" που ανέβασε ο Βασίλης, να θεωρήσει ότι δεν είναι η ορθή του εκτέλεση; Το κακό, είναι ότι δεν ξέρουμε πως ψάλλονταν το μέλος αυτό πριν την εποχή του Κ.Πρίγγου, όχι μόνο στον Πατριαρχικό Ναό, αλλά και εκτός αυτού.
Συμφωνώ με τη λογική: "Εάν δεν μπορείς να το πεις, πες το απλό", αλλά δεν μου αρέσει γενικώς η φιλοσοφία του να μελοποιεί κανείς για λίγους, διότι από τον τρόπο σύλληψης της ιδέας, φαίνεται και ο κυρίως σκοπός της σύνθεσης και πρέπει να καταλάβουμε, ότι μελοποιόντας Εκκλησιαστική μουσική, δεν κάνουμε μόνο καλλιτεχνία (εννοώ την δεξιοτεχνική μορφή της), αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να παίρνουμε υπόψιν μας, τα οποία δεν ισχύουν μόνο για εμάς, αλλά και για την εκκλησιαστική μουσική άλλων δογμάτων. Πάρτε για παράδειγμα το πως χτίζει ο Μπαχ μία Φούγκα και πως συνθέτει εκκλησιαστικό μέλος. Είναι εντελώς άλλη φιλοσοφία και εκεί και μόνο είναι η ένστασή μου.
Δεν είμαι εγώ που θα κρίνω το γιατί ψάλλει κάποιος κάτι ελεύθερα ή όχι, απλώς σε ότι μέχρι τώρα έχω διαβάσει, δεν έχω δει και πολλές αναφορές στην ελεύθερη ψαλμωδία (για να είμαι ακριβής καμμία), πράγμα που με οδηγεί στο εξής ερώτημα: "Υπάρχει ελεύθερη ψαλμωδία (μελοποιΐα και εκτέλεση) στην τέχνη μας και αν ναι σε ποιούς αναφέρεται;"
Υ.Γ. Προσωπικά, ψάλλω την ελεύθερη μελοποίηση, διότι δεν έμαθα ούτε άκουσα άλλη ποτέ, γιαυτό και υπάρχει μία μικρή αγανάκτιση στα παραπάνω γραφόμενά μου. Προτιμώ όμως να παραδέχομαι με σκυμμένο κεφάλι ότι πράττω "μουσική (ή ψαλτική εάν θέλετε) παρανομία" τη στιγμή εκείνη, παρά να την υποστηρίζω με διάφορες εκτελέσεις όποιων κι αν είναι αυτές, ιδιαιτέρως όταν κουβεντιάζω με κατέχοντες όπως τα μέλη του forum.