Από που προήλθαν τα απηχήματα και ποιά η σημασία τους,
Ναι. Βασικά δεν είναι τόσο απαραίτητη η χρησιμοποίηση των πολυσυλλάβων φθόγγων των απηχημάτων, όσο η χρήση των απηχημάτων αυτών καθ' αυτών.είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση τους στην λατρεία;
Είναι τα ονόματα των πολυσυλλάβων φθόγγων που χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί ψάλτες (πριν την αλλαγή της γραφής). Κοίτα τι γράφει ο Χρύσανθος σχετικά με την ερμηνεία. (στην επισύναψη) ...........................................κλπ κλπ
Βασιλη καλα τα λες οπως και ο Χρυσανθος στην επισυναψη που κανεις .
Εχω ομως μια απορια . Απο τοτε που εχουμε ακουσματα (Ναυπλιωτης και μετα)
εχω ακουσει δεκαδες ψαλτες (πατριαρχικους , Κων-τες , Θεσσαλονικεις ,
Αθηναιους και λοιπους ελλαδιτες , ομογενεις , ελληνες που πηγαν στο εξωτερικο κλπ) και ουδεις χρησιμοποιουσε τα πολυσυλλαβα απηχηματα (ισως
μονο καποιοι αγιορειτες τα χρησιμοποιουσαν) παρα μονο τα μονοσυλλαβα . Ολοι αυτοι δεν γνωριζαν τα πολυσυλλαβα ; Γιατι δεν τα χρησιμοποιουσαν ;
Όχι δεν το νομίζω. Πόσο πιο αργό χερουβικό να έλεγαν;Μηπως παλια (ΙΘ αιωνα και πισω) εψαλλαν πιο αργα μαθηματα και γι΄αυτο
ελεγαν και τα πολυσυλλαβα ;
Κι εγώ από εκεί τα πρωτο-άκουσα.Απο ποτε και απο ποιους και γιατι ξαναρχησαν να λεγονται τα πολυσυλλαβα ;
Εγω απο τον αειμνηστο Σ. Καρρα τα πρωτοακουσα και στην συνεχεια απο
μαθητες του και μαθητες των μαθητων του .
Προφανώς σύντομο πολυσύλλαβο. Διότι αν είναι αργό τότε απλά είναι λάθος ο ψάλλων.Και τωρα εχει γινει μοδα και
διδασκονται στα περισσοτερα ωδεια και σχολες . Ενα απλο απολυτικιο ψαλλεται και προηγειται πολυσυλλαβο απηχημα !
Σεβαστό. Αλλά κι εμένα αυτό δεν μου στέκει ως επιχείρημα.Εμενα δεν μου αρεσει ,
δεν μου ακουγεται καλα .
Γιατί να μπερδευτείτε; Εφ όσον εφαρμόζετε τα μονοσύλλαβα απηχήματα, τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει αν κάποιος άλλος εφαρμόζει τα πολυσύλλαβα;Και για να μην παρεξηγηθω , δεν λεω οτι ο Καρρας
κλπ κακως εκαμε . Αλλα προσωπικα αν και εφαρμοζω αποκλειστικα τα μονοσυλλαβα (αυτα πρωτοακουσα και με αυτα μεγαλωσα) εχω μπερδευθει .
Δεν είπαμε όμως ότι για να ψάλλει κάποιος πρέπει να αφήσει μουστάκι σαν του Στανίτσα ή να κάνει διάφορα "όμορφα" που έκαναν οι παλαιότεροι ψάλτες...Και το θεμα δεν ειναι για μενα (εγω σε λιγο θα σταματησω) αλλα για τους νεους ψαλτες . Αλλα τους διδασκουν αλλα ακουνε απο τους παλιους τους
μεγαλους , στους οποιους συνηθως θελουν να μοιασουν .
Αν κάποιο το κάνουν γι αυτό, "κακό της κεφαλής τους". Εγώ όπως και πολλοί άλλοι που γνωρίζω δεν το κάνουμε γι αυτό.Ειπα παραπανω οτι τα πολυσυλλαβα τεινουν να γινουν μοδα . Νομιζω οτι αρκετοι τα χρησιμοποιουν και σαν ''επιδειξη'' , για εντυπωσιασμο κλπ . Τι λες ;
Ως προς το ''αμην'' συμφωνω μαζι σου .
Πολύ ωραία σωστά και λογικά επιχειρήματα...όποιος συνεχίζει να διαφωνεί και μετά από αυτό.....εεεεεε.....τι να πω.....εκ του πονηρούΠροφανώς και τα γνώριζαν. Για κοιτάξτε και αυτό:
View attachment 220
καθώς και την ηχογράφηση. (Ι.Ναυπλιώτης-Κ.Πρίγγος)
Άρα κάποια τα έκαναν. Ή δεν έχετε ακούσει τον Στανίτσα να κάνει ένα μεγαλοπρεπέστατο "Άγια" απήχημα στα παπαδικά κομμάτια του Δ' ήχου; View attachment 221
Άρα τα χρησιμοποιούσαν όχι όμως συστηματικά. Ούτε κι οι Αγιορείτες τα χρησιμοποιούσαν όλα, ούτε και συστηματικά. (τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω κάποιον αγιορείτη να το έκανε, για να είμαι πιο ακριβής...)
Εσείς απηχήτε "άγια" στα παπαδικά του Δ' ήχου; Αν ναι γιατί μόνο εκεί; Τι προσφέρει το πολυσύλλαβο απήχημα εκεί που δεν το προσφέρει ας πούμε στον πρώτο ήχο;
Και δέχομαι ως επιχείρημα το "έτσι τα άκουσα". Κι εγώ έτσι τα άκουσα. Αλλά αν ψάξει κανείς λιγάκι τα πράγματα, διαπιστώνει ότι τα πολυσύλλαβα απηχήματα και καλύτερα την δουλειά τους κάνουν και μνημοτεχνικά είναι και σε εισάγουν καλύτερα στον ήχο.
Για παράδειγμα φανταστείτε ένα Νεεε αντί του "Άγια"...τι να πρωτο-πεις με το Νε; Διαστήματα; Έλξεις; Είδος μελοποιείας; Ρυθμό; (όχι απαραίτητα το τελευταίο)
Όχι δεν το νομίζω. Πόσο πιο αργό χερουβικό να έλεγαν;
Ίσως να έλεγαν συχνότερα αργά δοξαστικά.
Αλλά τα απηχήματα όπως έχουν αργή εκδοχή έχουν και σύντομη.
Κι εγώ από εκεί τα πρωτο-άκουσα.
Υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό; Εγώ για "παράσημο" θα το έλεγα...
Προφανώς σύντομο πολυσύλλαβο. Διότι αν είναι αργό τότε απλά είναι λάθος ο ψάλλων.
Εσείς όταν θέλετε να πείτε απολυτίκιο δεν απηχήτε; (με "νε" ή με ότι άλλο απηχήτε)
Σεβαστό. Αλλά κι εμένα αυτό δεν μου στέκει ως επιχείρημα.
Γιατί να μπερδευτείτε; Εφ όσον εφαρμόζετε τα μονοσύλλαβα απηχήματα, τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει αν κάποιος άλλος εφαρμόζει τα πολυσύλλαβα;
Δεν είπαμε όμως ότι για να ψάλλει κάποιος πρέπει να αφήσει μουστάκι σαν του Στανίτσα ή να κάνει διάφορα "όμορφα" που έκαναν οι παλαιότεροι ψάλτες...
Είπαμε να ακούσουν τους παλαιότερους όσον αφορά την εκτέλεση! Τα πολυσύλλαβα απηχήματα δεν έχουν να κάνουν με αυτό.
Αν κάποιο το κάνουν γι αυτό, "κακό της κεφαλής τους". Εγώ όπως και πολλοί άλλοι που γνωρίζω δεν το κάνουμε γι αυτό.
![]()
Πολύ ωραία σωστά και λογικά επιχειρήματα...
...ο κύριος Hristakis παρακαλείτε να περάσει από το ταμείο να πάρει την αμοιβή του...![]()
Τόσο γράψιμο έριξα για σας...Ενω για μενα τιποτα . Και ειναι και χρονιαρες μερες . Γιατι ;
...ευτυχώς γιατί ο Χρήστος με ξεπαράδιασε...( Φυσικα κανω πλακα ) .
Προφανώς και τα γνώριζαν. Για κοιτάξτε και αυτό:
..............................................................................
Τόσο γράψιμο έριξα για σας...
Να με πληρώσετε πρέπει!
...ευτυχώς γιατί ο Χρήστος με ξεπαράδιασε...![]()
1ον : Αναφερω στο μηνυμα μου οτι ''εκφραζω αποριες και οχι θεσεις'' . Η απαντηση σου ομως μου φαινεται σαν αντιπαραθεση , τουλαχιστον σε ορισμενα σημεια . Αν κανω λαθος ΣΟΡΡΥ .
Ίσως από φυσιολογική αντίδραση. Έχω πάθει κι έχω μάθει.2ον : Στο θεμα του αειμνηστου Καρρα , φαινεσαι ετοιμος για ''καυγα'' .
Κι εγώ δεν νομίζω πως τον κατηγορήσατε.Μα δεν
τον κατηγορησα τον ανθρωπο .
Σε αυτό δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του Στανίτσα (ή στου οποιουδήποτε το μυαλό) για να ξέρω τι σκεφτόταν όταν επέλεγε να ψάλει μονοσύλλαβο απήχημα...Και εδω ακριβως ειναι η απορια μου . Γιατι σε καποια ( σε λιγα) παπαδικα κυριως μελη , λενε πολυσυλλαβα απηχηματα και στα υπολοιπα παπαδικα και στα στιχηραρικα και ειρμολογικα , λενε μονοσυλλαβα ; Αυτη ειναι η απορια μου και πανω σε αυτο ζητω απαντηση απο οποιον γνωριζει .
Από αυτά μου έκανε εντύπωση του πλ.Α' και του βαρέως, ωραιότατα μονοσύλλαβα εις μίμησιν των μελωδιών των πολυσυλλάβων! Τι σχέση ας πούμε έχουν αυτά τα δύο με το απήχημα του πρώτου; (που αλλού το κάνει πολύ πιο εκτενές)Επισυναπτω ηχητικο με 11 απηχηματα απο τον Στανιτσα . Τα 8 πρωτα ειναι απο ισαριθμα χερουβικα κατ' ηχον . Το 9 ειναι παλι απο χερουβικο του Γου
γιατι το προηγουμενο (τριτο) δεν ακουγεται καλα . Το 10 ειναι απο κοινωνικο
του Σταυρου οπου κανει διαφορετικο (πιο συντομο) απο το του Χερουβικου (τεταρτο) και το 11 ειναι απο το ''σιγησατω ..'' και ειναι το ιδιο με το του
χερουβικο του Πλ.Αου (πεμτο) . Αντε βγαλε τωρα ακρη .
Εντάξει ο Ευθυμιάδης εδώ λέει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είπα εγώ, αλλά δεν παύει να είναι μια γνωστή ψαλτική πρακτική (το να λέμε το αμήν αντί απηχήματος) και αρκετά παλαιά, πλην όμως λανθασμένη!Ακομα επισυναπτω μια σελιδα απο το θεωρητικο (κοιτα να δεις που ξανανοιξα θεωρητικο μετα απο τοσα χρονια) του Αβρααμ Ευθυμιαδη . Στην αρχη στην πανω μερια κατι λεει για το ''αμην'' χωρις να ξεκαθαριζει ομως την τονικοτητα που πρεπει να λεγεται .
Ναι αλλά πως μονοσυλλάβως;;; Κοιτάξτε το μονοσυλλάβως του πλ.Δ'...Και στην κατω μερια στην υποσημειωση 2 , ο Χρυσανθος λεει ...''Γινεται δε και μονοσυλλαβως το απηχημα'' ... .
Όχι. Γι αυτό κι εγώ διδάσκω τα πολυσύλλαβα απηχήματα στους μαθητές.Μπερδευεται λοιπον κανεις (κυριως οι μαθητες) οταν διδασκεται το ''ετσι'' και
ακουει το ''γιουβετσι'' ή τουμπαλιν . Κανω λαθος ;
Προσωπικά έχοντας ως πρότυπο ψάλτου τον μέγιστο Θρασύβουλο Στανίτσα δεν έχω ακούσει να κάνει πολυσύλλαβο απήχημα άλλο εκτός του ΑΓΙΑ και αυτό για ευνοήτους και προφανείς λόγους,λόγω της ιδιαιτερότητος του μέλους.
Και μαλλον θα ριξεις κι'αλλο γραψιμο .
Μου αρεσουν οι φατσουλες που βαζεις (οπως και αλλο φιλοι) . Δηστυχως δεν μπορω να σου ανταποδωσω τα ιδια , γιατι δεν ξερω το πως . Πασα βοηθεια
(σε προσωπικο παρακαλω μεηλ) δεκτη .
(Ανεξάρτητα άν σε ακόμα παλιότερες εποχές τα απηχήματα έληγαν ακριβώς στον φθόγγο που ξεκινούσε το κομμάτι.)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ;2211 said:Τώρα εάν πιάνεις τον ήχο ή όχι αυτό είναι και λίγο τρελό ή ξέρεις Βυζαντινή μουσική ή δεν ξέρεις.;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ;2211 said:Καλές οι ανασκαφές αλλά πρέπει να μείνουν καθαρά μουσειακά στοιχεία γιατί όλοι αυτοί οι Ψάλτες όλα αυτά τα χρόνια δεν τα ξέραν και ήρθαμε τελικά εμείς και τους βάλαμε τα γυαλιά ;