Είναι ήχος πλάγιος του πρώτου και όχι πρώτος.
Αλλά αυτοί οι δύο ήχοι ο έσω (χαμηλός) πρώτος και ο πλάγιος του πρώτου της παπαδικής, έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους αφού ο έσω πρώτος μεταφέρθηκε από τους εκκλησιαστικούς από τον Κε τέσσερις φωνές κάτω στη βάση του πλαγίου του πρώτου, προς «..αποφυγήν ατάκτων κραυγών εν τη ψαλμωδία..» και βέβαια ο πλάγιος του πρώτου, ως πλάγιος (δευτερεύων) του πρώτου ήχου (Κε) πλαγιάζει, δηλαδή βρίσκεται επίσης τέσσερες φωνές κάτω από τον κύριό (όρθιο) του.
Το Γα και το Κε ως δεσπόζοντες φθόγγοι πάντως από μόνο του δεν λέει τίποτα. Γιατί και οι δύο ήχοι έχουν ατελείς καταλήξεις σ’ αυτούς τους φθόγγους. Νομίζω πως αυτό που είπε ο Firfiris είναι το καλύτερο. Η κίνηση του μέλους.
Αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις νομίζω, όπως για παράδειγμα στην αργή Δοξολογία του Λαμπαδαρίου σε ήχο Πρώτο όπου στο "Κύριε προς σε κατέφυγον" έχουμε καταλήξεις στον Γα και στον Κε. Και αντιστρόφως σε δοξολογία του πλαγίου του Πρώτου του Ιακώβου, όπου στο "Δόξα εν υψίστοις" βλέπουμε καταλήξεις σε Πα και Δι.
Σχετικά με το ισοκράτημα που έγραψες Γιώργος Μ επειδή μιλάμε για ήχο με βάση τον Πα αυτό είναι και το ισοκράτημα. Όταν όμως κάνει σύντομες καταλήξεις στην τριφωνία ή στην τετραφωνία του τότε τοποθετείται δίπλο ίσο με Δι ή Κε αντίστοιχα.
Αυτά σχετικά με τους ήχους και τα ίσα που ....μόλις διάβασα

από διάφορα θεωρητικά με αφορμή αυτές τις ερωτήσεις εδώ.
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να διαβάσω κι εγώ τίποτα.