Θα ηθελα να εκφρασω καποιες αποψεις οσο αφορα το Χερουβικο του Σακελλαριδη πλ. Δ.
Κατ'αρχην δεν ηταν το αρχικο θεμα αυτης της γραμμης Ο Σακελλαριδης. Αλλα μια και εγινε το σχολιο απο τον συναδελφο μας επανω--ε λεω να πω και εγω την αποψη μου.
Πρωτα πρωτα ΔΕΝ ειμαι Σακελλαριδηκος......αλλα σιγουρα δεν τον θεωρω και δαιμονα--ηταν ενας φοβερος μουσικος που και αυτος αφησε τη γυρη του για τις μελλισες της ψαλτικης. Η προσφορα του για την διασπορα ηταν ανεκτιμητη, οταν δεν υπηρχαν ψαλτες στο εξωτερικο και οι ομογενεις εφτιαχναν μικτες χορωδιες με την μουσικη του Σακελλαριδη. Ισως η μεγαλυτερη του συνησφορα ηταν για του Ελληνες του εξωτερικου.
Νομιζω οτι και στην Ελλαδα--πολλες γενιες μεγαλωσαν ακουγοντας το Χερουβικο αυτο και γενικα αλλα κομματια του Σακ. πχ. το Αξιον Εστιν του Τεταρτου ηχου κλπ. Ακομη και σημερα σε ποσες ενοριες σε μεγαλα αστικα κεντρα λενε οι χωρωδιες το Τροπαριον της Κασσιανης απο Σακ.;
Εγω προσωπικα εχω στα ντοσιε μου 2 κομματια του Σακελλαριδη--εχω στον πλαγιο Δ, (αναμεσα σε αλλα) και το Χερουβικο του Σακ. και στον Τεταρτο ηχο εχω το Αξιον Εστι του. Προσωπικα δεν μου αρεσει αλλα δεν με χαλαει κιολας. Παρα παρα πολυ σπανια θα τα πω, συνηθως αν ανεβουν αλλοι φιλοι ψαλτες πρακτικοι (αν θελετε Ευρωπαιστες) μπορει να γυρισω στο χερουβικο του Σακ. και ακουμε ολο το εκκλησιασμα να ψελνει μαζι. Τα σχολια μετα ειναι τα καλυτερα. Της Κασσιανης--αυτο λιγο με ξενιζει--αλλα δεν μπορω να πω οτι αν το ακουσω με Ευρωπαικη αποδοση με πρωτη φωνη, δευτερες, Τενοροι κλπ...δεν μπορω να αρνηθω οτι ειναι ωραιο ακουσμα--τωρα αν ερμηνευει το κειμενο ειναι αλλο θεμα αλλα παλι προσωπικη μου γνωμη.
Δεν υπαρχει μεγαλος συνθετης της ΒΜ. που να μη εχει γραψει καποια καλα μαθηματα--και Ο Σακελλαριδης δεν αποτελη εξαιρεση σε αυτον τον κανονα.
Επομενως, αν ενας ψαλτης αναφερει τον Σακελλαριδη, οπως εγω στο αρχικο μου μηνυμα, δεν σημαινει οτι εχει την πανουκλα!....επειδη εχω ΚΑΙ το Χερουβικο του στο "ρεπετοριο" μου δεν σημαινει οτι εχω Λεπρα--και σκοτωστε το ψαλτακι γιατι που και που λεει ΚΑΙ Σακελλαριδη!....για ονομα του Θεου--
Ελπιζω να μην σας κουρασα με την πολυλογια μου.
Νικος
Υπαρχουν και σχετικα σχολια εδω-
http://analogion.com/forum/showthread.php?t=4130