Bασίλης;10402 said:Ο Βαρύς διατονικός και ο λέγετος έχουν την ίδια συμπεριφορά; Ποιος το λέει λέγετο εκ του ζω;;;
Δεν νομίζω...που αναφέρεται αυτό?...Bασίλης;10862 said:Ναι αλλά ο Νη στο Βαρύ έλκεται από τον Ζω
Αν προσέξουμε καλύτερα τα διαστήματα του Λεγέτου καθώς και του Βαρέως διατονικού από τον ΖΩ (με ΓΑ δίεση φυσικά) θα διαπιστώσουμε ότι οι δύο αυτές κλίμακες ταυτίζονται απόλυτα...
Δεν μπορούν να ψαλλούν όλα τα κομμάτια του βαρέως με αυτά τα διαστήματα... Αυτός είναι ο πρωτόβαρυς! Θα ψάλλεις όλα τα κομμάτια του βαρέως σε πρωτόβαρυ;
Σκεφτείτε: Αν η πενταφωνία μου είναι ελαττωμένη, τι σόι πενταφωνία έχω(με Ζω ισοκράτημα). Έχετε όργανο (που να παίζει ανατολικά) να το ακούσετε; Είναι τελείως ξένο!
Ναι σωστά. Μπέρδεψα τα νούμερα...
Η τετραφωνία (και όχι η πενταφωνία όπως λανθασμένα είπα στην αρχή) είναι δομικό διάστημα μαζί με την τριφωνία. Η πενταφωνία είναι ξεχωριστή ιστορία.
Πόσους ψάλτες έχεις ακούσει στον βαρύ να κάνουν Γα του πρώτου ήχου όταν δεν έχουμε πρωτόβαρυ; Εσύ πως το ψάλλεις;
Όχι δεν νομίζω.Το θέμα του ξένου ακούσματος όμως είναι το ίδιο, δεν είναι;
Άστο αυτό για την ώρα. Πάμε εκεί που συμφωνείς κι εσύ ότι είναι βαρύς και όχι πρώτος. Εκεί το Γα τι είναι; Εξαρτάται κι από την φράση βέβαια θα μου πεις αν είναι σε άνοδο σε κάθοδο σε στάση, αλλά σαν κλίμακα ας πούμε τι Γα πρέπει να έχω;Το τί είναι πρωτόβαρυς και τί δεν είναι στα παπαδικά ιδίως μέλη δεν είναι κάτι που όλοι μας συμφωνούμε απόσο ξέρω οπότε ας ξεκαθαρίσουμε αυτό πρώτα και μετά το συζητάμε για το ΓΑ. Άνοιξε νέο θέμα εάν θέλεις για το τί είναι ο παπαδικός Πρωτόβαρυς με συγκεκριμένα παραδείγματα να μη χαλάσουμε αυτό. Π.χ. το Τον Δεσπότην είναι Πρωτόβαρυς; Η Δοξολογία "Πεστενγκιάρ" του Ιακώβου είναι Πρωτόβαρυς; Τα παλαιά κοινωνικά που συμπεριφέρονται σαν Πρώτος ήχος αλλά επιγράφονται Βαρύς είναι Πρωτόβαρυς;