Ηλεκτρονικό Αναλόγιο

gdalagelis

Νέο μέλος
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εδώ δείτε το (ηλεκτρονικό) Αναλόγιον του μέλλοντος.

http://www.youtube.com/watch?v=53oLcChr3f4&feature=related

Από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στην Καρολίνα των ΗΠΑ.
Ο π. Σεραφείμ Δεδές είναι ο υπεύθυνος για την Διακονία της ψαλμωδίας στην άνω ενορία.
Υπάρχουν δύο ηλεκρονικά Αναλόγια, με 3 οθόνες το καθένα, συνδεδεμένα σε network και ο χοράρχης κανονίζει το τι προβάλεται στις οθόνες. Επίσης ακούγεται ότι μάλλον χρησιμοποιούν Midi player γιά ισοκράημα

Φιλικά,
Γιώργος Δαλαγγέλης
Φιλαδέλφεια ΗΠΑ
 

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Πολύ ενδιαφέρον θα είχε να ακούγαμε σχόλια από τους ψάλτες της ενορίας αυτής σχετικά με το σύστημα αυτό. Τί πλεονεκτήματα και τί μειονεκτήματα έχει. Έχουν άραγε και πρόγραμμα που ρυθμίζει και επιλέγει αυτόματα τα λειτουργικά (και μουσικά) κείμενα της ημέρας χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει ο ψάλτης σε βιβλία; Ποιά η θέση του τοπικού επισκόπου για τα ηλεκτρονικά αναλόγια;

Στις λιτανείες, λιτές κτλ. παίρνουν λάπτοπ μαζί; :rolleyes:
 

Asterios

Μέλος
Μηπως με Ι phone? or I pad?
 

Attachments

  • imagesCALBXGEB.jpg
    2.8 KB · Views: 131
  • apple-ipad1-420-90.jpg
    17.7 KB · Views: 68
Last edited:

Dimitri

Δημήτρης Κουμπαρούλης, Administrator
Staff member
Και τα δύο. To iphone για εγκόλπιο [1] [2] (και για τονοδότη με το app «Διαπασών» και για πρόχειρη εγγραφή ήχου με το app «Κασετοφωνάκι» και για διακριτικό φωτισμό με το ανάλογο app «Κερί» και μηχανικό ισοκράτημα όταν είμαστε μακριά από το πιανάκι με το app «Ισοκράτης» - με το multitasking του iphone OS 4 όλα αυτά, τώρα δεν γίνονται όλα μαζί). Το ipad για τα μουσικά κείμενα. Τώρα εάν κάποιοι είναι μακριά και δεν βλέπουν θα χρειαστούν αρκετά ipad στο κάθε ψαλτήρι, ασυγχρόνιστα μεταξύ τους (μπορεί κάποιος να θέλει να δεί την επόμενη σελίδα π.χ.). Δεν φαντάζομαι να ρωτάει κανείς... σε ποιά «σελίδα» είμαστε; :eek: Επίσης για τυπογραφικά λάθη και τα συνήθη αυτόγραφα πάνω στα λειτουργικά βιβλία δεν ξέρω τι θα γίνει!

[1] Επίσης και τα δύο μπορούν να χρησιμεύσουν για να «κατεβάσουμε» κάτι από το Ψαλτολόγιον εν ώρα ακολουθίας εάν ξεχάσαμε να το φορτώσουμε προηγουμένως (πως πάς π.χ. και φέρνεις ένα βιβλίο από το αυτοκίνητο εάν το ξέχασες)!

[2] 'Η να πάρουμε τηλέφωνο ένα φίλο να ρωτήσουμε κάτι για τη σειρά του Τυπικού της ημέρας (πώς πάει π.χ. ο ένας ψάλτης στον άλλο ή μπαίνει στο ιερό και συνεννοούνται για κάποιο σημείο).
 
Last edited:

ixadin

Ηχάδιν
Εδώ δείτε το (ηλεκτρονικό) Αναλόγιον του μέλλοντος.

Υπάρχουν δύο ηλεκρονικά Αναλόγια, με 3 οθόνες το καθένα, συνδεδεμένα σε network και ο χοράρχης κανονίζει το τι προβάλεται στις οθόνες.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε το πώς γίνεται η δικτύωση! :p

δηλ. αν υπάρχει μόνο μια μονάδα, και αν μπορεί το ένα από τα τερματικά (κοινώς: ψάλτης:eek:) να μπορεί να λειτουργεί ως client (κοινώς: να έχει τον χαβά του:p)
 

παναγιωτης1

Galanis.K.Panagiotis
Πάντως ....για το αναλόγιο είναι:wink: ....σούπερ....και δεν χρειάζεσαι και κείνο το εκνευριστικό :confused::mad:.....λαμπατερ....πάνω από το κεφάλι σου σα νάναι σεσουαρ.....από κομμωτήριο...:eek::D
 

antonios

Αετόπουλος Αντώνιος
Επίσης προτείνω να υπάρξει πρόβλεψη, όταν οι ιερείς παίρνουν "καιρό", ειδικής ευχής για να μην κοπεί το ρεύμα. "Ἔλλαμψον ἐν τοὶς ἀναλογίοις ἠμῶν τὸ τῆς ἠλεκτροδοσίας ἀδιάλειπτον φῶς, εἰς τὸ ὑμνῆσαι..."
 

npapadimit

Νικόλαος Παπαδημητρίου - Πύργος
Μπα δε θα χρειαστεί!
Tώρα με το Δ.Ν.Τ. θα εφοδιαστούν όλοι οι Ναοί με "αδιάλειπτον παροχήν Ηλεκτρικού ρεύματος UPS"
 

Greekψαλτης

Ψαλῶ τῶ Θεῶ μου, ἕως ὑπάρχω.
Σε αυτη τη χωρα οτι να'ναι γινεται! Ολα τα ξεκαρφωτα στην Αμερικη θα τα δεις!:p:p:D:D
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Ἄν ἐξαιρέσουμε τὸ midi player, κατὰ τὰ ἄλλα πρόκειται γιὰ καλὴ ἰδέα μὲ εὐκολίες στὴν διακονία τοῦ ψάλτη. Ὁλόκληρη βιβλιοθήκη στὴν διάθεσή του χωρὶς τὸ βάσανο τοῦ κουβαλήματος καὶ μὲ δυνατότητα ἐγγραφῆς χωρὶς ξεχωριστὸ μηχανάκι.

Τώρα ἄν πέσει τὸ ρεύμα, ἐφεδρικὰ μπορεῖ νὰ ὑπάρχουν κάποια βασικὰ βιβλία.

Πάντως στὴν Ἑλλάδα, ὅπως εἰμαστε, μόνο τὰ tablet θὰ μᾶς σώσουν. Ὀψόμεθα.
 

haris1963

παλαιότατο μέλος

Τώρα ἄν πέσει τὸ ρεύμα, ἐφεδρικὰ μπορεῖ νὰ ὑπάρχουν κάποια βασικὰ βιβλία.

Είπαμε δεν χρειάζεται ρεύμα! Έχει αυτονομία περί τις 10 ώρες! :wink:

Αν το πάρεις και με 3G κατεβάζεις και το σπάνιο Χερουβικό του Πρίγγου (λ.χ.) που ανέβασε ο Ζαγγανάς (λ.χ.) :D, όσο ψάλλεις τις καταβασίες που τις λές από Πέτρο που είναι ήδη μέσα στη βιβλιοθήκη του!

Τώρα για το midi player, αν κάποιοι ντε και καλά θέλουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ισοκράτη, καλύτερα μέσα από το i-pad. Τουλάχιστον, δεν θάχει ο κόσμος να βλέπει τον πρωτοψάλτη να παλεύει με τα διάφορα keybords επάνω στο αναλόγιο!

χ
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Δὲν εἶμαι fan τῆς Apple, φίλε Χάρη, ἔχει κι ἀλλοῦ πορτοκαλιὲς καὶ μάλιστα φθηνότερες στὸ ἐγγύς μέλλον. Ὅσο γιὰ τὴν αὐτονομία μὴν παίρνεις καὶ ὄρκο, ἄλλο ἡ διαφήμιση ἄλλο ἡ πράξη.

Ἡ τυπωμένη ἐφεδρεία χρειάζεται τουλάχιστον στὰ βασικά.
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Αλήθεια έχει χρησιμοποιήσει κανείς το ipad σε αναλόγιο?Ο μόνος μου φόβος είναι το φως από πάνω μη γυαλίζει στην οθόνη καθώς από μια ματιά που έριξα στο πλαίσιο είναι αρκετά γυαλιστερή η οθόνη και άμα έχεις έντονη τη φωτεινότητα τότε κουράζονται τα μάτια (eyestrain).

Πάντως τo ipad είναι το ιδανικό εργαλείο αλλά το μόνο αρνητικό είναι ότι η οθόνη του θα βρέχεται... ελπίζω να είναι αδιάβροχη η οθόνη:). Το βασικό είναι ότι σταματάς να χρησιμοποιείς χαρτί γιατί όλη η ζωή μας πρέπει να γίνει "πράσινη":cool:.
 

Βεροιεύς

Παλαιό Μέλος
Ελπίζω στο μέλλον να μη χρειαστεί(ελέω τεχνολογίας)οι ψάλτες να είναι σε ψηφιακή κορνίζα!
 

Δε συμφέρει το ipad. Πρώτον γιατί είναι αρκετά ακριβό. Δεύτερον γιατί κάνει τρελή κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με άλλες συσκευές (10 ώρες είναι πολύ λίγο). Αφήστε που χαραμίζεται στο αναλόγιο, λόγω των πολλών δυνατοτήτων που ούτως ή άλλως δεν χρησιμοποιούνται.

Υπάρχει η τεχνολογία e-ink (συσκευές που την χρησιμοποιούν είναι cybook, bebοok, sony reader, κ.ά.). Η κατανάλωση ρεύματος γίνεται ανά γύρισμα σελίδας. Έτσι, μπορεί να κρατήσει και μήνα, ανάλογα με τη χρήση, και δεν υπάρχει και το άγχος μη μου σβήσει η οθόνη την ώρα της ακολουθίας.

Φυσικά οι ως άνω συσκευές έχουν πολύ μικρή οθόνη για αναλόγιο. Και οικονομικά μία μητρόπολη π.χ. θα τη συνέφερε να κάνει μαζική ειδική παραγγελία οθονών Α3 ή άλλου μεγέθους τεχνολογίας e-ink. Αλλά αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη καλαίσθητων ψηφιακών βιβλίων και έτοιμων ακολουθιών (κείμενο και μουσικά σε συνδυασμό). Η ύπαρξη έτοιμων ακολουθιών προϋποθέτει τη δυνατότητα ενημέρωσης με usb θύρα.

Και τίθεται εδώ άλλο θέμα. Ποια η αξιοπιστία των κειμένων που εισάγονται; Τα κείμενα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι επίσημα από ένα φορέα και να έχουν ψηφιακή υπογραφή.

Οι γραμματοσειρές θα πρέπει να είναι επιλεγμένες (προεγκατεστημένες) έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστες και να καλύπτουν όλο το φάσμα των χαρακτήρων της βυζαντινής μουσικής και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, δεν πρέπει να έχει πολλά κουμπιά, καθώς δεν είναι όλοι γκουρού της τεχνολογίας. Ένα κουμπί για το γύρισμα σελίδας αριστερά και ένα για δεξιά, και ένα κουμπί μενού (επιλογής), νομίζω ότι αρκούν. Προενημέρωση των ψαλτών για τη χρήση της συσκευής θα ήταν απαραίτητη.

Τέλος, θα πρέπει να ξεπεραστούν και οι προκαταλήψεις του κόσμου, που μπορεί να σε περάσουν και για αιρετικό, αν τολμήσεις να φέρεις τέτοιο πράγμα στο αναλόγιο ή να βγάλουν το μητροπολίτη καινοτόμο που πήρε τέτοια απόφαση. Κάτι παρόμοιο δεν είχε γίνει με την εισαγωγή των μικροφώνων στους ιερούς ναούς; Οι αλλαγές τρομάζουν, όταν δεν υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο.

Εγώ είμαι υπέρμαχος του ηλεκτρονικού βιβλίου, λόγω των υπέροχων συνδυασμών που μπορούν να γίνουν, και σε ξεκουράζουν καθώς δεν ψάχνεσαι σε διάφορους τόμους ούτε έχεις έγνοια για το τυπικό... όλα είναι με τη σειρά, όμορφα και τακτοποιημένα. Και άμα θέλετε να το δούμε και οικολογικά, λιγότερα δένδρα κόβονται για να γίνουν βιβλία.

Όπως είδατε από το συλλογισμό μου, υπάρχουν αρκετά δυσεπίλυτα θέματα ακόμα που θα εμπόδιζαν τη μαζική εφαρμογή.
Με πρώτο και κύριο τα ψηφιακά βιβλία... για αυτό ψηφιοποιείτε και ανεβάζετε στο Ψαλτολόγιον:D:D:D
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Το πρόβλημα που δεν έχεις με το ipad είναι η ευκολία και η ταχύτητα στην εμφάνιση των κειμένων αλλά και γενικότερα στη χρήση καθώς είναι πολύ πιο εύχρηστο δείτε κι εδώ ένα μικρό παιδάκι το παίζει στα δάκτυλα.

Επίσης μπορείς να ανοίξεις παράλληλα διάφορα κείμενα και είσαι σίγουρος πως δε θα σου κολλήσει (πάρα πολύ μικρή πιθανότητα) καθώς ακόμη και στις linux συσκευές υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει η εφαρμογή όχι βέβαια το λογισμικό (για τα windows ούτε που το συζητάω). Οπότε μπορεί να είναι ακριβό αλλά κερδίζεις πολύ χρόνο όσον αφορά τα θέματα υποστήριξης (στα linux χάνεις πολύ ώρα για να κάνεις κάτι να δουλεύει σωστά) αλλά και λειτουργικότητας.

Πάντως θέλω να πιστεύω, για όποιον θ' αγοράσει για διάφορους λόγους το ipad για προσωπική χρήση, ότι μπορεί να βοηθήσει και στο αναλόγιο, βέβαια δε ξέρω αν θα το αποδέχονταν οι ιερείς. Γι' αυτό θέτω το ερώτημα θα 'έπρεπε να ρωτήσουμε?
 
Το πρόβλημα που δεν έχεις με το ipad είναι η ευκολία και η ταχύτητα στην εμφάνιση των κειμένων αλλά και γενικότερα στη χρήση καθώς είναι πολύ πιο εύχρηστο δείτε κι εδώ ένα μικρό παιδάκι το παίζει στα δάκτυλα.

Όντως είναι πολύ εύκολο στη χρήση, και επειδή το έχω δοκιμάσει, αρκούμαι στο να γράψω ότι είναι εργαλείο με τα όλα του.

Επίσης μπορείς να ανοίξεις παράλληλα διάφορα κείμενα και είσαι σίγουρος πως δε θα σου κολλήσει (πάρα πολύ μικρή πιθανότητα) καθώς ακόμη και στις linux συσκευές υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει η εφαρμογή όχι βέβαια το λογισμικό (για τα windows ούτε που το συζητάω). Οπότε μπορεί να είναι ακριβό αλλά κερδίζεις πολύ χρόνο όσον αφορά τα θέματα υποστήριξης (στα linux χάνεις πολύ ώρα για να κάνεις κάτι να δουλεύει σωστά) αλλά και λειτουργικότητας.

Multitasking με λειτουργικό iphone OS 4:wink::cool:

Πάντως θέλω να πιστεύω, για όποιον θ' αγοράσει για διάφορους λόγους το ipad για προσωπική χρήση, ότι μπορεί να βοηθήσει και στο αναλόγιο, βέβαια δε ξέρω αν θα το αποδέχονταν οι ιερείς. Γι' αυτό θέτω το ερώτημα θα 'έπρεπε να ρωτήσουμε?

Φυσικά... Για να μη σκανδαλίσετε εκεί που υπάρχει προκατάληψη.
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium

Δε συμφέρει το ipad. Πρώτον γιατί είναι αρκετά ακριβό. .....

Ὄντως γι᾿ αὐτὸ ἔχει βγεῖ τὸ iped ἀπὸ τοὺς κινέζους πολὺ φθηνότερα.

Τώρα γιὰ τὰ ὑπόλοιπα δὲν θὰ διαφωνήσω, παρὰ μόνο στὸ ὅτι ἀξιόπιστα μουσικὰ βιβλία ὑπάρχουν, ὅλα τοῦ 19ου αἰ. εἶναι στὴν Ἀνέμη ἤ ἐδῶ. Δὲν χρειαζόμαστε πολὺ περισσότερα.
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Μόλις βρήκα το Περί ού ο Λόγος ηλεκτρονικό αναλόγιο :)

εδώ και έχει και stand :wink: (photo 4)
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Στο ipad στο Πλαίσιο στο Σύνταγμα έβαλα το Ψαλτολόγιο στην επιφάνεια εργασίας με τα links για όποιον είναι περαστικός και θέλει να τσεκάρει τα νέα θέματα :wink:
 
Top