Σέβομαι τις ευγενείς και εμπεριστατωμένες απόψεις όλων στο θέμα του "Κύριε των δυνάμεων". Όμως πιστεύω και έυκολα μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι όταν ένας ύμνος
έχει ήχο ο οποίος αναγράφεται και στα Ωρολόγια και παντού, σε μία εργασία αυτός και μόνο πρέπει να αναφέρεται. Σίγουρα το μέλος του τρίτου ήχου έχει επικρατήσει, όμως ας αναλογιστούμε αν σε αυτή τη ζωή δεχόμαστε όλοι αβίαστα, όλα όσα κατάφεραν να επικρατήσουν με τον οποιονδήποτε τρόπο τον οποίο δεν κρίνω. Εάν δεν υπήρχε αναγραφή του ήχου και τα ίδια τα κείμενα μας άφηναν ελεύθερους στις επιλογές μας όπως γίνεται σε πολλούς άλλους ύμνους, δεν θα είχα κανέναν πραγματικά δισταγμό, όμως εδώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Ας το δούμε κι αλλιώς. Είναι ευνόητο, ότι η εργασία αυτή έχει τον ρόλο ψαλτικού βοηθήματος σωστά; Βάση της προσωπικής μου ημιμάθειας, η αναφορά ή όχι του ονόματος του Μανασσή στην εν λόγω ευχή,
για την συγκεκριμένη εργασία έχει ελάχιστη σημασία, όσο ανεύθυνο κι αν ακούγεται αυτό. Είναι όμως ειλικρινές και μάλλον αρκετοί συνάδελφοι του forum θα συμφωνήσουν με αυτό. Κατά την προσωπική μου λοιπόν πεποίθηση
ως ψάλτης, η αναφορά του ονόματος αυτού ή όχι καθώς και το εάν θα πρέπει να ειπωθεί από τον Ιερέα ή τον Αναγνώστη, είναι μία λεπτομέρεια. Λεπτομέρεια όμως, η οποία απ' ότι φαίνεται είναι σημαντική και επιρρεάζει την όλη λειτουργική πορεία της ακολουθίας. Από την άλλη, το θέμα του "Κύριε των δυνάμεων" είναι σημαντικό σε ποιον ήχο ψάλλεται (και πρέπει να ψάλλεται) για έναν ψάλτη και πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχει περισσότερη βαρύτητα απ' ότι δυστυχώς έχει επικρατήσει και στον συγκεκριμένο, αλλά και σε άλλους ύμνους της Εκκλησίας μας, όπως για παράδειγμα κάτι Αναστάσιμα εξαποστειλάρια σε πλ. του Ά ήχο κλπ. Ο πρώτος που πρέπει κατ' εμέ να σέβεται τον ήχο ενός ύμνου πρέπει να είναι ο ψάλτης.
Εν κατακλείδει, θεωρώ ότι η προσθήκη μιας τέτοιας σύνθεσης στην εργασία, θα την κάνει να χάσει όχι την σοβαρότητά της (αυτό μόνο ο αναγνώστης μπορεί να το κρίνει τελικά) αλλά την αξιοπιστία της, όταν ένα μέλος με ορισμένο ήχο, εμφανίζεται και με άλλη μορφή. Προσωπικά είμαι πολέμιος της τάσης αυτής όπου, όπως κι απ' όποιον κι αν γίνεται. Ποτέ δεν έψαλλα άλλο μέλος από αυτό, όσο παράξενο κι αν φαίνονταν όντως πολλές φορές στους όχι πάντα εξαιρετικούς γνώστες της ψαλτικής που έτυχε να έχω δίπλα μου
. Όμως, όπως ακριβώς ο νέος αέρας που πνέει στην εποχή μας και μας έχει βάλει με την βοήθεια
στην διαδικασία να αναιρούμε πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα διότι αυτό είναι το σωστό και το πρέπον (και όχι ότι τελικά επικράτησε), έτσι και εδώ, καλό θα ήταν να άρχιζαν να σωπαίνουν σιγά σιγά στους Ναούς τα "Κύριε των δυνάμεων" του τρίτου ή οποιουδήποτε άλλου ήχου, εφόσον επαναλαμβάνω (με κίνδυνο να γίνω βαρετός) ο ύμνος έχει δικό του ήχο. Λυπάμαι, αλλά για μένα όλα σταματούν εκεί.