Αποχαιρετισμός Παναγιώτη Νεοχωρίτη

Συμφωνώ απολύτως μαζί σας.Το λόγο που μας λούζουν με χαρακτηρισμούς δε ν κατάλαβα
Για τη νευραλγική & υψίστης σημασίας θέση "του Πρώτου Ψάλτη" του Πατριαρχικού Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Πόλης, ίσως να θέλαμε κι άλλοι να κληθούμε ή έστω να "δοκιμαστούμε".............
Όμως, κατά τη Μητέρα Εκκλησία, στην παρούσα χρονική φάση, ένας ήταν ο εκλεκτός.....................
Ο κ Π. Νεοχωρίτης έχει αναλώσει τη ζωή του στην υπηρεσία της Εκκλησιαστικής λατρείας μέσω της ΕΒΜ!
Δεν είναι ένας "τυχαίος ψαλτάκος", που τώρα εκκολάπτεται, πειραματίζεται κι αυτοσχεδιάζει.....
Δεν έχει "πέσει από τον Άρη" και γνωρίζει για το Πατριαρχικό ύφος, που κατά τη γνώμη μου, "παντρεύοντάς το με το παρακλητικό τρόπο του ψάλλειν", θα δώσει την προσωπική του σφραγίδα, συν Θεώ, εφ' όσον τον αφήσουμε να μείνει, μια χρονική περίοδο καινού τρόπου & ύφους, πάντα με επιδράσεις και στοιχεία της παράδοσης!
Ο αείμνηστος Άρχ. Κ. Μαφίδης τα 'χε πει, τόσο για τους Πρωτοψάλτες, διαχρονικά, όσο και για το ύφος τους!
Μάλλον θα πρέπει να τον ξανά - ακούσουμε, εδώ.
(Η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως.....)
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
 
Ἡ ἱστορία ἐπαναλαμβάνεται, τό ἔργο τό ἔχουμε ξαναδεῖ.
Παλαιά ξέμεινε τό Πατρειαρχεῖο ἀπό ψάλτες καί πῆρε ἀπ`τό Ἅγιον Ὄρος γιά τό υφος.
Σήμερα εἰσέβαλαν οἱ βάρβαροι στό Ὄρος καί ἐκδίωξαν τούς ἰθαγενεῖς στό ὕφος.
Ὁ μόνος ἀπόγονος ἐκ Στανίτσα Θεωρητικά καί πρακτικά μέ βούλα εἶναι ὁ Παιβανᾶς.
Απόγονοι της Καρυώτικης Σχολῆς εἶναι κάποιος συντονιστής ἐδῶ , ὁ Χασανίδης,,, ἴσως καί κάποιος μοναχός.
Τό Ἅγιον Ὄρος ἀνήκει στό Πατριαρχεῖο.
Εἶναι πολύ κοντινότερο τό ὕφος τό Καρυώτικό μέ τό Πατριαρχικό ἀπ τό κοσμικό πού ἀκολούθησε καί ὁ Στανίτσας ἐκτός Πατριαρχείου.
 
Ρε παιδιά, για τον Νεοχωρίτη μιλάτε τόσην...ώρα ; Και γω πώς είχα την εντύπωση οτι λέγατε για τον...Χασανίδη ; Μάλλον το μουστάκι με μπέρδεψε ! Τε'σ πα. Πάμε απ' την αρχή. Νεοχωρίτης είπαμε ; ΟΚ. Συνεχίζουμε....

Χριστός Ανέστη !
 
Όχι, δεν θυμίζει πάντα Τσαμκιράνη, αλλά ενίοτε. Ο Τσαμκιράνης ήταν πολύ πολύ ανώτερος και δεν νομίζω να βγει δεύτερος...

Για τα περί προσευχητικού ψαλσίματος κλπ., μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τώρα... Συνεχώς εδώ μέσα μας λέτε (και όχι εσείς προσωπικά αλλά οι έχοντες παρόμοιες απόψεις) ότι "ο τάδε άγιος γέροντας ακούστε πόσο κατανυκτικά ψάλλει, όχι εγωιστικά σαν μερικές βεντέτες" (λες και... μπορείτε να διαγνώσετε και την... ψυχή του ψάλτη!) και ακούμε κάτι πραγματικά φάλτσα, ανεξαρτήτως ορισμού (δεν θέλει ορισμό το φάλτσο...). Εδώ πέρα μοναχοί που ψάλλουν με το γνωστό άχρωμο και ξερό νεομοναστηριακό ύφος, ακούνε Δοσίθεο Κατουνακιώτη και Φιρφιρή και τους θεωρούν σχεδόν κοσμικούς ψάλτες, τι να λέμε τώρα...

Όσο για το επιχείρημα του "καμιά σχέση ο Ιάκωβος με τον Στανίτσα ή αυτός με τον Αστέρη" κλπ., που προβάλλεται συνεχώς από τους αμέτοχους του πατριαρχικού ύφους ψάλτες, με σκοπό να το μειώσουν: Βεβαίως και το ύφος του Ναυπλιώτη, του Πρίγγου, του Στανίτσα, του Νικολαΐδη, του Αστέρα, έχουν σχέση μεταξύ τους, έχουν πολλά κοινά στοιχεία και είναι ενταγμένα στην ίδια ενότητα του πατριαρχικού ύφους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο καθένας είχε την προσωπική του ταυτότητα στο ΑΥΤΟ ύφος, κάτι βεβαίως που είναι δημιουργικό. Αυτά έχουν αναλυθεί χιλιάδες φορές εδώ μέσα. Όποιος τους έχει ακούσει επισταμένως το καταλαβαίνει αυτό, αρκεί να μην έχει προκαταλήψεις και εμμονή στο να ψάχνει την κάθε φωνή εξονυχιστικά και να ανάγει σε διαφορά ύφους μέχρι και το θέμα της χροιάς της φωνής, που έχει καθένας εκ του φυσικού του. Το επιχείρημα αυτό, που προβάλλεται βασικά από όσους δεν κατέχουν και δεν συμπαθούν το πατριαρχικό ύφος (ίσως και επειδή ποτέ τους δεν το προσπάθησαν, γιατί δεν κάθισαν δίπλα σε έναν δάσκαλο που το κατέχει και τους φαίνεται βουνό...), είναι μάλλον φτηνό και πρέπει κάποτε να σταματήσει. Με την ίδια λογική, θα πω κι εγώ: "Τι σχέση έχει ο Φιρφιρής με το Θωμά ή το γερο Δανιήλ ή το Δαμάσκηνο;" Πράγματι, σαν φωνές καμιά σχέση και με πολλές διαφορές στο στυλ. Παράλληλα όμως, όλοι στο ίδιο αγιορείτικο ύφος ενταγμένοι.

Η προσωπική έκφραση του κάθε ερμηνευτή δεν είναι λόγος να εκμηδενίζουμε το ύφος! Στην πραγματικότητα αυτό λέγεται πολλές φορές επειδή εκείνος που το υποστηρίζει δεν ψάλλει με κανένα ύφος και θέλει να στηρίξει αυτή του την έλλειψη και σαν φιλοσοφία, το έγραψα και προηγουμένως σε ό,τι αφορά τους θιασώτες της γνωστής σχολής, για τους οποίους είμαι 100% βέβαιος ότι αυτός είναι ο λόγος του υπέρμετρου ενθουσιασμού τους για την επιλογή Νεοχωρίτη (η απόστασή του δηλ. από το μέχρι σήμερα τηρούμενο στο Πατριαρχείο ύφος), αφού στο παρελθόν εκφράζονταν με ιδιαίτερη περιφρόνηση μέχρι και για τους Πρίγγο, Στανίτσα ("δεν μπορούμε να τους ακούσουμε" έλεγαν χαρακτηριστικά μελή της ΕΛΒΥΧ τω καιρώ εκείνω...).

Έσεις φαίνεται πως είστε βαθύς γνώστης όλων των υφών που υπάρχουν στο εκκλησιαστικό μουσικό στερέωμα και μπορείτε με τόση ευκολία να λέτε ποιος ανήκει που.
Όσο για την προσευχή στην ψάλμωδια καταλάβατε και τι θα σας πρότεινα ν'ακουσετε, όπως και τι θα έλεγα για να υποστηρίξω την επιλογή μου αυτή.
Παρακάτω αναφέρετε ....."που προβάλλεται συνεχώς από τους αμέτοχους του πατριαρχικού ύφους ψάλτες" έσεις φαντάζομαι είστε μύστης αυτού και ξέρετε το πατριαρχικό ύφος (μελετώντας το δια ζώσης φαντάζομαι, διότι οι μόνοι που το κατέχουν είναι οι μέτοχοι των πατριαρχικών αναλογίων ή μήπως και αυτοί που ακούν τις κασσέτες;), τους έχετε ακούσει επισταμένως και ξέρετε (προβάλετε τα θέματα χροιάς της φωνής και τονικού ύψους ως ενδεικτικά για την διαφορά του ύφους).
" Η προσωπική έκφραση του κάθε ερμηνευτή δεν είναι λόγος να εκμηδενίζουμε το ύφος!" Θα σας παρακαλούσα να μας κάνετε ένα μάθημα σχετικά με τις διαφορές του ύφους από την έκφραση (λές και το δεύτερο δεν είναι συστατικό του πρώτου!!!!!!).
Επίσης ποια είναι η γνωστή σχολή η οποία δείχνει υπέρμετρο ενθουσιασμό για την επιλογή του κ. Νεοχωρίτη;
Όπως επίσης θα σας παρακαλούσα να μας δώσετε (εσείς, οι κρατούντες της γνώσης του πατριαρχικού ύφους και των υπολοίπων φαντάζομαι) έναν ορισμό για το ύφος καθώς και ποια τα συστατικά του (να μαθαίνουμε όλοι εδώ μέσα).
Και ένα τελευταίο σας βλέπω ότι έχετε ένα ούτι στην φωτογραφία σας (προφανώς για διακόσμηση ή σας αρέσει σαν όργανο) γιατί το φάλτσο θα πρέπει να ξέρετε έχει ορισμό τόσο για την δυτική μουσική όσο και για τις επιμέρους τροπικές.
 
Έσεις φαίνεται πως είστε βαθύς γνώστης όλων των υφών που υπάρχουν στο εκκλησιαστικό μουσικό στερέωμα και μπορείτε με τόση ευκολία να λέτε ποιος ανήκει που.
Δεν καταλαβαίνω προς τι η ειρωνεία. Δεν είναι δα και "πυρηνική φυσική" το να καταλάβει κάποιος τι εστί πατριαρχικό ύφος, όπως πολύ πετυχημένα είπε κάποιος συνάδελφος προηγουμένως. Εάν κάποιος ακούσει τις ηχογραφήσεις των πρωτοψαλτών του Πατριαρχείου, αμέσως το καταλαβαίνει, ακόμα και χωρίς να είναι μουσικός (θυμάμαι χαρακτηριστικά τη σύζυγο μεγάλου πρωτοψάλτη, κατά την επίσκεψή μου σ' αυτόν). Εάν εσείς δεν το καταλαβαίνετε, προφανώς δεν θα έχετε ακούσει επισταμένως τις ηχογραφήσεις αυτές ή θα ψάλετε χωρίς το ύφος αυτό και, μη μπορώντας να το μιμηθείτε, προτιμάτε να το απαξιώσετε.
Όσο για την προσευχή στην ψάλμωδια καταλάβατε και τι θα σας πρότεινα ν'ακουσετε, όπως και τι θα έλεγα για να υποστηρίξω την επιλογή μου αυτή.
Όχι, δεν κατάλαβα τίποτα. Εγώ όταν είπα ότι υπάρχουν πολλοί καλύτεροι ψάλτες από τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη, έδωσα και ονόματα. Εσείς δηλαδή τώρα μας λέτε ότι με τους έως σήμερα διατελέσαντες ψάλτες του Πατριαρχείου δεν... μπορούσε κανείς να προσευχηθεί και μπορεί με τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη; Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Θα έπρεπε να ήταν εδώ ένας παλιός Πολίτης, που είχα συναντήσει στην προηγούμενη δουλειά μου, και ο οποίος μου μιλούσε περιφρονητικά για όλους τους τελευταίους ψάλτες του Πατριαρχείου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον μουσική εκεί, για να διαπιστώσω εκ των υστέρων ότι εκείνος είχε μεγαλώσει στην Πόλη με το δίδυμο Πρίγγου-Στανίτσα, γι' αυτό και όλα τα μετέπειτα του φαίνονταν ένα τίποτα! Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα έλεγε εκείνος για την επιλογή του Παναγιώτη Νεοχωρίτη...
Παρακάτω αναφέρετε ....."που προβάλλεται συνεχώς από τους αμέτοχους του πατριαρχικού ύφους ψάλτες" έσεις φαντάζομαι είστε μύστης αυτού και ξέρετε το πατριαρχικό ύφος (μελετώντας το δια ζώσης φαντάζομαι, διότι οι μόνοι που το κατέχουν είναι οι μέτοχοι των πατριαρχικών αναλογίων ή μήπως και αυτοί που ακούν τις κασσέτες;), τους έχετε ακούσει επισταμένως και ξέρετε
Δεν καταλαβαίνω προς τι η μεταστροφή της κουβέντας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ας απαντήσω για να μη θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω: δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι κατέχω αυτό το ύφος, αλλά δεν το έχω ακούσει μόνο από κασσέτες. Έχω ψάλει επανειλημμένως (και συνεχίζω να ψάλω) δίπλα σε άτομα που το κατέχουν πολύ καλύτερα από τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη και προσπαθώ να πάρω απ' αυτούς ό,τι μπορώ. Δεν κατέχουν το ύφος αυτό μόνο όσοι υπηρέτησαν στα πατριαρχικά αναλόγια, αλλά και όσοι μαθήτευσαν δίπλα στους μεγάλους αυτούς δασκάλους και πήραν το ύφος, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα και μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να πάρουμε πράγματα απ' αυτούς. Π.χ. ο Δημοσθένης Παϊκόπουλος, για σας δεν κατέχει το ύφος;
" Η προσωπική έκφραση του κάθε ερμηνευτή δεν είναι λόγος να εκμηδενίζουμε το ύφος!" Θα σας παρακαλούσα να μας κάνετε ένα μάθημα σχετικά με τις διαφορές του ύφους από την έκφραση (λές και το δεύτερο δεν είναι συστατικό του πρώτου!!!!!!) [...] Όπως επίσης θα σας παρακαλούσα να μας δώσετε (εσείς, οι κρατούντες της γνώσης του πατριαρχικού ύφους και των υπολοίπων φαντάζομαι) έναν ορισμό για το ύφος καθώς και ποια τα συστατικά του (να μαθαίνουμε όλοι εδώ μέσα).
Όχι, η έκφραση δεν είναι πάντα ίδιο πράγμα με το ύφος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη βυζαντινή μουσική και το παραδοσιακό ψάλσιμο. Μπορεί π.χ. δυο ψάλτες να έχουν ίδια άρθρωση, ίδια γυρίσματα, αλλά την ίδια φράση ο ένας να την ψάλει πιο μαλακά και τεχνικά και ο άλλος πιο ζωηρά. Αυτό είναι διαφορά στην έκφραση, αλλά ίδιο ύφος. Απλώς με το όρο "έκφραση" πολλοί εννοούν και στοιχεία του ύφους (π.χ. ο χαρακτηριστικός τρόπος εκτέλεσης του ψηφιστού και κεντημάτων από όλους σχεδόν τους πατριαρχικούς ψάλτες ή της δίφωνης ανάβασης σε όμοιες θέσεις από τον Καραμάνη -η λεγόμενη "οξεία", κατά την αυθαίρετη ονοματοδοσία Καρά- ονομάζεται από κάποιους και "έκφραση" αλλά είναι ταυτόχρονα και στοιχείο του ύφους). Ή ο Νικολαΐδης λ.χ. συνήθιζε να λέει πιο "γλυκά" τα φωνήεντα ιδίως στις καταλήξεις, πράγμα που δεν το έκαναν άλλοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είχε το πατριαρχικό ύφος και ότι δεν είχε "καμία σχέση" με τους προκατόχους του! Και χίλια δυο άλλα παραδείγματα θα μπορούσε να αναφέρει κανείς για κάθε πατριαρχικό ψάλτη.

Αλλά ξεφεύγουμε, καθώς αναφέρεστε σε πράγματα που έχουν χιλιοσυζητηθεί εδώ μέσα εδώ και κάτι χρόνια και τα έχουν γράψει άλλοι πολύ καλύτερα από μένα. Εάν συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε ότι ο Πρίγγος και ο Στανίτσας ή ο Νικολαΐδης ή ο Αστέρης είχαν το ίδιο ύφος αλλά διέφεραν στην έκφραση, δεν μπορώ περαιτέρω να σας το εξηγήσω. Διαβάστε στο Ψαλτολόγιο τις αναλύσεις σχετικά με τα στοιχεία του πατριαρχικού ύφους (ειδικά τα γραφόμενα των κ.κ. Συμεωνίδη -haris- και Μιχαλάκη -mimi-, που ομολογώ ότι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, ασχέτως των διαφωνιών που έχω μαζί τους σε άλλα θέματα), καθώς και τα όσα γράφει ο κ. Χατζηγιακουμής στις παρουσιάσεις των δίσκων του για τα στοιχεία του παραδοσιακού ύφους γενικώς και εκεί θα δείτε ποια είναι τα κοινά στοιχεία μεταξύ των πατριαρχικών ψαλτών (ή των παραδοσιακών ψαλτών γενικώς, στα του κ. Χατζηγιακουμή). Δεν το γράφω για να σας "την πω" ότι δεν ξέρετε, ανθρώπινο είναι να μην είναι κάποιος ενημερωμένος. Απλώς μου κάνει εντύπωση που επιμένετε σε τέτοια πράγματα, η συζήτηση για τα οποία έχει σχεδόν εξαντληθεί και ζητάτε να τα ξαναγράψουμε...
Επίσης ποια είναι η γνωστή σχολή η οποία δείχνει υπέρμετρο ενθουσιασμό για την επιλογή του κ. Νεοχωρίτη;
Δεν ξέρω αν το γράφετε από άγνοια ή επειδή δεν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα ή για άλλο λόγο. Η σχολή Καρά προφανώς (έτσι είθισται να ονομάζεται), το έχω γράψει ήδη δύο φορές προηγουμένως. Αφού γνωρίζετε τι εστί γνωστή σχολή (τουλάχιστον θα πρέπει να γνωρίζετε, εάν είστε μέσα στα ψαλτικά πράγματα), προς τι το ερώτημα;;
Και ένα τελευταίο σας βλέπω ότι έχετε ένα ούτι στην φωτογραφία σας (προφανώς για διακόσμηση ή σας αρέσει σαν όργανο)
Δηλαδή αποκλείεται να παίζω κιόλας;; :confused:
...γιατί το φάλτσο θα πρέπει να ξέρετε έχει ορισμό τόσο για την δυτική μουσική όσο και για τις επιμέρους τροπικές.
Δηλαδή υπονοείτε ότι εάν... γνώριζα ούτι θα ήξερα για το φάλτσο, ενώ τώρα δεν ξέρω;; Οι ψάλτες δηλαδή που δεν ξέρουν να παίζουν ούτι, δεν ξέρουν τι εστί φάλτσο;; Βέβαια κάτι λίγα ξέρουμε κι εμείς οι φτωχοί από ούτι, έχω γράψει αρκετά και στο Ψαλτολόγιο. Αλλά εκτροχιάζετε τη συζήτηση σε άλλα θέματα, έχω γράψει επίσης πολλά για τα διαστηματικά και τους λόγους εδώ στο Ψαλτολόγιο, μπορώ κι εγώ να γράψω και περί φάλτσων, αλλά δεν είναι της παρούσης. Αν θυμάστε, η αρχική αναφορά για το φάλτσο ήταν τα λεγόμενά μου ότι: "Προσευχητικό μπορεί να είναι και ένα τυπικά φάλτσο ψάλσιμο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτό μουσικά", εξ αφορμής του ότι αναφέρατε ότι το ψάλσιμο του κ. Νεοχωρίτη είναι προσευχητικό (και άρα... εγκρίνεται ως Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου! -δεν το είπατε, αλλά κάπως έτσι υποθέτει κανείς, εάν το αφήσετε ως έχει...-). Σας απάντησα λοιπόν ότι και άγιοι της εκκλησίας μας ψάλουν φάλτσα (π.χ. λάθος τονικότητες τέταρτης ή πέμπτης στην αρχή του Χριστός Ανέστη και χίλια δυο άλλα παραδείγματα, αν θέλετε να το διευκρινίσω και αυτό), παρά ταύτα το ψάλσιμό τους είναι όντως ταπεινό και προσευχητικό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι παραδοσιακό και ότι θα μπορούσαν να ψάλουν και στο... Πατριαρχείο!
 
Δεν καταλαβαίνω προς τι η ειρωνεία. Δεν είναι δα και "πυρηνική φυσική" το να καταλάβει κάποιος τι εστί πατριαρχικό ύφος, όπως πολύ πετυχημένα είπε κάποιος συνάδελφος προηγουμένως. Εάν κάποιος ακούσει τις ηχογραφήσεις των πρωτοψαλτών του Πατριαρχείου, αμέσως το καταλαβαίνει, ακόμα και χωρίς να είναι μουσικός (θυμάμαι χαρακτηριστικά τη σύζυγο μεγάλου πρωτοψάλτη, κατά την επίσκεψή μου σ' αυτόν). Εάν εσείς δεν το καταλαβαίνετε, προφανώς δεν θα έχετε ακούσει επισταμένως τις ηχογραφήσεις αυτές ή θα ψάλετε χωρίς το ύφος αυτό και, μη μπορώντας να το μιμηθείτε, προτιμάτε να το απαξιώσετε.
Όχι, δεν κατάλαβα τίποτα. Εγώ όταν είπα ότι υπάρχουν πολλοί καλύτεροι ψάλτες από τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη, έδωσα και ονόματα. Εσείς δηλαδή τώρα μας λέτε ότι με τους έως σήμερα διατελέσαντες ψάλτες του Πατριαρχείου δεν... μπορούσε κανείς να προσευχηθεί και μπορεί με τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη; Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Θα έπρεπε να ήταν εδώ ένας παλιός Πολίτης, που είχα συναντήσει στην προηγούμενη δουλειά μου, και ο οποίος μου μιλούσε περιφρονητικά για όλους τους τελευταίους ψάλτες του Πατριαρχείου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον μουσική εκεί, για να διαπιστώσω εκ των υστέρων ότι εκείνος είχε μεγαλώσει στην Πόλη με το δίδυμο Πρίγγου-Στανίτσα, γι' αυτό και όλα τα μετέπειτα του φαίνονταν ένα τίποτα! Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα έλεγε εκείνος για την επιλογή του Παναγιώτη Νεοχωρίτη...
Δεν καταλαβαίνω προς τι η μεταστροφή της κουβέντας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ας απαντήσω για να μη θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω: δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι κατέχω αυτό το ύφος, αλλά δεν το έχω ακούσει μόνο από κασσέτες. Έχω ψάλει επανειλημμένως (και συνεχίζω να ψάλω) δίπλα σε άτομα που το κατέχουν πολύ καλύτερα από τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη και προσπαθώ να πάρω απ' αυτούς ό,τι μπορώ. Δεν κατέχουν το ύφος αυτό μόνο όσοι υπηρέτησαν στα πατριαρχικά αναλόγια, αλλά και όσοι μαθήτευσαν δίπλα στους μεγάλους αυτούς δασκάλους και πήραν το ύφος, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα και μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να πάρουμε πράγματα απ' αυτούς. Π.χ. ο Δημοσθένης Παϊκόπουλος, για σας δεν κατέχει το ύφος;
Όχι, η έκφραση δεν είναι πάντα ίδιο πράγμα με το ύφος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη βυζαντινή μουσική και το παραδοσιακό ψάλσιμο. Μπορεί π.χ. δυο ψάλτες να έχουν ίδια άρθρωση, ίδια γυρίσματα, αλλά την ίδια φράση ο ένας να την ψάλει πιο μαλακά και τεχνικά και ο άλλος πιο ζωηρά. Αυτό είναι διαφορά στην έκφραση, αλλά ίδιο ύφος. Απλώς με το όρο "έκφραση" πολλοί εννοούν και στοιχεία του ύφους (π.χ. ο χαρακτηριστικός τρόπος εκτέλεσης του ψηφιστού και κεντημάτων από όλους σχεδόν τους πατριαρχικούς ψάλτες ή της δίφωνης ανάβασης σε όμοιες θέσεις από τον Καραμάνη -η λεγόμενη "οξεία", κατά την αυθαίρετη ονοματοδοσία Καρά- ονομάζεται από κάποιους και "έκφραση" αλλά είναι ταυτόχρονα και στοιχείο του ύφους). Ή ο Νικολαΐδης λ.χ. συνήθιζε να λέει πιο "γλυκά" τα φωνήεντα ιδίως στις καταλήξεις, πράγμα που δεν το έκαναν άλλοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είχε το πατριαρχικό ύφος και ότι δεν είχε "καμία σχέση" με τους προκατόχους του! Και χίλια δυο άλλα παραδείγματα θα μπορούσε να αναφέρει κανείς για κάθε πατριαρχικό ψάλτη.

Αλλά ξεφεύγουμε, καθώς αναφέρεστε σε πράγματα που έχουν χιλιοσυζητηθεί εδώ μέσα εδώ και κάτι χρόνια και τα έχουν γράψει άλλοι πολύ καλύτερα από μένα. Εάν συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε ότι ο Πρίγγος και ο Στανίτσας ή ο Νικολαΐδης ή ο Αστέρης είχαν το ίδιο ύφος αλλά διέφεραν στην έκφραση, δεν μπορώ περαιτέρω να σας το εξηγήσω. Διαβάστε στο Ψαλτολόγιο τις αναλύσεις σχετικά με τα στοιχεία του πατριαρχικού ύφους (ειδικά τα γραφόμενα των κ.κ. Συμεωνίδη -haris- και Μιχαλάκη -mimi-, που ομολογώ ότι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, ασχέτως των διαφωνιών που έχω μαζί τους σε άλλα θέματα), καθώς και τα όσα γράφει ο κ. Χατζηγιακουμής στις παρουσιάσεις των δίσκων του για τα στοιχεία του παραδοσιακού ύφους γενικώς και εκεί θα δείτε ποια είναι τα κοινά στοιχεία μεταξύ των πατριαρχικών ψαλτών (ή των παραδοσιακών ψαλτών γενικώς, στα του κ. Χατζηγιακουμή). Δεν το γράφω για να σας "την πω" ότι δεν ξέρετε, ανθρώπινο είναι να μην είναι κάποιος ενημερωμένος. Απλώς μου κάνει εντύπωση που επιμένετε σε τέτοια πράγματα, η συζήτηση για τα οποία έχει σχεδόν εξαντληθεί και ζητάτε να τα ξαναγράψουμε...
Δεν ξέρω αν το γράφετε από άγνοια ή επειδή δεν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα ή για άλλο λόγο. Η σχολή Καρά προφανώς (έτσι είθισται να ονομάζεται), το έχω γράψει ήδη δύο φορές προηγουμένως. Αφού γνωρίζετε τι εστί γνωστή σχολή (τουλάχιστον θα πρέπει να γνωρίζετε, εάν είστε μέσα στα ψαλτικά πράγματα), προς τι το ερώτημα;;
Δηλαδή αποκλείεται να παίζω κιόλας;; :confused:
Δηλαδή υπονοείτε ότι εάν... γνώριζα ούτι θα ήξερα για το φάλτσο, ενώ τώρα δεν ξέρω;; Οι ψάλτες δηλαδή που δεν ξέρουν να παίζουν ούτι, δεν ξέρουν τι εστί φάλτσο;; Βέβαια κάτι λίγα ξέρουμε κι εμείς οι φτωχοί από ούτι, έχω γράψει αρκετά και στο Ψαλτολόγιο. Αλλά εκτροχιάζετε τη συζήτηση σε άλλα θέματα, έχω γράψει επίσης πολλά για τα διαστηματικά και τους λόγους εδώ στο Ψαλτολόγιο, μπορώ κι εγώ να γράψω και περί φάλτσων, αλλά δεν είναι της παρούσης. Αν θυμάστε, η αρχική αναφορά για το φάλτσο ήταν τα λεγόμενά μου ότι: "Προσευχητικό μπορεί να είναι και ένα τυπικά φάλτσο ψάλσιμο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτό μουσικά", εξ αφορμής του ότι αναφέρατε ότι το ψάλσιμο του κ. Νεοχωρίτη είναι προσευχητικό (και άρα... εγκρίνεται ως Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου! -δεν το είπατε, αλλά κάπως έτσι υποθέτει κανείς, εάν το αφήσετε ως έχει...-). Σας απάντησα λοιπόν ότι και άγιοι της εκκλησίας μας ψάλουν φάλτσα (π.χ. λάθος τονικότητες τέταρτης ή πέμπτης στην αρχή του Χριστός Ανέστη και χίλια δυο άλλα παραδείγματα, αν θέλετε να το διευκρινίσω και αυτό), παρά ταύτα το ψάλσιμό τους είναι όντως ταπεινό και προσευχητικό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι παραδοσιακό και ότι θα μπορούσαν να ψάλουν και στο... Πατριαρχείο!

Δεν καταλαβαίνω την τόση διαμάχη για το ποιός είναι ο πρωτοψάλτης των πατριαρχείων σήμερα και μας διαφεύγει το ουσιώδες :την εμπερίστατο κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το πατριαρχείο ,το ελάχιστον ποίμνιο που φθίνει καθημερινά ,πιστεύω ότι είναι <<ήρωας>>ο κ.Νεοχωρίτης που πήγε εκεί στο <<στόμα του λύκου>>παρ΄όλο που δεν μου αρέσει σαν ψάλτης (άσχετο) αλλά και όποιος και να πήγαινε ισχύουν τα ίδια ,εμένα και 10.000€ να μου έδιναν δεν πήγαινα με τίποτα!!Πάντως εύχομαι στον άνθρωπο τα καλύτερα και καλό κουράγιο !!!
 
Δεν καταλαβαίνω προς τι η ειρωνεία. Δεν είναι δα και "πυρηνική φυσική" το να καταλάβει κάποιος τι εστί πατριαρχικό ύφος, όπως πολύ πετυχημένα είπε κάποιος συνάδελφος προηγουμένως. Εάν κάποιος ακούσει τις ηχογραφήσεις των πρωτοψαλτών του Πατριαρχείου, αμέσως το καταλαβαίνει, ακόμα και χωρίς να είναι μουσικός (θυμάμαι χαρακτηριστικά τη σύζυγο μεγάλου πρωτοψάλτη, κατά την επίσκεψή μου σ' αυτόν). Εάν εσείς δεν το καταλαβαίνετε, προφανώς δεν θα έχετε ακούσει επισταμένως τις ηχογραφήσεις αυτές ή θα ψάλετε χωρίς το ύφος αυτό και, μη μπορώντας να το μιμηθείτε, προτιμάτε να το απαξιώσετε.
Όχι, δεν κατάλαβα τίποτα. Εγώ όταν είπα ότι υπάρχουν πολλοί καλύτεροι ψάλτες από τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη, έδωσα και ονόματα. Εσείς δηλαδή τώρα μας λέτε ότι με τους έως σήμερα διατελέσαντες ψάλτες του Πατριαρχείου δεν... μπορούσε κανείς να προσευχηθεί και μπορεί με τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη; Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Θα έπρεπε να ήταν εδώ ένας παλιός Πολίτης, που είχα συναντήσει στην προηγούμενη δουλειά μου, και ο οποίος μου μιλούσε περιφρονητικά για όλους τους τελευταίους ψάλτες του Πατριαρχείου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον μουσική εκεί, για να διαπιστώσω εκ των υστέρων ότι εκείνος είχε μεγαλώσει στην Πόλη με το δίδυμο Πρίγγου-Στανίτσα, γι' αυτό και όλα τα μετέπειτα του φαίνονταν ένα τίποτα! Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα έλεγε εκείνος για την επιλογή του Παναγιώτη Νεοχωρίτη...
Δεν καταλαβαίνω προς τι η μεταστροφή της κουβέντας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ας απαντήσω για να μη θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω: δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι κατέχω αυτό το ύφος, αλλά δεν το έχω ακούσει μόνο από κασσέτες. Έχω ψάλει επανειλημμένως (και συνεχίζω να ψάλω) δίπλα σε άτομα που το κατέχουν πολύ καλύτερα από τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη και προσπαθώ να πάρω απ' αυτούς ό,τι μπορώ. Δεν κατέχουν το ύφος αυτό μόνο όσοι υπηρέτησαν στα πατριαρχικά αναλόγια, αλλά και όσοι μαθήτευσαν δίπλα στους μεγάλους αυτούς δασκάλους και πήραν το ύφος, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα και μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να πάρουμε πράγματα απ' αυτούς. Π.χ. ο Δημοσθένης Παϊκόπουλος, για σας δεν κατέχει το ύφος;
Όχι, η έκφραση δεν είναι πάντα ίδιο πράγμα με το ύφος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη βυζαντινή μουσική και το παραδοσιακό ψάλσιμο. Μπορεί π.χ. δυο ψάλτες να έχουν ίδια άρθρωση, ίδια γυρίσματα, αλλά την ίδια φράση ο ένας να την ψάλει πιο μαλακά και τεχνικά και ο άλλος πιο ζωηρά. Αυτό είναι διαφορά στην έκφραση, αλλά ίδιο ύφος. Απλώς με το όρο "έκφραση" πολλοί εννοούν και στοιχεία του ύφους (π.χ. ο χαρακτηριστικός τρόπος εκτέλεσης του ψηφιστού και κεντημάτων από όλους σχεδόν τους πατριαρχικούς ψάλτες ή της δίφωνης ανάβασης σε όμοιες θέσεις από τον Καραμάνη -η λεγόμενη "οξεία", κατά την αυθαίρετη ονοματοδοσία Καρά- ονομάζεται από κάποιους και "έκφραση" αλλά είναι ταυτόχρονα και στοιχείο του ύφους). Ή ο Νικολαΐδης λ.χ. συνήθιζε να λέει πιο "γλυκά" τα φωνήεντα ιδίως στις καταλήξεις, πράγμα που δεν το έκαναν άλλοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είχε το πατριαρχικό ύφος και ότι δεν είχε "καμία σχέση" με τους προκατόχους του! Και χίλια δυο άλλα παραδείγματα θα μπορούσε να αναφέρει κανείς για κάθε πατριαρχικό ψάλτη.

Αλλά ξεφεύγουμε, καθώς αναφέρεστε σε πράγματα που έχουν χιλιοσυζητηθεί εδώ μέσα εδώ και κάτι χρόνια και τα έχουν γράψει άλλοι πολύ καλύτερα από μένα. Εάν συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε ότι ο Πρίγγος και ο Στανίτσας ή ο Νικολαΐδης ή ο Αστέρης είχαν το ίδιο ύφος αλλά διέφεραν στην έκφραση, δεν μπορώ περαιτέρω να σας το εξηγήσω. Διαβάστε στο Ψαλτολόγιο τις αναλύσεις σχετικά με τα στοιχεία του πατριαρχικού ύφους (ειδικά τα γραφόμενα των κ.κ. Συμεωνίδη -haris- και Μιχαλάκη -mimi-, που ομολογώ ότι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, ασχέτως των διαφωνιών που έχω μαζί τους σε άλλα θέματα), καθώς και τα όσα γράφει ο κ. Χατζηγιακουμής στις παρουσιάσεις των δίσκων του για τα στοιχεία του παραδοσιακού ύφους γενικώς και εκεί θα δείτε ποια είναι τα κοινά στοιχεία μεταξύ των πατριαρχικών ψαλτών (ή των παραδοσιακών ψαλτών γενικώς, στα του κ. Χατζηγιακουμή). Δεν το γράφω για να σας "την πω" ότι δεν ξέρετε, ανθρώπινο είναι να μην είναι κάποιος ενημερωμένος. Απλώς μου κάνει εντύπωση που επιμένετε σε τέτοια πράγματα, η συζήτηση για τα οποία έχει σχεδόν εξαντληθεί και ζητάτε να τα ξαναγράψουμε...
Δεν ξέρω αν το γράφετε από άγνοια ή επειδή δεν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα ή για άλλο λόγο. Η σχολή Καρά προφανώς (έτσι είθισται να ονομάζεται), το έχω γράψει ήδη δύο φορές προηγουμένως. Αφού γνωρίζετε τι εστί γνωστή σχολή (τουλάχιστον θα πρέπει να γνωρίζετε, εάν είστε μέσα στα ψαλτικά πράγματα), προς τι το ερώτημα;;
Δηλαδή αποκλείεται να παίζω κιόλας;; :confused:
Δηλαδή υπονοείτε ότι εάν... γνώριζα ούτι θα ήξερα για το φάλτσο, ενώ τώρα δεν ξέρω;; Οι ψάλτες δηλαδή που δεν ξέρουν να παίζουν ούτι, δεν ξέρουν τι εστί φάλτσο;; Βέβαια κάτι λίγα ξέρουμε κι εμείς οι φτωχοί από ούτι, έχω γράψει αρκετά και στο Ψαλτολόγιο. Αλλά εκτροχιάζετε τη συζήτηση σε άλλα θέματα, έχω γράψει επίσης πολλά για τα διαστηματικά και τους λόγους εδώ στο Ψαλτολόγιο, μπορώ κι εγώ να γράψω και περί φάλτσων, αλλά δεν είναι της παρούσης. Αν θυμάστε, η αρχική αναφορά για το φάλτσο ήταν τα λεγόμενά μου ότι: "Προσευχητικό μπορεί να είναι και ένα τυπικά φάλτσο ψάλσιμο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτό μουσικά", εξ αφορμής του ότι αναφέρατε ότι το ψάλσιμο του κ. Νεοχωρίτη είναι προσευχητικό (και άρα... εγκρίνεται ως Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου! -δεν το είπατε, αλλά κάπως έτσι υποθέτει κανείς, εάν το αφήσετε ως έχει...-). Σας απάντησα λοιπόν ότι και άγιοι της εκκλησίας μας ψάλουν φάλτσα (π.χ. λάθος τονικότητες τέταρτης ή πέμπτης στην αρχή του Χριστός Ανέστη και χίλια δυο άλλα παραδείγματα, αν θέλετε να το διευκρινίσω και αυτό), παρά ταύτα το ψάλσιμό τους είναι όντως ταπεινό και προσευχητικό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι παραδοσιακό και ότι θα μπορούσαν να ψάλουν και στο... Πατριαρχείο!

Aν αυτό το θεωρείτε πατριαρχικό ύφος................................: https://www.youtube.com/watch?v=H7Aq3gFZqm8 Νομίζω ότι απέχει πολύ.......
.............γιατί ανόπως λέτε παίζετε ούτι και δεν ακούτε τότε όντως υπάρχει θέμα, (αυτός εσείς είστε; https://www.youtube.com/watch?v=mQ_1Rgw4FuI) . Μιλάτε για ύφος αλλά σε όλα τα στοιχεία που δίνετε δεν υπάρχει ένας ορισμός για το ύφος, να μας πείτε τι θεωρείτε εσείς ότι είναι το ύφος όχι γενικότητες (Εάν κάποιος ακούσει τις ηχογραφήσεις των πρωτοψαλτών του Πατριαρχείου, αμέσως το καταλαβαίνει, ακόμα και χωρίς να είναι μουσικός (θυμάμαι χαρακτηριστικά τη σύζυγο μεγάλου πρωτοψάλτη, κατά την επίσκεψή μου σ' αυτόν) Αυτό μάλιστα είναι επιχείρημα!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Εάν εσείς δεν το καταλαβαίνετε, προφανώς δεν θα έχετε ακούσει επισταμένως τις ηχογραφήσεις αυτές ή θα ψάλετε χωρίς το ύφος αυτό και, μη μπορώντας να το μιμηθείτε, προτιμάτε να το απαξιώσετε.) Σας παρακαλώ να μας δώσετε ένα ηχητικό δείγμα από εσάς που το έχετε μελετήσει να μπορέσουμε να καταλάβουμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί.
Όσον αφορά το φάλτσο κύριε θα πρέπει να ξέρετε ότι η αισθητική (ακόμη και όμοιων μουσικών ιδιωμάτων) καθορίζει διάφορα είδη φάλτσου κυρίως στις τροπικές μουσικές (π.χ. η 2η φυσική μικρή για κάποιον δυτικό είναι θεόφαλτσο. Για κάποιον άραβα όμως το χαμηλό βου δεν είναι φάλτσο. Προσευχητικό σίγουρα μπορεί να είναι ένα φάλτσο ψάλσιμο αλλά κι ένα τροπικά σωστό ψάλσιμο (με οποία τροπική αισθητική κι αν προσεγγίζεται, ποιος μπορεί να πεί ότι οι Άραβες δεν προσεύχονται με την Fairouz όταν την ακούν να ψέλνει;). Ακούτε διάφωνα διαστήματα στα ψάλλόμενα από τον κ. Νεοχωρίτη;

Αν δεν κατέχετε το πατριαρχικό ύφος πως κρίνετε τους άλλους; Όπως επίσης αφού δεν είναι πυρηνική φυσική για εξηγήστε μας τα χαρακτηριστικά του πατριαρχικού ύφους!!!!!!!!!(Αφού δεν χρειάζεται να είναι μουσικός κάποιος για να το κατανοήσει, θα ήταν δύσκολο για ένα μουσικό να το αναπαράγει (μάλλον φάσκετε)) κόπτεστε γι'αυτό το περιβόητο πατριαρχικό ύφος απαξιώνοντας το από τη μία(αφού δεν το θεωρείτε πυρηνική φυσική) και θεωρώντας πως αν ο κ. Νεοχωρίτης (αν και άριστος μουσικός, δεν θα μπορούσε να το κάνει κτήμα του) μα τι λέτε???? Όσον αφορά την Γνωστή σχολή (Καρά....κι αν θεωρείτε πως ο κ. Νεοχωρίτης ανήκει εκεί κι εμείς οι θιασώτες της χαιρόμαστε, τότε μάλλον δεν μπορείτε ν'ακουσετε όχι μόνο διαστηματικά αλλά και υφολογικά σχεδόν τίποτα). Προφανώς όμως απ' όλη την υφολογική προσεγγιση που κάνετε έχετ αφήσει το πιο εσωτερικό στοιχείο του ύφους που είναι τα διαστήματα γιατί αν τα ακούγατε θα είχατε διακρίνει πως ο κ.Νεοχωρίτης με τον καθ' όλα σεβάσμιο κ.Τσαμκιράνη διαστηματικά είναι σχεδόν ταυτόσημοι. Με παραπέμπετε στα γραφόμενα άλλων κυρίων για το πατριαρχικό ύφος, εσείς δεν μπορείτε να μου το περιγράψετε;

Είμαστε καταδικασμένοι σαν άνθρωποι της τέχνης να τρώμε τις σάρκες μας, λυπάμαι πάρα πολύ που εσείς δεν μπορέσατε να καταλάβετε πως ο Παναγιώτης είναι η καλύτερη λύση στο ζήτημα της διαδοχής. Οι φύλακες έχουν γνώση, ας αποφασίσουν αυτοί.........
 
Last edited:
Aν αυτό το θεωρείτε πατριαρχικό ύφος................................: https://www.youtube.com/watch?v=H7Aq3gFZqm8 Νομίζω ότι απέχει πολύ.......
.............γιατί ανόπως λέτε παίζετε ούτι και δεν ακούτε τότε όντως υπάρχει θέμα, (αυτός εσείς είστε; https://www.youtube.com/watch?v=mQ_1Rgw4FuI) . Μιλάτε για ύφος αλλά σε όλα τα στοιχεία που δίνετε δεν υπάρχει ένας ορισμός για το ύφος, να μας πείτε τι θεωρείτε εσείς ότι είναι το ύφος όχι γενικότητες (Εάν κάποιος ακούσει τις ηχογραφήσεις των πρωτοψαλτών του Πατριαρχείου, αμέσως το καταλαβαίνει, ακόμα και χωρίς να είναι μουσικός (θυμάμαι χαρακτηριστικά τη σύζυγο μεγάλου πρωτοψάλτη, κατά την επίσκεψή μου σ' αυτόν) Αυτό μάλιστα είναι επιχείρημα!!!!!!!!!!!!!!!!!
(Εάν εσείς δεν το καταλαβαίνετε, προφανώς δεν θα έχετε ακούσει επισταμένως τις ηχογραφήσεις αυτές ή θα ψάλετε χωρίς το ύφος αυτό και, μη μπορώντας να το μιμηθείτε, προτιμάτε να το απαξιώσετε.) Σας παρακαλώ να μας δώσετε ένα ηχητικό δείγμα από εσάς που το έχετε μελετήσει να μπορέσουμε να καταλάβουμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί.
Όσον αφορά το φάλτσο κύριε θα πρέπει να ξέρετε ότι η αισθητική (ακόμη και όμοιων μουσικών ιδιωμάτων) καθορίζει διάφορα είδη φάλτσου κυρίως στις τροπικές μουσικές (π.χ. η 2η φυσική μικρή για κάποιον δυτικό είναι θεόφαλτσο. Για κάποιον άραβα όμως το χαμηλό βου δεν είναι φάλτσο. Προσευχητικό σίγουρα μπορεί να είναι ένα φάλτσο ψάλσιμο αλλά κι ένα τροπικά σωστό ψάλσιμο (με οποία τροπική αισθητική κι αν προσεγγίζεται, ποιος μπορεί να πεί ότι οι Άραβες δεν προσεύχονται με την Fairouz όταν την ακούν να ψέλνει;). Ακούτε διάφωνα διαστήματα στα ψάλλόμενα από τον κ. Νεοχωρίτη;

Αν δεν κατέχετε το πατριαρχικό ύφος πως κρίνετε τους άλλους; Όπως επίσης αφού δεν είναι πυρηνική φυσική για εξηγήστε μας τα χαρακτηριστικά του πατριαρχικού ύφους!!!!!!!!!(Αφού δεν χρειάζεται να είναι μουσικός κάποιος για να το κατανοήσει, θα ήταν δύσκολο για ένα μουσικό να το αναπαράγει (μάλλον φάσκετε)) κόπτεστε γι'αυτό το περιβόητο πατριαρχικό ύφος απαξιώνοντας το από τη μία(αφού δεν το θεωρείτε πυρηνική φυσική) και θεωρώντας πως αν ο κ. Νεοχωρίτης (αν και άριστος μουσικός, δεν θα μπορούσε να το κάνει κτήμα του) μα τι λέτε???? Όσον αφορά την Γνωστή σχολή (Καρά....κι αν θεωρείτε πως ο κ. Νεοχωρίτης ανήκει εκεί κι εμείς οι θιασώτες της χαιρόμαστε, τότε μάλλον δεν μπορείτε ν'ακουσετε όχι μόνο διαστηματικά αλλά και υφολογικά σχεδόν τίποτα). Προφανώς όμως απ' όλη την υφολογική προσεγγιση που κάνετε έχετ αφήσει το πιο εσωτερικό στοιχείο του ύφους που είναι τα διαστήματα γιατί αν τα ακούγατε θα είχατε διακρίνει πως ο κ.Νεοχωρίτης με τον καθ' όλα σεβάσμιο κ.Τσαμκιράνη διαστηματικά είναι σχεδόν ταυτόσημοι. Με παραπέμπετε στα γραφόμενα άλλων κυρίων για το πατριαρχικό ύφος, εσείς δεν μπορείτε να μου το περιγράψετε;

Είμαστε καταδικασμένοι σαν άνθρωποι της τέχνης να τρώμε τις σάρκες μας, λυπάμαι πάρα πολύ που εσείς δεν μπορέσατε να καταλάβετε πως ο Παναγιώτης είναι η καλύτερη λύση στο ζήτημα της διαδοχής. Οι φύλακες έχουν γνώση, ας αποφασίσουν αυτοί.........

Σωστὰ σᾶς παραπέμπει σὲ πράγματα χιλιοειπωμένα καὶ συζητημένα στὸ φορουμ ἐδῶ καὶ χρόνια, ποὺ ὁ καθεὶς ἐνδιαφερόμενος εὔκολα ἀνασύρει μαζὶ μὲ ἠχογραφήσεις καὶ ἀναλύσεις καὶ φασματογραφήματα προκειμένου νὰ μορφωθεῖ. ΑΝ τὸ ἐπιθυμεῖ φυσικά.

Τὸ πατριαρχικὸ ὕφος γιὰ νὰ ψάλλεις στὸ πατριαρχειο δὲν εἶναι πυρηνικὴ φυσικὴ, ὅταν τὸ διδάσκεσαι στὸ πατριαρχικὸ ἀναλόγιο ἀπὸ πατριαρχικὸ δάσκαλο.
Ὅταν τὸ διδάσκεσαι ἀπὸ ἠχογραφήσεις καὶ ξενυχτισμένα κασετόφωνα προκειμένου νὰ ἀνεβεῖς στὸ ἀναλόγιο τοῦ Ἄρχοντος πωτοψάλτου τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας, χωρὶς νὰ ἔχεις μαθητεύσει ἐκεῖ, τότε εἶναι πυρηνικὴ φυσικὴ ποὺ μπορεῖ νὰ πυρηνικὸ ἀτύχημα, τύπου Τσερνόμπιλ, μὲ μακροχρόνιες συνέπειες.

ΥΓ. Μὴ μοῦ γράψετε περὶ δικηγόρων, ὲδῶ μέσα ὅποιος θέλει παίρνει τὸ λόγο καὶ γράφει.
 


Σωστὰ σᾶς παραπέμπει σὲ πράγματα χιλιοειπωμένα καὶ συζητημένα στὸ φορουμ ἐδῶ καὶ χρόνια, ποὺ ὁ καθεὶς ἐνδιαφερόμενος εὔκολα ἀνασύρει μαζὶ μὲ ἠχογραφήσεις καὶ ἀναλύσεις καὶ φασματογραφήματα προκειμένου νὰ μορφωθεῖ. ΑΝ τὸ ἐπιθυμεῖ φυσικά.

Τὸ πατριαρχικὸ ὕφος γιὰ νὰ ψάλλεις στὸ πατριαρχειο δὲν εἶναι πυρηνικὴ φυσικὴ, ὅταν τὸ διδάσκεσαι στὸ πατριαρχικὸ ἀναλόγιο ἀπὸ πατριαρχικὸ δάσκαλο.
Ὅταν τὸ διδάσκεσαι ἀπὸ ἠχογραφήσεις καὶ ξενυχτισμένα κασετόφωνα προκειμένου νὰ ἀνεβεῖς στὸ ἀναλόγιο τοῦ Ἄρχοντος πωτοψάλτου τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας, χωρὶς νὰ ἔχεις μαθητεύσει ἐκεῖ, τότε εἶναι πυρηνικὴ φυσικὴ ποὺ μπορεῖ νὰ πυρηνικὸ ἀτύχημα, τύπου Τσερνόμπιλ, μὲ μακροχρόνιες συνέπειες.

ΥΓ. Μὴ μοῦ γράψετε περὶ δικηγόρων, ὲδῶ μέσα ὅποιος θέλει παίρνει τὸ λόγο καὶ γράφει.


Γράφε έτσι χαρμόσυνα και θα έχεις σίγουρα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα...


Κι αν θέλεις να προσβάλλεις πάλι τους συνομιλητές σου, με τους οποίους διαφωνείς επειδή εκφράζουν διαφορετική άποψη και εκφράζουν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την θνησιγένεια με την οποία θέλεις να εμβολιάσεις το μένον εις τους αιώνας πατριαρχικόν ύφος, σε προτρέπω να το κάνεις φυσικά, για να μας δείχνεις ποια είναι ακριβώς και τα ηθικά ερίσματα που στηρίζεσαι.

Εάν πάλι έχεις την ελάχιστη ευγένεια, σταμάτα να υπονομεύεις αυτό με το οποίο εσύ διαφωνείς, κάνοντας συνεχώς υποδείξεις, ως να είσαι ο τελευταίος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. που θα πρέπει όλοι να γονατίσουμε ενώπιόν του και να τον παρακαλέσουμε να μας διαφωτίσει τι είναι ακριβώς το πατριαρχικόν ύφος.



Γράψε αυτά που θέλεις να γράψεις, στήριξε τον κ. Φλοίκο, και μην υπερβαίνεις τα εσκαμμένα.


Κι αν τυχόν ο επόμενος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. είναι ο κ. Στυλιανός Φλοίκος, θα με δεις και πάλι να γράφω υπέρ της Μεγάλης Εκκλησίας.


Μην αμφιβάλλεις γι' αυτό, δεν θα γίνω πατριαρχικότερος του Πατριάρχου.
 
Last edited:


Σωστὰ σᾶς παραπέμπει σὲ πράγματα χιλιοειπωμένα καὶ συζητημένα στὸ φορουμ ἐδῶ καὶ χρόνια, ποὺ ὁ καθεὶς ἐνδιαφερόμενος εὔκολα ἀνασύρει μαζὶ μὲ ἠχογραφήσεις καὶ ἀναλύσεις καὶ φασματογραφήματα προκειμένου νὰ μορφωθεῖ. ΑΝ τὸ ἐπιθυμεῖ φυσικά.

Τὸ πατριαρχικὸ ὕφος γιὰ νὰ ψάλλεις στὸ πατριαρχειο δὲν εἶναι πυρηνικὴ φυσικὴ, ὅταν τὸ διδάσκεσαι στὸ πατριαρχικὸ ἀναλόγιο ἀπὸ πατριαρχικὸ δάσκαλο.
Ὅταν τὸ διδάσκεσαι ἀπὸ ἠχογραφήσεις καὶ ξενυχτισμένα κασετόφωνα προκειμένου νὰ ἀνεβεῖς στὸ ἀναλόγιο τοῦ Ἄρχοντος πωτοψάλτου τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας, χωρὶς νὰ ἔχεις μαθητεύσει ἐκεῖ, τότε εἶναι πυρηνικὴ φυσικὴ ποὺ μπορεῖ νὰ πυρηνικὸ ἀτύχημα, τύπου Τσερνόμπιλ, μὲ μακροχρόνιες συνέπειες.

ΥΓ. Μὴ μοῦ γράψετε περὶ δικηγόρων, ὲδῶ μέσα ὅποιος θέλει παίρνει τὸ λόγο καὶ γράφει.

Εσύ που κρίνεις, λες και είσαι η αυθεντία του πατριαρχικού ύφους (προφανώς αφού μπορείς να το ξεχωρίσεις, το έχεις οριοθετημένο, μελετημένο και ξεκάθαρα τα στοιχεία που το απαρτίζουν) για πες μας ποιά είναι τα στοιχεία που το διαφοροποιούν από την υπόλοιπη ψαλτική παράδοση και άσε τις γενικότητες (Τὸ πατριαρχικὸ ὕφος γιὰ νὰ ψάλλεις στὸ πατριαρχειο δὲν εἶναι πυρηνικὴ φυσικὴ, ὅταν τὸ διδάσκεσαι στὸ πατριαρχικὸ ἀναλόγιο ἀπὸ πατριαρχικὸ δάσκαλο.). Συνεχίζετε όμως με αοριστίες να υποστηρίζετε κάτι το οποίο δεν μπορείτε να περιγράψετε με στοιχεία. Παρακαλώ να μας εξηγήσετε-αναλύσετε το πατριαρχικό ύφος (το τρέχον;)
Όσο για τους φασματογράφους και αυτό δεκτό αρκεί να μπορείς να καταλάβεις τα αποτελέσματα που σου δίνει και μιάς και μιλάμε για το "Εαν επιθυμεί κάποιος να μορφωθεί" πες μας εσύ την διαδικασία που ακολούθησες (φαντάζομαι φασματογράφους, νύχτες ατελείωτες πάνω από ηχογραφίσειςκ.α.), και σε ποια συμπεράσματα κατέληξες;

Οι υπεύθυνοι του πατριαρχείου θα πρέπει να σε συμβουλευτούν πάντως (μιάς και αυτοί πήραν απόφαση η οποία θα πυροδοτήσει πυρηνικό ατυχήμα με μακροχρόνιες συνέπειες , μιας και δεν νοιάζονται εκείνοι γι'αυτήν την παράδοση και εσύ ξέρεις καλύτερα, γεμίσαμε αυτόκλητους θεματοφύλακες). Αφήστε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους.
 
Aν αυτό το θεωρείτε πατριαρχικό ύφος................................: https://www.youtube.com/watch?v=H7Aq3gFZqm8 Νομίζω ότι απέχει πολύ.......
Αν νομίζετε ότι αυτό απέχει πολύ, επειδή δεν σας αρέσει και καταφαίνεστε τόσο κατηγορηματικά ότι το ψάλσιμο του Δημοσθένη Παϊκόπουλου "απέχει πολύ" από το πατριαρχικό ύφος, τότε μάλλον εσείς θα πρέπει να κοιτάξετε κάποια πράγματα, όχι εγώ. Το ύφος του Δημοσθένη Παϊκόπουλου ήταν πολύ γνωστό στον Πόλη, ακούστε και τον Αλέξανδρο Μουτάογλου, θα διαπιστώσετε πολλές ομοιότητες.
.............γιατί ανόπως λέτε παίζετε ούτι και δεν ακούτε τότε όντως υπάρχει θέμα, (αυτός εσείς είστε; https://www.youtube.com/watch?v=mQ_1Rgw4FuI).
Ναι, εγώ είμαι αυτός, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη σύνθεση μουσικής μέσω midi; Θεωρείται "ασύμβατο" με την ψαλτική; Αν ψάχνατε καλύτερα, θα βρίσκατε και κάποια βιντεάκια μου με ούτι για εκπαιδευτικές ανάγκες, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι ξέρω να παίζω καλά (απλώς ζητήθηκαν και τα ανέβασα).
Μιλάτε για ύφος αλλά σε όλα τα στοιχεία που δίνετε δεν υπάρχει ένας ορισμός για το ύφος, να μας πείτε τι θεωρείτε εσείς ότι είναι το ύφος όχι γενικότητες
Το ότι έγραψα ότι ακόμα και ένας μη μουσικός μπορεί να καταλάβει το ύφος δεν το έγραψα επειδή αποφεύγω να μιλήσω συγκεκριμένα, αλλά επειδή μου κάνει εντύπωση πώς δεν το καταλαβαίνετε και επιμένετε σ' αυτό (χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Δημοσθένη Παϊκόπουλο ως... απέχοντα πολύ από το πατριαρχικό ύφος!), ενώ το έχουν καταλάβει άτομα που δεν είναι μουσικοί. Αν θέλετε συγκεκριμένα (ενώ βέβαια εσείς αποφεύγετε να μας πείτε πού υστερεί ο Δημοσθένης Παϊκόπουλος, για να δούμε κι εμείς πόσο συγκεκριμένος είστε... -δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα το κάνετε, είναι γνωστή η τακτική αυτή από δεκάδες άλλες συζητήσεις-), σας είπα ήδη να ψάξετε στις ανάλογες συζητήσεις, γιατί έχουν χιλιοειπωθεί εδώ μέσα αυτά τα πράγματα, αλλά μάλλον βαριέστε να κάνετε μια απλή αναζήτηση. Αν δείχνατε στο Ψαλτολόγιο το "ζήλο" που δείξατε να με βρείτε στον τομέα της epic μουσικής στο youtube, θα βλέπατε ότι αυτά που ζητάτε τα έχω γράψει στην οικεία συζήτηση στο μήνυμα αυτό, καθώς και σε όσα ακολουθούν, εδώ και 9 χρόνια. Επίσης, ο κ. Μιχαλάκης σε επόμενο μήνυμα έχει αναφερθεί ακόμα πιο συγκεκριμένα στα στοιχεία που παρέθεσα κι εγώ και ακόμα καλύτερα βέβαια στην ιστοσελίδα του.
Σας παρακαλώ να μας δώσετε ένα ηχητικό δείγμα από εσάς που το έχετε μελετήσει να μπορέσουμε να καταλάβουμε κι εμείς οι κοινοί θνητοί.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναρτήσω ηχογραφήσεις μου ή γενικώς οποιοδήποτε έργο μου, εάν πιστεύω ότι έχει να δώσει κάτι. Η ψαλτική μου δεν νομίζω ότι έχει να δώσει κάτι το ιδιαίτερο, γι' αυτό και δεν την αναρτώ. Αλλά εάν όντως θέλετε να καταλάβετε τι εστί πατριαρχικό ύφος (που δεν θέλετε βεβαίως αυτό), προφανώς θα πρέπει να το ακούσετε από τους κατεξοχήν εκφραστές του, δηλ. τους πατριαρχικούς ψάλτες. Εγώ βεβαίως δεν είμαι τέτοιος εκφραστής του ύφους αυτού, ούτε και επιζητώ να ψάλω ακριβώς με το ύφος αυτό (αν και είναι ο βασικός κορμός), καθώς μου αρέσουν και στοιχεία από άλλους παραδοσιακούς ψάλτες εκτός πατριαρχείου και προσπαθώ να τα εντάξω και αυτά στο ύφος μου, απλώς γιατί μου αρέσουν. Δεν σας αρκούν δηλαδή οι εκατοντάδες ηχογραφήσεις Ναυπλιώτη, Πρίγγου, Στανίτσα, Νικολαΐδη, Αστέρη, και θέλετε... εμένα, που με αντιμετωπίζετε μάλιστα με τέτοια εμπάθεια; Άλλα λοιπόν είναι τα κίνητρά σας: απλώς θέλετε να παραθέσω μια ηχογράφησή μου και να μου πείτε ότι "αυτό δεν είναι πατριαρχικό ύφος", πράγμα με το οποίο θα συμφωνήσω (εδώ πέρα βγάλατε μη πατριαρχικό τον... κυρ Δημοσθένη Παϊκόπουλο, φαντάζομαι τι θα λέγατε για μένα!). Δεν είναι όμως αυτό το θέμα της συζήτησης. Αν τώρα επιζητείτε παιδιάστικες κόντρες του στυλ "βάλε μας μια ηχογράφησή σου να δούμε τι ψάρια πιάνεις", σας δηλώνω ότι, αν και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω, δεν θα πέσω σ' αυτό το επίπεδο κάνοντας αυτό το πράγμα και ζητώντας ενδεχομένως το ίδιο και από εσάς για να κάνουμε "σύγκριση".
Όσον αφορά το φάλτσο κύριε θα πρέπει να ξέρετε ότι η αισθητική (ακόμη και όμοιων μουσικών ιδιωμάτων) καθορίζει διάφορα είδη φάλτσου κυρίως στις τροπικές μουσικές (π.χ. η 2η φυσική μικρή για κάποιον δυτικό είναι θεόφαλτσο. Για κάποιον άραβα όμως το χαμηλό βου δεν είναι φάλτσο.
Δεν ξέρω γιατί επιζητείτε να κάνετε επίδειξη γνώσεων σε θέμα άσχετο με τη συζήτηση. Δεν ξέρω πόσο σίγουρος αισθάνεστε για τις γνώσεις σας, αλλά κάνετε λάθος: το διάστημα που αναφέρετε αποτελεί φάλτσο για το πιάνο, όχι για τη δυτική μουσική. Οι τραγουδιστές της όπερας κάνουν πάμπολλες φορές 2η φυσική μικρή. Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές ότι οι τραγουδιστές αυτοί "κουρδίζουν" τη φωνή τους διαφορετικά με το εκ φύσεως φάλτσο πιάνο και διαφορετικά με ορχήστρα. Η 2η φυσική μικρή μάλιστα κάποτε αποτελούσε στοιχείο της κλίμακας της δυτικής μουσικής (άλλωστε η σχετική κλίμακα εκφράστηκε θεωρητικά από δυτικό, τον Zarlino και μάλιστα, θεωρώντας αυτήν την κλίμακα ως ευρωπαϊκή, κάνει ο Χρύσανθος τη σύγκριση με τους λόγους της δικής του βυζαντινής κλίμακας).

Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό: εγώ όταν αναφέρθηκα σε φάλτσα δεν αναφέρθηκα φυσικά σε φαινόμενα όπως στον ουδέτερο αραβικό ΒΟΥ (που βεβαίως δεν είναι 2η φυσική μικρή), αλλά π.χ. στο διάστημα πέμπτης ΠΑ-ΚΕ, που είναι ίδιο σε όλες τις μουσικές, δηλ. στα 2/3 της χορδής. Όταν λοιπόν το γεροντάκι ψάλει Χριστός Ανέστη ταπεινά και προσευχητικά και πιάνει το "στο-ος" όχι στον ΚΕ, αλλά στο ΔΙ δίεση και κάτι, δεν ακούγεται συμφωνία πέμπτης με τον ΠΑ και προφανώς πρόκειται για φάλτσο. Άλλωστε το παραδέχεστε κι εσείς:
Προσευχητικό σίγουρα μπορεί να είναι ένα φάλτσο ψάλσιμο αλλά κι ένα τροπικά σωστό ψάλσιμο (με οποία τροπική αισθητική κι αν προσεγγίζεται, ποιος μπορεί να πεί ότι οι Άραβες δεν προσεύχονται με την Fairouz όταν την ακούν να ψέλνει;). Ακούτε διάφωνα διαστήματα στα ψάλλόμενα από τον κ. Νεοχωρίτη;
Εγώ δεν μίλησα για το Νεοχωρίτη. Εσείς θέσατε ως πανάκεια το προσευχητικό του ψάλσιμο και τον προκρίνατε με μόνο αυτό το στοιχείο ως κατάλληλο για το πατριαρχικό αναλόγιο! Αυτή ήταν η ένστασή μου και ευχαριστώ που έρχεστε στα λόγια μου (ότι δηλ. ένα προσευχητικό ψάλσιμο μπορεί να είναι φάλτσο και μη κατάλληλο για πατριαρχικό ψάλτη) και με επιβεβαιώνετε.
...και θεωρώντας πως αν ο κ. Νεοχωρίτης (αν και άριστος μουσικός, δεν θα μπορούσε να το κάνει κτήμα του) μα τι λέτε????
Δεν έγραψα ότι δεν μπορεί, αλλά ότι έτσι όπως είναι ΤΩΡΑ, δεν το έχει το ύφος. Αντίθετα έγραψα ότι μπορεί να το πετύχει και του το ευχόμαστε! Πάντως έχει τη μεγαλύτερη απόσταση από το πατριαρχικό ύφος που είχε ποτέ πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου, αυτό είπα και γι' αυτό διατηρώ επιφυλάξεις. Μακάρι να θέλει ν' αλλάξει.
Όσον αφορά την Γνωστή σχολή (Καρά....κι αν θεωρείτε πως ο κ. Νεοχωρίτης ανήκει εκεί κι εμείς οι θιασώτες της χαιρόμαστε, τότε μάλλον δεν μπορείτε ν'ακουσετε όχι μόνο διαστηματικά αλλά και υφολογικά σχεδόν τίποτα).
Δεν διαβάζετε τι γράφω. Έχω ήδη γράψει σε προηγούμενο μήνυμα ότι το ψάλσιμό του δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή σχολή, στην οποία μόλις ομολογείτε ότι ανήκετε (δεν μου κάνει καμία εντύπωση, ήταν μάλλον αναμενόμενο, τόσο από τον υπερβολικό ενθουσιασμό σας για τον ΠΝ όσο και από την τακτική που αντιμετωπίζετε το συνομιλητή σας, που την έχουμε δει χιλιάδες φορές και σε άλλους ομοϊδεάτες σας).
Προφανώς όμως απ' όλη την υφολογική προσεγγιση που κάνετε έχετ αφήσει το πιο εσωτερικό στοιχείο του ύφους που είναι τα διαστήματα γιατί αν τα ακούγατε θα είχατε διακρίνει πως ο κ.Νεοχωρίτης με τον καθ' όλα σεβάσμιο κ.Τσαμκιράνη διαστηματικά είναι σχεδόν ταυτόσημοι.
Βλέπω πως το περιορίζετε τώρα: από το "θυμίζει πάντοτε" Τσαμκιράνη, πέσαμε στο "διαστηματικά είναι σχεδόν ταυτόσημοι"... Ακόμα κι έτσι όμως να ήταν, βγάζετε και πάλι λάθος συμπέρασμα: το κύριο στοιχείο του ύφους δεν είναι τα διαστήματα. Αυτό είναι μόνο μία παράμετρος και όχι η πιο σημαντική (το δεχόταν μάλιστα αυτό και ο αείμνηστος Λυκούργος Αγγελόπουλος, όπως μου έχει πει σχετικά αυτήκοος μάρτυς, αν αυτό σας λέει κάτι...). Στους πατριαρχικούς ψάλτες υπάρχουν και διαστηματικές διαφορές ενίοτε (ειδικά στο Ναυπλιώτη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους). Πολύ πιο πατριαρχικός είναι ο Στανίτσας με δυτικά διαστήματα, παρά, φερ' ειπείν, ο Γαϊτάνος με πατριαρχικά. Χωρίς καμία διάθεση να σας παρατηρήσω, θα πρέπει να μελετήσετε πολύ πιο προσεκτικά το θέμα του ύφους, γιατί από αυτά που γράφετε, μοιάζει να αγνοείτε βασικά πράγματα.

ΥΓ Πάντως, ενώ έχετε γράψει λιγοστά μόνο μηνύματα στο Ψαλτολόγιο, βλέπω ότι προκαλείτε το συνομιλητή σας με έναν τρόπο και έναν τουπέ που δεν το κάνουν ούτε πολύ παλαιά και γνωστά εδώ μέσα μέλη, με απείρως περισσότερα μηνύματα...
 
Last edited:
[Σημ. συντονιστή] Αγαπητοί, η συζήτηση αυτή ανακυκλώνεται κατά το πλείστον πλέον. Προτείνω να την αφήσετε ως έχει και να κρίνουν οι αναγνώστες αν και εφόσον οι θέσεις όλων ακούστηκαν. Για συγκεκριμένα υπο-θέματα ανοίξτε νέες συζητήσεις ευχαρίστως. Και ας λείπουν παρακαλώ τα προσωπικά σχόλια, μείνετε μόνο στα μουσικά που μπορεί κάποιον να ωφελήσουν.
 
ἄκουε πολλά said:
Γράφε έτσι χαρμόσυνα και θα έχεις σίγουρα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα...


Κι αν θέλεις να προσβάλλεις πάλι τους συνομιλητές σου, με τους οποίους διαφωνείς επειδή εκφράζουν διαφορετική άποψη και εκφράζουν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την θνησιγένεια με την οποία θέλεις να εμβολιάσεις το μένον εις τους αιώνας πατριαρχικόν ύφος, σε προτρέπω να το κάνεις φυσικά, για να μας δείχνεις ποια είναι ακριβώς και τα ηθικά ερίσματα που στηρίζεσαι.

Εάν πάλι έχεις την ελάχιστη ευγένεια, σταμάτα να υπονομεύεις αυτό με το οποίο εσύ διαφωνείς, κάνοντας συνεχώς υποδείξεις, ως να είσαι ο τελευταίος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. που θα πρέπει όλοι να γονατίσουμε ενώπιόν του και να τον παρακαλέσουμε να μας διαφωτίσει τι είναι ακριβώς το πατριαρχικόν ύφος.



Γράψε αυτά που θέλεις να γράψεις, στήριξε τον κ. Φλοίκο, και μην υπερβαίνεις τα εσκαμμένα.


Κι αν τυχόν ο επόμενος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. είναι ο κ. Στυλιανός Φλοίκος, θα με δεις και πάλι να γράφω υπέρ της Μεγάλης Εκκλησίας.


Μην αμφιβάλλεις γι' αυτό, δεν θα γίνω πατριαρχικότερος του Πατριάρχου.

Κατὰ τὸν ἴδιο τρόπο σταματῆστε νὰ ἐκθειάζετε τὴν ψαλτικὴ κατάσταση στὸ δεξιὸ πατριαρχικὸ ἀναλόγιο τὸν τελευταῖο καιρὸ, γιατὶ κι ἐγὼ μὲ τὴ σειρά μου θεωρῶ πὼς ὑπονομεύεται τὸ πατριαρχικὸ ὕφος.

Τὰ ἐσκαμμένα τοῦ καθενὸς, δὲν εἶναι καὶ τοῦ ἄλλου, ὅσο γιὰ προσβολὲς δὲν τὸ κατάλαβα. Οὕτε μὲ ξέρετε οὕτε σᾶς ξέρω, ἐπὶ προσωπικοῦ δὲν συζητοῦμε, συνεπῶς δὲν καταλαβαίνω τὸ πρόβλημα. Ὁ κ. Φλοῖκος δὲν μὲ πληρώνει νὰ γράφω, ὁ κ. Νεοχωρίτης δὲν σᾶς πληρώνει, συνεπῶς ἐκθέτουμε καὶ ἑντόνως ἑνίοτε τὶς ἀπόψεις μας. Φορουμ εἴμαστε καὶ συζητοῦμε, ἄν δὲν σᾶς ἀρέσει μπορεῖτε καὶ νὰ σταματήσετε. Ἐγὼ πρὸς τὸ παρὸν ἀντέχω, διαφορετικὰ θὰ εἴχα σταματήσει.


Εσύ που κρίνεις, λες και είσαι η αυθεντία του πατριαρχικού ύφους (προφανώς αφού μπορείς να το ξεχωρίσεις, το έχεις οριοθετημένο, μελετημένο και ξεκάθαρα τα στοιχεία που το απαρτίζουν) για πες μας ποιά είναι τα στοιχεία που το διαφοροποιούν από την υπόλοιπη ψαλτική παράδοση και άσε τις γενικότητες (Τὸ πατριαρχικὸ ὕφος γιὰ νὰ ψάλλεις στὸ πατριαρχειο δὲν εἶναι πυρηνικὴ φυσικὴ, ὅταν τὸ διδάσκεσαι στὸ πατριαρχικὸ ἀναλόγιο ἀπὸ πατριαρχικὸ δάσκαλο.). Συνεχίζετε όμως με αοριστίες να υποστηρίζετε κάτι το οποίο δεν μπορείτε να περιγράψετε με στοιχεία. Παρακαλώ να μας εξηγήσετε-αναλύσετε το πατριαρχικό ύφος (το τρέχον;)
Όσο για τους φασματογράφους και αυτό δεκτό αρκεί να μπορείς να καταλάβεις τα αποτελέσματα που σου δίνει και μιάς και μιλάμε για το "Εαν επιθυμεί κάποιος να μορφωθεί" πες μας εσύ την διαδικασία που ακολούθησες (φαντάζομαι φασματογράφους, νύχτες ατελείωτες πάνω από ηχογραφίσειςκ.α.), και σε ποια συμπεράσματα κατέληξες;

Οι υπεύθυνοι του πατριαρχείου θα πρέπει να σε συμβουλευτούν πάντως (μιάς και αυτοί πήραν απόφαση η οποία θα πυροδοτήσει πυρηνικό ατυχήμα με μακροχρόνιες συνέπειες , μιας και δεν νοιάζονται εκείνοι γι'αυτήν την παράδοση και εσύ ξέρεις καλύτερα, γεμίσαμε αυτόκλητους θεματοφύλακες). Αφήστε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους.

Ἐπανάληψις μήτηρ μαθήσεως. ἈΠὸ μένα ἔτοιμη τροφὴ δὲν θὰ λάβετε. Ὅπως παρακολουθῶ χρόνια τὸ φορουμ, τὸ ἴδιο νὰ κάνετε καὶ σεῖς καὶ νὰ μάθετε. Τὶς θέσεις μου τὶς ἔχω ἐκθέσει πολλαπλῶς μαζὶ καὶ μὲ ἐξαιρετικοὺς συναδέλφους μὲ περισσότερες ἀπὸ μένα γνώσεις. Διαβάσετε καὶ μάθετε. Ἁπλό.

Φυσικὰ καὶ τοὺς ἀφήνω νὰ κάνουν τὴ δουλειά τους. Μὲ εἴδατε νὰ τοὺς κλείνω τὸ δρόμο; Μὴ χειρότερα ...
Ὅμως ἐδῶ εἶναι ΔΗΜΟΣΙΟ βῆμα μὲ δυνατότητα ἔκφρασης ἑντὸς τῶν κανόνων καὶ δυνάμεθα νὰ ποῦμε αὐτὸ ποὺ σκεπτόμαστε ἀκόμη καὶ σὲ ἀντίθεση μὲ συγκεκριμένη ἐπιλογὴ, τουλάχιστον μέχρι νὰ ὁριστικοποιηθεῖ μὲ τὴν ἀνακήρυξη νέου Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου.
Ἄν τὸ ΔΗΜΟΣΙΟ αὐτὸ βῆμα, κλείσει καὶ μᾶς ἀφαιρεθεῖ ἡ δυνατότητα λόγου, θὰ δοῦμε τὶ θὰ κάνουμε. Ξέρει αὐτὸ τὸ φορουμ ἀπὸ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ πιέσεις σὲ ἄλλα μέτωπα τοῦ παρελθόντος, οἱ παλαιότεροι θυμόμαστε. Θὰ δείξει ...

Μποροῦμε νὰ φτιάξουμε ἕνα blog καὶ νὰ προωθοῦμε συγκεκριμένη ἄποψη χωρὶς ὅμως νὰ τὴν προωθοῦμε, ὅπως μᾶς λένε ἄλλοι ποὺ μένουν στὴ σιωπή τους.
 
Last edited:
Αν νομίζετε ότι αυτό απέχει πολύ, επειδή δεν σας αρέσει και καταφαίνεστε τόσο κατηγορηματικά ότι το ψάλσιμο του Δημοσθένη Παϊκόπουλου "απέχει πολύ" από το πατριαρχικό ύφος, τότε μάλλον εσείς θα πρέπει να κοιτάξετε κάποια πράγματα, όχι εγώ. Το ύφος του Δημοσθένη Παϊκόπουλου ήταν πολύ γνωστό στον Πόλη, ακούστε και τον Αλέξανδρο Μουτάογλου, θα διαπιστώσετε πολλές ομοιότητες.

Μιλάτε για πατριαρχικό ύφος ή το ευρύτερο της Πόλης; Ο Αλέξανδρος Μουτάογλου δεν υπήρξε πατριαρχικός όπως το θέτετε εσείς http://www.music-art.gr/content/view/20/35/lang,el/
(Ὁ Ἀλέξ. Κωνσταντίνου ἦταν καλλίφωνος μὲ βαρὺ καὶ σοβαρὸ βυζαντινὸ ὕφος, ὑπῆρξε βαθὺς γνώστης τῆς ψαλτικῆς τέχνης καὶ ἄριστος ἑρμηνευτὴς τῶν βυζαντινῶν μαθημάτων. Τὸ ὅλο ἐκφραστικὸ καὶ ψαλτικό του ὕφος δείχνει σαφῆ ἐηρεασμὸ ἀπὸ τὸν Ἄρχοντα Πρωτοψάλτη τῆς Μ.Χ.Ε. Ἰάκωβο Ναυπλιώτη καὶ δεδομένου ὅτι πουθενὰ δὲν ἀναφέρεται ὡς μαθητής του, πρέπει νὰ συμπεράνουμε ὅτι ὑπῆρξε ὠτακουστὴς του.)

Ναι, εγώ είμαι αυτός, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη σύνθεση μουσικής μέσω midi; Θεωρείται "ασύμβατο" με την ψαλτική; Αν ψάχνατε καλύτερα, θα βρίσκατε και κάποια βιντεάκια μου με ούτι για εκπαιδευτικές ανάγκες, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι ξέρω να παίζω καλά (απλώς ζητήθηκαν και τα ανέβασα).

Καθόλου ίσα ίσα την βρίσκω πολύ καλή, απλά ασχοληθείτε μ'αυτο και αφήστε τα ύφη γιατί όπως ακούω και στην παρακάτω ηχογράφηση
https://www.youtube.com/watch?v=e56fUN4c6JE μήπως ανήκετε κι εσείς στην "Γνωστή" σχολή που τόσο κατηγορείτε.......!!!!!!

Το ότι έγραψα ότι ακόμα και ένας μη μουσικός μπορεί να καταλάβει το ύφος δεν το έγραψα επειδή αποφεύγω να μιλήσω συγκεκριμένα, αλλά επειδή μου κάνει εντύπωση πώς δεν το καταλαβαίνετε και επιμένετε σ' αυτό (χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Δημοσθένη Παϊκόπουλο ως... απέχοντα πολύ από το πατριαρχικό ύφος!), ενώ το έχουν καταλάβει άτομα που δεν είναι μουσικοί. Αν θέλετε συγκεκριμένα (ενώ βέβαια εσείς αποφεύγετε να μας πείτε πού υστερεί ο Δημοσθένης Παϊκόπουλος, για να δούμε κι εμείς πόσο συγκεκριμένος είστε... -δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα το κάνετε, είναι γνωστή η τακτική αυτή από δεκάδες άλλες συζητήσεις-), σας είπα ήδη να ψάξετε στις ανάλογες συζητήσεις, γιατί έχουν χιλιοειπωθεί εδώ μέσα αυτά τα πράγματα, αλλά μάλλον βαριέστε να κάνετε μια απλή αναζήτηση. Αν δείχνατε στο Ψαλτολόγιο το "ζήλο" που δείξατε να με βρείτε στον τομέα της epic μουσικής στο youtube, θα βλέπατε ότι αυτά που ζητάτε τα έχω γράψει στην οικεία συζήτηση στο μήνυμα αυτό, καθώς και σε όσα ακολουθούν, εδώ και 9 χρόνια. Επίσης, ο κ. Μιχαλάκης σε επόμενο μήνυμα έχει αναφερθεί ακόμα πιο συγκεκριμένα στα στοιχεία που παρέθεσα κι εγώ και ακόμα καλύτερα βέβαια στην ιστοσελίδα του.

Συγνώμη γι'αυτό μιλάτε; https://www.youtube.com/watch?v=YekPmkCXtto μην μου πείτε πως αυτό είναι πατριαρχικό ύφος; Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στο Μόντρεαλ, έμαθε την ψαλτική εκτός Ελλάδας γράφει (Given the psaltic chaos that exists in Greece, and the alarming spreading rate of contagious pathological singing throughout the world, it is through the means of our generous Russian friends as well as this website, analogion.com, both of which provide server space, that I hope to help awaken the planet as to what are the elements of authentic and traditional psaltiki.) αυτά και ακούγεται έτσι https://www.youtube.com/watch?v=cWU4Z-TlA-g, μα αλήθεια θέλετε να σας πάρουμε στα σοβαρά με τα παραδείγματα που δίνετε;

Νομίζω ότι στο βιβλίο, απόσπασμα του οποίου παρέθεσε ο κ. Λιναρδάκης, μιλάει στην συνέχεια και πιο αναλυτικά για το πατριαρχικό ύφος. Το έχω διαβάσει το βιβλίο και έχω μιλήσει μάλιστα και με το συγγραφέα του, ο οποίος ομολογώ με βοήθησε πολύ να μυηθώ στο πατριαρχικό ψάλσιμο: όταν σου μιλάει αυτός ο άνθρωπος τα λέει τόσο γλαφυρά, που νομίζεις πως είσαι στην Πόλη, παιδί κι εσύ δίπλα στους μεγάλους ψάλτες του Πατριαρχείου...

Τέλος πάντως, ας επανέλθουμε στα πεζά. Δυστυχώς δεν βρήκα το βιβλιαράκι αυτό (κάπου χάθηκε κι αυτό μαζί με το θεωρητικό της Πατριαρχικής Επιτροπής...). Θυμάμαι πάντως ότι έλεγε πως ο Πρίγγος μιλούσε και για συγκεκριμένη στοματική εκφορά των μουσικών φθόγγων, κάτι που φυσικά επιβεβαιώνεται και από την πράξη. Τα στοιχεία που έχω βιώσει εγώ στην προσπάθειά μου να μυηθώ σ' αυτό το ύφος (φυσικά ακόμα θα το παλεύουμε για πολύ καιρό...) είναι τα εξής (με τεράστιες επιφυλάξεις βέβαια, καθώς δεν είμαι καθόλου έμπειρος):

αυτό είναι το κείμενο σας που με παραπέμπετε; στο οποίο εσείς ο ίδιος αναφέρετε πως οτι δεν είστε καθόλου έμπειρος, αυτό με συμβουλεύετε να διαβάσω για να μάθω;

1. Διαφορετική από τη φυσική αστική - αθηναϊκή ομιλία εκφορά των ψαλλόμενων φθόγγων. Τώρα, σε τι έγκειται η διαφορετικότητα, μόνο ακουστικά μπορεί να το καταλάβει κανείς. Ο Πρίγγος έλεγε π.χ. ότι το "ου" (νομίζω) θα πρέπει να είναι "κλειστό". Άλλος μεγάλος ψάλτης (μου διαφεύγει το όνομα, ζει) έλεγε: "πιο κλειστά, πιο κλειστά". Το σημαντικό όμως εδώ είναι ότι η εκφορά αυτή θα πρέπει να γίνεται αβίαστα και να αποτελεί προέκταση της φυσικής φωνής και όχι με τάση μίμησης φωνής συγκεκριμένου ψάλτη, όσο κι αν μας αρέσει αυτή. Η μίμηση βέβαια πάντα παίζει, κυρίως στην αρχή. Μετά όμως η φωνή διαμορφώνεται μόνη της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πατριαρχικοί ψάλτες είχαν όλοι το ίδιο ύφος, αν όμως τους πάρεις έναν έναν ατομικά θα δεις ότι η φωνή του ενός δεν έχει καμία σχέση με τη φωνή του άλλου. Βέβαια, από το Στανίτσα και μετά η φωνητική εκφορά έγινε πιο ευκρινής, χωρίς όμως να ξεφύγει από τα πλαίσια του ύφους (άλλωστε αν είχε ξεφύγει δεν θα έψελνε τόσα χρόνια μαζί με τον Πρίγγο με αυτή τη φωνητική εκφορά) και με αυτή την έννοια έγραψα αλλού ότι ο Στανίτσας αναμόρφωσε το πατριαρχικό ύφος.

Δλδ να καταλάβω θα πρέπει οι έχοντες και κατέχοντες του πατριαρχικού ύφους να λένε και το Πολίτικο "λου" για να είναι μύστες του ύφους αυτού............ο νοών νοήτω!!!!!!!!!!

2. Χρόνος. Ειπώθηκε πολύ σωστά και πριν, δεν είναι όμως το αποκλειστικό χαρακτηριστικό του πατριαρχικού ύφους. Ειδικά στους αίνους, στους κανόνες αλλά και στα δοξαστικά βλέπουμε ότι ο χρόνος "κυλάει", σε αντίθεση με τον κλασσικό ελληνικό χρόνο, που είναι πιο αργός και πιο κουραστικός. Αργός είναι και ο χρόνος των Θεσσαλονικέων ψαλτών. Σε αυτό το σημείο νομίζω δεν ακολούθησαν την πατριαρχική παράδοση, χωρίς αυτό όμως να μειώνει την αξία τους (ο Στανίτσας στη γνωστή συνέντευξή του λέει γι' αυτούς: "κάτι κάνουν τα παιδιά").

https://www.youtube.com/watch?v=6nyfu3sE5eA εδώ ας πούμε ο χρόνος είναι αργός, κολλάει (το ηχητικό είναι από την Θεσσαλονίκη!!!!!!!!!!!!!)

3. Συγκεκριμένη τακτική στην φωνητική ερμηνεία των σημείων ποιότητος. Εδώ είναι που παρατηρείται σημαντική διαφορά ανάμεσα στο ύφος του μεγάλου δασκάλου Σίμωνα Καρά και των πατριαρχικών ψαλτών, εξ ου και οι εκατέρωθεν -άσκοπες κατ' εμέ- συγκρούσεις (παίζει φυσικά και το θέμα 1., καθώς και το θέμα των έλξεων, λιγότερο το 2.). Η τακτική αυτή έχει να κάνει με τα εξής:

α) Η ερμηνεία των σημείων γίνεται με φωνητικά γυρίσματα με συγκεκριμένο τρόπο. Η οξεία ή το τρομικόν π.χ. για τους πατριαρχικούς δεν είναι στην πράξη απλή πρόσθεση κάποιων φθόγγων σε κάποιους άλλους, αλλά παίξιμο της φωνής, τα οποία φυσικά και εκτελούν, εφαρμόζοντας στην πράξη όσα πολύτιμα ανακάλυψε ο Καράς στο τιτάνιο έργο του για την προέλευση των γυρισμάτων αυτών, επιτρέποντάς μας να γνωρίζουμε ακριβώς τι ψέλνουμε. Επίσης, κάθε σημείο ποιότητος στο πατριαρχικό ψάλσιμο δεν έχει ντε και καλά φθογγική ανάλυση. Μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί με κάποιον φωνητικό χρωματισμό, ο οποίος φυσικά διδάσκεται μόνο στην πράξη (ιδιαίτερα στα σύντομα μέλη επιβάλλεται κάτι τέτοιο).

β) Γενικά (και κυρίως όπου γίνεται φθογγική ανάλυση των σημαδιών), τα γυρίσματα της φωνής γίνονται με μέτρο. Χαρακτηριστικό και πάλι το παράδειγμα από τη συνέντευξη του Στανίτσα, όπου κάποιος του έψαλε μια μικρή φράση (νομίζω από το "Εκ νεότητός μου") και ο άρχοντας του είπε "Έκανε όλα αυτό ο Στανίτσας;" και συμπλήρωσε ότι όλα θα πρέπει να γίνονται με μέτρο.


Το παίξιμο της φωνής; τι εννοείτε; αν ακούσετε την γνωστή συνέντευξη του Στανίτσα στο σημείο που αναφέρει για την ανάλυση της πεταστής θα ακούσετε όπως πολύ σωστά αναφέρει πως η αυτή η αποτσιατούρα ουσιαστικά που δημιουργείται δεν εγγίζει τον από πάνω φθόγγο, λογικό μιάς και τα τονικά ύψη στην φωνή λειτουργούν ως συχνοτικές καμπύλες, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την χρονική διάρκεια της αποτσιατούρας (ίσως τελικά κάνατε λάθος και δεν ανήκω στη γνωστή σχολή!!!!!!!!!!!!!!)


4. Έλξεις. Δεν νοείται φυσικά ψάλσιμο χωρίς αυτές. Απλά η εκτέλεσή τους είναι συγκεκριμένη στο πατριαρχικό ψάλσιμο (κυρίως στα εναρμόνια διαστήματα, τα μικρά δηλαδή, π.χ. ΒΟΥ-ΓΑ στον τρίτο), έτσι όπως περιγράφεται στο θεωρητικό της Πατριαρχικής Επιτροπής (με τις όποιες παραλείψεις), η απλή ανάγνωση όμως του οποίου, χωρίς ακουστική εμπειρία, οδηγεί 100% σε λανθασμένη εκτέλεση, καθώς, όπως γράψαμε κι αλλού, αυτά είναι προσπάθεια αποτύπωσης μιας κατάστασης και όχι οπωσδήποτε συγκεκριμένα μουσικά τμήματα.

Δεν ξέρω αν βοήθησα ή αν επέφερα περισσότερη σύγχυση... Νομίζω ότι το ύφος μόνο ακουστικά μπορεί να διδαχθεί. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι μια απόπειρα θεωρητικής προσέγγισής του, την οποία αισθάνομαι πολύ μικρός για να την κάνω, αλλά αφού μια παρέα είμαστε είπα να συνεισφέρω κι εγώ με την ελάχιστη εμπειρία μου.


Μιλάτε για έλξεις και δίνετε ως παράδειγμα τα εναρμόνια διαστήματα και την χαρακτηριστική τους εκτέλεση στο πατριαρχικό ύφος.....η διαστηματική δωρικότητα του Ναυπλιώτη τι σχέση με την εξωστρέφεια του Στανίτσα σε περισσότερο λαϊκές προσεγγίσεις των διαστημάτων (για ακούστε λίγο προσεκτικότερα το "Την γαρ σην μήτρα" από τον Στανίτσα)

Δεν ξέρω γιατί επιζητείτε να κάνετε επίδειξη γνώσεων σε θέμα άσχετο με τη συζήτηση. Δεν ξέρω πόσο σίγουρος αισθάνεστε για τις γνώσεις σας, αλλά κάνετε λάθος: το διάστημα που αναφέρετε αποτελεί φάλτσο για το πιάνο, όχι για τη δυτική μουσική. Οι τραγουδιστές της όπερας κάνουν πάμπολλες φορές 2η φυσική μικρή. Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές ότι οι τραγουδιστές αυτοί "κουρδίζουν" τη φωνή τους διαφορετικά με το εκ φύσεως φάλτσο πιάνο και διαφορετικά με ορχήστρα. Η 2η φυσική μικρή μάλιστα κάποτε αποτελούσε στοιχείο της κλίμακας της δυτικής μουσικής (άλλωστε η σχετική κλίμακα εκφράστηκε θεωρητικά από δυτικό, τον Zarlino και μάλιστα, θεωρώντας αυτήν την κλίμακα ως ευρωπαϊκή, κάνει ο Χρύσανθος τη σύγκριση με τους λόγους της δικής του βυζαντινής κλίμακας).

Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό: εγώ όταν αναφέρθηκα σε φάλτσα δεν αναφέρθηκα φυσικά σε φαινόμενα όπως στον ουδέτερο αραβικό ΒΟΥ (που βεβαίως δεν είναι 2η φυσική μικρή), αλλά π.χ. στο διάστημα πέμπτης ΠΑ-ΚΕ, που είναι ίδιο σε όλες τις μουσικές, δηλ. στα 2/3 της χορδής. Όταν λοιπόν το γεροντάκι ψάλει Χριστός Ανέστη ταπεινά και προσευχητικά και πιάνει το "στο-ος" όχι στον ΚΕ, αλλά στο ΔΙ δίεση και κάτι, δεν ακούγεται συμφωνία πέμπτης με τον ΠΑ και προφανώς πρόκειται για φάλτσο. Άλλωστε το παραδέχεστε κι εσείς:

Επίδειξη γνώσεων δεν έχω σκοπό να κάνω σε κανέναν, εκφράζω την αποψη μου όπως κι εσείς.
Εδώ θα μπορούσαμε να το αναλύσουμε περαιτέρω αν θελήσετε...........

Εγώ δεν μίλησα για το Νεοχωρίτη. Εσείς θέσατε ως πανάκεια το προσευχητικό του ψάλσιμο και τον προκρίνατε με μόνο αυτό το στοιχείο ως κατάλληλο για το πατριαρχικό αναλόγιο! Αυτή ήταν η ένστασή μου και ευχαριστώ που έρχεστε στα λόγια μου (ότι δηλ. ένα προσευχητικό ψάλσιμο μπορεί να είναι φάλτσο και μη κατάλληλο για πατριαρχικό ψάλτη) και με επιβεβαιώνετε.

Βασικά αυτό που έγραψα ήταν "Συνάδελφε νομίζω πως η ψαλτική τέχνη πρώτα απ' όλα θα πρέπει να αποτελεί προσευχή και για τον ψάλλοντα αλλά και για το ακούοντα. Ίσως αν το δούμε κάτω από αυτό το πρίσμα πραγματικά και ουσιαστικά βοηθηθούμε πρώτα εμείς και έπειτα ο κόσμος που μας ακούει!!!!!!

Εγώ πάντως (καταθέτω την προσωπική μου άποψη) οδηγούμαι στο να προσευχηθώ ακούγοντας τον κ. Νεοχωρίτη."
δεν προέκρινα κάνεναν γι'αυτό το λόγο μόνο!!!!!!
προφανώς ένα μόνο προσευχητικό ψάλσιμο και δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μιας πρωτοψαλτίας στο πατριαρχείο.

Δεν έγραψα ότι δεν μπορεί, αλλά ότι έτσι όπως είναι ΤΩΡΑ, δεν το έχει το ύφος. Αντίθετα έγραψα ότι μπορεί να το πετύχει και του το ευχόμαστε! Πάντως έχει τη μεγαλύτερη απόσταση από το πατριαρχικό ύφος που είχε ποτέ πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου, αυτό είπα και γι' αυτό διατηρώ επιφυλάξεις. Μακάρι να θέλει ν' αλλάξει.

Είστε τόσο σίγουρος για την υφολογική απόσταση που έχει ο κ.Νεοχωρίτης απ' όλους τους άλλους πρωτοψάλτες όταν στο δικό σας κείμενο εσείς ο ίδιος παραδεχθήκατε ότι αισθάνεσθε μικρός για να κάνετε την θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος.........άρα άγνοια ή αισθητικός παρωπιδισμός!!!!!

Βλέπω πως το περιορίζετε τώρα: από το "θυμίζει πάντοτε" Τσαμκιράνη, πέσαμε στο "διαστηματικά είναι σχεδόν ταυτόσημοι"... Ακόμα κι έτσι όμως να ήταν, βγάζετε και πάλι λάθος συμπέρασμα: το κύριο στοιχείο του ύφους δεν είναι τα διαστήματα. Αυτό είναι μόνο μία παράμετρος και όχι η πιο σημαντική (το δεχόταν μάλιστα αυτό και ο αείμνηστος Λυκούργος Αγγελόπουλος, όπως μου έχει πει σχετικά αυτήκοος μάρτυς, αν αυτό σας λέει κάτι...). Στους πατριαρχικούς ψάλτες υπάρχουν και διαστηματικές διαφορές ενίοτε (ειδικά στο Ναυπλιώτη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους). Πολύ πιο πατριαρχικός είναι ο Στανίτσας με δυτικά διαστήματα, παρά, φερ' ειπείν, ο Γαϊτάνος με πατριαρχικά. Χωρίς καμία διάθεση να σας παρατηρήσω, θα πρέπει να μελετήσετε πολύ πιο προσεκτικά το θέμα του ύφους, γιατί από αυτά που γράφετε, μοιάζει να αγνοείτε βασικά πράγματα.

Εσείς ο ίδιος αν ψάλλετε δυο φορες το ίδιο πράγμα θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν διαφορές το Θυμίζει πάντα τον Ματθαίο δεν αναιρείται από το διαστηματικά σχεδόν ίδιοι. Και ναι τα διαστήματα δεν είναι το κύριο στοιχείο του ύφους είναι εσωτερικό στοιχείο του ύφους, και πολύ πιο δύσκολο να το κατακτήσεις, τώρα αν εσείς πιστεύετε πως το να έχεις ίδια διαστήματα με κάποιον άλλο δεν σημαίνει ενδελεχή μελέτη και αφομοίωση του εσωτερικού αυτού χαρακτηριστικού του ύφους, τότε ναι ο Νεοχωρίτης δεν μοιάζει με τον Ματθαίο, αλλά χωρίς να θέλω να σας παρατηρήρω προσπαθήστε να ακούτε προσεκτικότερα(βεβαιά αυτό είτε το έχεις είτε όχι). Όσον αφορά τον σεβαστό Λ.Αγγελόπουλο καλά τα έλεγε αυτός ο άνθρωπος "Αιωνία η μνήμη του".

ΥΓ Πάντως, ενώ έχετε γράψει λιγοστά μόνο μηνύματα στο Ψαλτολόγιο, βλέπω ότι προκαλείτε το συνομιλητή σας με έναν τρόπο και έναν τουπέ που δεν το κάνουν ούτε πολύ παλαιά και γνωστά εδώ μέσα μέλη, με απείρως περισσότερα μηνύματα...

Παρατηρώ πως έχουμε λίγοτερο από μήνα διαφορά στην εγγραφή μας στο forum! Το πλήθος το μηνυμάτων (απείρως περισσότερα........) δίνει το δικαίωμα σε σας και μια ελιτίστικη κάστα όμοιων σας να φέρεστε εδώ μέσα σαν να είστε στο "Τσιφλίκι" σας, θεωρώντας πως εσείς μπορείτε να κάνετε επιθέσεις..........

Όχι, δεν θυμίζει πάντα Τσαμκιράνη, αλλά ενίοτε. Ο Τσαμκιράνης ήταν πολύ πολύ ανώτερος και δεν νομίζω να βγει δεύτερος...

Για τα περί προσευχητικού ψαλσίματος κλπ., μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τώρα... Συνεχώς εδώ μέσα μας λέτε (και όχι εσείς προσωπικά αλλά οι έχοντες παρόμοιες απόψεις) ότι "ο τάδε άγιος γέροντας ακούστε πόσο κατανυκτικά ψάλλει, όχι εγωιστικά σαν μερικές βεντέτες" (λες και... μπορείτε να διαγνώσετε και την... ψυχή του ψάλτη!) και ακούμε κάτι πραγματικά φάλτσα, ανεξαρτήτως ορισμού (δεν θέλει ορισμό το φάλτσο...). Εδώ πέρα μοναχοί που ψάλλουν με το γνωστό άχρωμο και ξερό νεομοναστηριακό ύφος, ακούνε Δοσίθεο Κατουνακιώτη και Φιρφιρή και τους θεωρούν σχεδόν κοσμικούς ψάλτες, τι να λέμε τώρα...

Όσο για το επιχείρημα του "καμιά σχέση ο Ιάκωβος με τον Στανίτσα ή αυτός με τον Αστέρη" κλπ., που προβάλλεται συνεχώς από τους αμέτοχους του πατριαρχικού ύφους ψάλτες, με σκοπό να το μειώσουν: Βεβαίως και το ύφος του Ναυπλιώτη, του Πρίγγου, του Στανίτσα, του Νικολαΐδη, του Αστέρα, έχουν σχέση μεταξύ τους, έχουν πολλά κοινά στοιχεία και είναι ενταγμένα στην ίδια ενότητα του πατριαρχικού ύφους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο καθένας είχε την προσωπική του ταυτότητα στο ΑΥΤΟ ύφος, κάτι βεβαίως που είναι δημιουργικό. Αυτά έχουν αναλυθεί χιλιάδες φορές εδώ μέσα. Όποιος τους έχει ακούσει επισταμένως το καταλαβαίνει αυτό, αρκεί να μην έχει προκαταλήψεις και εμμονή στο να ψάχνει την κάθε φωνή εξονυχιστικά και να ανάγει σε διαφορά ύφους μέχρι και το θέμα της χροιάς της φωνής, που έχει καθένας εκ του φυσικού του. Το επιχείρημα αυτό, που προβάλλεται βασικά από όσους δεν κατέχουν και δεν συμπαθούν το πατριαρχικό ύφος (ίσως και επειδή ποτέ τους δεν το προσπάθησαν, γιατί δεν κάθισαν δίπλα σε έναν δάσκαλο που το κατέχει και τους φαίνεται βουνό...), είναι μάλλον φτηνό και πρέπει κάποτε να σταματήσει. Με την ίδια λογική, θα πω κι εγώ: "Τι σχέση έχει ο Φιρφιρής με το Θωμά ή το γερο Δανιήλ ή το Δαμάσκηνο;" Πράγματι, σαν φωνές καμιά σχέση και με πολλές διαφορές στο στυλ. Παράλληλα όμως, όλοι στο ίδιο αγιορείτικο ύφος ενταγμένοι.

Η προσωπική έκφραση του κάθε ερμηνευτή δεν είναι λόγος να εκμηδενίζουμε το ύφος! Στην πραγματικότητα αυτό λέγεται πολλές φορές επειδή εκείνος που το υποστηρίζει δεν ψάλλει με κανένα ύφος και θέλει να στηρίξει αυτή του την έλλειψη και σαν φιλοσοφία, το έγραψα και προηγουμένως σε ό,τι αφορά τους θιασώτες της γνωστής σχολής, για τους οποίους είμαι 100% βέβαιος ότι αυτός είναι ο λόγος του υπέρμετρου ενθουσιασμού τους για την επιλογή Νεοχωρίτη (η απόστασή του δηλ. από το μέχρι σήμερα τηρούμενο στο Πατριαρχείο ύφος), αφού στο παρελθόν εκφράζονταν με ιδιαίτερη περιφρόνηση μέχρι και για τους Πρίγγο, Στανίτσα ("δεν μπορούμε να τους ακούσουμε" έλεγαν χαρακτηριστικά μελή της ΕΛΒΥΧ τω καιρώ εκείνω...).
σε όποιον θεωρείτε πως ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο(γνωστή σχολή) χωρίς να μπορεί κανένας να σας υψώσει ανάστημα. Κύριε εσείς ήσασταν ο συνομιλήτης με το τουπέ , ο κατέχων την γνώση και το πατριαρχικό ύφος, ο αυτοδιοριζόμενος θεματοφύλακας.
 
Ἐπανάληψις μήτηρ μαθήσεως. ἈΠὸ μένα ἔτοιμη τροφὴ δὲν θὰ λάβετε. Ὅπως παρακολουθῶ χρόνια τὸ φορουμ, τὸ ἴδιο νὰ κάνετε καὶ σεῖς καὶ νὰ μάθετε. Τὶς θέσεις μου τὶς ἔχω ἐκθέσει πολλαπλῶς μαζὶ καὶ μὲ ἐξαιρετικοὺς συναδέλφους μὲ περισσότερες ἀπὸ μένα γνώσεις. Διαβάσετε καὶ μάθετε. Ἁπλό.

Φυσικὰ καὶ τοὺς ἀφήνω νὰ κάνουν τὴ δουλειά τους. Μὲ εἴδατε νὰ τοὺς κλείνω τὸ δρόμο; Μὴ χειρότερα ...
Ὅμως ἐδῶ εἶναι ΔΗΜΟΣΙΟ βῆμα μὲ δυνατότητα ἔκφρασης ἑντὸς τῶν κανόνων καὶ δυνάμεθα νὰ ποῦμε αὐτὸ ποὺ σκεπτόμαστε ἀκόμη καὶ σὲ ἀντίθεση μὲ συγκεκριμένη ἐπιλογὴ, τουλάχιστον μέχρι νὰ ὁριστικοποιηθεῖ μὲ τὴν ἀνακήρυξη νέου Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου.
Ἄν τὸ ΔΗΜΟΣΙΟ αὐτὸ βῆμα, κλείσει καὶ μᾶς ἀφαιρεθεῖ ἡ δυνατότητα λόγου, θὰ δοῦμε τὶ θὰ κάνουμε. Ξέρει αὐτὸ τὸ φορουμ ἀπὸ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ πιέσεις σὲ ἄλλα μέτωπα τοῦ παρελθόντος, οἱ παλαιότεροι θυμόμαστε. Θὰ δείξει ...

Έτοιμη τροφή τα παραπάνω;Το forum το παρακολουθώ πολύ πριν γίνετε μέλος εσείς.......... το οτί δεν συμμετείχα ενεργά δεν σημαίνει πως δεν έχω άποψη και για τα γραφόμενα κατά καιρούς εδώ.....έχω ήδη απαντήσει στον αγαπητό για τις παραπομπές του σχετικά με το θέμα.
 
Μιλάτε για έλξεις και δίνετε ως παράδειγμα τα εναρμόνια διαστήματα και την χαρακτηριστική τους εκτέλεση στο πατριαρχικό ύφος.....η διαστηματική δωρικότητα του Ναυπλιώτη τι σχέση με την εξωστρέφεια του Στανίτσα σε περισσότερο λαϊκές προσεγγίσεις των διαστημάτων (για ακούστε λίγο προσεκτικότερα το "Την γαρ σην μήτρα" από τον Στανίτσα)



Επίδειξη γνώσεων δεν έχω σκοπό να κάνω σε κανέναν, εκφράζω την αποψη μου όπως κι εσείς.
Εδώ θα μπορούσαμε να το αναλύσουμε περαιτέρω αν θελήσετε...........

Χριστός ανέστη!

Τι εννοείτε με τους όρους ῾῾εξωστρέφεια ...σε περισσότερο λαϊκές προσεγγίσεις των διαστημάτων;᾽᾽ Θα μπορούσατε να το αναλύσετε;

Ευχαριστὠ,

δ.
 
Last edited:
Χριστός ανέστη!

Τι εννοείτε με τους όρους ῾῾εξωστρέφεια ...σε περισσότερο λαϊκές προσεγγίσεις των διαστημάτων;᾽᾽ Θα μπορούσατε να το αναλύσετε;

Ευχαριστὠ,

δ.

Τελικὰ μὲ τὸ γράφε-γράφε ὅλο καὶ βγαίνουν πραγματάκια ἀπὸ δῶ κι ἀπὸ κεῖ, γιὰ νὰ ξέρουμε πραγματικὰ περὶ τὶνος πρόκειται ...

Νὰ δεῖς ποὺ θ' ἀρχίσουμε ν' ἀκοῦμε παρόμοια ἐπιχειρήματα μὲ «ἄλλες» ἐποχὲς σὲ «ἄλλα» θέματα ... τότε ποὺ ὅλοι ὁμνύονταν στοὺς πατριαρχικοὺς ψάλτες καὶ καμία ἀντίρρηση δὲν ἐξέφραζαν, οὕτε «σκοτεινὰ» σημεία διαπίστωναν ... Συνεχίζουμε ...
 
Last edited:
Τελικὰ μὲ τὸ γράφε-γράφε ὅλο καὶ βγαίνουν πραγματάκια ἀπὸ δῶ κι ἀπὸ κεῖ, γιὰ νὰ ξέρουμε πραγματικὰ περὶ τὶνος πρόκειται ...

Νὰ δεῖς ποὺ θ' ἀρχίσουμε ν' ἀκοῦμε παρόμοια ἐπιχειρήματα μὲ «ἄλλες» ἐποχὲς σὲ «ἄλλα» θέματα ... τότε ποὺ ὅλοι ὁμνύονταν στοὺς πατριαρχικοὺς ψάλτες καὶ καμία ἀντίρρηση δὲν ἐξέφραζαν, οὕτε «σκοτεινὰ» σημεία διαπίστωναν ... Συνεχίζουμε ...

Οι λαϊκή προσσέγγιση κάποιων διαστημάτων δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα (ίσα ίσα εμένα μ'αρέσει) το έφερα σαν παράδειγμα (Αν διαβάσετε πιο προσεκτικά θα καταλάβετε) με τον όρο λαϊκά πάντως δεν εννοούσα μπουζούκια αν αυτό καταλάβατε...........Μη προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις κανείς δεν προσπαθεί να απαξιώσει την παράδοση του πατριαρχείου.
 
Οι λαϊκή προσσέγγιση κάποιων διαστημάτων

δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα (ίσα ίσα εμένα μ'αρέσει)

το έφερα σαν παράδειγμα (Αν διαβάσετε πιο προσεκτικά θα καταλάβετε) με τον όρο λαϊκά πάντως δεν εννοούσα μπουζούκια αν αυτό καταλάβατε...........Μη προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις κανείς δεν προσπαθεί να απαξιώσει την παράδοση του πατριαρχείου.

Ἐγὼ δὲν δημιούργησα καμία έντύπωση, ἡ δική σας πρόταση ὅπως διατυπώθηκε, προκαλεῖ ἐντύπωση.

Ξέρετε τὸ λαϊκὸς ἀντιδιαστέλλεται στὸ χῶρο μας μὲ τὸ ἐκκλησιαστικὸς.

Τὰ περὶ ἀπαξίωσης προσπερνῶ.
 
Μιλάτε για πατριαρχικό ύφος ή το ευρύτερο της Πόλης; Ο Αλέξανδρος Μουτάογλου δεν υπήρξε πατριαρχικός όπως το θέτετε εσείς http://www.music-art.gr/content/view/20/35/lang,el/
(Ὁ Ἀλέξ. Κωνσταντίνου ἦταν καλλίφωνος μὲ βαρὺ καὶ σοβαρὸ βυζαντινὸ ὕφος, ὑπῆρξε βαθὺς γνώστης τῆς ψαλτικῆς τέχνης καὶ ἄριστος ἑρμηνευτὴς τῶν βυζαντινῶν μαθημάτων. Τὸ ὅλο ἐκφραστικὸ καὶ ψαλτικό του ὕφος δείχνει σαφῆ ἐηρεασμὸ ἀπὸ τὸν Ἄρχοντα Πρωτοψάλτη τῆς Μ.Χ.Ε. Ἰάκωβο Ναυπλιώτη καὶ δεδομένου ὅτι πουθενὰ δὲν ἀναφέρεται ὡς μαθητής του, πρέπει νὰ συμπεράνουμε ὅτι ὑπῆρξε ὠτακουστὴς του.)
Δηλαδή ο "σαφής επηρεασμός" από τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη δεν δείχνει ψάλτη εμποτισμένο στο πατριαρχικό ύφος; Οι εξωτερικοί ψάλτες της Πόλης προφανώς και ήθελαν μια μικρή προσαρμογή για να ψάλουν στο Πατριαρχείο αλλά ισχύει και το αντίστροφο: όποιος εξερχόταν του Πατριαρχείου, έψαλε πλέον πιο ελεύθερα, όπως έγινε και με το Στανίτσα. Ο Μουτάογλου, ο Παϊκόπουλος και όλοι αυτοί οι ψάλτες μπορούσαν άνετα να προσαρμοστούν στο πατριαρχικό ψάλσιμο. Απόδειξη η ιστορία του τελευταίου, που, ενώ έψαλε σε πολλές εκκλησίες της Πόλης, εύκολα ανέλαβε δομέστικος του Στανίτσα. Είναι φως φανάρι το ποιος κατέχει το ύφος (ανεξάρτητα αν επιλέγει να ψάλει πιο ελεύθερα) και ποιος όχι. Παραλληλισμοί του στυλ "Ε, όπως δεν κατείχει το ύφος ο Στανίτσας και προσαρμόστηκε, το ίδιο θα κάνει κι ο Νεοχωρίτης", δείχνουν άγνοια των καταστάσεων: από τη μια μιλάμε για ψάλτες που μεγάλωσαν στην Πόλη με τα ακούσματα των Πρωτοψαλτών του Πατριαρχείου μια ζωή μέσα τους κι από την άλλη για ψάλτες τελείως αμέτοχους αυτής της εμπειρίας. Βάζουμε τώρα ίσια κι όμοια τις ακουστικές εμπειρίες και βιώματα από πατριαρχικά ψαλσίματα των Στανίτσα, Μουτάογλου και Παϊκόπουλου με αυτή του Παναγιώτη Νεοχωρίτη;; Μην τρελαθούμε... Και για να συνειδητοποιήσουμε τι λέμε, εδώ πέρα εσείς μας λέτε ότι ο κυρ Δημοσθένης Παϊκόπουλος, που ζυμώθηκε στην Πόλη όσο ίσως κανείς άλλος σήμερα, δεν κατέχει το ύφος και μάλιστα "απέχει πολύ"!! Εάν δηλαδή το συγκεκριμένο ψάλσιμο του ΔΠ που αναρτήσατε "απέχει πολύ", πόσο άραγε απέχει το ψάλσιμο της Κυριακής των Βαΐων του κ. Νεοχωρίτη;;
Καθόλου ίσα ίσα την βρίσκω πολύ καλή, απλά ασχοληθείτε μ'αυτο και αφήστε τα ύφη γιατί όπως ακούω και στην παρακάτω ηχογράφηση
https://www.youtube.com/watch?v=e56fUN4c6JE μήπως ανήκετε κι εσείς στην "Γνωστή" σχολή που τόσο κατηγορείτε.......!!!!!!
Αναρρωτιέμαι πραγματικά πόσο θράσος μπορεί να έχει κάποιος για να γράφει αυτά τα πράγματα και να συνεχίζει να προβαίνει σε κρίσεις που πιστοποιούν την άγνοιά του σε θέματα ύφους βυζαντινής μουσικής. Κατά πρώτον, στη συγκεκριμένη ηχογράφηση εγώ κάνω ισοκράτημα και δεν ψέλνω. Από πού λοιπόν με ακούσατε να... ψάλω ως ανήκων στη... Γνωστή σχολή σας; Εκτός κι αν είστε τόσο εξασκημένος που μπορείτε να καταλάβετε το ύφος του ψάλτη από το... ισοκράτημα! :eek:

Κατά δεύτερο, αν αυτό το άκουσμα σάς παραπέμπει στη γνωστή σχολή, μάλλον, εκτός από το πατριαρχικός ύφος, δεν γνωρίζετε ούτε το ύφος της σχολής αυτής: ο Παναγιώτης και ο γιος του Κωνσταντίνος Κίκιλης (βιρτουόζος παραδοσιακός βιολιστής, συν τοις άλλοις) είναι γνωστοί εραστές του πατριαρχικού ύφους και μάλιστα από τους πλέον προσηλωμένους σ' αυτό! Όπως όμως έχουμε πει, δεν κολλάμε εκεί, αν μας αρέσουν και στοιχεία από άλλες σχολές παραδοσιακού ψαλσίματος, τα υιοθετούμε. Στη συγκεκριμένη ηχογράφηση με την ακολουθία του αγίου Πορφυρίου, ο Παναγιώτης Κίκιλης, που τη συνέθεσε, ήθελε να έχει μια παραδοσιακή μοναστηριακή χροιά. Έτσι, πήγαμε σε ένα χώρο κλειστό, σαν κελί, και κάναμε την ηχογράφηση. Αν τώρα εσείς ταυτίζετε αυτό το ψάλσιμο με αυτό της γνωστής σχολής, εκτός από την ακουστική διαφορά που βγάζει μάτια, όπως και στη συγκεκριμένη ηχογράφηση, θα πρέπει να ανατρέξετε σε ανάλογες συζητήσεις για να δείτε περισσότερα και να διαβάσετε τι έχουν πει για τη γνωστή σχολή γνωστοί εκπρόσωποι του αγιορείτικου ύφους.
Συγνώμη γι'αυτό μιλάτε; https://www.youtube.com/watch?v=YekPmkCXtto μην μου πείτε πως αυτό είναι πατριαρχικό ύφος; Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στο Μόντρεαλ, έμαθε την ψαλτική εκτός Ελλάδας γράφει [...] αυτά και ακούγεται έτσι https://www.youtube.com/watch?v=cWU4Z-TlA-g, μα αλήθεια θέλετε να σας πάρουμε στα σοβαρά με τα παραδείγματα που δίνετε;
Αυτή είναι και η διαφορά μας: με το που δεν σας αρέσει κάτι σε κάποιον, τον εκβάλετε στη γέενα του πυρός, χωρίς να προσέξετε επισταμένα τι ψάλει ή τι λέει. Εγώ καταρχήν δεν είπα κάτι για το ψάλσιμο του αγαπητού Γεωργίου Μιχαλάκη, οπότε τώρα δεν συζητάμε γι' αυτό (δεν ξέρω, έχετε μια τρομερή τάση να αλλάζετε το θέμα της συζήτησης κατά το δοκούν). Είπα για τα γραφόμενά του για τα στοιχεία του πατριαρχικού ύφους, πολλά εκ των οποίων είναι πολύ αξιόλογα, ανεξαρτήτως του δυσνόητου της γραφής, που οφείλεται στη διαμονή του στο εξωτερικό (και στο οποίο θα πρέπει να δείχνουμε κατανόηση και όχι ρατσιστική αντιμετώπιση). Επειδή δεν τα έχετε διαβάσει, λόγω έλλειψης υπομονής, θα σας συνιστούσα να μην προχωρείτε σε πρόχειρες κρίσεις και να τα διαβάσετε πρωτού αποφανθείτε, δίκην κριτού, για τον κ. Μιχαλάκη, γιατί αν το κάνετε θα αναγκαστείτε να υπαναχωρήσετε, όπως κάνατε επανειλημμένως στη συζήτησή μας (εδώ πέρα βαριόσαστε να ψάξετε να δείτε τι έχω γράψει εγώ για το ύφος και απαιτούσατε απευθείας σύνδεσμο, θα κάτσετε τώρα ν' ασχοληθείτε με την περίπτωση -το ομολογώ...- που λέγεται Γεώργιος Μιχαλάκης;;)
αυτό είναι το κείμενο σας που με παραπέμπετε; στο οποίο εσείς ο ίδιος αναφέρετε πως οτι δεν είστε καθόλου έμπειρος, αυτό με συμβουλεύετε να διαβάσω για να μάθω;
Το ότι εγώ θεωρούσα προ 9ετίας και εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου καθόλου έμπειρο στα θέματα αυτά, σε σχέση με τους πραγματικά έμπειρους, τι σχέση μπορεί να έχει με την ουσία των όσων γράφω; Απλώς ήθελα να δώσω μια εικόνα των όσων γράφω σε συνάρτηση με την εμπειρία του γράφοντος, για να μη νομίσει κανείς ότι είμαι π.χ. σαν τον σεβαστό π. Σεραφείμ Φαράσογλου, που έχει γράψει βιβλίο με τις εμπειρίες του στο θέμα και μεγάλωσε με αυτά τα πατριαρχικά βιώματα. Βεβαίως μπροστά σε τέτοιους ανθρώπους όχι μόνο δεν είμαστε καθόλου έμπειροι, αλλά, τολμώ να πω, μηδενικά! Μπροστά βέβαια σε άτομα που λένε τρομερές ανακρίβειες και κρίσεις για το πατριαρχικό ύφος και τους εκπροσώπους τους, όπως εσείς, αλλάζουν τα πράγματα...
Δλδ να καταλάβω θα πρέπει οι έχοντες και κατέχοντες του πατριαρχικού ύφους να λένε και το Πολίτικο "λου" για να είναι μύστες του ύφους αυτού............ο νοών νοήτω!!!!!!!!!!
Βεβαίως και η προφορά είναι βασικό στοιχείο του ύφους, πολύ βασικότερο από τα διαστήματα που είπατε εσείς. Αυτό δεν το λέω εγώ, ο "καθόλου έμπειρος", αλλά ο Πρίγγος και ο π. Σεραφείμ Φαράσογλου, μεταξύ των άλλων. Ζητήστε από αυτούς το λόγο (με καμιά δεκαριά θαυμαστικά μάλιστα). Ο νοών νοείτω λοιπόν, συμφωνώ...
Κι επειδή μας έχετε στήσει στον τοίχο, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία και όταν σας τα δίνουμε μας ειρωνεύεστε, για δώστε μας κι εσείς μια δική σας ανάλυση για το πατριαρχικό ύφος, να πιάσουμε κι εμείς τα δικά σας να δούμε πόσο στέκουν (όπως κάνατε για το φάλτσο, λόγου χάριν...)
https://www.youtube.com/watch?v=6nyfu3sE5eA εδώ ας πούμε ο χρόνος είναι αργός, κολλάει (το ηχητικό είναι από την Θεσσαλονίκη!!!!!!!!!!!!!)
Συγγνώμη, τώρα ισχυρίζεστε ότι ο Παναγιώτης Νεοχωρίτης, εκτός από... μύστης του πατριαρχικού ύφους είναι και μύστης του... θεσσαλονικιώτικου ύφους και μου προβάλετε ηχογράφησή του που έγινε στη Θεσσαλονίκη ως... παράδειγμα του ύφους αυτού;; Το ότι κάποιος ψάλει στη Θεσσαλονίκη δεν σημαίνει ότι ψάλει με το ύφος της σχολής αυτής, δηλ. Καραμάνη-Χρύσανθου-Ταλιαδώρου. Τι σχέση έχει το ψάλσιμο του ΠΝ με αυτά; Μάλλον έχετε άγνοια και του ύφους αυτού, συν τοις άλλοις. Ο κλασσικός χρόνος του Θεσσαλονικώτικου ύφους είναι σαφώς πιο αργός από τον πατριαρχικό. Τυπικό παράδειγμα του ύφους αυτού στο συγκεκριμένο μέλος δεν είναι βεβαίως το ψάλσιμο του ΠΝ, αλλά αυτό του Χρυσάνθου, που είναι σημαντικά πιο αργό (και σημειωτέον ότι ο Χρύσανθος έχει εκετελέσει και πολύ γρήγορα κάποια της Μεγάλης Εβδομάδος). Ή του Ταλιαδώρου αυτό σε άλλο μέλος (κόλλησα και στις δύο ηχογραφήσεις με το που τις έβαλα...). Είναι κουραστικό να αναφερόμαστε σε τόσο αυτονόητα πράγματα, όπως ο αργός χρόνος του Θεσσαλονικώτικου ύφους, που τον καταλαβαίνει όχι μόνο όποιος δεν είναι μουσικός, αλλά και ακόμα κι ένα μικρό παιδάκι.
Το παίξιμο της φωνής; τι εννοείτε; αν ακούσετε την γνωστή συνέντευξη του Στανίτσα στο σημείο που αναφέρει για την ανάλυση της πεταστής θα ακούσετε όπως πολύ σωστά αναφέρει πως η αυτή η αποτσιατούρα ουσιαστικά που δημιουργείται δεν εγγίζει τον από πάνω φθόγγο, λογικό μιάς και τα τονικά ύψη στην φωνή λειτουργούν ως συχνοτικές καμπύλες, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την χρονική διάρκεια της αποτσιατούρας (ίσως τελικά κάνατε λάθος και δεν ανήκω στη γνωστή σχολή!!!!!!!!!!!!!!)
Μα αυτό που λέτε δεν αναιρεί αυτά που γράφω, αλλά τα επιβεβαιώνει, αφού αργότερα σημειώνω ότι:
...κάθε σημείο ποιότητος στο πατριαρχικό ψάλσιμο δεν έχει ντε και καλά φθογγική ανάλυση. Μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί με κάποιον φωνητικό χρωματισμό, ο οποίος φυσικά διδάσκεται μόνο στην πράξη (ιδιαίτερα στα σύντομα μέλη επιβάλλεται κάτι τέτοιο).
...κάτι που βεβαίως ισχύει και για το ποιοτικό μέρος της πεταστής. Όσο για τις ψαλτικές σας καταβολές, δεν ξέρω, εγώ γράφω ό,τι μας λέτε ("Όσον αφορά την Γνωστή σχολή (Καρά....κι αν θεωρείτε πως ο κ. Νεοχωρίτης ανήκει εκεί κι εμείς οι θιασώτες της χαιρόμαστε").
Μιλάτε για έλξεις και δίνετε ως παράδειγμα τα εναρμόνια διαστήματα και την χαρακτηριστική τους εκτέλεση στο πατριαρχικό ύφος.....
Βεβαίως και πρόκειται για έλξη του παράδειγμα του ΒΟΥ-ΓΑ στον τρίτο ήχο που ανέφερα. Δεν είναι δικό μου συμπέρασμα, αλλά της Πατριαρχικής Επιτροπής στο από το 1883 πόνημά της. Εάν έχετε διαφορετική άποψη, ότι δηλ. δεν πρόκειται για έλξη αλλά για σταθερό εναρμόνιο διάστημα, μπορείτε να πάτε στα οικεία θέματα να το συζητήσουμε (πολλά υπάρχουν στη συλλογή γραφομένων μου που έχω στην υπογραφή μου), γράφοντας όμως τεκμηριωμένα και όχι αφηρημένα όπως εδώ. Γιατί εσείς με κατηγορείτε για γενικότητες, όμως απεναντίας εσείς είστε που μέχρι τώρα, κατά κύριο λόγο, πετάτε αυθαίρετα συμπεράσματα (κατά τη γνωστή τακτική των οπαδών της γνωστής σχολής), χωρίς μουσικές αναφορές.
η διαστηματική δωρικότητα του Ναυπλιώτη τι σχέση με την εξωστρέφεια του Στανίτσα σε περισσότερο λαϊκές προσεγγίσεις των διαστημάτων (για ακούστε λίγο προσεκτικότερα το "Την γαρ σην μήτρα" από τον Στανίτσα)
Με κατηγορείτε για έλλειψη στοιχείων στο πατριαρχικό ύφος. Σας παραπέμπω σε μήνυμα που τα αναφέρω συγκεκριμένα και τώρα εσείς μου τα αντικρούετε με την... πολύ συγκεκριμένη αναφορά: "για ακούστε λίγο πιο προσεχτικά το Στανίτσα"... Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να απαιτείτε από τους άλλους να είναι αναλυτικοί (το κάνετε σε όλους σχεδόν τους συνομιλητές σας), ενώ όταν φτάνει η σειρά σας είστε απίστευτα γενικός και περιγραφικός... Θα μπορούσα κι εγώ να σας πω: "και τι σημαίνει διαστηματική δωρικότητα; Αναλύστε το!" ή "τι σημαίνει λαϊκές προσεγγίσεις; Αναλύστε το και φέρτε παράδειγμα συγκεκριμένης ηχογράφησης του Στανίτσα και συγκεκριμένης λαϊκής ηχογράφησης". Τα προσπερνάω αυτά, για να μη σας φέρω σε δύσκολη θέση, και απαντώ ότι εγώ πρώτος από εσάς έχω μιλήσει για διαστηματικές διαφορές των πατριαρχικών ψαλτών, οι οποίες όμως δεν συνεπάγονται και διαφορετικό ύφος. Εάν στα υπόλοιπα στοιχεία, άρθρωση, προφορά, χρόνος, γυρίσματα κλπ., παρατηρούνται πολλές ομοιότητες, που εντάσσουν τους δύο ψάλτες στο αυτό ύφος, η διαστηματική διαφοροποίηση δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. Χρησιμοποιώ ξανά το ίδιο παράδειγμα: πατριαρχικός είναι ο Στανίτσας με διαφοροποιημένα διαστήματα από τα του Ιακώβου και όχι ο Γαϊτάνος, αν ψάλει ίδια διαστήματα με τον Ιάκωβο!
Επίδειξη γνώσεων δεν έχω σκοπό να κάνω σε κανέναν, εκφράζω την αποψη μου όπως κι εσείς.
Μακάρι, αλλά άλλο βλέπω: εγώ έκανα λόγο για γεροντάκια που ψάλουν φάλτσα και προσευχητικά, όντας φως φανάρι το τι εννοώ, κι εσείς, αντί να μου γράψετε απευθείας αυτό που παραδεχτήκατε παρακάτω (ότι δηλ. το προσευχητικό ψάλσιμο μπορεί να είναι και φάλτσο) μου λέτε, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι "το ούτι το έχεις για φιγούρα κι αν ήξερες να παίζεις θα γνώριζες τι εστί φάλτο" και μου κάνετε διάλεξη περί φάλτσου για τη δεύτερη φυσική μικρή, αναφερόμενος σε πράγματα πολύ πιο σύνθετα από αυτό που είπα εγώ, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό αλλού τη συζήτηση και χρησιμοποιώντας μάλιστα και θεωρητικούς όρους, ποντάροντας ίσως στο ότι ο συνομιλητής σας είναι άσχετος στη θεωρία και δεν γνωρίζει -όπως οι πατριαρχικοί ψάλτες, ενδεχομένως να σκεφτήκατε, γιατί ακούγεται πολύ αυτή η κακία...-. Αυτό δεν είναι επίδειξη γνώσεων;
Εδώ θα μπορούσαμε να το αναλύσουμε περαιτέρω αν θελήσετε...........
Δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά όχι εδώ, είναι βασικός κανόνας του forum, στον οποίο δεν έχετε εκλιματιστεί, λόγω μάλλον της μικρής σας παρουσίας. Σας απάντησα κι εγώ ότι θα μπορούσα να πω πολλά περί διαστημάτων, λόγων κλπ. και δεν με ακούσατε και προτιμήσατε να κάνετε λόγο εδώ για άσχετο θέμα (γιατί εγώ δεν μιλούσα για το φάλτσο έτσι όπως το θέσατε, αλλά πολύ πιο απλά). Σας έδωσα μια συνοπτική απάντηση. Αν επιθυμείτε συνέχεια, βρείτε κάποιο άλλο σχετικό θέμα ή ανοίξτε ένα νέο και το συζητάμε. Αλλά εδώ πέρα η συζήτηση, έτσι όπως πάει, κάθε άλλο παρά τον αποχαιρετισμό του Παναγιώτη Νεοχωρίτη αφορά... (σίγουρα πάντως μας χαιρετάει από 'κει που βρίσκεται και φυλάει Θερμοπύλες -γιατί υπάρχει και αυτή η παράμετρος που αγνοήθηκε, όπως σωστά παρατήρησε συνάδελφος και μόνο και μόνο γι' αυτό το λόγο, θα πρέπει ΟΛΟΙ να συμπαρασταθούμε στον ΠΝ, ανεξαρτήτως των επιφυλάξεών μας για το μέλλον του πατριαρχικού ύφους, που πρέπει βεβαίως να κατατίθενται κι αυτές, με την απαραίτητη σοβαρότητα και σεβασμό πάντα).
Εγώ πάντως (καταθέτω την προσωπική μου άποψη) οδηγούμαι στο να προσευχηθώ ακούγοντας τον κ. Νεοχωρίτη."
δεν προέκρινα κάνεναν γι'αυτό το λόγο μόνο!!!!!!
προφανώς ένα μόνο προσευχητικό ψάλσιμο και δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μιας πρωτοψαλτίας στο πατριαρχείο.
Ναι, αλλά αυτό το γράψατε όταν σας αναφέραμε κι άλλους ψάλτες πιστότερους στο ύφος από τον ΠΝ. Επομένως η αναφορά σας στην προσευχή ήταν άκαιρη, σε σχέση με το ύφος. Αυτό λέμε. Χαίρομαι που συμφωνούμε.
Είστε τόσο σίγουρος για την υφολογική απόσταση που έχει ο κ.Νεοχωρίτης απ' όλους τους άλλους πρωτοψάλτες όταν στο δικό σας κείμενο εσείς ο ίδιος παραδεχθήκατε ότι αισθάνεσθε μικρός για να κάνετε την θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος.........άρα άγνοια ή αισθητικός παρωπιδισμός!!!!!
Ναι, είμαι σίγουρος για την υφολογική απόστατη του ΠΝ, γιατί αυτό δεν απαιτεί τόσο τρομερή "θεωρητική προσέγγιση" του ζητήματος. Νομίζετε δηλαδή ότι όσοι εξέφρασαν επιφυλάξεις, όπως ο Σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, είναι άσοι στη θεωρία; Είπα ότι δεν αισθάνομαι έμπειρος να αναλύσω το πατριαρχικό ύφος, αφού δεν έχω ζήσει εκεί και το κάνω μόνο από ακουστικές εμπειρίες. Αλλά για να πω την άποψή μου αν ένας ψάλτης τηρεί την εκεί παράδοση ή όχι, νομίζω ότι μπορώ να το κάνω. Κι εσείς άλλωστε την άποψή σας λέτε, απλώς δεν εκφράζετε γνώμη για τον εαυτό σας, σε σχέση με την εμπειρία που έχετε από το πατριαρχικό ύφος. Εάν θεωρείτε εμένα μικρό σ' αυτό κι εσάς μεγάλο, και άρα εσείς μπορείτε να κρίνετε κι εγώ όχι, δικαίωμά σας. Αλλά ο καθένας κρίνεται από τα γραφόμενά του, συνάδελφε και δεν είναι καθόλου ευγενικό να ειρωνεύεστε συνάδελφό σας επειδή λέει ότι δεν αισθάνεται έμπειρος. Πείτε μας κι εσείς λοιπόν πού τοποθετείται το δικό σας μέγεθος εμπειρίας για το πατριαρχικό ύφος, ν' αρχίσουμε να λέμε κι εμείς για σας! Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ισχυρίζομαι ότι παραέχετε θράσος για τόσο λίγα μηνύματα που έχετε γράψει;
Και ναι τα διαστήματα δεν είναι το κύριο στοιχείο του ύφους είναι εσωτερικό στοιχείο του ύφους, και πολύ πιο δύσκολο να το κατακτήσεις, τώρα αν εσείς πιστεύετε πως το να έχεις ίδια διαστήματα με κάποιον άλλο δεν σημαίνει ενδελεχή μελέτη και αφομοίωση του εσωτερικού αυτού χαρακτηριστικού του ύφους, τότε ναι ο Νεοχωρίτης δεν μοιάζει με τον Ματθαίο, αλλά χωρίς να θέλω να σας παρατηρήρω προσπαθήστε να ακούτε προσεκτικότερα(βεβαιά αυτό είτε το έχεις είτε όχι).
Χαίρομαι που συμφωνήσατε -επιτέλους...- ότι τα διαστήματα δεν είναι το κύριο στοιχείο του ύφους. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Νεοχωρίτης έχει αφομοιώσει ένα μη κύριο στοιχείο ύφους του Τσαμκιράνη. Αν και αυτό απαιτεί μελέτη, αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το δέχομαι αυτό, για οικονομία της κουβέντας, συμφωνούμε στο ότι ο ΠΝ δεν έχει το ύφος του Τσαμκιράνη, αλλά μόνο όμοια διαστήματα (αν και δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο, αφού εγώ ήμουν που σας εντόπισα και αλλού ομοιότητες με τον Τσαμκιράνη). Μα όμοια διαστήματα με τον Τσαμκιράνη και διαφορετικό ύφος μπορεί να έχουν χίλιοι δυο άλλοι ψάλτες, τι σημαίνει αυτό; Έτσι πάντως όπως ψάλει τώρα ο ΠΝ, μπορεί να θυμίζει ενίοτε, αλλά ως συνολική εικόνα απέχει πολύ (δεν φοβάμαι να μεταχειριστώ τη λέξη) από τον αλησμόνητο κυρ Ματθαίο.
Παρατηρώ πως έχουμε λίγοτερο από μήνα διαφορά στην εγγραφή μας στο forum! Το πλήθος το μηνυμάτων (απείρως περισσότερα........) δίνει το δικαίωμα σε σας και μια ελιτίστικη κάστα όμοιων σας να φέρεστε εδώ μέσα σαν να είστε στο "Τσιφλίκι" σας, θεωρώντας πως εσείς μπορείτε να κάνετε επιθέσεις.......... σε όποιον θεωρείτε πως ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο(γνωστή σχολή) χωρίς να μπορεί κανένας να σας υψώσει ανάστημα. Κύριε εσείς ήσασταν ο συνομιλήτης με το τουπέ , ο κατέχων την γνώση και το πατριαρχικό ύφος, ο αυτοδιοριζόμενος θεματοφύλακας.
Λιγότερο από μήνα διαφορά στην εγγραφή μπορεί να έχουμε, αλλά ακριβώς επειδή έχω γράψει πολύ περισσότερα από εσάς εδώ μέσα, έχω εγκλιματιστεί καλύτερα με τους κανόνες του forum και προσέχω πλέον κάπως περισσότερο, για να μην επαναλάβω λάθη που έχω κάνει στο παρελθόν. Για να θυμηθείτε καλύτερα, εγώ απλώς σχολίασα ευπρεπώς εδώ το ότι προσεύχεται κανείς ακούγοντας τον ΠΝ. Μετά εσείς καπάκι, αντί να συμφωνήσετε στην παραδοχή ότι άλλο προσευχητικό ψάλσιμο, που μπορεί να είναι και φάλτσο, άλλο πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου, μου γράφετε εδώ ότι εξαρτάται τι εννοεί κανείς φάλτσο, αμφισβητώντας έμμεσα τις γνώσεις του συνομιλητή σας και παρότι γνωρίζατε σε τι αναφέρομαι, όπως φάνηκε εκ των υστέρων. Κι όταν σας έγραψα εδώ κάτι σαν "ε, ψάλτες είμαστε αδερφέ, ξέρουμε πέντε πράγματα, δεν θέλει και ορισμό το φάλτσο" αρχίζετε εδώ την ειρωνεία, ότι "εσύ που ξέρεις το ύφος, που έχεις το ούτι για διακόσμηση" και τέτοια, κάνοντας στη συνέχεια διάλεξη για τη "φάλτσα για τη δυτική μουσική" 2η φυσική μικρή (που την εξέφρασε σε κλίμακα δυτικός! -τουλάχιστον δεύτερος, μετά τον Δίδυμο, συμπληρώνω, τα έχω γράψει κατ' επανάληψη άλλωστε στο παρελθόν-) και ψάχνοντας στη συνέχεια να βρείτε βίντεό μου στο youtube για να με καταγορήσετε προσωπικά για... τη μουσική μέσω midi και το... ισοκράτημα σε ακολουθία του αγίου Πορφυρίου, αφού δεν βρήκατε κάτι άλλο! (πάλι καλά...)

Ζητώ συγγνώμη από τον αγαπητό διαχειριστή, το Δημήτρη, που αναφέρομαι σε προσωπικό επίπεδο και για τη δυσανάλογη της πραγματικής σημασίας έκταση που πήρε το θέμα, μετά την ανωτέρω παράκλησή του και υπόσχομαι να μη συνεχίσω, αλλά καταλαβαίνετε, συνάδελφε, ότι αυτή η αναφορά σε προσωπικές δραστηριότητες και το διαδικτυακό σκάψιμο, για να βρούμε πληροφορίες να σκάψουμε το λάκο του άλλου (ευτυχώς, είμαι πολύ φειδωλός σε ό,τι ανεβάζω, σε σχέση με άλλους...), είναι πολύ ανώριμη συμπεριφορά, που την αποδίδω καλοπίστως στην έλλειψη εμπειρίας σας σε συζητήσεις στο forum. Δεν έχω κάτι μαζί σας ούτε δηλώνω θεματοφύλακας σε κάτι ούτε προσωπικές επιθέσεις κάνω, ψάχνοντας να δω τι έχει ο άλλος στο διαδίκτυο, όπως κάνατε εσείς για το πρόσωπό μου, στα λιγοστά σας μηνύματα εδώ μέσα. Δεν έχω πρόβλημα με το πώς ψάλει κάποιος, αλλά με τις σχολές που είναι οθνείες προς την παράδοση, όπως η γνωστή σχολή (ο χαρακτηρισμός είναι από την επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου του 2012, όχι δικός μου, όπως υποθέτω ότι γνωρίζετε). Φροντίζω να γράφω με στοιχεία, όπως θα δείτε και στη συλλογή των γραφομένων μου και είμαι ανοιχτός επ' αυτών σε οποιαδήποτε επιστημονική κριτική. Αλλά η ως τώρα στάση σας, με αναφορές-πυροτεχνήματα, επίδειξη γνώσεων σε άσχετα θέματα, ψάξιμο και ειρωνεία των δραστηριοτήτων του συνομιλητή σας, δεν δείχνει άτομο που θέλει να συζητήσει σοβαρά.

Ζητώ συγγνώμη από μεριάς μου για την όποια ένταση προκάλεσα (αν και προσωπικά αντιμετωπίζω πλέον τελείως χαλαρά τέτοιες καταστάσεις στο Ψαλτολόγιο, λόγω εμπειρίας, επιτρέψτε μου να το πω...), αλλά αυτές οι προσωπικές αναφορές που μου κάνατε ήταν, ας το πούμε ευγενικά, λίγο δηκτικές... Καθώς θεωρώ ότι εξανλήθηκε το θέμα για τον Παναγιώτη Νεοχωρίτη, αν έχετε κάποια αντίρρηση σε όσα έχω γράψει για κλίμακες, διαστήματα κλπ., παρακαλώ αναφέρτε την στο οικείο θέμα, παραθέτοντας όμως και στοιχεία, για να γίνει σωστή κουβέντα. Χριστός ανέστη! (για να μη ξεχνιόμαστε...)
 
Last edited:
Back
Top