Αγαπητοί φίλοι,
Θα πρέπει πριν ξεκινήσω, να ξεκαθαρίσω κάτι το οποίο όσοι με γνωρίζουν, το ξέρουν καλά. Με τις μόνες "αρχές και εξουσίες", με τις οποίες θέλω να συντάσσομαι, είναι αυτές που έχουν μαζί τους τις Δυνάμεις, τις Κυριότητες, τα Χερουβείμ κ.λ.π., στην δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό μας και στη βοήθεια των ανθρώπων απέναντι στις τακτικές του Διαβόλου (δια-βολος = αυτός που εσκεμμένα διαβάλλει, λέει ψέμματα και παραποιεί την αλήθεια, για να παρασύρει τους πιστούς). Σε όσους πάλι δεν με γνωρίζουν, συνιστώ να προσέχουν πολύ, πού εκτοξεύουν τις "τρομοκρατικού" χαρακτήρα "απειλές" τους (και ας αξιολογήσουν το διακύβευμα που διακινδυνεύουν), γιατί ενδέχεται "η μπόρα και το χαλάζι" με τα οποία μας απειλούν, να μοιάζουν δροσιστική καλοκαιρινή βροχούλα, μπροστά σε αυτά που θα υποφέρουν οι ίδιοι.
Δεν πρέπει να ξεχνούν, οτι όπως έδειξαν και τα τελευταία γεγονότα με το Βατοπέδι

p), κανένας, όσες διασυνδέσεις κι αν έχει, δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Το "πρώτος" και "δεύτερος" πάλι, έχει μεγάλη σημασία όταν ανεβαίνω τις σκάλες με την κόρη μου, που πηγαίνει στα νήπια (και σε αντίστοιχης ωριμότητας πρόσωπα). Στο μόνο "κέρδος" τέλος, που αποσκοπώ (και θα το έχω τελικά), είναι να σταματήσουν οι "τρομοκρατικής" φύσεως επιθέσεις (από μια συγκεκριμένη ομάδα) στις διαφορετικές απόψεις, ώστε το φόρουμ να γίνει δημοκρατικότερο και πολυφωνικότερο.
Έρχομαι τώρα στη συζήτηση που αναπτύχθηκε ανωτέρω (Περί μη δημοσίευσης παλαιού υλικού της Ψαλτικής από αυτούς που έχουν πρόσβαση σε αυτό) η οποία είναι άκρως ενδιαφέρουσα και προσωπικά και σε γενικές γραμμές, τείνω να συμφωνώ με τον "αγωνιούντα συλλέκτη" (συγνώμη για τον δανεισμό του όρου αλλά εκκρεμεί παρεξήγηση μεταξύ μας). Αλλά, απομακρύνει τη συγκέντρωσή μας από το παρόν θέμα, οπότε θα πρέπει μάλλον να μεταφερθεί στο
οικείο θέμα από τους διαχειριστές.
Γιατί στο παρόν θέμα, εκκρεμούν ακόμα διάφορες απαντήσεις, διευκρινήσεις και μουσικά παραδείγματα (σε καθαρά μουσική βάση πλέον, αφού κοινή συναινέσει, σταματάμε τους προσωπικούς διαξιφισμούς).
Στο θέμα μας λοιπόν:
Μουσελίμης Χρήστος;18938 said:
Έχω μερικές ερωτήσεις, καθώς παρακολουθώ τη λίαν ενδιαφέρουσα συζήτηση, χάνοντας τον ύπνο πολλές φορές αφού καθυστερώ να επιστρέψω από τη δουλειά μου. 1) κ. Συμεωνίδη, η κλίμακα που συντίθεται με διφωνίες όμοιες και με τα διαστήματα που παρατίθενται στα παλαιά θεωρητικά τη θεωρείτε μαλακή χρωματική; Αν ναι τότε γιατί χρησιμοποιεί τόνους μόνο (ελάχιστο και μείζονα), αφού αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ίδια και (με) νεώτερα θεωρητικά που στηρίζουν την άποψη ότι το γένος που χρησιμοποιεί στις κλίμακές του τόνους ονομάζεται διατονικό;
Αγαπητέ κ. Μουσελίμη,
Ζητώ συγνώμη που καθυστέρησα αρκετά να απαντήσω, στην με τόσο ωραίο τρόπο διατυπωμένη απορία σας, και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αυτό δεν οφείλεται στο οτι σας αγνόησα, αλλά αντιθέτως πως θέλοντας να τεκμηριώσω κατά το δυνατόν αυτά που θα σας παραθέσω, χρειάστηκε να "φρεσκάρω" τις πηγές μου.
§1. Δεν σας απαντήσω για τα νεώτερα θεωρητικά, γιατί οι έννοιες των ημιτόνων (και κατά συνέπεια η ταυτοποίηση ή όχι του «κατά διφωνίαν ομοίαν» κίνησης της κλίμακας του Β’ ήχου, στο μαλακό χρωματικό γένος), εξηγούνται αναλυτικά από τον Χρύσανθο, Στα νεώτερα θεωρητικά (που προφανώς δεν τα γνωρίζω όλα), υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διατυπώσεις για την έννοια των ημιτόνων και του χρώματος, αλλά και για την ύπαρξη ή όχι του «κατά διφωνίαν».
§2. Στο θεωρητικό του Χρυσάνθου (Τεργέστη 1832) αναφέρεται (στην §240) : «Χρωματικόν γένος είναι εκείνο, του οποίου στην κλίμακα ευρίσκονται ημίτονα». Το ίδια αναφέρει και το Αυτόγραφο, αρ. χφ. 18, έτους 1816, Δημ Βιβλιοθήκης Δημητσάνης (§174, σελ. 125).
§3. Λίγο παρακάτω αναγράφει (στο έντυπο): «(ημίτονα)...εν υφέσει ούτω: νη - (πα)ύφεσις - βου – γα – δι – (κε)ύφεσις - ζω – Νη’» , καταγράφοντας ουσιαστικά την κλίμακα του β’ ήχου (μαλακού χρώματος).
§4. Παρακάτω (§241 έντυπου) αναφέρει πως: «Και μια μόνη ύφεσις δύναται να χρωματίσει την σειράν των φθόγγων του τετραχόρδου, και να την καταστήσει να φαίνηται πάντη διάφορον· πολλώ δε μάλλον όταν είναι και δύο.»
§5. Την κλίμακα της πιο πάνω παραγράφου μου §3, την παρουσιάζει στο αυτόγραφο (§179), ως εξής: «Η περιέργεια μας απεκάλυψεν άλλην μίαν χρωματικήν κλίμακα την : νη - (πα)ύφεσις - βου – γα – δι – (κε)ύφεσις - ζω – Νη, {η οποία συνίσταται όχι από δυο τετράχορδα αλλά από τρίχορδα πάντη και όμοια συνημμένα … σύγκειται δε το κάθε τρίχορδον από δύο τόνους ελάχιστον και μείζονα»} (εν αναβάσει). Το περιεχόμενο των αγκυλών το αναφέρει σχεδόν αυτούσιο και στο έντυπο (§244).
Θα τεκμηριώσω παρακάτω, πως η όμοια διφωνία και η κλίμακα που δημιουργεί
είναι κλίμακα χρωματική, αποδεικνύοντας με επιχειρήματα, οτι ισχύουν γι αυτήν οι ορισμοί των παραγράφων §2-§5.
§6. Η όμοια διφωνία είναι μια κλίμακα που περιέχει ημίτονα;
Ο ελάχιστος τόνος της διφωνίας ΝΗ-ΠΑ-ΒΟΥ (το ίδιο στο ΔΙ-ΚΕ-ΖΩ), δεν είναι ένας ελάχιστος τόνος που ευρίσκεται στην διατονική κλίμακα (όπως φαίνεται και στις δύο εκδοχές του θεωρητικού) αλλά ελάχιστος τόνος που προήλθε από την ύφεση στον μείζονα τόνο ΝΗ-ΠΑ (ή ΔΙ-ΚΕ). Έτσι λοιπόν πρόκειται για Ημίτονον του Μείζονος σύμφωνα και με τον ορισμό του Ημιτόνου (§49 του Αυτογράφου: ημίτονον ...εννοεί τον τόνον διηρημένον εις δύο μέρη άνισα, από τα οποία εκλαμβάνεται το έν, και το άλλο προστίθεται εις τον γειτνιάζοντα τόνον). Ο γειτνιάζων είναι στην περίπτωση αυτή ο ΠΑ-ΒΟΥ (ή ΚΕ-ΖΩ). Εξ άλλου ο ίδιος κατατάσσει τον ελάχιστο τόνο σε άλλο σημείο του αυτόγραφου στα Ημίτονα: §198 "...η εναρμόνιος δίεσις εξεταζομένη ευρίσκεται τεταρτημόριον του μείζονος τόνου, επειδή
αυτός ο ελάχιστος τόνος εκλαμβάνεται ενίοτε ως ημίτονον του μείζονος τόνου". Και βέβαια, αυτό το
ενίοτε αναφέρεται στον "δημιουργημένο με ύφεση ελάχιστο τόνο" και όχι στους φυσικούς ελάχιστους τόνους της διατονικής κλίμακας (αλήθεια η ευθεία αυτή διατύπωσις του χειρογράφου γιατί αποσιωπείται από τους ..."ερευνητές", οι οποίοι επανέρχονται κυκλικά και κουραστικά στο επιχείρημα "πού το είδατε το χρώμα στο "κατα διφωνίαν ομοίαν").
Άρα λοιπόν η κλίμακα και το 5άχορδο του κατα διφωνίαν ομοίαν Β' ήχου του Χρυσάνθου
περιέχει ημίτονον και κατατάσσεται στο μαλακό χρωματικό γένος.
§7. Οι διατυπώσεις της οικείας §4 όπως συμπληρώνεται με τα της §5, δείχνουν επίσης καθαρά, πως για τον Χρύσανθο μια ύφεσις δημιουργεί χρώμα και βάφει όλο το άκουσμα της κλίμακας, διαφοροποιώντας την από το διατονικό γένος, στο οποίο οι διάφορων ειδών τόνοι, ποτέ δεν προέρχονται από αλλοίωση κάποιων φθόγγων.
§8. Όσον αφορά στην επίσης κουραστική αναφορά των "ερευνητών" στην διατύπωση "Η περιέργεια μας απεκάλυψεν ..." έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Παρένθεση:
§9. Πρέπει να σημειώσω (και για να γνωριζόμαστε λιγάκι), πως μπορεί μεν οι Πανεπιστημιακές μου σπουδές να έγιναν στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., η φοίτησή μου όμως στο Πειραματικό Σχολείο του Α.Π.Θ. και μάλιστα τον καιρό των "αρίστων", καθώς οι μαθητές τότε εγγράφονταν σε αυτό κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων και όχι με κλήρωση όπως τώρα (για να μην παρεξηγηθώ ομιλώ για το το πρότυπο περιβάλλον που βασιζόταν στο δυναμικό του σχολείου κι όχι στον εαυτό μου), δίπλα σε "μυθικούς" φιλολόγους όπως ο Τσολάκης, ο Βαρμάζης, ο Καραδημητρίου, ο Χαριτίδης κ.λ.π. (πολλοί από αυτούς έγιναν αργότερα και είναι μέχρι σήμερα καθηγητές στο Α.Π.Θ.), με έκανε να έχω μια ιδιαίτερη "ευαισθησία" στα θέματα της γλώσσας και της χρήσης διαφόρων διατυπώσεων.
Κλείνει η παρένθεση.
§10. Η λέξη "περιέργεια" στη διατύπωση αυτή (και για να σιγουρευτούμε οτι εννοούμε το ίδιο σε τελική ανάλυση), έχει ελάχιστη σχέση με την ίδια λέξη όπως τη χρησιμοποιούμε σήμερα (αυτή που "σκότωσε τη γάτα", ή όταν λέμε "με έφαγε η περιέργεια" κ.λ.π.), στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι η περι-έργεια (η περί έργον τι ενασχόλησις) που αντιλαμβανόμαστε με το ρήμα περιεργάζομαι. Στην Πάπυρος Λαρούς (που είχα πρόχειρη) ορίζεται: "επίμονος επιθυμία τινός να ίδη ή να μάθη κάτι", ενώ στο "περίεργος" περιλαμβάνονται (ματαξύ άλλων) οι ορισμοί: ερευνητικός, (αρχαία σημασία) πολύ επιμελής είς τι (εξ ού και οι "περιεργότεροι" που αναφέρει ο Φωκαέας) στην Κρηπίδα του.
Λίγο πολύ λοιπόν η περιέργεια όπως αναφέρεται στο χφ. του Χρυσάνθου, αναφέρεται στην επιστημονική έρευνα και την εμβάθυνση (εντρύφηση) στο αντικείμενό τους.
§11. Από όλα τα ανωτέρω δεν μένει καμιά αμφιβολία ότι η κλίμακα που συντίθεται με διφωνίες όμοιες και με τα διαστήματα που παρατίθενται στα παλαιά θεωρητικά είναι κλίμακα μαλακή χρωματική, όπως ευθέως ως τέτοια την παρουσιάζει ο ίδιος ο Χρύσανθος.
§12. Θα κλείσω την προσέγγισή μου στο θέμα εδώ αναφορά στην πολύ σημαντική υποσημείωση της §194 (σελ. 138) του Αυτογράφου του Χρυσάνθου, που υπάρχει σχεδόν αυτούσιο και στο έντυπο (υποσημείωη στην §253):
(Περί παραλλαγής με μονοσυλλάβους φθόγγους στο χρωματικό Γένος

"Πρέπει να βάλλωσι οι διδάσκαλοι πολλήν προσοχήν, όταν διδάσκωσι στους μαθητάς τουτο το μελωδικότατον γένος, εις το να παρατηρώσι καλώς την προφοράν τούτων των μονοσυλλάβων φθόγγων. Διότι διδαχθέντες οι μαθηταί το διατονικόν γένος... τώρα ακούοντας ... αλλέως εις το χρωματικόν, ευκόλως δεν δύνανται να τους απαγγέλωσι κατά τα διαστήματά του. Και τούτο είναι το μέσον, με το οποίον
οι προπάτορές μας διέσωσαν έως εις ημάς το τοιούτον μέλος, το οποίον υστερούνται σχεδόν τα άλλα έθνη"
Γνωρίζει, βέβαια, ο Χρύσανθος οτι οι Οθωμανοί χρησιμοποιούν ευρέως το Σκληρό Χρωματικό γένος. Για το
Μαλακό Χρώμα ομιλεί συνάδελφοι και ειδικά για τις περίφημες "όμοιες διφωνίες" που η εμβάθυνση και η επιστημοσύνη του κατέγραψε για τις επόμενες γενεές.
Ας αναλογιστούμε εμείς τι κάναμε για να διατηρήσουμε αυτό, που μέσω της γραπτής και της προφορικής παράδοσης, τελικά, έφθασε ως εμάς.
Θα επανέλθω με περισσότερες απαντήσεις και τεκμηριώσεις από την προφορική παράδοση, καθώς και με αυτά τα "χρεωστούμενα", δικά μου ηχητικά για το μάθημα "τον Δεσπότην..."
Ευχαριστώ