1001-2000 Ευτράπελα (αστείες καταστάσεις στο ψαλτήρι)

Status
Not open for further replies.
Να πω και γω ενα-δυο:

1. Απο μαθητη του Ταλιαδωρου που ηταν παρων... Κυριακη των αγιων Πατερων. Αρχιζει ο κ. Ταλιαδωρος το δοξαστικο, "Των Αγιων Πατε...." τσουπ και φευγει η μασελα. Ευτυχως ηταν πολλοι μαθητες στο αναλογιο και διασωθηκε η κατασταση.

2. Οταν πηρα για πρωτη φορα αναλογιο (σαν αριστερος), στο Birmingham. Αγγλικανικη Εκκλησια αγορασμενη απο την Αρχιεπισκοπη, και ετσι υπηρχε ενα μονο αναλογιο, στην δεξια πλευρα. Δεξιος ψαλτης, ο κυρ-Γιωργος, που ειχε μια μεγαλη καραφλα. Και τυχαινει τωρα η σκεπη του ναου να εχει τρυπησει και να χτυπα ο αερας πανω στην καραφλα. Μετα απο το χερουβικο, τον βλεπω κατεβαινει και λεει:
"Γιαννη πες τα μονος σου για λιγο",
"Γιατι;" του λεω,
Και απανταει "Τελικα επρεπε να με κανει ο Σεβασμιωτατος Αρχων, αν ειχα το καλπακι θα εβγαζα το χειμωνα".
Μετα απο αυτο με πιανει ενα γελιο, και μετα το γελιο μια ντροπη που βγηκε ο παπας απο την ωραια πυλη να με ανακαλεσει στην ταξη!
αχ τι θα γινει με τουσ συναδελφουσ που εχουν καραφλα...............................................παντωσ το καλπακι θα βοηθουσε.

αχ τι θα γινει με τουσ συναδελφουσ που εχουν καραφλα...............................................παντωσ το καλπακι θα βοηθουσε.
Καποτε ειχα παει σε ενα χωριο οπου οι ψαλτεσ φορουσαν μπερε....ερε γελιο που εριξα...αυτοι ειναι οι λεγομενοι ψ α λ τ ο κ ο μ α ν τ ο ς.

συνέβει και αυτό: λέει ο δάσκαλος να διαβάσουμε δυο κύριε εκέκραξα να του πούμε, όποια μας αρέσουν. α, ωραία σκέφτηκα, ποιος ήχος μου αρέσει; πλάγιος πρώτος. αναστάσιμος, πανηγυρικός, ευχάριστα πράγματα, ανεβασμένα. από το πρωί παραλλαγή-μέλος, κύριε εκέκραξα και κύριε εκέκραξα, άκουγα και την ηχογράφηση στο μαγνητοφωνάκι από την παράδοση, ωραία σκέφτηκα το κλείσαμε το ένα. ας δω και ένα δεύτερο, δεν είχα και πολύ χρόνο, ποιο να διαλέξω, καλός κι ο πρώτος ο εύκολος και ο δεύτερος ο κλαψιάρης, τέλος πάντων είδα ένα παλιό μάθημα πλάγιος τέταρτος, αν και καμποσούτσικος για σύντομο αναστασηματάριο, κε-δι δι κε ζω κύριε εκέκραξα, άντε πάει κι αυτό. πάμε στο μάθημα.
-ποιο θα πεις;
-πλάγιο πρώτο.
-ωραία!
-(απήχημα) πα νη πα βου γα γα κτλ
-χάσαμε κάποιες νότες, ε; πάλι από την αρχή
-πα νη πα βου γα γα γα βου γα βου πα πα και τα λοιπά
-άσε δεν τό χεις! τι άλλο έχεις διαβάσει;
-πλάγιο τέταρτο.
-πάμε
-κε δι δι κε ζω κε δι δι και τα σχετικά.
-πες το και μέλος
-κύριεεκέκραξα και τα λοιπά
-μπράβο, καλύτερο αυτό.

(χαρμολύπη, απορία και συμπέρασμα: πάει, τον χάσαμε τον πλάγιο του πρώτου)

Έχουμε στην ενορία ένα Ρουμάνο ιερέα κι έναν Έλληνα, μεγάλο σε ηλικία.
Μια φορά στη Θ. Λειτουργία, διαβάζει ο Ρουμάνος μυστικώς την ευχή "Πιστεύω Κύριε και ομολογώ..." και φτάνει στο σημείο που λέει "...αμαρτωλούς σώσαι, ων πρώτος ειμι εγώ..." Οπότε γυρνάει ο άλλος ο ιερέας και του λέει "Εσύ, εσύ, αμαρτωλέ..." :)

Ὑπενθυμίζεται ὅτι αὐτό τό θέμα (κατά παραχώρηση/ἀνοχή) ἀφορᾶ σέ (ἄκακα) ἀστεῖα, πού συμβαίνουν πολλάκις στά ψαλτήρια ἤ ἔστω κατά τήν διάρκεια τῶν ἀκολουθιῶν καί σέ καμμία περίπτωση δέν ἐπεκτείνεται σέ χυδαιότητες ἤ ἀναφορές σέ εὐρύτερα κοινωνικά ἤ πολιτικά θέματα. Μάλιστα θά ἔλεγα ὅτι προκρίνεται ὁ εὐφυής, πνευματώδης, λεπτός καί χαριτωμένος ἀστεϊσμός.
Ὡς ἐκ τούτου διεγράφησαν κάποια μηνύματα. Ἡ ὁποιασδήποτε μορφῆς «ἐκτόνωση» κάποιων, παρακαλοῦμε, νά γίνεται σέ ἄλλους εἰδικούς (ἱστο)χώρους. Πολλῷ δέ μᾶλλον αὐτή ἐπικρίνεται ὅταν στρέφεται κατά αὐτοῦ τοῦ Ψαλτολογίου, τοῦ ὁποίου μέλη εἴμεθα καί ἀγαπᾶμε καί προστατεύουμε.

χριστός ανέστη αγαπητοί αδελφοί. θα ήθελα να καταδικάσω και εγώ από την πλευρά μου τις επιθέσεις εναντίον του ψαλτολογίου το οποίο αγαπώ και με βοηθάει στη μελέτη της βυζαντινής μουσικής στην οποία αισίως έφτασα στο δεύτερο έτος και με τη χάρη του Κυρίου ευελπιστώ να αξιωθώ να υπηρετήσω το αναλόγιο. αυτή την ώρα ακούω ήχογραφήσεις του δασκάλου (φοβερά χερουβικά) που ανεβάζει στο ψαλτολόγιο και είναι ο λόγος που ασχολήθηκα με το φόρουμ. καταδικάζω επίσης την εκτόνωση στην οποία αναφέρεται ο συντονιστής, αν και ο χέρμπερτ μαρκούζε έλεγε ότι αποτελεί φυσική διαδικασία των κοινωνικών συστημάτων (http://www.floga.gr/02/02/2010/01_201007080202.asp ). είμαι επίσης αντίθετος στην τάση να γίνει το φόρουμ κλειστή λέσχη, club μόνο για λίγους μυημένους, ενθυμούμενος τα λόγια του αγίου γέροντος Παϊσίου όπως τον θεωρούμε εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη όταν ένας ιερέας του είπε, εγώ πάτερ όποιον δεν κάθεται ήσυχα στην εκκλησία τον βγάζω έξω, "-καλά και τι κάνεις για να τον βάλεις μέσα;"

1.ζητώ εφόσον είναι τεχνικά εφικτό, να υπάρχει η δυνατότητα στο φόρουμ αρνητικής ψήφου (unlike) δίπλα στο thanks, ώστε όταν μια ανάρτηση συγκεντρώνει έναν αριθμό αρνητικών ψήφων που θα καθορίζουν οι συντονιστές, να αφαιρείται, με δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

2.μου είπε ο γέροντας Γεννάδιος από τη νέα μαγνησία, όταν σπούδαζε στην Πάτμο, μαθαίνανε βυζαντινή μουσική και μια μέρα τον ρώτησε κάποιος τι μαθαίνετε στη βυζαντινή μουσική και απάντησε μαθαίνουμε να λέμε πα-βου-γα-βου-γα-βου-γα, οπότε του λένε "καλά, μαθαίνετε να γαυγίζετε;" και τον στεναχώρησε που του είπανε ότι μαθαίνουν να γαυγίζουν και την παράτησε. αλλά σε κάθε ευκαιρία λέει ψαλτοτράγουδα αυτοσχέδια!

Last edited:
Σήμερα, στο συναξάρι στον Όρθρο

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Μνήμη τῶν Ἁγίων δέκα Μαρτύρων τῶν ἐν Αἰγύπτῳ, Μαρκιανοῦ, Νικάνδρου, Ὑπερεχίου, Ἀπόλλωνος, Λεωνίδου, Ἀρείου

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ ἑβδόμῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἐν Νικαίᾳ πρώτην Οἰκουμενικὴν Σύνοδον ἑορτάζομεν, τῶν τριακοσίων δέκα καὶ ὀκτὼ θεοφόρων Πατέρων.

Στίχοι

Πόλου νοητοῦ ἀστέρες σελασφόροι.

Ἀκτῖσιν ὑμῶν φωτίσατέ μοι φρένας.

Κατὰ Ἀρείου

Ξένον τὸν Υἱὸν Πατρὸς οὐσίας λέγων,

Ἄρειος, ἤτω τῆς Θεοῦ δόξης ξένος.

Τυχαίο; Δε νομίζω!:D

Σε ηλικία 18 ετών (π. Σ.) έψαλα ένα γάμο (απουσιάζοντος του θείου μου - ψάλτη του Ναού).
Στο τέλος με πλησιάζουν δυο κοριτσόπουλα πάνω-κάτω στην ηλικία μου, και μου λένε χαμογελαστά: Κύριε, σας είναι εύκολο να μας δώσετε λίγα κουφέτα από το δίσκο;
Ευχαρίστως, απάντησα, εάν μου πείτε ... τί θα τα κάνετε....
Με κοίταξαν χωρίς να απαντήσουν, και τους λέω, περιμένετε μια στιγμή! Πήρα τα κουφέτα και δίνοντάς τα, τους είπα: «Ξέρω τι θα τα κάνετε.... βάλ'τε τα κάτω από το μαξιλάρι σας, και .... εύχομαι στον ύπνο σας να δείτε .... εμένα!»:D:D:D:D
Πόντος!

• Like
Reactions: BSP
Αβλαντίζω:D = καιροφυλακτώ
Το 1961 εγκατασταθήκαμε οικογενειακώς στη Ν. Ερυθραία όπου εφημέριος ήταν ο αείμνηστος παπα-Θανάσης Τσούμαρης, και αριστερό ψάλτη είχε τον θείο μου Γιώργο Γιάννου.
Τα Σαμιώτ'κα μ' ήταν ... φρέσκα - φρέσκα...
Καλοκαίρι, αφόρητη η ζέστη, μεσημεριάτικα στις 3 η ώρα είχε .... κηδεία!!! Έπρεπε να ξεκινήσουμε από το Ναό για το σπίτι του μεταστάντος και ο ιερέας είπε: «Τώρα .... βρήκε την ώρα να πεθάνει;»
Κι εγώ: Αβλάντιασι;
Ο παπα-Θανάσης κοίταξε το θείο μου που άρχισε να γελάει και τον ρώτησε: «Τί είπε ο μικρός;»...:D

Δεξιός ψάλτης σε κάποιο χωριό της Αργολίδας είχε τον αριστερό ψάλτη στο πλάι του. Ξαφνικά εμφανίζεται από το πουθενά ένας τύπος μεσόκοπος και χωτίς να πάρει άδεια από τον πρωτοψάλτη ή τον παπά πηγαίνει στο αριστερό άδειο αναλόγιο και ξεκινά να ψάλει τα του αριστερού....και στο δύναμις του "Όσοι εις Χριστόν" παίρνει πραξικομματικά τα του δεξιού που έψελνε έντεχνα και ήταν μουσικός. Έξαλλος ο δεξιός και ενώ ετοιμαζόταν να πει και τον Απόστολο , μη μπορώντας να συγκρατηθεί ,τον αφήνει να τελειώσει και λέει δυνατά και μουσικά στο μικρόφωνο: θα σου σπάσω το...κεφάλι. Γένοιτο Κύριε το έλεος σου εφ' ημάς κλπ.... και συνέχισε τον Απόστολο.

- 1 μήνυμα μεταφέρθηκε σέ νέο θέμα: Ευαγγέλιο στη Σαμιακή διάλεκτο (των Αρβανιτών Σάμου) καί εὐχαριστοῦμε τόν κ. Γιάννου.

- Κάποια μηνύματα τοῦ (ὑπάρχοντος) Νικ. Γιάννου μεταφέρθηκαν σέ νέο θέμα: Αναμνήσεις Νικολάκη Γιάννου από Άρχοντα Θρ. Στανίτσα

- Κάποια ἄλλα ἐπίσης στό: Επιτροπής ακροάσεων παραλειπόμενα

- Τά πρῶτα 1000 μηνύματα ἀπετέλεσαν ξεχωριστό θέμα: 1-1000 Ευτράπελα (αστείες καταστάσεις στο ψαλτήρι), ἀποκοπέν καί κλειστό, μόνον γιά ἀνάγνωση. Τό βραβεῖο στά 1000 τοῦ Κώστα Μπουσδέκη (ἐπαξίως...!!!).

- Συνεχίζουμε... σέ αὐτό τό θέμα μέ τήν ὑπενθύμιση τοῦ προηγουμένου (#173) μηνύματός μου.

Εὐχαριστῶ

Ο ιερέας εξυπηρετεί κοιμητήριο...
Στο τέλος μιας βάπτισης που έκανε, ακούγεται το εξής:
Ιερέας: Ελέησον ημάς ο Θεός κατά το μέγα έλεός σου, δεόμεθά σου επάκουσον και ελέησοοον!
Ο ψάλτης: Κύριε ελέησον (τρις)...
Ιερέας: Έτι δεόμεθα υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως....:cool: (συνειδητοποίησε τί έλεγε, μεσολάβησε μικρό κενό και επανέλαβε) Έτι δεόμεθα υπέρ υγείας του νεοφωτίστου δούλου σου (δείνα) του αναδόχου, των γονέων αυτού, των συνελθόντων εν τω αγίω μυστηρίω τούτωωωωω....:D:D:D
Ο κόσμος χαμπάρι δεν πήρε!!!!

Αυτές τις ημέρες με αξίωσε ο Θεός να βρίσκομαι στην Πόλη, με αφορμή ένα επιστημονικό συνέδριο . Κατά τύχη, συνάντησα εδώ έναν συνάδελφο, κατ' άμφω, Δικηγόρο δηλαδή και ιεροψάλτη ταυτόχρονα .
"Είδε ο γύφτος τη γενιά του..."
Μια απ' τις αγαπημένες μας συνήθειες λοιπόν είναι να στήνουμε αυτί για ν' ακούσουμε από μουσικολογικής άποψης, το εζάνι, την κλήση δηλαδή των μουσουλμάνων σε προσευχή απ' τους μουεζίνηδες, η οποία γίνεται πέντε φορές την ημέρα. (πού είσαι Πέτρε Πελλοπονήσιε...)
Ακούμε την πρώτη ημέρα : Μακάμ Ραστ.
Ακούμε την δεύτερη: μακάμ Ράστ.
Ακούμε την Τρίτη λαχταρώντας μια ποικιλία... Τίποτα !!
Το ίδιο!
Οπότε λαμβάνει χώρα μεταξύ μας ο εξής διάλογος:

-τι έγινε άραγε ρε Γιάννη; Κόλλησε η βελόνα ;;;
- όοοχι... Αλλά μάλλον στην Παρακλητική τους, είναι εβδομάδα του πλαγίου Τετάρτου....! ;-)

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back