Υπολογιστής στο ψαλτήρι

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Δε νομίζω αγαπητέ Στέφανε ότι τα βιβλία θα γίνουν μουσειακό υλικό. Τα βιβλία θα εξακολουθούν να υπάρχουν ώστε να μελετάμε κατ' οίκον. Και θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγα να καταργηθούν τα βιβλία. Απλώς στην εκκλησία δεν τα λυπάστε τα βιβλία που είναι στο αναλόγιο που μετά από μερικά χρόνια ξεφτίζουν, κιτρινίζουν και "σπάνε"; Προσωπικά, η θέα ενός ωραιότατου (και ακριβού) Τριωδίου που έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό δε με συγκινεί καθόλου. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που θα επιθυμούσα την εισαγωγή των e-book. Κατά τ' άλλα όπως είπα, θα έχουμε τα βιβλία στο σπίτι να μελετάμε.
 

kaelthas

Νεκτάριος Ρ.
Απο οτι φαίνεται προσέχεις ιδιαιτέρως τα βιβλία σου, και καλά κάνεις... τα χρησοπληρώνουμε. Μπορείς να κάνεις το εξής: κράτα στο αναλόγιο μόνο τα βιβλία που χρησιμοποιείς σε κάθε ακολουθία. Για τα υπόλοιπα, για παράδειγμα κάποιο δοξαστάριο, βρες το ebook (αν υπάρχει) και εκτύπωσε μόνο τις σελίδες που θέλεις. Αν δεν υπάρχει το βιβλίο αντι να πας να κάνεις φωτοτυπίες τις σελίδες που θέλεις, σκανάρισε τις και κράτα τις σελίδες σε αρχειο στον υπολογιστή, καποτε θα τις ξαναχρειαστείς.

Με άλλα λόγια εφάρμοσε την ιδέα του Δημήτρη Κ.

Υ.Γ Πέτρο, απλά να ξέρεις, πως εγω χρησιμοποιώ laptop στην εκκλησία. Όχι βέβαια στο αναλόγιο, αλλά στο ιερό. Το έχω πάνω στη κονσόλα για να κάνω εσωτερική ηχογράφηση. Αν δεν εχω τη μεγάλη μου οθόνη δεν μπορώ να ελέγξω την ηχογράφηση, γιαυτό και δεν χρησιμοποιω τα διάφορα recorder που κυκλοφορουν
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Τα βιβλία θα εξακολουθούν να υπάρχουν ώστε να μελετάμε κατ' οίκον. Και θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγα να καταργηθούν τα βιβλία.

Δεν αναφέρομαι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα. Όταν καταργηθούν εντελώς τα βιβλία, η τυπογραφία κλπ, δε θα μπορούν να τυπωθούν νέα βιβλία, οπότε και οι επόμενες γενιές δε θα έχουν βιβλία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Αν έλεγες σε ένα παππού πριν 50 χρόνια ότι σε λίγα χρόνια αντί για γάιδαρο θα έχει αγροτικό αυτοκίνητο, θα σου έλεγε "εγώ θα κρατήσω το γάιδαρο". Αν όμως πας τώρα να αγοράσεις γάιδαρο, μάλλον δε θα βρεις, αφού πλέον όλοι έχουν αγροτικά. Οι μόνες περιπτώσεις που βλέπεις γάιδαρο είναι είτε κάποιοι παπούδες που δεν αλλάξαν συνήθεια, είτε σε τουριστικές περιοχές.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
Άλλο παράδειγμα. Κάποτε οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με γράμματα. Πλέον, επικοινωνούν με τηλέφωνα ή e-mail. Ο αδελφός μου που είναι ταχυδρόμος μεταφέρει μόνο λογαριασμούς, περιοδικά και συντάξεις! Δε νομίζω ότι η εκκλησία επικοινωνεί ακόμα με γράμματα. Ακολούθησε και αυτή την καθημερινότητα.

Απλά αυτά που αναφέρεις πρώτα θα γίνουν καθημερινότητα στη ζωή μας και μετά θα χρησιμοποιηθούν στην εκκλησία. Ακόμα δεν είδα κανέναν να κρατάει σημειώσεις στο πανεπιστήμιο σε laptop ή palmtop. Ακόμα το χαρτί θεωρείται πιο εύχρηστο. Αυτό που "οραματίζεσαι" όμως, πιστεύω ότι θα προλάβουμε να το δούμε, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδέες. Πριν από 15 χρόνια δεν υπήρχε ίντερνετ στην Ελλάδα, ενώ πριν από 30 δεν υπήρχαν καν Η/Υ. :)
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Αρχικό μήνυμα από souldatos ,Στέφανος Σουλδάτος
Αγαπητέ Στέφανε, συμφωνώ απόλυτα με τις πιο πάνω απόψεις σου, διότι εκτός των άλλων εσύ λόγω των σπουδών σου είσαι μέσα στην σύγχρονη τεχνολογία η οποία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Εγώ το αναζήτησα από τον προμηθευτή μου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα δεν κυκλοφορεί ακόμη με μαζικές πωλήσεις, διότι ακόμη για την Ελλάδα είναι στο στάδιο της έρευνας αγοράς. Δεν φαίνεται να έχει αρχίσει η προώθησή του.
Όταν κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα ευελπιστώ να μας ενημερώσεις για να το προμηθευτούμε όσοι ενδιαφερόμαστε.
Εγώ από τώρα θα αρχίσω να καταγράφω στον Η/Υ τα σχετικά, ώστε όταν κυκλοφορήσει το προϊόν αυτό, να το χρησιμοποιήσω άμεσα, ώστε να καταργήσω την μεταφορά βιβλίων.
Ευχαριστώ για την όλη ενημέρωση
Βασίλειος Κιαμηλίδης Βέροια.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Εγώ το αναζήτησα από τον προμηθευτή μου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα δεν κυκλοφορεί ακόμη με μαζικές πωλήσεις, διότι ακόμη για την Ελλάδα είναι στο στάδιο της έρευνας αγοράς.

Ούτε στο εξωτερικό έχει καθιερωθεί ακόμα το e-book. Ακόμα και να έρθει στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να μπει στην καθημερινότητά μας και άρα βάλε 30 χρόνια για να μπει και στις εκκλησίες.


Όταν κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα ευελπιστώ να μας ενημερώσεις για να το προμηθευτούμε όσοι ενδιαφερόμαστε.

Γιατί βιάζεσαι τόσο ρε Βασίλη; (μου επιτρέπεις την οικειότητα!) :)
Άσε να έρθει, να το αγοράσουν οι λεφτάδες, να αρχίσει να πέφτει η τιμή του, να δοκιμαστεί, να βελτιωθεί και μετά βλέπουμε. Δε θες να το αγοράσεις στην αρχική τιμή που θα είναι πανάκριβο, και σίγουρα δε θες να το αγοράσεις όσο θα είναι σε δοκιμαστική περίοδο γιατί άμα σβήσει όταν θα λες τα στιχηρά του εσπερινού να δω τι θα λες μετά: Θα βήχεις κατά το ρητό "εν απορία ψάλτου βηξ";


Εγώ από τώρα θα αρχίσω να καταγράφω στον Η/Υ τα σχετικά, ώστε όταν κυκλοφορήσει το προϊόν αυτό, να το χρησιμοποιήσω άμεσα, ώστε να καταργήσω την μεταφορά βιβλίων.

Είσαι πάντως φανατισμένος :D
Αν ξεκινήσεις να καταγράφεις από τώρα βιβλία στον Η/Υ, προλαβαίνεις να έχεις καταγράψει όλη την Εθνική Βιβλιοθήκη! Αν βέβαια είσαι διατεθειμένος να τα σκάσεις, ίσως σε 1-2 χρόνια να μας βάζεις γυαλιά!!
 

Βασίλης Κιαμηλίδης

Βασίλης Κιαμηλίδης
Ούτε στο εξωτερικό έχει καθιερωθεί ακόμα το e-book. Ακόμα και να έρθει στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να μπει στην καθημερινότητά μας και άρα βάλε 30 χρόνια για να μπει και στις εκκλησίες.
Και εγώ το φανταζόμουν για πολύ σύντομα. Όμως είμαι αισιόδοξος, διότι το e-book είναι μία αναγκαιότητα, και η μεγάλη ανάγκη των επιχειρήσεων για νέα προϊόντα θα το θέσει σε κυκλοφορία αρκετά σύντομα, γιατί έτσι μ' αρέσει. (παροιμία, φέτος τα μήλα θα ωριμάσουν νωρίτερα. Γιατί???, Γιατί έτσι μου αρέσει). 'Ετσι κάνω και εγώ.

Γιατί βιάζεσαι τόσο ρε Βασίλη; (μου επιτρέπεις την οικειότητα!) :)
’σε να έρθει, να το αγοράσουν οι λεφτάδες, να αρχίσει να πέφτει η τιμή του, να δοκιμαστεί, να βελτιωθεί και μετά βλέπουμε. Δε θες να το αγοράσεις στην αρχική τιμή που θα είναι πανάκριβο, και σίγουρα δε θες να το αγοράσεις όσο θα είναι σε δοκιμαστική περίοδο γιατί άμα σβήσει όταν θα λες τα στιχηρά του εσπερινού να δω τι θα λες μετά: Θα βήχεις κατά το ρητό "εν απορία ψάλτου βηξ";

Στέφανε!! Την οικειότητα την επιθυμώ, γιατί και εγώ έτσι θέλω να νοιώθουμε, οικείοι. Μια μεγάλη οικογένεια Ιεροψαλτών είμαστε.
Βιάζομαι, για να προλάβω, διότι εγώ είμαι ετών 59 ( πέρασαν τα ¾ περίπου του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής, και μένει, αν τελικά μείνη και πόσο, το υπόλοιπο ¼ και τοδύσκολο, γιατί με περιμένουν γεράματα. Εσείς οι νέοι είστε στην ανατολή, και εγώ μπήκα στην αρχή της δύσις. Ανεξάρτητα εγώ ζώ αισθ΄νομαι και συμπεριφέρομαι ως νέος.
Με το που θα κυκλοφορήσει, οι φίλοι μας οι Κινέζοι θα το αντιγράψουν κανονικά, και θα μας το δώσουν στην γνωστή Κινέζικη τιμή. Σήμερα εμείς απολαμβάνουμε την σύγχρονη τεχνολογία χάριν στους Κινέζους.
Όταν με το καλό κυκλοφορήσει το e-book, θα έχουμε στο Ψαλτήρι και τα υπάρχοντα βιβλία δια πάν ενδεχόμενο, τουλαχιστον για την αρχή. Όμως πάντοτε θα υπάρχει και η ενναλακτική λύση δια παν ενδεχόμενο.
Όταν έχουμε διακοπή ρεύματος πάλιν ψάλλουμε, και ας μην έχουμε φώτα ή μικρόφωνα.
Στην Τράπεζα που δούλευα, τα πάντα αντικαταστάθηκαν ηλεκρονικά. Οι καρτέλλες των λογαριασμών πήγαν στο αρχείο, και αντικαταστάθηκαν ηλεκτρονικά. Και η ζωή συνεχίστηκε καλύτερα. Και παρά τις διακοπές στο ρεύμα ή στις τηλεφωνικές γραμμές, οι συνναλαγές συνεχίζονται κανονικά και χωρίς βήχα. Έτσι θα γίνει και στα Ψαλτήρια.

Είσαι πάντως φανατισμένος :D
Αν ξεκινήσεις να καταγράφεις από τώρα βιβλία στον Η/Υ, προλαβαίνεις να έχεις καταγράψει όλη την Εθνική Βιβλιοθήκη! Αν βέβαια είσαι διατεθειμένος να τα σκάσεις, ίσως σε 1-2 χρόνια να μας βάζεις γυαλιά!!
Είμαι όντως «φανατισμένος», διότι ο Μελωδός θα κυκλοφορήσει πρόγραμμα με το οποίο θα σκανάρω, και θα το εχω στην παρασημαντική, και με δυνατότητα με λίγον κόπον να γράφω αυτό που θέλω.
Το πρωϊ σήμερα έγραψα την απάντηση, και ξαφνικά την έχασα, διότι είχε στιγμιαία διακοπή με τον διαμετακομιστή. Ετσι αποφάσισα να γράφω πρώτα στην word, και στην συνέχεια να τα μεταφέρω στην ιστοσελίδα (φορουμ θα έγραφα αλλά θυμήθηκα!!!.
Ευλογημένη συνέχεια σε όλους.
Βασίλης Κιαμηλίδης Βέροια.
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Βιάζομαι, για να προλάβω, διότι εγώ είμαι ετών 59

Θα βοηθούσε αν δίπλα στο όνομά μας βάζαμε και ημερομηνία γέννησης :D
Διαβάζοντας μηνύματα δε μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για την ηλικία. Εκτός από τον κ. Λιναρδάκη που η ηλικία του αποκαλύπτεται από τους ψάλτες με τους οποίους έχει συμψάλλει... :)


Με το που θα κυκλοφορήσει, οι φίλοι μας οι Κινέζοι θα το αντιγράψουν κανονικά, και θα μας το δώσουν στην γνωστή Κινέζικη τιμή.

Δεν αγοράζω τίποτα κινέζικο που μπαίνει σε ρεύμα, αν δεν έχει την εγγύηση ποιότητας κάποιας μεγάλης αμερικάνικης εταιρίας. Άσε μην πάρουμε και καμιά φωτιά...


ιστοσελίδα (φορουμ θα έγραφα αλλά θυμήθηκα!!! ).

Λάθος! Ιστοσελίδα είναι η ελληνική μετάφραση του site. Η ελληνική μετάφραση του forum είναι:
α) τόπος δημόσιας συζήτησης
β) δημόσιο βήμα
γ) φόρουμ :D:D:D
 

Ιάσων Διγαλάκης

Ιάσων Διγαλάκης
Χριστός Ανέστη σε όλους. Σίγουρα στην προετοιμασία των ψαλτών για την κάθε ακολουθία μπορεί να προσφέρει πολλά η χρήση των υπολογιστών και των σύγχρονων μέσων επεξεργασίας ήχου. Παρόλα αυτά νομίζω ότι δεν θα ήταν σωστό να εισαγχθούν εντός του ναού την ώρα της λειτουργίας και γενικότερα των ακολουθιών τα μέσα της επιστήμης που σπούδασα. Με την ίδια λογική που η ορθόδοξη εκκλησία δεν επιτρέπει την χρήση μουσικών οργάνων στη λειτουργία. Από το Μ. Σάββατο μέχρι το Μ. Τετάρτη παρακολούθησα τις ακολουθίες στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα. Τα πάντα ήταν σχεδόν τέλεια και δεν υπήρχε και τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα.
Πάντως η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ψαλτική μπορεί να δώσει τα μέγιστα κυρίως κατά την εκμάθηση, δακτυλογράφηση κειμένων ταξινόμηση υλικού καθώς και στην προετοιμασία των ψαλτών για την επόμενη μέρα. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να μείνουμε πιστοί στην παράδοση και να μην χάνουμε την ουσία. Η λειτουργία γινεται για μας τους απλούς ανθρώπους, για να συμμετάσχουμε με όλο μας το είναι στη συναξη.

Χριστός Ανέστη Θεού Χαρά σε όλους σας
Ιάσονας
 

Ιάσων Διγαλάκης

Ιάσων Διγαλάκης
Χριστός Ανέστη

Νομίζω ότι η επιστήμη των υπολογιστών μπορεί να δώσει τα μέγιστα στην υπηρεσία της ψαλτικής κυρίως στην προετοιμασία, ταξινόμηση και επεξεργασία του υλικού καθώς και στην εκμάθηση. Θεωρώ όμως ότι όπως δεν επιτρέπεται η χρήση μουσικών οργάνων κατά τη διάρκεια των ακολουθιών εντός του ναού, κατα ανάλογο τρόπο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν υπολογιστές εντός του ναού και δη την ώρα των ακολουθιών.
Από το Μ. Σάββατο ως την Μ. Τετάρτη παρακολουθησα τις ιερες ακολουθίες στην ι. μ. Σταυρονικήτα όπου δεν είχε όυτε ρεύμα και όμως όλα ήταν τέλεια στο βαθμό που μας αναλογεί.
Αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη αν και έχω σπουδάσει πληροφορική.

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να εισαγουμε τετοια μέσα στη διαρκεια της ακολουθίας εντός του ναού. Αφήστε που μου φαίνεται λίγο αστείο
Σκεφτειτε να κολήσει το πρόγραμμα ή το λειτουργικό και να πρεπει ο ψάλτης να κάνει Ctrl + Alt + Del και να περιμένουν ο λαός και ο ιερέας να ξεκολλήσει το μηχανημα για να συνεχίσει η λειτουργία.
Μου φαντάζουν όλα αυτά ξένα προς το πνεύμα της λειτουργικής μας ζωής.
Είναι τόσο άκομψο και ασεβές όσο και να κρατάμε στο αναλογιο φραπέ
Πάντως εκτός ναού μπορεί να προσφέρει η επιστήμη των υπολογιστών πολλά.
Αυτο είναι μόνο το χρήσιμο
 

petrosgrc

Πέτρος Γαλάνης
Κύριε Διγαλάκη,

Κατ' αρχήν καλώς ήλθατε στην παρέα μας. Σας ευχαριστώ, δι'ότι η τοποθέτησή σας είναι πολύ ψύχραιμη και δεν επιδίδεστε σε εύκολες ειρωνείες όπως άλλοι ιεροψάλτες σε αυτό το θέμα. Πάντως, αν γίνει κάτι τέτοιο (που στο μέλλον θεωρώ ότι αναπόφευκτα θα γίνει), το αναλόγιο θα έχει την ίδια μορφή που έχει και σήμερα αλλά μέσα θα υπάρχει υπολογιστής και στη θέση των βιβλίων η οθόνη. Δε θα αλλοιωθεί η εικόνα του ψαλτηρίου ούτε του ψάλτη. Όσο για το αν θα κολλήσει ο υπολογιστής, έχω να πω ότι το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιείται δε θα είναι και πολύ βαρύ (δε θα παίζουμε warcraft), και στο κάτω-κάτω μπορούμε να βάλουμε linux, όπως προανέφερα, που δεν κολλάει κι όλας!
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Αγαπητοί,

νομίζω ότι έχουμε σοβαρότερα θέματα από το να συζητάμε για Η.Υ. στο αναλόγιον.

Δεν "σνομπάρω" με αυτό τον τρόπο την συζήτηση αλλά νομίζω ότι προέχουν θέματα ψαλτικής, τυπικού, μισθοδοσίας, ηχοληψίας κλπ.

και για να συνδέσω την παρέμβασή μου με το θέμα του Η.Υ. να πώ πως ίσως το θέμα της ηχοληψίας, είναι και θέμα Η.Υ.

Όσοι έχουν γνώσεις στο θέμα ας βοηθήσουν...
(Προσωπικά το ψάχνω με το laptop...)
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Δεν "σνομπάρω" με αυτό τον τρόπο την συζήτηση αλλά νομίζω ότι προέχουν θέματα ψαλτικής, τυπικού, μισθοδοσίας, ηχοληψίας κλπ.

Προφανώς! Για αυτό έχουν ανοικτεί πολλά θέματα στο φόρουμ.

Ένας παράγοντας που δεν θίχτηκε είναι το εξής ρητό: "ο πολιτισμός σας σταματάει όταν κοπεί το ρεύμα σας"! Ότι μπαταρία και να έχει ένα τέτοιο σύστημα, τι θα γίνει αν γίνει ένα βραχυκύκλωμα και "σκάσουν" όλα τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά του ναού ή αν κοπεί η παροχή ρεύματος Μεγάλη Δευτέρα και ο ηλεκτρολόγος λείπει διακοπές;

Τουλάχιστον με τα βιβλία και ένα κεράκι, κάτι μπορείς να πεις...
Το μέλλον θα δείξει, μη βιαζόμαστε...
 

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
Ανέγνωσα όλη την συζήτηση και θα ήθελα να γράψω την άποψή μου: Νομίζω ότι το θέμα είναι γενικότερο. Η τεχνολογία έχει διεισδύσει στην ζωή μας. Αλλά προσοχή. Αυτό δεν το επιδιώξαμε εμείς (έστω και εάν πιστεύουμε το αντίθετο). Κάποιοι με το πρόσχημα της ευκολίας "λάνσαραν" αυτόν τον τρόπο ζωής, έχοντας όμως άλλους σκοπούς και στόχους. Αλλά η τεχνολογία μπορεί να βγει από την ζωή μας πολύ δύσκολα. Μπορείς σήμερα να καταργήσεις το κινητό σου τηλέφωνο; Δεν μπορείς (Το δοκίμασα για δυο-τρεις μήνες και δημιουργήθηκαν ένα σωρό παρεξηγήσεις!). Επομένως -ναι- η τεχνολογία στην καθημερινή πραγματικότητα είναι ένα γεγονός. Στο μέλλον (σε 30 χρόνια που είπε ο συνάδελφος) έχετε σκεφθεί ότι μπορεί να καταργηθεί η διακίνηση του χρήματος και να γίνονται όλα ηλεκτρονικά; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΟΔΙΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ. Φαντάζεστε τότε και ο άνθρωπος να αντικατασταθεί από ένα κωδικό; Και πάνω του να φέρει ραντάρ, ώστε δήθεν να ελέγχεται η τρομοκρατία και η εγκληματικότητα; Τότε η καταφυγή μας, η διέξοδός μας θα είναι και πάλι ο Χριστός και η Εκκλησία του. Θα θελήσουμε να "ξεμπουχτίσουμε" για λίγες ώρες από το καθεστώς της τεχνοκρατίας. Να πάμε σε ένα μοναστηράκι και να ψάλλουμε με το κεράκι και τον φανό... Σε 30 χρόνια, όπως ειπώθηκε, η πραγματικότητα στον χώρο της Εκκλησίας θα είναι άλλη. Πόσο μάλλον μέσα στους ναούς... Δεν μπορώ να προβλέψω ποια θα είναι ακριβώς η χείριστη κατάσταση... Πάντως, η ουσία είναι αυτή. Ας είμαστε όσο το δυνατόν παραδοσιακοί. Παραδοσιακά μέλη, παραδοσιακές εκτελέσεις, παραδοσιακή λατρεία: Σε μεγάλο νεόδμητο ναό εγκαταστάθηκε υπερσύγχρονο σύστημα φωτισμού με διάφορες αποχρώσεις Leds! Φανταστείτε στο μέλλον -με την τεχνολογία να κυριαρχεί παντού- να κινούνται οι Πολυέλαιοι του Αγίου Όρους με ειδικό πρόγραμμα! Αντικατάσταση των εικόνων στα τέμλπα από ηλεκτρονικές κορνίζες υψηλής ανάλυσης! Ηλεκτρονικό θυμίαμα με αρώματα διάσημων οίκων μόδας! 3D γυαλιά σε όλους τους πιστούς για να βλέπουν αγγέλους την ώρα της Θ. Λειτουργίας! Εισαγωγή νέων συνθέσεων πιο εκσυγχρονισμένων, που να συμπορεύονται με τα μουσικά ακούσματα της εποχής! Πού ξέρετε εσείς σε 80 χρόνια αν θα ψάλλει κανείς Χερουβικό Φωκαέως ή Πέτρου ή Πρίγγου ή Στανίτσα; Νέοι καλλίφωνοι θα εισάγουν νέα μέλη, μοντέρνα! Το ισοκράτημα θα αντικατασταθεί με διάφορα όργανα: Θα υπάρχει ο ψάλτης-τραγουδιστής και γύρω του η ορχήστρα του! Μην θεωρήσετε ότι είμαι υπερβολικός. Σκεφθείτε ότι η σημερινή πραγματικότητα προ 100 ετών δεν ήταν ούτε καν όνειρο.....

Καλό θα είναι λοιπόν, με νύχια και με δόντια να κρατάμε τις παραδόσεις σε όλα τα επίπεδα, όσο είναι δυνατόν. Θα θυμόμαστε την σημερινή απλή (;) ζωή μας και θα κουνούμε το κεφάλι μας... Τουλάχιστον, μέσα στον οίκο του Θεού ας διαφυλάξουμε ό,τι παραλάβαμε. Όχι εκκοσμίκευση, εκμοντερνισμός, εκσυγχρονισμός, τεχνοκρατία στην Θεία Λατρεία. Πόσο θα ήθελα να καταργηθούν μικροφωνικές εγκαταστάσεις (η αλήθεια είναι ότι έχει παραγίνει το θέμα...), ηλεκτρικοί φωτισμοί και ό,τι έχει σχέση με την τεχνολογία... Δεν είναι εμπαιγμός και μάλιστα προκλητικός, να "τρεμοπαίζουν" λαμπάκια μπροστά στις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων; Έχουμε ξεφύγει και θα ξεφύγουμε και περισσότερο δυστυχώς... Στο όνομα του εκσυγχρονισμού θα ξεχάσουμε τον Χριστό στο τέλος... Ταπεινές απόψεις που έγραψα με πόνο ψυχής. Αλήθεια σας λέω.. Ένας "κόμπος" μου έχει καθίσει στον λαιμό... Σκεφτείτε λίγο: Μήπως οδεύουμε προς λάθος κατεύθυνση; Σχετικά πάντα με το θέμα της τεχνολογίας..
 
Last edited:

kostaeri

Μπουσδέκης Κώστας
Ανέγνωσα όλη την συζήτηση και θα ήθελα να γράψω την άποψή μου: Νομίζω ότι το θέμα είναι γενικότερο. Η τεχνολογία έχει διεισδύσει στην ζωή μας. Αλλά προσοχή. Αυτό δεν το επιδιώξαμε εμείς (έστω και εάν πιστεύουμε το αντίθετο). Κάποιοι με το πρόσχημα της ευκολίας "λάνσαραν" αυτόν τον τρόπο ζωής, έχοντας όμως άλλους σκοπούς και στόχους. Αλλά η τεχνολογία μπορεί να βγει από την ζωή μας πολύ δύσκολα. Μπορείς σήμερα να καταργήσεις το κινητό σου τηλέφωνο; Δεν μπορείς (Το δοκίμασα για δυο-τρεις μήνες και δημιουργήθηκαν ένα σωρό παρεξηγήσεις!). Επομένως -ναι- η τεχνολογία στην καθημερινή πραγματικότητα είναι ένα γεγονός. Στο μέλλον (σε 30 χρόνια που είπε ο συνάδελφος) έχετε σκεφθεί ότι μπορεί να καταργηθεί η διακίνηση του χρήματος και να γίνονται όλα ηλεκτρονικά; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΟΔΙΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ. Φαντάζεστε τότε και ο άνθρωπος να αντικατασταθεί από ένα κωδικό; Και πάνω του να φέρει ραντάρ, ώστε δήθεν να ελέγχεται η τρομοκρατία και η εγκληματικότητα; Τότε η καταφυγή μας, η διέξοδός μας θα είναι και πάλι ο Χριστός και η Εκκλησία του. Θα θελήσουμε να "ξεμπουχτίσουμε" για λίγες ώρες από το καθεστώς της τεχνοκρατίας. Να πάμε σε ένα μοναστηράκι και να ψάλλουμε με το κεράκι και τον φανό... Σε 30 χρόνια, όπως ειπώθηκε, η πραγματικότητα στον χώρο της Εκκλησίας θα είναι άλλη. Πόσο μάλλον μέσα στους ναούς... Δεν μπορώ να προβλέψω ποια θα είναι ακριβώς η χείριστη κατάσταση... Πάντως, η ουσία είναι αυτή. Ας είμαστε όσο το δυνατόν παραδοσιακοί. Παραδοσιακά μέλη, παραδοσιακές εκτελέσεις, παραδοσιακή λατρεία: Σε μεγάλο νεόδμητο ναό εγκαταστάθηκε υπερσύγχρονο σύστημα φωτισμού με διάφορες αποχρώσεις Leds! Φανταστείτε στο μέλλον -με την τεχνολογία να κυριαρχεί παντού- να κινούνται οι Πολυέλαιοι του Αγίου Όρους με ειδικό πρόγραμμα! Αντικατάσταση των εικόνων στα τέμλπα από ηλεκτρονικές κορνίζες υψηλής ανάλυσης! Ηλεκτρονικό θυμίαμα με αρώματα διάσημων οίκων μόδας! 3D γυαλιά σε όλους τους πιστούς για να βλέπουν αγγέλους την ώρα της Θ. Λειτουργίας! Εισαγωγή νέων συνθέσεων πιο εκσυγχρονισμένων, που να συμπορεύονται με τα μουσικά ακούσματα της εποχής! Πού ξέρετε εσείς σε 80 χρόνια αν θα ψάλλει κανείς Χερουβικό Φωκαέως ή Πέτρου ή Πρίγγου ή Στανίτσα; Νέοι καλλίφωνοι θα εισάγουν νέα μέλη, μοντέρνα! Το ισοκράτημα θα αντικατασταθεί με διάφορα όργανα: Θα υπάρχει ο ψάλτης-τραγουδιστής και γύρω του η ορχήστρα του! Μην θεωρήσετε ότι είμαι υπερβολικός. Σκεφθείτε ότι η σημερινή πραγματικότητα προ 100 ετών δεν ήταν ούτε καν όνειρο.....

Καλό θα είναι λοιπόν, με νύχια και με δόντια να κρατάμε τις παραδόσεις σε όλα τα επίπεδα, όσο είναι δυνατόν. Θα θυμόμαστε την σημερινή απλή (;) ζωή μας και θα κουνούμε το κεφάλι μας... Τουλάχιστον, μέσα στον οίκο του Θεού ας διαφυλάξουμε ό,τι παραλάβαμε. Όχι εκκοσμίκευση, εκμοντερνισμός, εκσυγχρονισμός, τεχνοκρατία στην Θεία Λατρεία. Πόσο θα ήθελα να καταργηθούν μικροφωνικές εγκαταστάσεις (η αλήθεια είναι ότι έχει παραγίνει το θέμα...), ηλεκτρικοί φωτισμοί και ό,τι έχει σχέση με την τεχνολογία... Δεν είναι εμπαιγμός και μάλιστα προκλητικός, να "τρεμοπαίζουν" λαμπάκια μπροστά στις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων; Έχουμε ξεφύγει και θα ξεφύγουμε και περισσότερο δυστυχώς... Στο όνομα του εκσυγχρονισμού θα ξεχάσουμε τον Χριστό στο τέλος... Ταπεινές απόψεις που έγραψα με πόνο ψυχής. Αλήθεια σας λέω.. Ένας "κόμπος" μου έχει καθίσει στον λαιμό... Σκεφτείτε λίγο: Μήπως οδεύουμε προς λάθος κατεύθυνση; Σχετικά πάντα με το θέμα της τεχνολογίας..

Aμ δε ο ισοκράτης?
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Διάβασα με απόλαυση όλο το κείμενο με το οποίο συμφωνώ (διαφωνώ μόνο με την κατάργηση των μη εξεζητημένων μικροφωνικών εγκαταστάσεων), αλλά αυτό εδώ πραγματικά ήταν κορυφαίο
3D γυαλιά σε όλους τους πιστούς για να βλέπουν αγγέλους την ώρα της Θ. Λειτουργίας!
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
αμα είναι έτσι πρέπει να εξοπλιστώ κ με τα 3D!

Έτσι κι αλλιώς η ζωή μας εδώ virtual reality είναι, με παραμορφωτικά γυαλιά την βλέπουμε, μέχρι να μας πάρει και να σηκώσει ο Χάρος και τα βγάλουμε και δούμε το φώς τ᾿ αληθινό (και μετά έπεσα από το κρεβάττι, έκανα ντουπ! και ξύπνησα στο ... Ψαλτολόγιο παρέα με το Συμεωνίδη, :(γιάκ! ).
 

Giorgis

Νέο μέλος
...
Η τεχνολογία έχει διεισδύσει στην ζωή μας. Αλλά προσοχή. Αυτό δεν το επιδιώξαμε εμείς (έστω και εάν πιστεύουμε το αντίθετο). Κάποιοι με το πρόσχημα της ευκολίας "λάνσαραν" αυτόν τον τρόπο ζωής, έχοντας όμως άλλους σκοπούς και στόχους.
...
Στο μέλλον (σε 30 χρόνια που είπε ο συνάδελφος) έχετε σκεφθεί ότι μπορεί να καταργηθεί η διακίνηση του χρήματος και να γίνονται όλα ηλεκτρονικά; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΟΔΙΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ. Φαντάζεστε τότε και ο άνθρωπος να αντικατασταθεί από ένα κωδικό; Και πάνω του να φέρει ραντάρ, ώστε δήθεν να ελέγχεται η τρομοκρατία και η εγκληματικότητα; Τότε η καταφυγή μας, η διέξοδός μας θα είναι και πάλι ο Χριστός και η Εκκλησία του.
...
Τουλάχιστον, μέσα στον οίκο του Θεού ας διαφυλάξουμε ό,τι παραλάβαμε. Όχι εκκοσμίκευση, εκμοντερνισμός, εκσυγχρονισμός, τεχνοκρατία στην Θεία Λατρεία.
σχετικό-άσχετο

(Ο τύπος πέθανε μετά από λίγους μήνες)
 
Top