iPad στο ψαλτήρι

charisromanos

Νέο μέλος
Θα μπορούσαμε επίσης με ενα iRig http://www.ikmultimedia.com/irig/features/ και ένα πρόγραμμα ισοκράτη, να γλιτώσουμε και τα λεφτά για όποιον σκεφτόταν να αγοράσει ισοκράτη. Δεν ξέρω να το φτιάξω, αλλά αν θέλετε να μαζεψουμε λεφτά να το παραγγείλουμε σε εναν προγραμματιστή.
 
Last edited by a moderator:
Το Ιpad βοηθάει πολλές φορές σε περιπτώσεις στις οποίες ο ψάλτης δεν έχει εύκολη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του. Π.χ. γνώρισα ένα ψάλτη ο οποίος δουλεύει στη Nokia και λόγω της δουλειά του μετακινείται αρκετά (σε χώρες του εξωτερικού) και καθώς δεν μπορεί να κουβαλάει όλα τα βιβλία του χρησιμοποιεί το Ipad στο οποίο έχει φορτώσει όλα τα ψαλτικά κείμενα. Θα μπορούσε άραγε να χαρακτηριστεί υπερβολική σε τέτοιες περιπτώσεις η χρήση του Ipad στο αναλόγιο; (Να σημειωθεί ότι ο κύριος αυτός προσπαθεί να βρίσκει αναλόγιο σε κάθε χώρα που πηγαίνει, άρα τα κείμενα δεν τα χρειάζεται μόνο για τη δική του μελέτη)
 
Φέτος στην περιφορά του επιταφίου κάναμε χρήση του Motorola Xoom. Από εκεί ψάλαμε το ιδιόμελο «Τὸν ἥλιον κρύψαντα» του Γερμανού νέου Πατρών (το συντετμημένο) και τα εγκώμια (σε στάσεις, όπως και εντός του ναού, με ενδιάμεσες εκτενείς). Η διευκόλυνση ήταν απίστευτη καθώς δεν χρειαζόταν ούτε να κουβαλάμε βιβλία ούτε να βγάζουμε φακό σε έλλειψη καλού φωτισμού των δρόμων. Η τεχνολογία εις υπηρεσίαν της Εκκλησίας και δοξολογίαν του Θεού!
 
Αγαπητοί αδελφοί Χριστός Ανέστη,
Ένας σχετικά φτηνός ισοκράτης (0,79 €) για iPad είναι η εφαρμογή από το app store το worldscale με πολλές κλίμακες του κόσμου, όπως και τις Βυζαντινές, με χορωδιακή εκτέλεση ισοκράτη και το ανάλογο πληκτρολόγιο. Πολύ καλό!!
 

ψαλμός 50ός

Ελένη Ντόβα-Χατζή
Αγαπητοί αδελφοί Χριστός Ανέστη,
Ένας σχετικά φτηνός ισοκράτης (0,79 €) για iPad είναι η εφαρμογή από το app store το worldscale με πολλές κλίμακες του κόσμου, όπως και τις Βυζαντινές, με χορωδιακή εκτέλεση ισοκράτη και το ανάλογο πληκτρολόγιο. Πολύ καλό!!
Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.
Την ανωτέρω εφαρμογή, μου την δείνει με 3,99€, όχι με 0,79€.
Δεν έχει άλλη. Είναι η ίδια;;
 
Χρειάζεται ηχείο για να ακούγεται ο ισοκράτης; ποιό ipad προτείνεις (ipad2 ή new ipad και πόση μνήμη είναι αρκετή 32gb ή 64gb);
Δεν χρειάζεται ηχείο αν το θέλεις για προσωπική χρήση, όσο αναφορά τη χωρητικότητα και το μοντέλο είναι θέμα χρημάτων.
 

tsarouchas evaggelos

Νέο μέλος
Πραγματικά απίστευτη σύμπτωση.. και εγώ σήμερα είχα την ίδια ακριβώς ιδέα και σκόπευα να ανεβάσω φωτογραφίες και σχόλια στο Ψαλτολόγιον αφού εξασφάλισα δανεικό ipad για λίγες μέρες!

Ήταν η πρώτη ακολουθία που «έβγαλα» αποκλειστικά με το ipad και το iphone στο ψαλτήρι. Δεν είχα προλάβει να μεταφέρω το τυπικό της ημέρας στο ipad και έτσι το συμβουλευόμουν από το iphone εν είδει εγκολπίου.

Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το ipad. Διακριτικό, η οθόνη και ο φωτισμός της επαρκής, η ταχύτητα εναλλαγής σελίδων και υλικού επαρκής, η μπαταρία επαρκής. Δεν το πήρα μαζί μου όμως στη μέση της εκκλησίας για τον απόστολο. Προτίμησα τα τυπωμένο βιβλίο εκεί.

Χρησιμοποίησα το λειτουργικό κείμενο (nektar) και τα μουσικά κείμενα (tsak77) που ανέβηκαν στο Ψαλτολόγιον πρόσφατα, κατευθείαν από το πρόγραμμα πλοήγησης (browser) εναλλάσοντας τις καρτέλες (tabs) για να μετακινούμαι από τα κείμενα στα μουσικά. Και το τυπικόν το ίδιο θα έκανα εάν το είχα περάσει. Ευχαριστώ πολύ τα μέλη του Ψαλτολογίου που προσέφεραν το παραπάνω υλικό. Συμπληρωματικά, όσα δεν υπήρχαν στην ακολουθία που προσέφερε ο Νεκτάριος είχα το Συλλειτουργικόν της Σιμωνόπετρας. Όσα δεν είχε η συλλογή του Χρήστου τα είχα στο iphone όπου έχω συλλογή των περισσοτέρων κλασσικών βιβλίων. Μπορείτε να δείτε σε μια φωτογραφία το κοινωνικόν Ποτήριον του Πέτρου από τη Μουσική Πανδέκτη, όπως φαίνεται από το iphone πάνω στο ψαλτήρι. Δεν είναι το ιδανικό, αλλά κάνεις τη δουλειά σου.

Με το ipad είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το οτι

(α) δεν χρειάζεται να ξεφυλίζεις βιβλία
(β) να στριφογυρίζεις το ψαλτήρι κάθε τόσο
(γ) μπορείς να μεγαλώνεις τα font όταν ο βοηθός σου πχ. δεν βλέπει καλά τα μικρά γράμματα
(δ) δεν χρειάζεσαι κερί όταν είναι σκοτεινά
(ε) δεν κινδυνεύουν να πέσουν τα (χοντρά) βιβλία από το ψαλτήρι όταν το γείσο του ψαλτηριού είναι στενό
(ζ) δεν χρειάζεται να κουβαλάς ένα κάρο βιβλία όταν πας να ψάλλεις κάπου μακρυά
(η) δεν χρειάζεται να τυπώνεις ένα σωρό κείμενα μιας χρήσης δύσχρηστα στην αρχειοθέτηση και εύρεση κατόπιν εορτής, πέραν του κόστους της εκτύπωσης ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έγχρωμα κείμενα.
(θ) έχοντας όλα τα μουσικά βιβλία μαζί σου δεν κινδυνεύεις να ξεχάσεις κάτι στο σπίτι
και άλλα.



Κάποια όχι και τόσο ιδανικά:

(α) Ο κόσμος τουλάχιστον προς το παρόν το κοιτάει παράξενα όταν βρίσκεται σε κοινή θέα (π.χ. εάν κάποιος το πάρει μαζί του σε μια λειτανία)
(β) Οι διαθέσιμες ηλεκτρονικές ακολουθίες μπορεί να περιέχουν λάθη και αυθαιρεσίες τα οποία δεν είναι εύκολο να διορθωθούν επιτόπου (εκτός και αναζητήσει κανείς το τυπωμένο βιβλίο, κάνει χρονοβόρα σύγκριση κτλ.)
(γ) εάν τυχόν η μπαταρία δεν είναι φορτισμένη ή η συσκευή «κρεμάσει» τότε πρέπει να υπάρχει εύκαιρο και το τυπωμένο βιβλίο ή εναλλακτική συσκευή.
(δ) σε μερικές περιπτώσεις είναι πιό βολικό να υπάρχουν δύο ή περισσότερα βιβλία ανοιγμένα στο ψαλτήρι π.χ. κείμενα και μουσικά. Μπορεί φυσικά να λυθεί χρησιμοποιώντας δύο ipad ή ipad και iphone ή ipad και τυπωμένο βιβλίο μαζί.

Όσοι το είδαν στην εκκλησία έδωσαν θετικά σχόλια. Δεν υπήρξαν αντιρρήσεις. Μάλλον σχόλια περί του μέλλοντος των ψαλτηριών.

Αυτά πρός το παρόν, περιμένω και τις δικές σας εντυπώσεις εάν έχετε χρησιμοποιήσει το ipad στο ψαλτήρι.


IMG_0329.jpg



IMG_0330.jpg


IMG_0332.jpg


IMG_0334.jpg


IMG_0335.jpg


IMG_0411.jpg


IMG_0413.jpg


IMG_0415.jpg


IMG_0419.jpg


IMG_0420.jpg

- Το Δραμινον Ψαλτηριον ειναι μια ψηφιακη μουσικη βιβλιοθηκη που περιεχει ολα τα μαθηματα του Ορθρου και της Θειας Λειτουργιας των Κυριακων καθε μηνα και των εορτων καθε μηνα
- Το Δραμινον Ψαλτηριον προς το παρων ειναι μια εφαρμογη που εγαθισταται μεσω iTunes μονο σε iPad
- Το Δραμινον Ψαλτηριον διανεμεται Δ Ω Ρ Ε Α Ν !!!
- Δεν χρειαζεσαι ιντερνετ στην εκκλησια για να κανεις χρηση του προγραμματος


Για περαιτερω πληροφοριες της εφαρμογης επικοινωνηστε μαζι μου ηλεκτρονικα στο tsarouchasevaggelos@gmail.com ή επισκεφθειτε το site μας http://greekorthodoxpsaltic.blogspot.gr/
 

Attachments

  • August.225x225-75.jpg
    August.225x225-75.jpg
    21.1 KB · Views: 379

tsarouchas evaggelos

Νέο μέλος

Λάτρης Β.Μ.

Παράφωνος ερασιτέχνης!
Έχω αρχίσει να σκέφτομαι πολύ σοβαρά την αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα:
Ποιο είναι πιο ευανάγνωστο απ’ αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά και ποιο μέγεθος οθόνης θα πρέπει να έχει, ώστε να μην κουράζει τα μάτια;
Από διάρκεια μπαταρίας πόσο αντέχουν;
Δέχεται κανένα από αυτά memory stick , ή άλλο αποθηκευτικό μέσο;
Ευχαριστώ.
 

tsarouchas evaggelos

Νέο μέλος
Έχω αρχίσει να σκέφτομαι πολύ σοβαρά την αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα:
Ποιο είναι πιο ευανάγνωστο απ’ αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά και ποιο μέγεθος οθόνης θα πρέπει να έχει, ώστε να μην κουράζει τα μάτια;
Από διάρκεια μπαταρίας πόσο αντέχουν;
Δέχεται κανένα από αυτά memory stick , ή άλλο αποθηκευτικό μέσο;
Ευχαριστώ.

Καλησπέρα,
Το iPad είναι το ιδανικό μηχάνημα μιας που διαθέτει την πιο μεγάλη οθόνη απο tablet , έχει αποθηκευτικο χώρο 16GB, 32GB και 64GB ( κατα την γνώμη μου το 16GB είναι ότι πρέπει ). Αυτόνομια μπαταρίας 3 - 4 ημέρες ( εξαρτάται την χρήση που το κανείς )!
Δεν δέχεται memory stick μιας που όπως καταλαβαινετε έχει ενσωματωμένο δικο του σκληρό δίσκο ( 16 GB, 32GB, 64GB όπως σας προανέφερα ).
Προσωπικά επειδή έχω δημιουργήσει αποκλειστικά και μόνο για iPad την εφαρμογή δραμινον ψαλτηριον , όπου στα επισυναπτωμενα *βίντεο κάνω μια μικρή παρουσίαση για το τι ακριβώς είναι η εφαρμογή, τι περιέχει και τι δυνατότητες σας δίνει, σας προτείνω ανεπιφύλακτα το ipad2 16GB ( είναι και το πιο χαμηλό σε κόστος 549€ ).
Μπορείτε να ρυθμισετε την φωτεινοτητα του προσαρμοσμένο στα δικα σας πάντα μέτρα .. Το μέγεθος της γραμματοσειρας που έχω κάνει για την οθόνη όσον αφορά την εφαρμογή Δραμινον Ψαλτηριον δεν χρειάζεται μεγέθυνση, μιας που πιάνει η κάθε σελίδα όλη την οθόνη ( ελάχιστα μικρή απο μια κοινή Α4 σελίδα ).*
Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση

http://www.youtube.com/watch?v=w92BWpE_lrE&list=UU_K1wSRjXxLLgNSxxwSyN5A&index=4&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=SDTuieOneDk&feature=relmfu





Με εκτίμηση

Τσαρούχας Ευάγγελος*
Καθηγητής Βυζαντινής - Παραδοσιακής Μουσικής
Πρωτοψαλτης Ι.Ν.Εισοδιων Της Θεοτόκου Χωριστης Δραμας
 

Xristos

Ιωαννίδης Στέφανος, Ειδικευόμενος Νευρολογίας, Πα.
Ζω για την στιγμη που κατι θα πατηθει καταλαθως απ το iTunes, και θα αρχισει το iPad να παιζει κανα ρεμπετικο μεσα στην εκκλησια! :D
 

KTsepas

Κωνσταντίνος Ε. Τσέππας
Αγαπητοί συνάδελφοι επιτρέψτε μου να καταθέσω κάποιες σκέψεις - ερωτήματα...!!!
Αν στο αναλόγιο υπάρχουν 6 ψάλτες θα διαβάζουν όλοι από 1 ipad?
Μάλλον αδύνατον...!!! Αρα, τι θα γίνει..; Πόσα ipad θα πρέπει να υπάρχουν; Τουλάχιστον 2 για να μην πώ 3!!!
Και να πάμε και σε μία πανήγυρη όπου στο Αναλόγιο θα υπάρχουν όχι 3 αλλά 13 ψάλτες και ισοκράτες κλπ....!!! Πόσα ipad θέλουμε;

Θα συμφωνήσω αν μου πείτε ότι "ψάλλω μόνος..."... Τις καθημερινές και στους Αναστάσιμους εσπερινούς... ΟΚ...!!!
Για πείτε μου στην παραπάνω περίπτωση τι γίνεται;

Παρεπιμπτόντως να σας πώ ότι και εγώ προγραμματιστής είμαι και βγάζω το ψωμάκι μου από τα προιόντα νέας τεχνολογίας...!!! Δλδ pc's, Servers, Εμπορικό λογισμικό κλπ...!!! Ομως στο αναλόγιο δεν μπορώ να το φανταστώ!!!
 
Χρησιμοποίησα φέτος στην περιφορά του Επιταφίου το κινητό μου και την Εφαρμογή "Ακολουθίες" για τα εγκώμια (Κινητό SE XPERIA Neo V, Android 4.0.4). Βόλευε πάρα πολύ μπορώ να πω και ιδιαίτερα σε δρόμους με χαμηλά επίπεδα φωτισμού. Βέβαια για να μην σκανδαλίσω τους πιστούς είχα την Σύναψη από πίσω για κάλυμμα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Συμπέρασμα μπορώ να πω ότι είναι καλύτερη η χρήση pdf αρχείου παρά της χρήσης της συγκεκριμένης εφαρμογής για κάποια bugs που εντόπισα. ΑΝ κάποιος προβεί σε αυτή την πράξη να φροντίζει τα κείμενα να είναι ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΑ (για το Android μόνο) όσοι κατέχουν iPhone ή iPad (iOS) δεν θα έχουν θέμα με το πολυτονικό. Για τα Windows Phone δεν ξέρω αν έχουν τέτοια υποστήριξη.
Συνοπτικά μπορώ να πω ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων αναπαραγωγής κειμένου (οθόνες) δεν είναι κάτι άσχημο και ασφαλώς αποτελούν το μέλλον του αναλογίου. Πάντα όμως πρέπει να γίνετε χρήση με σύνεση και να μην γίνονται καταχρήσεις. Επίσης το συγκεκριμένο εργαλείο εύκολα αποσπά την προσοχή σου με μια ειδοποίηση. Γι΄αυτό συνιστάται η χρήση του "Do not disturb" mode (iOS) και του blocking mode (Android).
Εγώ ως blogger σε blogs τεχνολογίας αλλά και στο δικό μου παλαιό blog θα πρότεινα iPad λόγο της ευκρινέστατης οθόνης του και της υποστήριξης πολυτονικού κειμένου. Άλλη επιλογή μου θα ήταν το Ativ tab της Samsung λόγο της μεγαλύτερης οθόνης.
Συγγνώμη για το εν μέρει off topic θέμα.
 

KTsepas

Κωνσταντίνος Ε. Τσέππας
Βιβλια και παλι βιβλια.......

Συμφωνώ και επαυξάνω...!!!
Μόδα είναι... θα περάσει...!!!!
Μα κάτι προβληματάκια από εδώ... κάτι θα πονούν τα μάτια αργότερα.... θα δείς...!!!!
Τόσα χρόνια με τα βιβλία δλδ πάθαμε κάτι;;;

Βιβλία και πάλι βιβλία...!!!
Εξάλλου "από διφθέρας..." δεν λέει;;;

Αχ αυτή η παράδοση!!!
 
Top