Ανακοίνωση του Πατριαρχείου για την εκκλησιαστική μουσική

ΠΑΛΗΚΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Παλαιό Μέλος
Επειδή ζητήσατε την άποψη μου θα σας την πω.Τον Καρά πολλοι τον διαβάσανε αλλά λίγοι τον κατάλαβαν.
Για εμένα πολλά απο αυτά που λέει έχουν βάση.
Δεν τον λέω αιρετικό,καταστροφέα όπως μερικοί.
Όπως και σαν θεό έχω το Πατήρ Υιός και Αγιον Πνεύμα και όχι τον Στανίτσα.
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Αν το εξετάσουμε κι αυτό θεολογικά όσο αφορά τη λατρεία, η βυζαντινή μουσική είναι μια εκκλησιαστική τέχνη.
Σκοπός, λοιπόν, μιας εκκλησιαστικής τέχνης είναι να "βοηθά" τον πιστό να βιώσει περισσότερο τη (λογική) θεία λατρεία.
Ποιο "ύφος" το πετυχαίνει αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό; Δύσκολη η απάντηση....και πολύ υποκειμενική....
Ἐκκλησιαστικές τέχνες.
1. Μουσική.
Μερικούς ἐν Ἑλλάδι «κατανύγει» ἡ εὐρωπαϊκή, ἄλλους ἡ βυζαντινή σέ τρίσημο κλπ
2. Ἁγιογραφία
Πολλοί «ἐξτασιάζονται» μέ τήν μή ἀφαιρετική τέχνη.
3. Ὑμνογραφία,
Μερίδα πιστῶν ἐπιμένει ὅτι «καταλαβαίνει» σέ μετάφραση στήν καθομιλουμένη.

Πρέπει οἱ ἀρμόδιοι τῆς Ἐκκλησίας νά καθοδηγοῦν τό ποίμνιο μέ τό καλάμι, ὅπως ὁ βοσκός τό πρόβατο, γιά νά μή ξεκλίνει ἀπ' τήν παράδοση.

Τό ἐάν ἀναπαύεται κάποιος μέ ἀμανέ, εὐρωπαϊκή κλπ δέν ἀφορᾶ τήν Ἐκκλησία ἀλλά τόν πιστό.
Ἐδῶ ὅμως πρόκειται γιά θεωρητικό καί ὄχι γιά τρόπο τοῦ ψάλλειν τό ὁποῖο ὅμως εὔκολα μπορεῖ νά ὠθήσει ψάλτες ἐκτός τῆς παραδόσεως.

Τό Πατριαρχεῖο δέν μπορεῖ νά συγκαλεῖ ἐπιτροπές γιά κάθε θεωρητικό πού έκδίδεται κάθε 50 χρόνια.
Συγκάλεσε τήν ἐπιτροπή τῶν τριῶν δασκάλων καί καταδικάζει (ἤ μᾶλλον αὐτοκαταδικάζονται) τά θεωρητικά πού ἀποκλίνουν ἀπ' αὐτή προσθέτοντας ἤ ἀφαιρώντας σημαδόφωνα, διαστήματα κ.α.
 

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Επιτρέψτε μου να πώ δυό πράγματα ακόμη για την ιστορία.
1. γράφτηκε ότι η διαμάχη άρχισε το 2000, υποννοώντας προφανώς ευθύνη του Καρά και του Αγγελόπουλου. Όμως ο Καρά ήταν ήδη κεκοιμημένος και τα τελευταία έτη του και άρρωστος. Ο δε κ. Αγγελόπουλος έκανε απλά τη δουλειά του όπως αυτός πίστευε ότι πρέπει να την κάνει, όπως έκαναν και όλοι. Απ' όσο εγώ γνωρίζω, την διαμάχη την άρχισε ο κ. Χατζημάρκος σε εκπομπές που έκανε πρό του 2000 στον ΡΣτ της Εκκλησίας. Εκεί απέφευγε να χρησιμοποιήσει το όνομα του κ. Αγγελόπουλου, αποκαλώντας τον "αυτός ο άνθρωπος ή μάλλον ανθρωπίσκος". Αυτό συσπείρωσε μερικούς μαζί του και εναντίον του κ. Αγγελόπουλου. Σε εκπομπή που ήταν καλεσμένος ο κ. Ι Δαμαρλάκης (αν δεν απατώμαι), σε σχετική συζήτηση (οι συζητήσεις αυτές έπαιρναν και το χαρακτήρα σατιρισμού εναντίον του κ Αγγελόπουλου) ο κύριος αυτός έκανε το λάθος να αναφέρει το όνομα του λ. Αγγελόπουλου. Ο κ ΧΜαρκος του είπε "μή λές ονόματα"! Κατόπιν αυτών, και αφού υπέμεινε αρκετά αυτό το παιχνίδι, ο κ. Αγγελόπουλος διαμαρτυρήθηκε στην Αρχιεπισκοπή και ή σταμάτησαν αυτές οι αναφορές ή σταμάτησε και η εκπομπή.
Δεύτερη κρούση ήταν του κ Κατσιφή με ανοιχτή επιστολή με τίτλο "Πού πάμε βρε παιδιά;". (Την έχω αλλά δεν μπορώ να τη βρώ τώρα). Δεν γνωρίζω τη συνέχεια με αυτή.
Την διαμάχη λοιπόν δεν την ξεκίνησε ο Καράς ή ο Αγγελόπουλος. Την ξεκίνησε η ζήλεια πολλών για την διάδοση του έργου, για τις επιτυχίες του κ. Αγγελόπουλου (που είναι υπαρκτές, είτε συμφωνεί μαζί του κανείς είτε όχι). Αντί να αποτελέσουν στοιχείο σοβαρής σκέψης και συζήτησης, αλλά και σωστής άμιλλας, οι επιτυχίες αυτές "κάθησαν όλο και περισσότερο στο στομάχι" πολλών και το όλον μετετράπη σε αστείες διαβολές (π.χ. περί Εβραίων κτλπ) και σε "αγώνα για την παράδοση".
Ελπίζω ότι με γνωρίζετε ποιός είμαι και τί πρεσβέυω σε διάφορα μουσικά ζητήματα και αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μεροληπτώ αδιακρίτως.

2. Περί των εδώ επιτροπών υπό τον Μακαριστό Χριστόδουλο.
Πρώτον, ο κ. Χριστόδουλος έκανε το σωστό, δηλ. να συγκαλέσει επιτροπή "εξ αμφοτέρων των μερών". Επιτροπή που έκανε αρκετές συνεδρίες.
Δεύτερον, συμμετείχα εγώ ο ίδιος σ' αυτές. Μπορώ λοιπόν να σας βεβαιώσω ότι το πνεύμα των "Υπερμάχων" και λοιπών δεν ήταν να γίνει σοβαρή συζήτηση καί, έστω, να πείσουν τον κ. Αγγελόπουλο και όσους τέλος πάντων έχουμε σχέση με τον Καρά περί της εσφαλμένης διδασκαλίας μας και πρακτικής μας, αλλά να οδηγήσουν το κ. Χριστόδουλο να προβεί "δια συνοπτικών διαδικασιών" σε καταδίκη του Καρά και του Αγγελόπουλου. Αυτό τους ενδιέφερε και γι' αυτό επείγοντο (αυτό σημειώνω και στο Υπόμνημα που έδωσα τότε στον κ. Χριστόδουλο, βλ. συνημμένο).
Αν αυτές οι επιτροπές θεωρηθούν ότι απέτυχαν (αν "επιτυχία" θα ήταν η καταδίκη, ναι, απέτυχαν), ας σκεφτεί ο καθένας πού μπορεί να οφείλεται αυτό. Στο θεσμό της επιτροπής ή στα μυαλά των ανθρώπων;
 

Attachments

  • Ypomnema pros Arch. Christodoulon.pdf
    165.6 KB · Views: 134

Αντωνης Μιχελουδακης

παλαιόν στρουθίον μονάζον
Εχω την εντύπωση πως η κάθε πλευρά κάθε φορά βλέπει τα πράγματα κατά πως την συμφέρει.Αν το πατριαρχείο ήταν αυτή την στιγμή στην άλλη πλευρά τότε αυτή που λεν ότι δεν ακολούθησε τον σωστό δρόμο θα έλεγαν το ακριβώς αντίθετο.Για μένα πρόκειται για μια σαφέστατη ανακοίνωση που μακάρι να μην υπήρχε λόγος να εκδοθεί.Δυστυχώς όμως η προσπάθεια επιβολής απόψεων, ίσως αποτέλεσε την αναγκαιότητα της εκδοσής της.Και οι δυό πλευρές έχουν κάνει λάθη αλλά τελευταία-10 χρόνια-η επικράτηση των ανθρώπων που σπούδασαν την μουσική με την μέθοδο αυτή ήταν ασφυκτική για όλους τους άλλους.Δημιούργησαν μια μουσική ελίτ και έδρασαν και δρούν θεωρώντας τους εαυτούς τους ειδήμονες.Φυσικά αυτό δεν το παραδέχονται στα λόγια, αλλά φαίνεται απο πράξεις και συμπεριφορές.Από την άλλη διαφωνώ με συλλόγους και κινήσεις που έκρουαν τα τύμπανα της αντιπαράθεσης.Τελικά βέβαια πιστεύω πως αυτή η ανακοίνωση δεν θα κάνει και πολλά πράγματα και κυρίως δεν θα προβληματίσει αυτούς που πρέπει,Είναι όμως μια δικαίωση για αυτούς που δεν είχαν- ας το πω έτσι- την τύχη να σπουδάσουν την μέθοδο της ελληνικής μουσικής για τον ένα ή τον άλλο λόγο.Ευχαριστώ και πάντα γειά
 

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Αγαπητέ κ. Αρβανίτη,

Με αφορμή το υπόμνημά σας προς τον Μακαριώτατο κ.κ. Χριστόδουλο,

(συνημμένο εδώ http://analogion.com/forum/showpost.php?p=145008&postcount=103)

επισυνάπτω μερικές τοποθετήσεις σας, στις οποίες θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να απαντήσετε

1. Γράφετε "Η διδασκαλία και το έργον του Διδασκάλου Σίμωνος Καρά είναι ιστορικώς ή πρώτη σοβαρά αφορμή δια την επάνοδον εις το αρχαίον κάλλος (...) της καθ´ ημάς εκκλησιαστικής μουσικής".

Τί εννοείτε με τον όρο "αρχαίον κάλλος";

Γνωρίζατε σείς (τότε) στοιχεία (ηχητικά π.χ.) αυτού του αρχαίου κάλλους στα οποία δεν ανταποκρινόταν οι παραδοσιακοί ψάλτες και χοροί και βάσει των οποίον (εφ όσον δια μέσου της διδασκαλίας και έργο του Καρά) θα γινόταν κάπια ΕΠΑΝΟΔΟΣ;

2. Γράφετε "Απο παιδικής ηλικίας, έχων ως πρώτους διδασκάλους τους (....) Λαμπρινόπουλο και τον (...) Καλογερόπουλο..."

Υπάρχουν ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ στοιχεία για το ΤΙ παρέδωσαν, ΤΙ παράλαβε απο αμφότερους (π. Λαμπρινόπουλο και Καλογερόπουλο) ο Καράς; Διοτι ακούγοντας τον Καρά στα ιστορικά ηχητικά (σόλο) το συμπέρασμα βγαίνει πως ΤΙΠΟΤΑ δεν παρέλαβε απο αμφότερους.

3. Γράφετε "...ήλθεν εις επαφήν και με άλλους ψάλτους, ΙΔΙΩΣ ΔΕ ΜΕ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ"

Ποιούς; Τα ονόματά τους.

4. Γράφετε "επεδόθη μετα ζήλου εις την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΝ ΜΕΛΕΤΗΝ και προβολήν της ΓΝΗΣΙΑΣ εκκλησιαστικής μουισκης..."

Εαν το αποτέλεσμα της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ μελέτης κατ εσάς είναι το Θεωρητικό του, τότε λυπάμαι, εφ όσον αρκετά απο το Θεωρητικό έχουν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ (το Ψαλτολόγιο γεμάτο με στοιχεία) απομυθοποιηθεί.

Χρησιμοποιήτε τον όρο "ΓΝΗΣΙΑ" εκκλησιαστική μουσική χωρίς να επεξηγείτε τον όρο. Κατ εσάς ΠΟΙΑ είναι η ΓΝΗΣΙΑ εκκλησιαστική μουσική;


5. Γράφετε "ακούων ψάλτας και μελετών τα μουσικά χειρόγραφα....και παρ άλλων ΓΝΗΣΙΩΝ ψαλτών ήκουε"

Και πάλι σας ερωτώ. ΠΟΙΟΥΣ ψάλτες άκουε και ποιο ήταν το κρητήριο της ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ;

6. Γράφετε "...εις τα πατρία της Κωνσταντινουπόλεως μέρη, οπου είχε την ευκαιρίαν να ακούση ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ τους Κωνσταντινουπολίτας ψάλτας..."

ΠΟΙΟΥΣ ψάλτας; Πώς εξηγήτε αυτά που διατυπώνει ο Ναυπλιώτης και ο Βουδούρης για τον Καρά («Ο διδάσκαλος Ιακ. Ναυπλιώτης έχει σχηματίσει περί του Καρά γνώμην ότι ούτος είναι λόγιος, επιθυμών να ασχολείται με τα ζητήματα της μουσικής ημών, ης τυγχάνει θιασώτης και υποστηρικτής, αν και δεν την γνωρίζει». (Άγγελος Βουδούρης: «Κώδικες της Ορθοδόξου Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Ασματωδίας», Τόμ. 18, παρ. 473 Κων/πολις 1939). ) ;

7. Γράφετε "Το Θεωρητικόν (....) εστάλη εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον."

Έλαβε ποτέ ο Καράς την ΕΓΚΡΗΣΙ του Πατριαρχείου ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ για το Θεωρητικό;

8. Γράφετε "η δε Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία (....) τω 1995 καταστέφει και επευλογεί το έργον του Σ. Καρά "

Το Πατριαρχείο ΚΑΤΕΣΤΕΨΕ και ΕΠΕΥΛΟΓΗΣΕ ΠΟΤΕ ΡΗΤΩΣ το ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ το Καρά;

Η φωτοτυπία που προβάλλετε για το συγκεκριμένο ακόμα και απο πρώτη όψη προβληματίζει. Κατ εμέ, δεν ακολουθεί τα γνωστά σχήματα των Πατριαρχικών επιστολών, και ΠΡΟΚΑΛΛΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ακομα και προκαλλεί υποθέσεις ως προς την ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ.

9. Γράφετε "πως δύνανται να ομιλούν και να κατακρίνουν (....) τον κ. Αγγελόπουλον, όταν οι ίδιοι δεν έχουν να επειδείξουν έργον ΑΝΑΛΟΓΟΝ εις έκτασιν και ΠΟΙΤΗΤΑ"

Προς μερική αντιμετώπιση της ερώτησής σας, θα πρέπει να αξιολογήσουμε και το εξής που γράφετε λίγω ανώτερα-

10. Γράφετε "Πώς δύναται όμως Μακαριώτατε να εξηγηθεί το υπερβολικώς όψιμον της τοιαύτης αντιφράσεως, αφ ής στιγμής ο κ. Αγγελόπουλος εμφανίζεται μετα της Χορωδίας του ήδη απο του 1978"

Και σας ρωτώ αγαπητέ μου κ. Αρβανίτη. Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ της ερμηνείας και των προβαλλόμενων στο πλαίσιο της παράδοσης και της αυθεντίας εξαρτάται απο τον αριθμό συναυλιών που όποιοςδήποτε πραγματοποιεί;

Ως γνωστόν, ο κ. Αγγελόπουλος έχαιρε την υποστήριξη των εταιριών HARMONIA MUNDI, JADE, OPUS. Οι εταιρείες αυτές ήχαν και έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ προβολής να πουληθούν τα αντικείμενά τους. Επίσης, οι εν λόγω εταιρείες ήχαν και έχουν τμήματα ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ που ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ για την ΠΡΟΒΟΛΗ των συνεργατών τους. Έχαιρε η δεν έχαιρε ο κ. Αγγελόπουλος την υποστήριξη αυτών των εταιριών;

Επίσης, έχαιρε, ή δεν έχαιρε ο κ. Αγγελόπουλος την υποστήριξη των διαφόρων ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ για την ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ (με τoν εξορθολογισμό πως προβάλλει την ΓΝΗΣΙΑ και ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ εκκλησιαστική μουσική) ; Και μάλιστα, μπορείτε να μας αναφέρετε εαν ΑΛΛΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ήχαν την ΑΝΑΛΟΓΟΝ ΕΙΣ ΕΚΤΑΣΙΝ υποστήριξην ιμπρεσάριο και κράτους; Και εαν όχι, ΓΙΑΤΙ;


Η επιστολή σας, αγαπητέ κ. Αρβανίτη, γενικολογεί, αοριστολογεί με, όχι και τόσο εύγλωττη σοφιστεία. Ταυτόχρονα, αυτό που σείς καταγγείλετε, το πράττετε εκμηδενίζοντας ΟΛΟΥΣ τους εκτώς της Καραϊκής οικογένεις ψάλτες, μελετητές και μουσικολόγους, και αφήνοντας υποννούμενα πως δεν διάβασαν και δεν προσπάθησαν να καταλάβουν την λαβυρινθώδη θεωρία και νεωτερισμό του Καρά.

Η επιστολή σας κ. Αρβανίτη, θαρρώ πως συμπεριλήφθηκε, αξιοποιήθηκε και εξετάστηκε απο την Εκκλησία της Ελλάδος την εποχή εκείνη. Μαζί με όλα τα στοιχεία που παράθεσε η οικογένεια του κινήματος που σεις υποστηρίξατε τότε.

Σας επισυνάπτω τις αποφάσεις τότε (συνημμένα) για να μην νομίζετε πως το Πατριαρχείο έπραξε χωρίς να γνωρίζει το θέμα ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ.

Εν κατακλείδει, θέλω να σας ρωτήσω τα εξής

1. Πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψουν στην διδακτέα ύλη, στην ερμηνεία και στην πράξη της προ-Καραϊκής εποχής οι πειθαρχούντες στην εν λόγω Θεωρία και ερμηνεία;

2. Την εποχή του 70 και νωρίτερα, ανεπιρρέαστοι απο την εν λόγω Μέθοδο, μήπως δεν έβγαιναν καταξιωμένοι ψάλτες στην Ελλάδα;

3. Τι επιπλέον προσέφερε η Μέθοδος για τον ψάλτη στο αναλόγιο;

Τι είναι αυτό που με τόση μανία προκαλλεί την εμμονή σε μέθοδο που ιστορικώς, μουσικώς και μουσικολογικώς δεν στιρήζεται (χιλιάδες μυνήματα εδώ στο Ψαλτολογίο επι των θεμάτων) και δεν προσθέτει ΤΙΠΟΤΑ πάνω απο τα παραδεδωμένα και την διδακτέα ύλη της προ-Καραϊκής εποχής επ αναλογίω;


ΝΓ
 

Attachments

  • IeraSynodosEkklEllados_Dec04.pdf
    91.2 KB · Views: 54
  • Synopsis Mousikologikou Thematos-SMixalakh.pdf
    115.6 KB · Views: 65
  • IeraMitropolisPatron_Dec04.pdf
    247.1 KB · Views: 50
Last edited:

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Μια μερική απάντηση σε μια από τις ερωτήσεις σας (οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Αγαπητέ κ. Αρβανίτη,


Ως γνωστόν, ο κ. Αγγελόπουλος έχαιρε την υποστήριξη των εταιριών HARMONIA MUNDI, JADE, OPUS. Οι εταιρείες αυτές ήχαν και έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ προβολής να πουληθούν τα αντικείμενά τους. Επίσης, οι εν λόγω εταιρείες ήχαν και έχουν τμήματα ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ που ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ για την ΠΡΟΒΟΛΗ των συνεργατών τους. Έχαιρε η δεν έχαιρε ο κ. Αγγελόπουλος την υποστήριξη αυτών των εταιριών;

Επίσης, έχαιρε, ή δεν έχαιρε ο κ. Αγγελόπουλος την υποστήριξη των διαφόρων ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ για την ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ (με τoν εξορθολογισμό πως προβάλλει την ΓΝΗΣΙΑ και ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ εκκλησιαστική μουσική) ; Και μάλιστα, μπορείτε να μας αναφέρετε εαν ΑΛΛΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ήχαν την ΑΝΑΛΟΓΟΝ ΕΙΣ ΕΚΤΑΣΙΝ υποστήριξην ιμπρεσάριο και κράτους; Και εαν όχι, ΓΙΑΤΙ;[/B]


ΝΓ

Πενῆντα χρόνια διαδίδει καὶ προβάλει τὴν Βυζαντινὴ μουσικὴ τέχνη εἴτε ὡς σολὶστ, εἴτε ὡς χοράρχης μὲ τὴν ἐξηκονταμελὴ χορωδία του καὶ εἶναι ἴσως ὁ πρῶτος σύγχρονος Ἕλλην πρωτοψάλτης ποὺ παρουσίασε γιὰ πρώτη φορὰ τὴν Βυζαντινὴ μουσικὴ στὸ ἐξωτερικὸ (Εὐρώπη - Βόρεια Ἀμερική - Αὐστραλία - Ἀφρική).

Ἡ χορωδία εἶχε μονίμους καὶ ἀποκλειστικοὺς χορηγοὺς γιὰ μία δεκαετία καὶ πλέον, τὴν ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - καὶ ἐν συνεχείᾳ τὸ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

Ἡ χορωδία ἔχει προσκληθεῖ κατὰ καιροὺς ἀπὸ τὸν Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας - τοὺς Ἀρχιεπισκόπους Ἀμερικῆς καὶ Αὐστραλίας - ἀπὸ κρατικοὺς φορεῖς καὶ Δήμους τοῦ ἐξωτερικοῦ, (ὅπως ἀπὸ τὴν Γαλλικὴ Ῥαδιοφωνία καὶ Τηλεόραση ΡΑΔΙΟ ΦΡΑΝΣ στὸ Παρίσι, - ἀπὸ τοὺς Δημάρχους τῶν Γαλλικῶν πόλεων ΡΕΝ - ΛΑΝΣ - ΛΥΩΝ - ΤΟΥΛΟΥΖΗ - ΧΑΒΡΗ - ΜΟΝ ΠΕΛΙΕ - ΑΒΙΝΙΟΝ).

Μέχρι σήμερα ἡ χορωδία ἔχει ἐπισκεφθεῖ:
1980:

Παρίσι (Σαιν Ντενίς) ὅπου παρουσία 6.000 θεατῶν ἑρμήνευσε τὴν ἐξόδιο Ὀρθόδοξη Νεκρώσιμη ἀκολουθία. Ἀξίζει νὰ σημειωθῇ ὅτι τὴ συναυλία αὐτὴ μετέδωσαν ζωντανὰ συγχρόνως 12 ραδιοφωνικοὶ σταθμοὶ τῆς Εὐρώπης - μὲ ἀρκετὰ ἐκατομμύρια ἀκροατῶν - καὶ μεταξὺ αὐτῶν καὶ ἡ Ἑλληνικὴ ῥαδιοφωνία πρῶτο πρόγραμμα, ἐπίσης σὲ ζωντανὴ σύνδεση μὲ τὸ Παρίσι (Σαιν Ντενίς).

1982:

Μόναχο - Βερολίνο - Παρίσι - Λονδίνο - Λίβερπουλ (Εὐρώπη)

1983:

Ἀβινιόν - Παρίσι - Χάβρη - Βρυξέλλες (Εὐρώπη).

1984:

Σίδνεϋ - Μελβούρνη - Πὲρθ (Αὐστραλία).

1985:

Μόντρεαλ-Τορόντο (Καναδά) - Παρίσι - Γενεύη (Εὐρώπη)

1986:

Νέα Ὑόρκη - Νιοὺ Τζέρσεϋ (Βορείου Ἀμερικῆς)

1987:

Σὰν Φρανσίσκο - Βιρτζίνια (Βορείου Ἀμερικῆς).

1988:

Λος ’Ἀντζελες - Σηὰτλ - Σὰν Ἀντώνιο (Βορείου Ἀμερικῆς)

1989:

Πίτσμπουργκ - Φιλαδέλφεια - Οὐάσιγκτον (Βορείου Ἀμερικῆς) - Ῥώμη. Μετὰ ἀπὸ πρόσκληση τοῦ Βατικανοῦ δόθηκε μία «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" ἀπὸ τὴν χορωδία στὴν πλατεῖα τοῦ Ἁγίου Πέτρου - Βατικανὸ - παρουσία τοῦ Πάπα Ἰωάννου - Παύλου τοῦ Β΄ - δεκάδων καρδιναλίων - καὶ τουλάχιστον 60.000 θεατῶν - ἀκροατῶν - μὲ τὴν παρουσία τῆς Ἰταλικῆς τηλεοράσεως RAI-2 σὲ ζωντανὴ μετάδοση. Κύπρο: Λευκωσία - Λάρνακα - Λεμεσὸ - Ἱ. Μονὴ Κύκκου, Ἱ. Μονὴ Μαχαιρὰ σὲ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ καὶ στὶς ἱερὲς Πανηγύρεις τῶν πιὸ πάνω ἀναφερομένων ἱερῶν Μονῶν.

1990:

Κλήβελαντ - Βοστώνη (Βορείου Ἀμερικῆς) - Παρίσι - Βερολίνο - Στρασβοῦργο (Εὐρώπη).

1991:

Μελβούρνη - Σίδνεϋ (Αὐστραλία) - Μὸν Πελιέ - Τουλούζη (Εὐρώπη).

Ὁ Θεόδωρος Βασιλικὸς καὶ ἡ χορωδία του ἔχουν καταγράψει σὲ ΒΙΝΤΕΟΤΑΙΝΙΕΣ - ΔΙΣΚΟΥΣ - CD καὶ ΚΑΣΣΕΤΕΣ μαγνητοφώνου, τοὺς περισσοτέρους ὕμνους καὶ ἱερὲς ἀκολουθίες ποὺ ψάλλονται καθ᾽ ὅλον τὸ ἔτος στὴν Ὀρθόδοξη λατρεία μας, ξεπερνώντας τὰ 300 ἔργα. Ἐκτὸς αὐτῶν, 12 διπλᾶ ἄλμπουμ ἠχογραφήθηκαν γιὰ τὴν Ἑλληνικὴ δισκογραφικὴ ἑταιρεία ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ. Στὸ ἐξωτερικὸ ἔχει ἠχογραφήσει για λογαριασμὸ τῆς Γαλλικὴς φωνογραφικῆς ἐταιρίας OCORA 25 διπλᾶ ἄλμπουμ κλασσικῶν συνθετῶν τῆς Βυζαντινῆς μουσικῆς τοῦ 14ου - 18ου - 19ου αἰῶνος - ὅπως τοῦ Ἰωάννη Κουκουζέλη - Πέτρου Μπερεκέτη - Πέτρου Λαμπαδαρίου τοῦ Πελοποννησίου - Θεοδώρου Φωκαέως - Ἰωάννου Πρωτοψάλτου - καὶ ἄλλων. 'Ἔργα του ἀπὸ αὐτὴ τὴ σειρᾷ κυκλοφοροὺν σὲ διαφόρους Πανεπιστημιακοὺς χώρους, Εὐρώπης - Ἀμερικῆς - Αὐστραλίας, σὲ μεγάλα Μουσεῖα ἀνὰ τὸν κόσμο, ὅπως στὸ μεγάλο Μουσεῖο τοῦ Λούβρου στὸ Παρίσι, καθὼς καὶ σὲ μεγάλα καταστήματα σοβαρῆς μουσικῆς. Πρόσφατα ἐκυκλοφόρησε στὴν Ἑλλάδα κατὰ πρῶτον μία μεγάλη σειρὰ σὲ σὲ CD καὶ κασσέτες, ὅπου σὲ διδασκαλία καὶ ἑρμηνεία τοῦ ἰδίου τοῦ πρωτοψάλτου, διδάσκει τὴν Βυζαντινὴ μουσικὴ σὲ μία ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ἐκμαθήσεως, δι᾽ ὅσους καὶ ὅσες θέλουν καὶ ποθοῦν νὰ μάθουν τὴν Βυζαντινὴ μουσική. Εἶναι ἕνα αὐστηρὰ διαχρονικὸ ἔργο 2.000 σελίδων παραλλαγῆς καὶ μέλους μὲ τοὺς κλασσικότερους συνθέτες ποὺ θὰ μείνει, διὰ νὰ διδάσκῃ τὶς ἐπερχόμενες γενεὲς τὴν μουσικὴ τῆς Ὀρθοδόξου Θείας λατρείας μας.

Ἔχει συνεργαστεῖ μὲ πολλοὺς ραδιοφωνικοὺς καὶ τηλεοπτικοὺς σταθμοὺς τῆς χώρας μας, ἀλλὰ καὶ τοῦ ἐξωτερικοῦ, διευθύνοντας τὴν χορωδία καὶ ψάλλοντας σὲ ἐκατοντάδες ἐκπομπὲς Βυζαντινῆς μουσικῆς. Μαζικὰ μέσα ἐνημερώσεως καὶ εἰδικοὶ ἔχουν ἀσχοληθεῖ μὲ τὶς κατὰ καιροὺς συναυλίες τῆς χορωδίας ἀλλὰ καί μὲ τὴν ἑρμηνεία τοῦ χοράρχη της, μὲ εὐμενέστατα σχόλια θαυμασμοῦ καὶ δέους γιὰ τὴν ἀξία τῆς Βυζαντινῆς μουσικῆς.

Από εδώ: http://theovasilikos.com/gr/choir.htm
 

Κων/νος Βαγενάς

Κωνσταντίνος
Το θέμα δεν είναι πάλι η γνωστή αντιπαράθεση που δεν πρόκειται να λυθεί, το θέμα είναι η ανακοίνωση του Πατριαρχείου. Δυστυχώς - δυστυχέστατα - η ανακοίνωση αυτή εγείρει τουλάχιστον ερωτηματικά σχετικά με το σκεπτικό που (πρέπει να) τη συνοδεύει(;). Διότι το "κάλλιο αργά παρά ποτέ" που ειπώθηκε ούτε εξηγεί την πολύχρονη σιωπή για το Θεωρητικό του Σ. Καρά, ούτε αίρει την Πατριαρχική έγκριση και για το Θεωρητικό του κ. Κωνσταντίνου (δηλαδή το βιβλίο του Καρά απαγορεύεται ενώ του κ. Κωνσταντίνου επιτρέπεται!!!:eek:) ούτε σε καμία περίπτωση συνάδει με την απονομή του οφικίου στον κ. Αγγελόπουλο. Λοιπόν, τι θέλετε να κάνουν οι νουνεχείς άνθρωποι, να θεωρήσουν αυτές τις παλινωδίες, που λίγο ακόμα να χαρακτηριστούν τραγέλαφος, να τις θεωρήσουν, λοιπόν, προϊόν σοβαρής και εμπεριστατωμένης έρευνας και επίσκεψης του θέματος ή να αναρωτηθούν... Και σ' αυτούς που θα σπεύσουν να υπερασπιστούν με ζήλο την κρίση του Πατριαρχείου προφταίνω να απαντήσω ότι κανείς δεν είναι (ή ήταν) προκατειλημμένος αλλά τα γεγονότα δεν μπορούν, μάλλον, να ερμηνευθούν δια της ευθείας οδού, εκτός αν πρόκειται πια για πραγματική ανωριμότητα!

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου δεν είναι δυνατόν να αποφανθεί για θέματα που αφορούν τη μουσική ή την αγιογραφία κ.τ.ο. γι' αυτό συστήνει αρμόδιες ειδικές επιτροπές όπως του 1881. Κατά τ' άλλα ο Πατριάρχης μπορεί να στέλνει συγχαρητήριες επιστολές ή προλόγους ακόμα και σε εκδόσεις τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής όπως αυτήν. Και επειδή τυχαίνει να συνδέομαι με τον εκδότη, πρόκειται περί αληθέστατου γεγονότος και το βιβλίο ήδη τυπώνεται. Η έγνοια του Πατριαρχείου, λοιπόν, είναι ο Καράς και η ανακοίνωση αυτή μια απόλυτα φυσιολογική κίνηση. Μπορεί...
 
E

emakris

Guest
Το θέμα ως συνήθως εκτροχιάζεται προς την κατεύθυνση ΕΛΒΥΧ, Αγγελόπουλος, οφφίκια, προβολή, δημοσιότητα κ.ο.κ. Λες και εκεί βρίσκεται η ουσία του ζητήματος. Άλλοι βγάζουν τα απωθημένα τους για τις επιτυχίες της συγκεκριμένης πλευράς, άλλοι ζητούν κεφαλές επί πίνακι, άλλοι ομιλούν περί εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας, αναπολώντας προφανώς με νοσταλγία ρήξεις που ανήκουν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν κ.ο.κ. Σε μερικές περιπτώσεις διακρίνεται ακόμη και υφέρπουσα επαγγελματική αντιζηλία. Θλιβερό. Πραγματικά θλιβερό και αποκαρδιωτικό.
Εν πάση περιπτώσει, τα τρία ερωτήματα που θέτει ο κ. Γιαννουκάκης ως κατακλείδα στο τελευταίο μήνυμά του έχουν κάποια ουσία. Αν απαντήσει κάποιος με σοβαρότητα, μπορεί και να μπει σε σωστό δρόμο η συζήτηση. Αλλοιώς ας συνεχίσουν τα φληναφήματα περί σκοπιμοτήτων, συνομωσιών, ανωριμότητας του Πατριαρχείου κ.τ.λ. Εγώ δεν αναμειγνύομαι άλλο στο συγκεκριμένο θέμα.

ΥΓ Η μητέρα Εκκλησία δείχνει ανοχή ή και εκτίμηση για περισσότερα είδη ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, ακόμη και εντός Ελλάδος, δεδομένου του οικουμενικού της ρόλου. Δεν προσπαθεί να επιβάλει ομοιομορφία. Αυτό που δεν ανέχεται είναι η αλλοίωση της δικής της μουσικής παράδοσης, όπως εκφράζεται στη θεωρία και την πράξη της παραδοσιακής ψαλτικής. Είναι κάτι που προφανώς εκφεύγει της αντιληπτικής ικανότητας ορισμένων.
 
P

PANROUST

Guest
Επειδή ζητήσατε την άποψη μου θα σας την πω.Τον Καρά πολλοι τον διαβάσανε αλλά λίγοι τον κατάλαβαν.
Για εμένα πολλά απο αυτά που λέει έχουν βάση.
Δεν τον λέω αιρετικό,καταστροφέα όπως μερικοί.
Αυτοί που συμφώνησαν με όλα,τον κατάλαβαν.Ενώ οι άλλοι όπου δεν συμφώνησαν δεν τον κατάλαβαν;!
Από την μία μου λέτε,ότι αν ζούσε πως θα τον κρίναμε εφόσον δεν τον έχουμε διαβάσει και καταλάβει και τώρα μου απαντάτε ότι πολλοί τον διαβάσανε αλλά λίγοι τον κατάλαβαν.Δεν πειράζει ,αυτοί οι λίγοι μπορούν πάντως να τον κρίνουν.Έχουν σώας στα φρένας και το δικαίωμα να τον κρίνουν...ή όχι;
Όπως και σαν θεό έχω το Πατήρ Υιός και Αγιον Πνεύμα και όχι τον Στανίτσα.
Αυτό που κολλάει στην συζήτηση;Όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται.
 

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
......
Εν πάση περιπτώσει, τα τρία ερωτήματα που θέτει ο κ. Γιαννουκάκης ως κατακλείδα στο τελευταίο μήνυμά του έχουν κάποια ουσία. Αν απαντήσει κάποιος με σοβαρότητα, μπορεί και να μπει σε σωστό δρόμο η συζήτηση. Αλλοιώς ας συνεχίσουν τα φληναφήματα περί σκοπιμοτήτων, συνομωσιών, ανωριμότητας του Πατριαρχείου κ.τ.λ. Εγώ δεν αναμειγνύομαι άλλο στο συγκεκριμένο θέμα.

ΥΓ Η μητέρα Εκκλησία δείχνει ανοχή ή και εκτίμηση για περισσότερα είδη ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, ακόμη και εντός Ελλάδος, δεδομένου του οικουμενικού της ρόλου. Δεν προσπαθεί να επιβάλει ομοιομορφία. Αυτό που δεν ανέχεται είναι η αλλοίωση της δικής της μουσικής παράδοσης, όπως εκφράζεται στη θεωρία και την πράξη της παραδοσιακής ψαλτικής. Είναι κάτι που προφανώς εκφεύγει της αντιληπτικής ικανότητας ορισμένων.
Τα τρία ερωτήματα:
1. Πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψουν στην διδακτέα ύλη, στην ερμηνεία και στην πράξη της προ-Καραϊκής εποχής οι πειθαρχούντες στην εν λόγω Θεωρία και ερμηνεία;

2. Την εποχή του 70 και νωρίτερα, ανεπιρρέαστοι απο την εν λόγω Μέθοδο, μήπως δεν έβγαιναν καταξιωμένοι ψάλτες στην Ελλάδα;

3. Τι επιπλέον προσέφερε η Μέθοδος για τον ψάλτη στο αναλόγιο;

Τι είναι αυτό που με τόση μανία προκαλλεί την εμμονή σε μέθοδο που ιστορικώς, μουσικώς και μουσικολογικώς δεν στιρήζεται (χιλιάδες μυνήματα εδώ στο Ψαλτολογίο επι των θεμάτων) και δεν προσθέτει ΤΙΠΟΤΑ πάνω απο τα παραδεδωμένα και την διδακτέα ύλη της προ-Καραϊκής εποχής επ αναλογίω;


1. Η διδακτέα ύλη που διδάσκουν τόσο ο κ. Αγγελόπουλος όσο και μαθητές του κι εγώ είναι η εγκεκριμένη και μάλιστα διδάσκεται με όσο γίνεται μεγαλύτερη πληρότητα, ενώ διδάσκεται λειψή από πολλούς άλλους. Προς τί το ερώτημα λοιπόν; Για να μην αναφέρω και γενικότερα την επέκταση και εμπλουτισμό του ρεπερτορίου με μέλη από την όλη παλαιότερη παράδοση, τόσο στην Εκκλησία όσο και σε συναυλίες, στα οποία η σχολή Καρά έχει παίξει σημαντικό ρόλο.
Επιστροφή στην "προ-καραϊκή εποχή" (sic) τί θα σήμαινε; Ποιά είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής; Ας μας τα προσδιορίει κάποιος πρώτα για να ξέρουμε κατά που να πάμε. Π.χ. επιστροφή σε ξηροφωνίες; Επιστροφή σε αλλοπρόσαλλα ισοκρατήματα; Επιστροφή σε αυτοσχεδιασμούς; Περιορισμός των ψαλλομένων μόνο σε ό,τι έτυχε να ακούσουμε; Δεν ξέρω. Ας μου πεί κάποιος.
2. Ασφαλώς και έβγαιναν, αλλά γιατί θα πρέπει να αποκλειστεί η προσπάθεια να βγούν και καλύτεροι, αν γίνεται; Τότε προς τί οι εκδόσεις Θεωρητικών από πολλούς, οι προσπάθειες για καλύτερες μεθόδους διδασκαλίας (βλ. και πρόσφατες διαφημίσεις) και από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον Καρά; Πρός τί η έρευνα και η πανεπιστημιακή διδασκαλία, τα διδακτορικά κλπ;
3. Το αν προσθέτει ή δεν προσθέτει τίποτα η Μέθοδος Καρά μπορεί να το πεί μόνο όποιος θέλει να την μελετήσει σοβαρά και να δεί τα θετικά και αρνητικά της. Όμως πολλοί, και ιδιαιτέρως ο κ. Γιαννουκάκης, έχουν δείξει ότι δεν θέλουν (ίσως και δεν μπορούν) να το κάνουν. Πολλές φορές εδώ εγώ προσωπικά έχω δείξει θετικές πλευρές της Μεθόδου και δεν έχω φοβηθεί να θίξω και τις αρνητικές. Πόσοι θέλησαν να αποδεχτούν τις θετικές; Από ελάχιστοι έως κανένας. Θέλουν τον Καρά καταδικασμένο στο σύνολό του, γιατί τον μισούν. Και με μίσος μελέτη σοβαρή δεν γίνεται. Όταν και αν τους περάσει το μίσος, τότε είμαι πρόθυμος να τους εξηγήσω τί προσθέτει και τί όχι, πόσο στηρίζεται ιστορικά, μουσικολογικά κλπ και πόσο όχι.

Ως προς τη Μητέρα Εκκλησία, εγώ θα περίμενα να κάνει πρώτα αυτό που κάνει κάθε γονιός όταν μαλώνουν τα παιδιά του. Να επιβάλλει την ειρήνη και μετά να ακούσει το καθένα, με σκοπό την ενότητα. Επίσης, να έχει αντιδράσει τόσα χρόνια σε ποικίλες άλλες αλλοιώσεις όχι μόνο της δικής της μουσικής παράδοσης, αλλά και της αλλοίωσης του φρονήματος που έχει υπάρξει από τέτοιες μουσικές αλλοιώσεις (π.χ. αμανετζίδικο ψάλσιμο, ψαλτικές "μαγκιές" κλπ). Κατά τη γνώμη μου δεν τα έχει κάνει. Δεν θα πώ περισσότερα.
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Επειδη μου αρεσει το μοναστηριακο - συντομο ψαλσιμο, το οποίο και νομιζω προσιδιαζει στη "λογικότητα" της λατρειας, περισσοτερο κλίνω προς το "Αγγελοπουλικο" συστημα, ισως οχι τοσο εξεζητημενο....αλλα τουλαχιστο εχει εναν ρυθμο...
Μα ο αυστηρός ρυθμός είναι χαρακτηριστικό του πατριαρχικού ψαλσίματος, που κυλάνε όλα ρολόι! Απλώς άκου κανόνα ή αίνους από οποιοδήποτε πατριαρχικό δίδυμο.
...οταν στο αναλογιο που διακονουσα εψαλα αγιορειτικα - Αγγελοπουλικα (πολυ "χαλαρα" ομως...) οι εκκλησιαζομενοι με ρωτουσαν "μα πως τα ψελνεις ετσι χαριτωμενα; Τωρα καταλαβαινουμε και τα λογια".
Η προτίμηση των εκκλησιαζομένων είναι για έναν ψάλτη που δεν φωνάζει από έναν ψάλτη που φωνάζει, ή από έναν ψάλτη χωρίς καλή άρθρωση (και λόγω μιμητισμού, δεν το αποκλείω) από έναν με καλή, όχι για το αγγελοπουλικό από το πατριαρχικό ψάλσιμο. Η φωνασκία είναι σύγχρονη ασθένεια της ψαλτικής και την έχω καυτηριάσει εδώ επανειλημμένως, θίγοντας εμμέσως και συναδέλφους. Αν απέναντί σου ήταν ένας νηφάλιος παραδοσιακός ψάλτης, θα καταλάβαινες τη διαφορά (έχω κι εγώ συγκεκριμένα παραδείγματα από γνωστή εκκλησία, αλλά ας μην το συγκεκριμενοποιήσουμε). Τώρα, σε σχέση με το "χαριτωμένα", αν αντιπαρατεθεί με τη φωνασκία, ίσως ο χαρακτηρισμός να ευσταθεί. Αν αντιπαρατεθεί με ένα ζωντανό παραδοσιακό ψάλσιμο, ο χαρακτηρισμός θα ήταν μάλλον πιο υποτονικός ή και αρνητικός....

Θα έλεγα, αφού σου αρέσει το κατανυκτικό ψάλσιμο (κι εμένα μου αρέσει), ν' ακούσεις σωστά παραδοσιακά ακούσματα και όχι "αγγελοπουλικά", που μάλλον επιδεικτικά είναι (όχι στη φωνή, αλλά στις αναλύσεις κλπ.) παρά κατανυκτικά. Άκου Φιρφιρή ή, αν τον θεωρείς περίπλοκο, Δανιήλ. Μήπως αυτοί δεν είναι κατανυκτικοί και είναι, ας πούμε, οι ξεροί Βατοπεδινοί; Είναι καιρός να πάψει κάποτε αυτός ο ατυχέστατος παραλληλισμός του αγιορείτικο ψαλσίματος με αυτό του Αγγελόπουλου. Σε κανα δυο αγρυπνίες στο Όρος να πας, θα δεις ότι το ένα είναι φυσικό, εκφραστικό και ζωντανό και το άλλο αφύσικο, στημένο και άχαρο.

Τώρα, θα μου πεις, "μα εμένα κι αυτό σαν μουσική μού αρέσει". Αν και θεωρώ απίθανο να αρέσκεται κάποιος σε τέτοιες μετριότητες, όταν έχει ακούσει χορωδίες από αγιορείτικες αγρυπνίες και εσπερινούς και Δανιηλαίους, Θωμάδες και δε συμμαζεύεται, να παραθέσω ξανά την ωραία απάντηση από προηγούμενο μήνυμα, που ίσως δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή (η υπογράμμιση δική μου):
1. Μουσική.
Μερικούς ἐν Ἑλλάδι «κατανύγει» ἡ εὐρωπαϊκή, ἄλλους ἡ βυζαντινή σέ τρίσημο κλπ
2. Ἁγιογραφία
Πολλοί «ἐξτασιάζονται» μέ τήν μή ἀφαιρετική τέχνη.
3. Ὑμνογραφία,
Μερίδα πιστῶν ἐπιμένει ὅτι «καταλαβαίνει» σέ μετάφραση στήν καθομιλουμένη.

Πρέπει οἱ ἀρμόδιοι τῆς Ἐκκλησίας νά καθοδηγοῦν τό ποίμνιο μέ τό καλάμι, ὅπως ὁ βοσκός τό πρόβατο, γιά νά μή ξεκλίνει ἀπ' τήν παράδοση.

Τό ἐάν ἀναπαύεται κάποιος μέ ἀμανέ, εὐρωπαϊκή κλπ δέν ἀφορᾶ τήν Ἐκκλησία ἀλλά τόν πιστό.
 

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Κατ´ αρχάς, η τοποθέτηση του κ. Μακρή εδώ

http://analogion.com/forum/showpost.php?p=145046&postcount=111

με καλύπτει πλήρως και έρχεται, λογικώς, να ολοκληρώσει το θέμα, αλλα επειδή εμμένουν θιασώτες της πλέον καταδικαστέας Μεθόδου (υπο Πατριαρχικής Αποφάσεως) σε σοφισμούς, θέλω να επισυνάψω ερωτήσεις στις οποίες ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ και να απαντήσω σε τοποθετήσεις δικές τους.

Βλέπω αυτή την εμμονή να τους οδηγήσει σε πλέον δυσμενές αποφάσεις. Και λυπάμαι, διοτι δεν υπάρχει λογος εφ´όσον συμμορφωθούν και ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ στα παραδεδωμένα (τα οποία ανοιχτά πλέον έχουν αμφισβητήσει για να...."πουλήσει".....το κίνημά τους.

Λοιπον

Εις απάντηση προς τους κ.κ. Βαγενά και Αρβανίτη

@κ. Βαγενά

Γράφετε

το "κάλλιο αργά παρά ποτέ" που ειπώθηκε ούτε εξηγεί την πολύχρονη σιωπή για το Θεωρητικό του Σ. Καρά,

Η σιωπή δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως και αποδοχή.

Γράφετε

ούτε αίρει την Πατριαρχική έγκριση και για το Θεωρητικό του κ. Κωνσταντίνου (δηλαδή το βιβλίο του Καρά απαγορεύεται ενώ του κ. Κωνσταντίνου επιτρέπεται!!! )

Άλλο η ευλογία και άλλο η ΕΓΚΡΗΣΙ. ΕΓΚΡΗΘΗΚΕ το Θεωρητικό του κ. Κωνσταντίνου; Μπορείτε να αναρτήσετε ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ συγκεκριμένα η επιστολή προς τον κ. Κωνσταντίνου;

Γράφετε

ούτε σε καμία περίπτωση συνάδει με την απονομή του οφικίου στον κ. Αγγελόπουλο.

Υπάρχουν, ιστορικά, άρχοντες που τους ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ το οφφίκιο εφ´ όσον δεν συμμορφώθηκαν με αιτήσεις της Μητέρας Εκκλησίας....το γνωρίζετε πολύ καλά.


Γράφετε

σ' αυτούς που θα σπεύσουν να υπερασπιστούν με ζήλο την κρίση του Πατριαρχείου προφταίνω να απαντήσω ότι κανείς δεν είναι (ή ήταν) προκατειλημμένος αλλά τα γεγονότα δεν μπορούν, μάλλον, να ερμηνευθούν δια της ευθείας οδού, εκτός αν πρόκειται πια για πραγματική ανωριμότητα!

Δηλαδή, θέλετε να βγάλετε την επιτροπή, τα μέλη, τους συμβούλους, τους ψάλτες τους οποίους συμβουλεύτηκε η Ι.Σ. ΟΛΟΥΣ ομαδικά ανίδεους; Λυπάμαι. Να, μέχρι που φτάνει η αλαζωνεία.....

Γράφετε

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου δεν είναι δυνατόν να αποφανθεί για θέματα που αφορούν τη μουσική ή την αγιογραφία κ.τ.ο. γι' αυτό συστήνει αρμόδιες ειδικές επιτροπές όπως του 1881.

Δεν μου λέτε κ. Βαγενά, απο το 1998 μέχρι και προσφάτως, μήπως δεν εστάλησαν επιστολές, μελέτες, στοιχεία, ηχητικά, αναλύσεις κ.α. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΕΜΠΕΡΙΕΣΤΑΤΩΜΕΝΑ στοιχεία, στην Ιερά Σύνοδο, ή και στον Πατριάρχη για το εν λόγω θέμα, ο όγκος ο οποίος προκάλλεσε την σύσταση επιτροπής, την συγκρότηση ψαλτών, μουσικολόγων κ.α. για να αξιολογήσουν εαν ή όχι έχει σχέση η εν λόγω Θεωρία και πράξη και ερμηνεία με τα παραδεδωμένα; Δηλαδή, συγγνώμη, επειδή βρίσκονται οι άνθρωποι στην Τουρκία, σε ξετσίπωτο χωριό μένουν χωρίς πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο και χωρίς πρόσβαση σε μουσικολόγους με ΔΙΕΘΝΩΣ αναγνωρισμένο κύρος; Και πάλι, να, μέχρι που φτάνει η αλαζωνεία.....


Γράφετε

Κατά τ' άλλα ο Πατριάρχης μπορεί να στέλνει συγχαρητήριες επιστολές ή προλόγους ακόμα και σε εκδόσεις τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής όπως αυτήν. Και επειδή τυχαίνει να συνδέομαι με τον εκδότη, πρόκειται περί αληθέστατου γεγονότος και το βιβλίο ήδη τυπώνεται.

Ναί κ. Βαγενά, ο Πατριάρχης, ως ΠΑΤΕΡΑΣ, οφείλει να χαιρετίζει την δημιουργία αλλά όταν πρόκειται η δημιουργία να κινδυνεύει τα του οίκου του, βάζει φρένο.


Τώρα, προς κ. Αρβανίτη

Κατ´ αρχάς, θα με υποχρεώσετε, να απαντήσετε ΠΛΗΡΩΣ στις ερωτήσεις που σας έθεσα εδώ επι της επιστολής σας στον μακαριστό κ.κ. Χριστόδουλο

http://analogion.com/forum/showpost.php?p=145036&postcount=108

ΥΠΕΚΦΕΥΓΕΤΕ να απαντήσετε, όπως το κάνουν επι το δοκούν και οι ομοιδεάτες σας όταν σας αιτούμε ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

Εφ´ όσον σκεφτείτε τις απαντήσεις σας, θα τοποθετηθώ επι των άλλων σημείων σας εδω

1) http://analogion.com/forum/showpost.php?p=145040&postcount=109

κι εδω

2) http://analogion.com/forum/showpost.php?p=145057&postcount=113

Ως προς το (1). Συγχαρητήρια για το βιογραφικό σημείωμα της ΕΛ.ΒΥ.Χ. Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ της ερμηνείας και των προβαλλόμενων στο πλαίσιο της παράδοσης και της αυθεντίας εξαρτάται απο τον αριθμό συναυλιών που όποιοςδήποτε πραγματοποιεί;

Ως γνωστόν, ο κ. Αγγελόπουλος έχαιρε την υποστήριξη των εταιριών HARMONIA MUNDI, JADE, OPUS. Οι εταιρείες αυτές ήχαν και έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ προβολής να πουληθούν τα αντικείμενά τους. Επίσης, οι εν λόγω εταιρείες ήχαν και έχουν τμήματα ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ που ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ για την ΠΡΟΒΟΛΗ των συνεργατών τους. Έχαιρε η δεν έχαιρε ο κ. Αγγελόπουλος την υποστήριξη αυτών των εταιριών; Γιατί ΣΙΩΠΑΤΕ κ. Αρβανίτη για της εν λόγω εταιρείες;

Όπως απαντήσατε, και ευχαριστώ που απαντήσατε θετικώς, έχαιρε ο κ. Αγγελόπουλος την υποστήριξη γιὰ μία δεκαετία καὶ πλέον, τὴν ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - καὶ ἐν συνεχείᾳ τὸ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ κ. Αρβανίτη μου υποστήριξε τις περιοδείες της ΕΛ.ΒΥ.Χ.;

ΑΛΛΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ήχαν την ΑΝΑΛΟΓΟΝ ΕΙΣ ΕΚΤΑΣΙΝ υποστήριξην ιμπρεσάριο και κράτους; Και εαν όχι, ΓΙΑΤΙ;

Τώρα, στις ερωτήσεις μου, απαντάτε


1. Η διδακτέα ύλη που διδάσκουν τόσο ο κ. Αγγελόπουλος όσο και μαθητές του κι εγώ είναι η εγκεκριμένη και μάλιστα διδάσκεται με όσο γίνεται μεγαλύτερη πληρότητα, ενώ διδάσκεται λειψή από πολλούς άλλους.

Μπά; Προκλητική η δήλωσή σας αυτή κ. Αρβανίτη. Μπορείτε να αναρτήσετε το syllabus της σχολής σας να δούμε κατα πόσο εκπροσωπεί την πληρότητα και κατα πόσο είναι πρωτότυπο;


Απαντάτε

Προς τί το ερώτημα λοιπόν;

Συγκεκριμένη η ερώτησή μου την οποία ή δεν την καταλάβατε, ή δεν θέλετε να απαντήσετε. Εαν ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ η ύλη η Καραϊκή, σε τι θα διαφέρει η διδασκαλία και το αποτέλεσμα απο την εποχή του 50, του 60, του 70 και του 80 απο επιφανείς άλλες σχολές της Ελληνικής επικράτειας;

Απαντάτε

Για να μην αναφέρω και γενικότερα την επέκταση και εμπλουτισμό του ρεπερτορίου με μέλη από την όλη παλαιότερη παράδοση, τόσο στην Εκκλησία όσο και σε συναυλίες, στα οποία η σχολή Καρά έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

Επ αναλογίω κ. Αρβανίτη μου, η επιβολή τέτοιων μαθημάτων (και ως επιστήμονας, πιστεύω πως γνωρίζετε γιατί αποκαλούσαν αυτά τα κείμενα ΜΑΘΗΜΑΤΑ οι παλαιοί) στις μέρες μας προσθέτει κάτι περισσότερο στην λατρεία; ΜΠΑΟΥΛΑ μαθημάτων έχουν γραφτεί, τα οποία (οπως γραφετε) προβάλλει η ΕΛ.ΒΥ.Χ. Πόσα απο αυτά είναι σε γενική χρήση ΕΞΑΙΤΙΑΣ της ΕΛ.ΒΥ.Χ. επι αναλογίω σήμερα στον ορθόδοξο κόσμο; Ό,τι προβάλλεται σε κονσέρτο είναι και εφαρμόσημο στην ώρα της ακολουθίας;

Απαντάτε

Επιστροφή στην "προ-καραϊκή εποχή" (sic) τί θα σήμαινε; Ποιά είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής;

Εαν ψάξετε τις ηχογραφήσεις των ψαλτών απο τη εποχή του 40 μέχρι και του 70, θα δείτε μια γενική ομοιομορφία, (που δυστυχώς την αποκαλείτε ξηροφωνία λίγο πιο κάτω). Αυτή είναι η προ Καραική περίοδος. Ο Πρωτοψάλτες εκείνων των χρόνων. Ο κατάλογος γνωστός.

Απαντατε

2. Ασφαλώς και έβγαιναν, αλλά γιατί θα πρέπει να αποκλειστεί η προσπάθεια να βγούν και καλύτεροι, αν γίνεται;

Ο καλύτερος είναι πρωιόν γενετικής (ανατομίας) και εξάσκησης του φωνητικού οργάνου. Δεν γίνεται με λαβυρινθώδεις θεωρίες, κ. Αρβανίτη μου.

Απαντάτε

Τότε προς τί οι εκδόσεις Θεωρητικών από πολλούς, οι προσπάθειες για καλύτερες μεθόδους διδασκαλίας (βλ. και πρόσφατες διαφημίσεις) και από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον Καρά;

Μήπως υπήρχε και κίνητρο απο το κράτος κάποτε; Για τους παλιότερους, θα θυμόσαστε τα επιδόματα που έχαιρων οι "προβάλλοντες την Εθνική Κουλτούρα".....δια μέσου πάσης φύσεως εκδόσεων....

Απαντάτε

Πρός τί η έρευνα και η πανεπιστημιακή διδασκαλία, τα διδακτορικά κλπ;

Σας επιστρέφω την ερώτηση. Κατα πόσο έχουν γίνει οι μελέτες με ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ τρόπο; Ποίοι έδωσαν τα διδακτορικά και τις θέσεις και με ποιά κρητήρια; Οι διαδικασίες των διδακτορικών και των ακαδημαικών θέσεων ήταν πάντοτε "καθαρές" και επι ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ;


3. Το αν προσθέτει ή δεν προσθέτει τίποτα η Μέθοδος Καρά μπορεί να το πεί μόνο όποιος θέλει να την μελετήσει σοβαρά και να δεί τα θετικά και αρνητικά της. Όμως πολλοί, και ιδιαιτέρως ο κ. Γιαννουκάκης, έχουν δείξει ότι δεν θέλουν (ίσως και δεν μπορούν) να το κάνουν.

Ο κ. Γιαννουκάκης, αγαπητέ μου κ. Αρβανίτη, απο το 1987, ΔΙΑΒΑΣΕ και ΜΕΛΕΤΗΣΕ το εν λόγω Θεωρητικό. ΡΩΤΗΣΕ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΗΚΕ και κατέληξε πως ήταν ΑΧΡΗΣΤΟ, ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ και παραποίηση και παραχάραξη της επικρατούσας τότε διδακτέας ύλης και παράδοσης.

Κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Θησαυρός ήταν ΠΥΡΙΤΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επι ιστορικής και επιστημονικής βάσης.


Απαντάτε

Πολλές φορές εδώ εγώ προσωπικά έχω δείξει θετικές πλευρές της Μεθόδου και δεν έχω φοβηθεί να θίξω και τις αρνητικές.

Ποιές είναι οι αρνητικές;

Απαντάτε

Πόσοι θέλησαν να αποδεχτούν τις θετικές; Από ελάχιστοι έως κανένας.

Και ποιές, κατ´ εσάς είναι οι θετικές;


Απαντάτε

Θέλουν τον Καρά καταδικασμένο στο σύνολό του, γιατί τον μισούν.

Δεν υπάρχει μίσος στην επιστήμη κ. Αρβανίτη. Υπάρχει η κρύα μελέτη των ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Ο σοβαρός επιστήμονας, ΥΠΟΘΕΤΕΙ, ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ την υπόθεση και ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙ. Ψυχρά αλλά με σοβαρότητα. Και όταν η υπόθεση ΔΕΝ υποστηρίζεται απο τις μετρήσεις και την παιδεία, τότε ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ. Εδώ, όπως σεις γράφετε, η Καραική Μέθοδος έχει αρνητικά, πάνω στα οποία έρχονται άλλοι να προσθέσουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αρνητικά σε σημείο που ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ γενικώς, και σεις ΕΜΜΕΝΕΤΕ. Επιστήμη είναι αυτή;


Απαντάτε

είμαι πρόθυμος να τους εξηγήσω τί προσθέτει και τί όχι, πόσο στηρίζεται ιστορικά, μουσικολογικά κλπ και πόσο όχι.

Αναμένουμε τα θετικά και τ´ αρνητικά (κατ´ εσάς)

Απαντάτε

Ως προς τη Μητέρα Εκκλησία, εγώ θα περίμενα να κάνει πρώτα αυτό που κάνει κάθε γονιός όταν μαλώνουν τα παιδιά του. Να επιβάλλει την ειρήνη και μετά να ακούσει το καθένα, με σκοπό την ενότητα.

Η Μητέρα Εκκλησία έλαβε οόοοοοολο τον όγκο του θέματος. Βλέποντας πως ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ η παράταξη η Καραική προς την Εκκλησία της Ελλάδος επι ετών, και βλέποντας πως το κίνημά σας ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την ΝΟΘΕΙΑ, ως καλή μάνα, για πέντε τουλάχιστον έτη παρακολουθούσε στενά το θέμα. Ρώτησε (ίσως όχι εσάς), μελέτησε καιο πάλιι με μεγάλη προσοχή επανεμελέτησε πρίν, αγανακτισμένη πλέον, βγάλει την απόφαση, την οποία τολμάτε να υβρίσετε και να προκαλλείτε.


Απαντάτε

Επίσης, να έχει αντιδράσει τόσα χρόνια σε ποικίλες άλλες αλλοιώσεις όχι μόνο της δικής της μουσικής παράδοσης, αλλά και της αλλοίωσης του φρονήματος που έχει υπάρξει από τέτοιες μουσικές αλλοιώσεις (π.χ. αμανετζίδικο ψάλσιμο, ψαλτικές "μαγκιές" κλπ). Κατά τη γνώμη μου δεν τα έχει κάνει.

Συμμορφωθείτε σείς με την απόφαση πρώτα. Όλα τα παρακολουθεί το Πατριαρχείο. Και όλους.


ΝΓ
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
1. Η διδακτέα ύλη που διδάσκουν τόσο ο κ. Αγγελόπουλος όσο και μαθητές του κι εγώ είναι η εγκεκριμένη και μάλιστα διδάσκεται με όσο γίνεται μεγαλύτερη πληρότητα, ενώ διδάσκεται λειψή από πολλούς άλλους. Προς τί το ερώτημα λοιπόν;
Το ερώτημα δεν περιορίστηκε στη διδακτέα ύλη, αλλά αναφερόταν και στην ερμηνεία και την πράξη...
Για να μην αναφέρω και γενικότερα την επέκταση και εμπλουτισμό του ρεπερτορίου με μέλη από την όλη παλαιότερη παράδοση, τόσο στην Εκκλησία όσο και σε συναυλίες, στα οποία η σχολή Καρά έχει παίξει σημαντικό ρόλο.
Τι να το κάνω το να ξέρει κάποιος απέξω στίχους από τα ανοιξαντάρια του Κουκουζέλη και να σκοτώνει με αλλοπρόσαλλες έλξεις τα ανοιξαντάρια του Φωκαέα;
2. Ασφαλώς και έβγαιναν, αλλά γιατί θα πρέπει να αποκλειστεί η προσπάθεια να βγούν και καλύτεροι, αν γίνεται;
Το θέμα είναι ότι βγήκαν χειρότεροι... Η απουσία μεγάλων αναστημάτων ψαλτικής στη σύγχρονη εποχή είναι κάτι που έχει απασχολήσει το Ψαλτολόγιο και σε άλλες συζητήσεις και έχει αναφερθεί ως κύρια αιτία η υπερβολική ενασχόληση με τη θεωρία και τον ακαδημαϊσμό, πράγματα που έχουν σκοτώσει τη ζωντάνια του αναλογίου που είχαν οι παλαιοί. Αλλά δεν είναι και τυχαίο ότι τόσα χρόνια η σχολή Καρά δεν έχει να επιδείξει ούτε έναν ψάλτη στο ύψος των παλαιών, αλλά μόνο συναυλίες και αρχαία μέλη...
Τότε προς τί οι εκδόσεις Θεωρητικών από πολλούς, οι προσπάθειες για καλύτερες μεθόδους διδασκαλίας (βλ. και πρόσφατες διαφημίσεις) και από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον Καρά; Πρός τί η έρευνα και η πανεπιστημιακή διδασκαλία, τα διδακτορικά κλπ;
Αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας ή της βελτίωσης και παρουσίασης με άλλον τρόπο της γνωστής κλασσικής διδασκαλίας, όχι στην αλλοίωσή της με χρήση προσθέτων σημαδιών κλπ. Και μ' αυτά δεν γίνεται κάποιος μεγάλος ψάλτης, που ήταν και το ζητούμενο της ερώτησης, παρά μόνο αν λιώσει στα ακούσματα και στο αναλόγιο. Αλλά και για μεγάλους ψάλτες που έθρεψαν γενιές και γενιές, η σχολή Καρά είχε εκφραστεί επανειλημμένως αρνητικά στο παρελθόν και τους είχε αμφισβητήσει ευθέως (μόνο τελευταία πάει να μαζέψει κάπως τα πράγματα -και φυσικά ΔΕΝ αναφερόμαστε στη σύγχρονη σχολή Καρά!-).
3. Το αν προσθέτει ή δεν προσθέτει τίποτα η Μέθοδος Καρά μπορεί να το πεί μόνο όποιος θέλει να την μελετήσει σοβαρά και να δεί τα θετικά και αρνητικά της.
Συμφωνώ και επαυξάνω και έχω γράψει και 'γω πολλά επ' αυτού. Πλην όμως ο κ. Γιαννουκάκης δεν ρώτησε για το αν έχει προσθέσει κάτι η μέθοδος Καρά στην έρευνα (όπως σαφώς έχει προσθέσει και έχει προσφέρει πολλά, να το πω -όπως όμως και ότι έχει δημιουργήσει και πολλές παρεξηγήσεις που δεν υπήρχαν πριν...-), αλλά ο άνθρωπος ρωτά συγκεκριμένα "Τι επιπλέον προσέφερε η Μέθοδος για τον ψάλτη στο αναλόγιο;" Εγώ λοιπόν, με όση μελέτη έχω κάνει, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μάλλον μπέρδεψε τον ψάλτη στο αναλόγιο, με τις στημένες αναλύσεις και έλξεις, παρά τον βοήθησε.
Ως προς τη Μητέρα Εκκλησία, εγώ θα περίμενα να κάνει πρώτα αυτό που κάνει κάθε γονιός όταν μαλώνουν τα παιδιά του. Να επιβάλλει την ειρήνη και μετά να ακούσει το καθένα, με σκοπό την ενότητα. Επίσης, να έχει αντιδράσει τόσα χρόνια σε ποικίλες άλλες αλλοιώσεις όχι μόνο της δικής της μουσικής παράδοσης, αλλά και της αλλοίωσης του φρονήματος που έχει υπάρξει από τέτοιες μουσικές αλλοιώσεις (π.χ. αμανετζίδικο ψάλσιμο, ψαλτικές "μαγκιές" κλπ). Κατά τη γνώμη μου δεν τα έχει κάνει. Δεν θα πώ περισσότερα.
Τα είπαμε αυτά και γιατί προέχει το ζήτημα Καρά από το αμανετζίδικο ψάλσιμο, αλλά ποιος κάθεται να τα προσέξει στο μόνιμο χάος των ψαλτολογικών συζητήσεων, εδώ διψάμε για άρτον και θεάματα (οι γνωστές κοκορομαχίες του σήματος του forum)...
Δεν θεωρώ ότι η καραϊκή διδασκαλία είναι το μοναδικό σημείο από το οποίο πάσχει σήμερα η μουσική μας, θεωρώ όμως ότι είναι το πλέον δυσεπίλυτο, με την έπαρση περί τήρησης της παράδοσης, που διακατέχει τη γνωστή σχολή (με εξαίρεση, όπως έχω πει, τη... σημερινή σχολή Καρά!!), φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε άλλες μουσικές τάσεις (βλέπε "σκυλάδικως ψάλειν"), οι οποίες δεν είναι οργανωμένες σε σχολές ούτε διεκδικούν κάποιο αλάθητο και που θεραπεύονται με την κατάλληλη παιδεία. Αν όμως διεκδικείς το αλάθητο, και μάλιστα με την "επιστημονική" υποστήριξη ενός ολόκληρου θεωρητικού συγγράμματος και οργανωμένων σχολών, τότε σε κυριεύει η αλαζονεία της γνώσης ("το κακό θα έρθει από τους γνωστικούς", που έλεγε κι ο Άγιος Κοσμάς) και καμία παιδεία δεν μπορεί να σε θεραπεύσει, παρά μόνο ίσως κάποια "χαστούκια", όπως το συγκεκριμένο... (εξ ου και ο παραλληλισμός με τα περί αιρέσεως που έγινε προηγουμένως από κάποιους -μουσικής πάντα...-)
 
Last edited:

destur

Παλαιό Μέλος
Τα τρία ερωτήματα:
1. Πόσο δύσκολο είναι να επιστρέψουν στην διδακτέα ύλη, στην ερμηνεία και στην πράξη της προ-Καραϊκής εποχής οι πειθαρχούντες στην εν λόγω Θεωρία και ερμηνεία;

2. Την εποχή του 70 και νωρίτερα, ανεπιρρέαστοι απο την εν λόγω Μέθοδο, μήπως δεν έβγαιναν καταξιωμένοι ψάλτες στην Ελλάδα;

3. Τι επιπλέον προσέφερε η Μέθοδος για τον ψάλτη στο αναλόγιο;

Τι είναι αυτό που με τόση μανία προκαλλεί την εμμονή σε μέθοδο που ιστορικώς, μουσικώς και μουσικολογικώς δεν στιρήζεται (χιλιάδες μυνήματα εδώ στο Ψαλτολογίο επι των θεμάτων) και δεν προσθέτει ΤΙΠΟΤΑ πάνω απο τα παραδεδωμένα και την διδακτέα ύλη της προ-Καραϊκής εποχής επ αναλογίω;


1. Η διδακτέα ύλη που διδάσκουν τόσο ο κ. Αγγελόπουλος όσο και μαθητές του κι εγώ είναι η εγκεκριμένη και μάλιστα διδάσκεται με όσο γίνεται μεγαλύτερη πληρότητα, ενώ διδάσκεται λειψή από πολλούς άλλους. Προς τί το ερώτημα λοιπόν; Για να μην αναφέρω και γενικότερα την επέκταση και εμπλουτισμό του ρεπερτορίου με μέλη από την όλη παλαιότερη παράδοση, τόσο στην Εκκλησία όσο και σε συναυλίες, στα οποία η σχολή Καρά έχει παίξει σημαντικό ρόλο.
Επιστροφή στην "προ-καραϊκή εποχή" (sic) τί θα σήμαινε; Ποιά είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής; Ας μας τα προσδιορίει κάποιος πρώτα για να ξέρουμε κατά που να πάμε. Π.χ. επιστροφή σε ξηροφωνίες; Επιστροφή σε αλλοπρόσαλλα ισοκρατήματα; Επιστροφή σε αυτοσχεδιασμούς; Περιορισμός των ψαλλομένων μόνο σε ό,τι έτυχε να ακούσουμε; Δεν ξέρω. Ας μου πεί κάποιος.
2. Ασφαλώς και έβγαιναν, αλλά γιατί θα πρέπει να αποκλειστεί η προσπάθεια να βγούν και καλύτεροι, αν γίνεται; Τότε προς τί οι εκδόσεις Θεωρητικών από πολλούς, οι προσπάθειες για καλύτερες μεθόδους διδασκαλίας (βλ. και πρόσφατες διαφημίσεις) και από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον Καρά; Πρός τί η έρευνα και η πανεπιστημιακή διδασκαλία, τα διδακτορικά κλπ;
3. Το αν προσθέτει ή δεν προσθέτει τίποτα η Μέθοδος Καρά μπορεί να το πεί μόνο όποιος θέλει να την μελετήσει σοβαρά και να δεί τα θετικά και αρνητικά της. Όμως πολλοί, και ιδιαιτέρως ο κ. Γιαννουκάκης, έχουν δείξει ότι δεν θέλουν (ίσως και δεν μπορούν) να το κάνουν. Πολλές φορές εδώ εγώ προσωπικά έχω δείξει θετικές πλευρές της Μεθόδου και δεν έχω φοβηθεί να θίξω και τις αρνητικές. Πόσοι θέλησαν να αποδεχτούν τις θετικές; Από ελάχιστοι έως κανένας. Θέλουν τον Καρά καταδικασμένο στο σύνολό του, γιατί τον μισούν. Και με μίσος μελέτη σοβαρή δεν γίνεται. Όταν και αν τους περάσει το μίσος, τότε είμαι πρόθυμος να τους εξηγήσω τί προσθέτει και τί όχι, πόσο στηρίζεται ιστορικά, μουσικολογικά κλπ και πόσο όχι.

Ως προς τη Μητέρα Εκκλησία, εγώ θα περίμενα να κάνει πρώτα αυτό που κάνει κάθε γονιός όταν μαλώνουν τα παιδιά του. Να επιβάλλει την ειρήνη και μετά να ακούσει το καθένα, με σκοπό την ενότητα. Επίσης, να έχει αντιδράσει τόσα χρόνια σε ποικίλες άλλες αλλοιώσεις όχι μόνο της δικής της μουσικής παράδοσης, αλλά και της αλλοίωσης του φρονήματος που έχει υπάρξει από τέτοιες μουσικές αλλοιώσεις (π.χ. αμανετζίδικο ψάλσιμο, ψαλτικές "μαγκιές" κλπ). Κατά τη γνώμη μου δεν τα έχει κάνει. Δεν θα πώ περισσότερα.

Πολλά θα έπρεπε να σας πω σχετικά με τα παραπάνω γραφόμενά σας, σε άλλα έχετε δίκιο, σε άλλα καθόλου, αλλά θα σας πω ένα, διότι είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζετε, και μάλιστα ευθέως και χωρίς περιστροφές, διότι πρόκειται περί γεγονότος καιόχι κρίσεως. Η Μ. Εκκκλησία πριν "μαλώσει" (δεν μου αρέσει η λέξη, θα προτιμούσα τη λέξη "συνετίσει"), και άκουσε και προσπάθησε να συνετίσει-συμμορφώσει τον κ. Αγγελόπουλο, τον οποίο και κάλεσε ιδιαιτέρως στο Φανάρι επί τούτω. Έτυχε να είμαι εκεί εκείνη την ημέρα. Ο ίδιος υποσχέθηκε να μην επιφέρει άλλες διαταράξεις στους ψαλτικούς κόλπους. (Η συζήτηση άρχισε και στράφηκε για αρκετή ώρα στις ανακοινώσεις και προθέσεις του, περί επαναφοράς παλαιών σημαδοφώνων). Εξάλλου, αν ήθελε η Μ. Εκκλησία, δεν θα του έδινε την άδεια να συνοδέψει πατριαρχικές αποστολές στο εξωτερικό και μάλιστα αρκετές φορές. Αν ήθελε να τιμωρήσει, προσβάλλει, ή να διαιρέσει τέλος πάντων, θα του αφαιρούσε το οφφίκιο, γεγονός που έχει κάνει σε αρκετούς, ακόμη και πρόσφατα (Π.χ. δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι αφήρεσε μεταξύ άλλων το οφφίκιο του Μ. Πρωτέκδικου Γ. Παπαδόπουλου, ο οποίος πέθανε ως πρώην). Τέλος πάντων, του δόθηκε αρκετός χρόνος και ο καθείς είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Επίσης αν αναλογιστούμε ότι η τελευταία τέτοιου μεγέθους ανακοίνωση, εκδόθηκε πριν από έναν αιώνα περίπου, ας σκεφτούμε ο καθένας μας, την πραγματική βαρύτητά της ως προς το πραγματικό περιεχόμενο και νόημα, και όχι τα περιττά σχόλια του καθενός εδώ.
 

stavroskol

Σταυρος Κολιουσης
Το θέμα ως συνήθως εκτροχιάζεται προς την κατεύθυνση ΕΛΒΥΧ, Αγγελόπουλος, οφφίκια, προβολή, δημοσιότητα κ.ο.κ. Λες και εκεί βρίσκεται η ουσία του ζητήματος. Άλλοι βγάζουν τα απωθημένα τους για τις επιτυχίες της συγκεκριμένης πλευράς, άλλοι ζητούν κεφαλές επί πίνακι, άλλοι ομιλούν περί εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας, αναπολώντας προφανώς με νοσταλγία ρήξεις που ανήκουν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν κ.ο.κ. Σε μερικές περιπτώσεις διακρίνεται ακόμη και υφέρπουσα επαγγελματική αντιζηλία. Θλιβερό. Πραγματικά θλιβερό και αποκαρδιωτικό.
Εν πάση περιπτώσει, τα τρία ερωτήματα που θέτει ο κ. Γιαννουκάκης ως κατακλείδα στο τελευταίο μήνυμά του έχουν κάποια ουσία. Αν απαντήσει κάποιος με σοβαρότητα, μπορεί και να μπει σε σωστό δρόμο η συζήτηση. Αλλοιώς ας συνεχίσουν τα φληναφήματα περί σκοπιμοτήτων, συνομωσιών, ανωριμότητας του Πατριαρχείου κ.τ.λ. Εγώ δεν αναμειγνύομαι άλλο στο συγκεκριμένο θέμα.

ΥΓ Η μητέρα Εκκλησία δείχνει ανοχή ή και εκτίμηση για περισσότερα είδη ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, ακόμη και εντός Ελλάδος, δεδομένου του οικουμενικού της ρόλου. Δεν προσπαθεί να επιβάλει ομοιομορφία. Αυτό που δεν ανέχεται είναι η αλλοίωση της δικής της μουσικής παράδοσης, όπως εκφράζεται στη θεωρία και την πράξη της παραδοσιακής ψαλτικής. Είναι κάτι που προφανώς εκφεύγει της αντιληπτικής ικανότητας ορισμένων.

Κυριε Μακρη καλησπερα.Θα ηθελα να γνωστοποιησω σε σας αλλα και σε οποιο αλλο μελλος του Forum ενδιαφερεται καποιες σκεψεις μου που δημιουργηθηκαν ενω διαβαζα αυτο το μηνυμα σας . Στο κυριο μερος της τοποθετησης σας κανετε λογο - πολυ ευστοχα κατα την αποψη μου- για εκτροπη της συζητησης.Ειναι αληθεια πως ειναι πολυ δυσκολο να διεξαχθει μια δημοσια συζητηση κριτικης πανω σε καποιο κειμενο χωρις να εκτραπει αφου σε αυτη συμμετεχουν συνομιλητες με διαφορετικες θεωρητικε καταβολες και παραδοχες. Ετσι απο καποιο σημειο και μετα αρχιζουν και αναπτυσσωνται πολλοι μικρωτεροι διαλογοι που εξελισσονται παραλληλα.Ο μονος δρομος για να μην καταστει η συζητηση ατελεσφορη λογω ακριβως αυτης της πληθωρας τροπων διερευνησης του ζητηματος ειναι να αναζητηθει ενας κοινος αξωνας , μια θεωριτικη βαση απο την οποια θα προκυπτει μια συγκεκριμενη προβληματικη που θα προσδιοριζει και τον σκοπο του διαλογου.
Επειδη στο επισυναπτομενο μηνυμα σας μεταξυ αλλων διολισθητικων για τη συζητηση τασεων τις οποιες εντοπιζετε και παραθετετε κανετε λογο και για την υπαρξη ορισμενων που<< ομιλούν περί εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας, αναπολώντας προφανώς με νοσταλγία ρήξεις που ανήκουν στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν>>θα ηθελα να κανω καποια σχολια μια και σε δικο μου μηνυμα εγιναι για πρωτη φορα στη συζητηση λογος για εκκλησιαστικη δικαιοδοσια. Στο μηνυμα υπ αριθμ 72 επιχειρησα να γνωστοποιησω στα μελη της συζητησης ορισμενα στοιχεια που αφορουν τη χωρικη εκταση της νομοκανονικης ισχυς της αποφασεως της Πατριαρχικης συνοδου.Θα ηθελα να διευκρινισω πως ο σκοπος της παραθεσης των παραπανω στοιχειων ηταν μονο να βοηθησω τους συνομιλητες μου να αντιληφθουν πως το εν λογω κειμενο απο μονο του δεν λυνει ιεροκανονικα το ζητημα σε ολη την επικρατεια των τοπικων εκκλησιων που χρησιμοποιουν στις λατρευτικες του συναξεις την Ελληνικη εκκλησιαστικη μουσικη.Θελω να δηλωσω πως προσωπικα δεν νοσταλγω και δεν επιθυμω ρηξεις της τοπικης εκκλησιας στην οποια ανηκω με το Οικουμενικο μας Πατριαρχειο.Καλο σας βραδυ και καλη και ευλογημενη Πεντηκοστη.
 

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Κατ΄ αρχάς, η τοποθέτηση του κ. Μακρή εδώ

http://analogion.com/forum/showpost.php?p=145046&postcount=111

με καλύπτει πλήρως και έρχεται, λογικώς, να ολοκληρώσει το θέμα, αλλα επειδή εμμένουν θιασώτες της πλέον καταδικαστέας Μεθόδου (υπο Πατριαρχικής Αποφάσεως) σε σοφισμούς, θέλω να επισυνάψω ερωτήσεις στις οποίες ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ και να απαντήσω σε τοποθετήσεις δικές τους.

Βλέπω αυτή την εμμονή να τους οδηγήσει σε πλέον δυσμενές αποφάσεις.
Μας απειλείτε δηλαδή; Μήπως ξέρετε κάτι; Μήπως εκπροσωπείτε το Πατριαρχείο εσείς; Μήπως εμπλέκεστε κι εσείς σ' ολα αυτά, όπως, υποθέτω, και στον Τίμιο Σταυρό; Ωραίο ρόλο διαλέξατε!!!
Και λυπάμαι, διοτι δεν υπάρχει λογος εφ΄όσον συμμορφωθούν και
ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ στα παραδεδωμένα (τα οποία ανοιχτά πλέον έχουν αμφισβητήσει για να...."πουλήσει".....το κίνημά τους.

Σας πληροφορώ ότι ούτε ούτε κίνημα έχω, ούτε πουλάω τίποτα. Το ήθος μου το έχω δείξει τόσα χρόνια, για όσους καταλαβαίνουν. Αλλά εσείς μάλλον δεν έχετε καταλάβει, ούτε θέλετε να καταλάβετε.

Τώρα, προς κ. Αρβανίτη

Κατ΄ αρχάς, θα με υποχρεώσετε, να απαντήσετε ΠΛΗΡΩΣ στις ερωτήσεις που σας έθεσα εδώ επι της επιστολής σας στον μακαριστό κ.κ. Χριστόδουλο

http://analogion.com/forum/showpost.php?p=145036&postcount=108

ΥΠΕΚΦΕΥΓΕΤΕ να απαντήσετε, όπως το κάνουν επι το δοκούν και οι ομοιδεάτες σας όταν σας αιτούμε ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

Εφ΄ όσον σκεφτείτε τις απαντήσεις σας, θα τοποθετηθώ επι των άλλων σημείων σας εδω

1) http://analogion.com/forum/showpost.php?p=145040&postcount=109

κι εδω

2) http://analogion.com/forum/showpost.php?p=145057&postcount=113

Ως προς το (1). Συγχαρητήρια για το βιογραφικό σημείωμα της ΕΛ.ΒΥ.Χ. Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ της ερμηνείας και των προβαλλόμενων στο πλαίσιο της παράδοσης και της αυθεντίας εξαρτάται απο τον αριθμό συναυλιών που όποιοςδήποτε πραγματοποιεί;

Ως γνωστόν, ο κ. Αγγελόπουλος έχαιρε την υποστήριξη των εταιριών HARMONIA MUNDI, JADE, OPUS. Οι εταιρείες αυτές ήχαν και έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ προβολής να πουληθούν τα αντικείμενά τους. Επίσης, οι εν λόγω εταιρείες ήχαν και έχουν τμήματα ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ που ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ για την ΠΡΟΒΟΛΗ των συνεργατών τους. Έχαιρε η δεν έχαιρε ο κ. Αγγελόπουλος την υποστήριξη αυτών των εταιριών; Γιατί ΣΙΩΠΑΤΕ κ. Αρβανίτη για της εν λόγω εταιρείες;

Όπως απαντήσατε, και ευχαριστώ που απαντήσατε θετικώς, έχαιρε ο κ. Αγγελόπουλος την υποστήριξη γιὰ μία δεκαετία καὶ πλέον, τὴν ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - καὶ ἐν συνεχείᾳ τὸ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ κ. Αρβανίτη μου υποστήριξε τις περιοδείες της ΕΛ.ΒΥ.Χ.;

ΑΛΛΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ήχαν την ΑΝΑΛΟΓΟΝ ΕΙΣ ΕΚΤΑΣΙΝ υποστήριξην ιμπρεσάριο και κράτους; Και εαν όχι, ΓΙΑΤΙ;

Βλέπω πόσο προσέχετε τα γραφόμενά μου, που δεν καταλάβατε ότι σας έστειλα απόσπασμα από την ιστοσελίδα του κ. Βασιλικού και για την Χορωδία του!! Οπότε αντιλαμβάνομαι και πόσο θα προσέξετε και θα καταλάβετε, αν σας απαντήσω στις ερωτήσεις που θέλετε!!!! και πόσο θα μελετήσατε και θα καταλάβατε το Θεωρητικό του Καρά για να το απορρίψετε στο σύνολό του ως άχρηστο!!!! Άχρηστο είναι μάλλον να σας θεωρώ αξιόπιστο συνομιλητή. Θα απαντήσω λοιπόν όπου νομίζω και ελπίζω να διαβάσετε με περισσότερη προσοχή. (σε πολλά έχω ήδη απαντήσει έτσι κι αλλιώς παλαιότερα, αλλά εσείς μάλλον δεν τα προσέξατε. Σας είχε απορροφήσει μάλλον ο Αντικαραϊκός αγών)

Τώρα, στις ερωτήσεις μου, απαντάτε
1. Η διδακτέα ύλη που διδάσκουν τόσο ο κ. Αγγελόπουλος όσο και μαθητές του κι εγώ είναι η εγκεκριμένη και μάλιστα διδάσκεται με όσο γίνεται μεγαλύτερη πληρότητα, ενώ διδάσκεται λειψή από πολλούς άλλους.

Μπά; Προκλητική η δήλωσή σας αυτή κ. Αρβανίτη. Μπορείτε να αναρτήσετε το syllabus της σχολής σας να δούμε κατα πόσο εκπροσωπεί την πληρότητα και κατα πόσο είναι πρωτότυπο;


Απαντάτε

Προς τί το ερώτημα λοιπόν;

Συγκεκριμένη η ερώτησή μου την οποία ή δεν την καταλάβατε, ή δεν θέλετε να απαντήσετε. Εαν ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ η ύλη η Καραϊκή, σε τι θα διαφέρει η διδασκαλία και το αποτέλεσμα απο την εποχή του 50, του 60, του 70 και του 80 απο επιφανείς άλλες σχολές της Ελληνικής επικράτειας;

Απαντάτε

Για να μην αναφέρω και γενικότερα την επέκταση και εμπλουτισμό του ρεπερτορίου με μέλη από την όλη παλαιότερη παράδοση, τόσο στην Εκκλησία όσο και σε συναυλίες, στα οποία η σχολή Καρά έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

Επ αναλογίω κ. Αρβανίτη μου, η επιβολή τέτοιων μαθημάτων (και ως επιστήμονας, πιστεύω πως γνωρίζετε γιατί αποκαλούσαν αυτά τα κείμενα ΜΑΘΗΜΑΤΑ οι παλαιοί) στις μέρες μας προσθέτει κάτι περισσότερο στην λατρεία; ΜΠΑΟΥΛΑ μαθημάτων έχουν γραφτεί, τα οποία (οπως γραφετε) προβάλλει η ΕΛ.ΒΥ.Χ. Πόσα απο αυτά είναι σε γενική χρήση ΕΞΑΙΤΙΑΣ της ΕΛ.ΒΥ.Χ. επι αναλογίω σήμερα στον ορθόδοξο κόσμο; Ό,τι προβάλλεται σε κονσέρτο είναι και εφαρμόσημο στην ώρα της ακολουθίας;

Απαντάτε

Επιστροφή στην "προ-καραϊκή εποχή" (sic) τί θα σήμαινε; Ποιά είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής;

Εαν ψάξετε τις ηχογραφήσεις των ψαλτών απο τη εποχή του 40 μέχρι και του 70, θα δείτε μια γενική ομοιομορφία, (που δυστυχώς την αποκαλείτε ξηροφωνία λίγο πιο κάτω). Αυτή είναι η προ Καραική περίοδος. Ο Πρωτοψάλτες εκείνων των χρόνων. Ο κατάλογος γνωστός.

Απαντατε

2. Ασφαλώς και έβγαιναν, αλλά γιατί θα πρέπει να αποκλειστεί η προσπάθεια να βγούν και καλύτεροι, αν γίνεται;

Ο καλύτερος είναι πρωιόν γενετικής (ανατομίας) και εξάσκησης του φωνητικού οργάνου. Δεν γίνεται με λαβυρινθώδεις θεωρίες, κ. Αρβανίτη μου.

Απαντάτε

Τότε προς τί οι εκδόσεις Θεωρητικών από πολλούς, οι προσπάθειες για καλύτερες μεθόδους διδασκαλίας (βλ. και πρόσφατες διαφημίσεις) και από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον Καρά;

Μήπως υπήρχε και κίνητρο απο το κράτος κάποτε; Για τους παλιότερους, θα θυμόσαστε τα επιδόματα που έχαιρων οι "προβάλλοντες την Εθνική Κουλτούρα".....δια μέσου πάσης φύσεως εκδόσεων....
Έχετε ξαναγράψει ότι κι εγώ συνθέτω πολλά μέλη, για να πάρω σύνταξη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Προσβάλλετε έτσι όχι μόνο εμένα, αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ψαλτικών πεποιθήσεων. Αλλά βλέπω ότι δεν διιστάζετε προκειμένου να εκφράσετε το μίσος σας. Πάντως η συγκεκριμένη δήλωσή σας μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Απαντάτε

Πρός τί η έρευνα και η πανεπιστημιακή διδασκαλία, τα διδακτορικά κλπ;

Σας επιστρέφω την ερώτηση. Κατα πόσο έχουν γίνει οι μελέτες με ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ τρόπο; Ποίοι έδωσαν τα διδακτορικά και τις θέσεις και με ποιά κρητήρια; Οι διαδικασίες των διδακτορικών και των ακαδημαικών θέσεων ήταν πάντοτε "καθαρές" και επι ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ;
Σας τα έχω ξαναγράψει, όταν παρουσιάζατε τα επιστημονικά συνέδρια που οργανώνετε. Ανατρέξτε να τα βρείτε.


3. Το αν προσθέτει ή δεν προσθέτει τίποτα η Μέθοδος Καρά μπορεί να το πεί μόνο όποιος θέλει να την μελετήσει σοβαρά και να δεί τα θετικά και αρνητικά της. Όμως πολλοί, και ιδιαιτέρως ο κ. Γιαννουκάκης, έχουν δείξει ότι δεν θέλουν (ίσως και δεν μπορούν) να το κάνουν.

Ο κ. Γιαννουκάκης, αγαπητέ μου κ. Αρβανίτη, απο το 1987, ΔΙΑΒΑΣΕ και ΜΕΛΕΤΗΣΕ το εν λόγω Θεωρητικό. ΡΩΤΗΣΕ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΗΚΕ και κατέληξε πως ήταν ΑΧΡΗΣΤΟ, ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ και παραποίηση και παραχάραξη της επικρατούσας τότε διδακτέας ύλης και παράδοσης.

Κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Θησαυρός ήταν ΠΥΡΙΤΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επι ιστορικής και επιστημονικής βάσης.


Απαντάτε

Πολλές φορές εδώ εγώ προσωπικά έχω δείξει θετικές πλευρές της Μεθόδου και δεν έχω φοβηθεί να θίξω και τις αρνητικές.

Ποιές είναι οι αρνητικές;
Μα καλά, δεν τις είδατε;!

Απαντάτε

Πόσοι θέλησαν να αποδεχτούν τις θετικές; Από ελάχιστοι έως κανένας.

Και ποιές, κατ΄ εσάς είναι οι θετικές;
Ναι, έχετε δίκιο πο ρωτάτε, αυτές δεν τις είδατε. Τις έχω γράψει όμως σε διάφορα μηνύματα. Να μην επαναλαμβάνομαι.

Απαντάτε

Θέλουν τον Καρά καταδικασμένο στο σύνολό του, γιατί τον μισούν.

Δεν υπάρχει μίσος στην επιστήμη κ. Αρβανίτη. Υπάρχει η κρύα μελέτη των ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Ο σοβαρός επιστήμονας, ΥΠΟΘΕΤΕΙ, ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ την υπόθεση και ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙ. Ψυχρά αλλά με σοβαρότητα. Και όταν η υπόθεση ΔΕΝ υποστηρίζεται απο τις μετρήσεις και την παιδεία, τότε ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ. Εδώ, όπως σεις γράφετε, η Καραική Μέθοδος έχει αρνητικά, πάνω στα οποία έρχονται άλλοι να προσθέσουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ αρνητικά σε σημείο που ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ γενικώς, και σεις ΕΜΜΕΝΕΤΕ. Επιστήμη είναι αυτή;
Το βλέπω, το βλέπω....

Απαντάτε

είμαι πρόθυμος να τους εξηγήσω τί προσθέτει και τί όχι, πόσο στηρίζεται ιστορικά, μουσικολογικά κλπ και πόσο όχι.

Αναμένουμε τα θετικά και τ΄ αρνητικά (κατ΄ εσάς)

Απαντάτε

Ως προς τη Μητέρα Εκκλησία, εγώ θα περίμενα να κάνει πρώτα αυτό που κάνει κάθε γονιός όταν μαλώνουν τα παιδιά του. Να επιβάλλει την ειρήνη και μετά να ακούσει το καθένα, με σκοπό την ενότητα.

Η Μητέρα Εκκλησία έλαβε οόοοοοολο τον όγκο του θέματος. Βλέποντας πως ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ η παράταξη η Καραική προς την Εκκλησία της Ελλάδος επι ετών, και βλέποντας πως το κίνημά σας ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την ΝΟΘΕΙΑ, ως καλή μάνα, για πέντε τουλάχιστον έτη παρακολουθούσε στενά το θέμα. Ρώτησε (ίσως όχι εσάς), μελέτησε καιο πάλιι με μεγάλη προσοχή επανεμελέτησε πρίν, αγανακτισμένη πλέον, βγάλει την απόφαση, την οποία τολμάτε να υβρίσετε και να προκαλλείτε.
Συμβάλατε κι εσείς για να λάβει τον όγκο του θέματος; (διότι βλέπω γνωρίζετε το χρόνο που η ΜΕκκλ ασχολείται με το θέμα) Και με τί διάθεση;
Και η ΜΕκκλησία ρώτησε αμφότερα τα μέρη;
Μπορεί δε να προκαλώ εσάς, αλλά δεν ύβρισα κανέναν και νομίζω έχω το δικαίωμα να πώ ελεύθερα την άποψή μου.
Απαντάτε

Επίσης, να έχει αντιδράσει τόσα χρόνια σε ποικίλες άλλες αλλοιώσεις όχι μόνο της δικής της μουσικής παράδοσης, αλλά και της αλλοίωσης του φρονήματος που έχει υπάρξει από τέτοιες μουσικές αλλοιώσεις (π.χ. αμανετζίδικο ψάλσιμο, ψαλτικές "μαγκιές" κλπ). Κατά τη γνώμη μου δεν τα έχει κάνει.

Συμμορφωθείτε σείς με την απόφαση πρώτα. Όλα τα παρακολουθεί το Πατριαρχείο. Και όλους.
Δηλ. πρέπει να φοβόμαστε και για τη ζωή μας; Βάζετε την ΜεγΕκκλησία στο ρόλο Μεγάλου Αδελφού μήπως ή Ιεροεξεστού; Μή γένοιτο! Ελπίζω ότι δεν συμφωνεί μαζί σας σ' αυτη την απειλητική δήλωση.
 

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
@κ. Αρβανίτη

Προφανώς δεν επιθυμείτε να απαντήσετε. Υπεκφεύγετε με τον γνωστό τρόπο.

Τα συμπεράσματα πλέον ανήκουν στους αναγνώστες εδώ στο Φόρουμ....

Εύχομαι να έρθετε σε επόμενο συνέδριο στο μέλλον να μας παρουσιάσετε και εκ νέου τα θετικά της πλέον απορριπτέας Θεωρίας την οποία προβάλλετε.

Εκεί, αρκετά έχουμε να μελετήσουμε.....

Επιστημονικώς, και με στοιχεία.

ΝΓ.
 
Top