Tυπικά Αγιορείτικα (καταγραφή Ιεροθέου ιεροδιακόνου)

ioannis1751

Ιωάννης
Τα ως άνω τυπικά και η πρώτη στάση και η δεύτερη στάση είναι κατά την παράδοση που έψελναν οι Δανιηλαίοι πάνω από 70 χρόνια συνεχόμενα.
Η δεύτερη στάση που αρχίζει από τον αριστερό χορό σε ήχο βαρύ όπου ο αείμνηστος μακαριστός γέρο κυπριανός και παπά Θωμάς πάντοτε έπαιρνε το απήχημα του βαρέως.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση να τα γράφουν σε μουσικές εκδόσεις ακόμα και από μοναστήρια σε Λέγετο πράγμα που δεν υπήρχε στην προφορική παράδοση σχεδόν 100 χρόνων στο Άγιον Όρος.
Η αποτύπωση της Β στάσης σε βαρύ ήχο την οποία κατέγραψε πρώτος ο π Ιερόθεος ήταν αυτή η οποία ψαλλόταν από τον αριστερό χορό στα πανηγύρια των Ιερών μονών.

Λέγετος δεν υπήρχε τουλάχιστον στην αγιορείτικη προφορική παράδοση και στα πανηγύρια των Ιερών μονών είναι μια γενική υποσημείωση γιατί τελευταία γράφουν σε εκδόσεις Λέγετο κατά τα την παράδοση του Αγίου Όρους πράγμα που δεν υπήρχε.
Νομίζω προσπαθεί να επικρατήσει αυτή η θεωρία του Λέγετος από κάποιες σχολές η οποία τουλάχιστον για την παράδοση του Όρους δεν υπήρχε
 
Last edited:
Top