[Ερώτηση] Pdf αρχεία σε tablet με Android..

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Το καλύτερο θα ήταν να φτιάχναμε ένα βιντεάκι που να έδειχνε καλύτερα το χειρισμό του προγράμματος ebookdroid.
Ωστόσο επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη διάθεση για κάτι τέτοιο σκέφτηκα να ανεβάσουμε κάποιον απλό βοηθητικό οδηγό με λίγα λόγια και screenshots.

Διάβασα και άλλα μηνύματα όπου κάποιοι προτιμούν κάποια παλιότερη έκδοση του ebookdroid. Ο λόγος που εμείς είχαμε προτιμήσει μια παλιότερη έκδοση του ebookdroid ήταν το γεγονός πως από μια στιγμή και μετά τα περιεχόμενά του δεν εμφανίζονταν ολόκληρα στην οθόνη αλλά συρρικνώθηκαν στη μια πλευρά της οθόνης με αποτέλεσμα εάν υπήρχαν πολλά επίπεδα, πολλές υποκατηγορίες να μην είναι σε θέση να τα εμφανίσει σωστά και ολόκληρα.
Δες τε αυτή την εικόνα:
Screenshot_2014-02-16-16-40-39_zpsa4605a46.png

Τα ονόματα έχουν μείνει μισά γιατί πρόκειται για υποκατηγορία της υποκατηγορίας και επειδή κάθε υποκατηγορία τραβιέται ακόμα πιο δεξιά τελικά στην τελευταία μένουν μόνο κάποια γράμματα. Αυτό σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για να βρίσκουμε στο δευτερόλεπτο το κομμάτι που θέλουμε να ψάλλουμε.
Υπάρχει όμως τελικά τρόπος να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο. Ας δούμε πως:
Από την κύρια σελίδα, πατάμε πάνω πάνω δεξιά εκεί που φαίνονται τρεις τελίτσες
Screenshot_2014-02-16-16-41-11_zps9c6437fd.png


Πατώντας τες μας εμφανίζεται η ακόλουθη εικόνα:
Screenshot_2014-02-16-16-41-45_zps134c6d17.png


Στο μενού που άνοιξε στην δεξιά πλευρά, διαλέγουμε την τέταρτη επιλογή από το τέλος που γράφει: Configure tabs
Πατώντας το Configure tabs μας ανοίγει μια νέα οθόνη με οριζόντιες και κάθετες γράμμές όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα:
Screenshot_2014-02-16-16-42-21_zps49040537.png


Τώρα διαλέγουμε μια οποιαδήποτε περιοχή θέλουμε ώστε όταν ακουμπάμε αυτή την περιοχή μια φορά ή δύο ή με τα δύο δάχτυλα να υπάρχει μια συγκεκριμένη αντίδραση. Στην προκειμένη περίπτωση διαλέγουμε στην αρχή μια μικρή περιοχή πάνω δεξιά όπως βλέπουμε στην παρακάτων εικόνα με το μπλέ χρώμα:
Screenshot_2014-02-16-16-42-40_zpsb7248f21.png


Με το που την διαλέξουμε και αφήσουμε το δάχτυλό μας, αυτόματα μεταφερόμαστε σε νέα οθόνη η οποία μας ζητά να δηλώσουμε τις αντιδράσεις που επιθυμούμε:
Screenshot_2014-02-16-16-42-58_zps24dc4416.png


Από το scrolldown menu διαλέξαμε να κλείνει το βιβλίο μας όταν χτυπάμε δύο φορές με το δάκτυλό μας την οθόνη και επίσης να κλείνει όταν την χτυπάμε με τα δύο δάχτυλα. Δεν έχουμε επιλέξει καμία αντίδραση όταν τη χτυπάμε με το ένα δάκτυλο, ώστε να μην υπάρχει ακούσιο κλείσιμο του βιβλίου. Έτσι από δω και στο εξής, όταν θα θέλουμε να κλείσουμε ένα βιβλίο δε χρειάζεται να πηγαίνουμε επάνω στην μπάρα και να διαλέγουμε close, αλλά χτυπάμε δύο φορές με το δάχτυλό μας την πάνω δεξιά περιοχή και αμέσως το βιβλίο που διαβάζαμε κλείνει.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δηλώσουμε όσες ακόμα αντιδράσεις επιθυμούμε. Εδώ τώρα για αυτό τον απλό οδηγό θα δηλώσουμε ακόμα μία αντίδραση, αυτή των περιεχομένων. Θα πούμε δηλαδή κάνοντας όπως παραπάνω, δύο χτυπήματα με το δάκτυλο πάνω στην οθόνη να ανοίγουν αυτόματα τα περιεχόμενα.
Ακολουθώντας τα προηγούμενα βήματα, διαλέγουμε τώρα μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή όπως βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα, αυτό το τυρκουάζ χρώμα δηλαδή κάτω από το μπλε που διαλέξαμε προηγουμένως:
Screenshot_2014-02-16-16-43-18_zpsb804186a.png


Στο dropdown μενου:
Screenshot_2014-02-16-16-43-49_zps283f81b3.png

διαλέγουμε αυτή τη φορά όχι το close αλλά το outline:
Screenshot_2014-02-16-16-44-06_zpsc25f12bb.png

Απο δω και πέρα λοιπόν όταν κάνουμε δύο χτυπήματα πάνω στο βιβλίο που έχουμε ανοίξει, αμέσως θα μας εμφανίζονται τα περιεχομενά του, καλύπτοντας πλέον ολόκληρη την οθόνη:
Screenshot_2014-02-16-16-44-34_zps08e91b10.png

Συγκρίνοντας αυτή την εικόνα με την πρώτη που είδαμε σε αυτόν τον οδηγό, βλέπουμε πλέον πόσο καθαρά εμφανίζονται τα περιεχόμενα, καταλαμβάνοντας ολόκληρη την οθόνη και χωρίς να κόβεται καμία λέξη.
Αυτός ο τρόπος είναι επίσης σίγουρα πιο σύντομος για να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα του βιβλίου μας από το να πάμε στο μενού και μέσα από εκεί να οδηγηθούμε στα περιεχομενα.

Τώρα θα δούμε ακόμα μία ευκολία με αυτή τη νέα έκδοση του ebookdroid σε σχέση με παλιότερες. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα κουμπιά του tablet που αυξομειώνουν την ένταση, για να προσδώσουμε και σε αυτά κάποια αντίδραση που εμείς επιθυμούμε και θα θέλαμε να γίνεται άμεσα, χωρίς να μπλέκουμε μέσα από μενού και υπομενού. Κατευθείαν πατώντας το volume up ή down θα συμβαίνει και κάτι. Ας πάμε να το δούμε.

Με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν, πατώντας δηλαδή τις τελίτσες που εμφανίζονται πάνω δεξιά, αλλά και σέρνοντας από το τέρμα δεξιά προς τα αριστερά το δάχτυλό μας, ανοίγει πάλι το μενού όπως είδαμε προηγουμένως.
Screenshot_2014-02-16-16-44-56_zpsec45a4f6.png

Αυτή τη φορά θα διαλέξουμε την τρίτη επιλογή από το τέλος που γράφει: Configure keys
Από την οθόνη που μας άνοιξε:
Screenshot_2014-02-16-16-45-15_zps73d41b2b.png

διαλέγουμε την πρώτη επιλογή που γράφει: Management keys
Eκεί βρίσκουμε το Volume Up και του προσδίδουμε όποια αντίδραση θέλουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα του πούμε, να κάνει αυτόματο crop και μετά όταν ξαναπατάμε πάλι το volume up γίνεται κανονικό το κείμενο χωρίς crop, χωρίς δηλαδή να κόβει αυτόματα όλα τα κενά διαστήματα δεξιά αριστερά πάνω και κάτω από το αρχείο μας.
Πάμε να το δούμε στην εικόνα αυτή:
Screenshot_2014-02-16-16-45-48_zps353f01b2.png

Όπως βλέπουμε έχουμε προσδώσει και κάποια αντίδραση στο κουμπί volume down. Έτσι όταν το πατάμε θα εμφανίζεται η μπάρα του τίτλου, και οταν το ξαναπατάμε θα εξαφανίζεται όπως βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα:
Screenshot_2014-02-16-16-46-37_zps09377b18.png

Βλέπουμε πλέον μόνο το κείμενο χωρίς τίποτα άλλο πάνω αριστερά. Για να ξαναδούμε το μενού και τον τίτλο, απλά ξαναπατάμε το κουμπί που χαμηλώνει την ένταση ή αλλιώς όπως είπαμε και πριν μπορούμε πάντα να σύρουμε το χέρι μας από τέρμα δεξιά προς τα αριστερά και αμέσως εμφανίζεται επίσης το μενού.

Εννοείται πως με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να είχαμε δώσει μια οποιαδήποτε άλλη αντίδραση που θα θέλαμε. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα αντί για την απόκρυψη ή εμφάνιση του μενού, όταν πατούσαμε το πληκτρο volume down να εμφανιζόντουσαν τα περιεχόμενα ή να έκλεινε το βιβλίο μας, ή να πήγαινε στην επόμενη σελίδα κτλ. H λίστα είναι πολύ μεγάλη.

Πριν κλείσουμε αυτόν τον βοηθητικό οδηγό, ας δούμε και πως μπορούμε να έχουμε πολλά ανοιχτά βιβλία ταυτόχρονα στο ίδιο πρόγραμμα και πως να τα στοιχίσουμε.
Ας πούμε πως ψάλλουμε μια ακολουθία και χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε έξι βιβλία ανοιχτά, και να μπορούμε ταυτόχρονα να μεταφερόμαστε από το ένα στο άλλο. Αυτό είναι πλέον εφικτό όχι μόνο με τη λίστα βιβλίων που τα εμφανίζει το ένα κάτω από το άλλο αλλά και το ένα δίπλα στο άλλο, όπως για παράδειγμα είναι οι καρτέλες στον browser μας.
Για να εμφανίζονται τα βιβλία ως λίστα το ένα κάτω από το άλλο κάνουμε τικ εκεί που γράφει ...as drop down list :
Screenshot_2014-02-16-16-48-32_zps64d2b709.png

Και για να εμφανίζονται τα βιβλία μας ως καρτέλες κάνουμε τικ στην από κάτω επιλογή ...as tabs:
Screenshot_2014-02-16-16-48-39_zpsf66fc665.png

Στην πρώτη περίπτωση κάνοντας κλικ πάνω στο βιβλίο μας ανοίγουν και τα υπόλοιπα που έχουμε ανοιχτά όπως βλέπουμε εδώ:
Screenshot_2014-02-16-16-51-46_zps79ebf7cd.png

και στη δεύτερη μας ανοίγουν σαν καρτέλες:
Screenshot_2014-02-16-16-51-22_zps75a725bb.png

Εάν έχουμε παραπάνω βιβλία ανοιχτά τότε σέρνουμε το χέρι μας πάνω στις καρτέλες δεξιά ή αριστερά για να εμφανιστούν και τα υπόλοιπα.

Νομίζω πως έχει γίνει πλέον εξαιρετικά εύκολη υπόθεση το να ανοίγουμε και να κλείνουμε βιβλία και το να μεταφερόμαστε αστραπιαία από το ένα στο άλλο και να βλέπουμε τα περιεχόμενα αμέσως στο δευτερόλεπτο και να αφαιρούμε τα κενά από τα αρχεία μας.
Για ακόμα μεγαλύτερη άνεση, θα μπορούσαμε κάποια βιβλία, όπως για παράδειγμα τώρα το Τριώδιο, που πρέπει να διαβάζουμε από το πίσω μέρος κάποια τροπάρια μετά να ξανά επανερχόμαστε στην αρχή κτλ, να αντιγράψουμε με άλλο όνομα το ίδιο αρχείο έτσι θα το έχουμε ανοιχτό σαν δεύτερο βιβλίο ή και τρίτο και αμέσως θα μεταφερόμαστε εκεί που το έχουμε ετοιμάσει.
Εκτός από το ebookdroid:
θα μπορούσαμε ακόμα να εγκαταστήσουμε το επίσης δωρεάν πρόγραμμα pdf viewer:
το οποίο λειτουργεί όπως οι παλιές εκδόσεις του ebookdroid. Έτσι πλέον με τη χρήση και των δύο εφαρμογών, με τα χαρακτηριστικά που μπορούμε να τους προσδώσουμε, καθώς και με τη διπλή ή και τριπλή αντιγραφή κάποιων συγκεκριμένω βιβλίων, γίνεται ακόμα πιο εύκολη η χρήση tablet και smartphones στο αναλόγιο.
Αλλά βέβαια, όπως έχει ήδη αναφερθεί, χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια εξοικείωση για να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται οι πιθανότητες κάποιας αστοχίας στο αναλόγιο.
 
Last edited:

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Να προσθέσουμε και μια ακόμα νέα λειτουργία του προγράμματος ebookdroid με την οποία μπορούμε να κάνουμε αυτόματο ξετύλιγμα οθόνης (autoscroll) το οποίο είναι ιδιαίτερα βοηθητικό καθώς μπορούμε να ψάλλουμε και το κείμενο να προχωρά σιγά σιγά χωρίς να χρειαζόμαστε κάθε φορά να το προχωρούμε παρακάτω.
Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω, και συγκεκριμένα στο Configure taps, έχουμε αφήσει όπως φαίνεται και στις παραπάνω εικόνες, μια περιοχή, την πάνω αριστερά χωρίς κάποια λειτουργία. Τη διαλέγουμε λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο που διαλέξαμε την πάνω δεξιά (μπλέ χρώμα) και την κύρια (τυρκουαζ), και εκεί στο διπλό κλίκ διαλέγουμε το auto scroll forward
Screenshot_2014-02-28-14-03-19_zpsd82ecffe.png


Έτσι τώρα όταν κάνουμε διπλό άγγιγμα στην περιοχή αυτή αμέσως αρχίζει το κείμενο και προχωρά. Αν θέλουμε να το σταματήσουμε, απλά κάνουμε ένα άγγιγμα και για να το συνεχίσουμε ξανά ακουμπάμε δύο φορές την οθόνη μας σε εκείνο το σημείο. Νομίζω πως είναι εξαιρετικά εύκολο, απλό αλλά και πάρα πολύ χρήσιμο.
Τώρα για να κανονίσουμε το χρόνο, δεν έχουμε παρά να το ρυθμίσουμε από το All Settings > Taps, swipes and keys > Auto scroll speed
Screenshot_2014-02-28-14-04-10_zps044ae289.png
 

jhonny

Παλαιό Μέλος
Εγώ ψάχνω για κάτι άλλο...Συγκεκριμένα ψάχνω για pdf reader ο οποίος να κάνει και tag τα pdf ώστε αν,για παράδειγμα,θες να βρεις συγκεκριμένο μάθημα από συγκεκριμένο συνθέτη,να μπορείς πληκτρολογώντας 2-3 tags να βγαίνει το μάθημα κατ'ευθείαν.Απ'όσους έψαξα μόνο αυτός έχει αυτή τη δυνατότητα,αλλά δεν είναι ιδιαίτερα παραμετροποιήσιμος ούτε βολικός όπως ο ebook.Μάλλον πρέπει να γίνει η δουλειά με άλλη εφαρμογή κάτι σαν tag editor.
Αν κανείς έχει κάτι υπ'όψιν του,θα ήταν ευπρόσδεκτο:)
 

ixadin

Ηχάδιν
Το app Xodo PDF Reader & Editor έχει την δυνατότητα να σου ανοίγει τα αρχεία σε tabs για ταυτόχρονο άνοιγμα πολλών βιβλίων σε μια εφαρμογή :)
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Το app Xodo PDF Reader & Editor έχει την δυνατότητα να σου ανοίγει τα αρχεία σε tabs για ταυτόχρονο άνοιγμα πολλών βιβλίων σε μια εφαρμογή :)

Αὐτὸ χρησιμοποιῶ, εἶναι ἐξαιρετικὸ καὶ δωρεάν. Τὸ συνιστῶ ἀνεπιφύλακτα σὲ windows 10 tablet.
 
ΧΑΙΡΕΤΕ. ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ XODO. ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΤΑΜΠΛΕΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΙ ΟΣΑ ΦΥΛΛΑ ΘΕΛΛΕΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟ PC. KAI ME ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΝΑΙ.
 
Top