26. Μουσικὰ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τοῦ Μυροβλύτου

#1
Όποιος συνάδελφος έχει την ευγενή καλωσύνη και το ποθητόν να ανεβάσει το Δοξαστικό των αίνων του Αγ. Δημητρίου (κείμενο και ηχητικό) θα πιάσει τόπο.
Ευχαριστώ.
 
Last edited by a moderator:

stapaman

Εφησυχάζων & ενίοτε προξενών αλγεινάς εντυπώσεις δ
#2
Αγαπητέ Σωκράτη,

Μπορείς να βρεις το Δοξαστικό των Αίνων του Αγ. Δημητρίου σε σύνθεση του Κων/νου Πρίγγου, δημοσιευμένο από τον CMΚΟΝ, εδώ: Σελ.1 Σελ.2

Βοήθειά μας ο Άγιος!
 

Attachments

Last edited by a moderator:

georgiosben

Γιώργος Μπενέτσης
#3
Φίλε Σωκράτη και απο μένα ενα δώρο. Το ηχητικό μέρος και το μουσικό κείμενο από το βιβλίο του Άρχοντος Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου.Βοήθειά μας και καλή δύναμη.
 

Attachments

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος
#5


«Μέγαν εὕρατο ἐν τοῖς κινδύνοις, σὲ ὑπέρμαχον Θεσσαλονίκη» (τυπικὸν Εὐεργέτιδος ια' - ιβ' αἰ. ἔκδ. Dmitrievskij τ. 1 σ. 300, χφ. Σινὰ (νέα εὑρήματα 1975) Χ 363 ΤΑΣ ια' - ιβ' αἰ. φ. 2v, τυπικὸν Μεσσήνης τοῦ ἔτους 1131 ἔκδ. Μ Arranz σ. 44, χφφ. Σινὰ 1094 ΤΑΣ ιβ' αἰ. φ. 28r, 1097 σιναϊτικὸν τυπικὸν τοῦ ἔτους 1214 φ. 82r, Μ. Λαύρας Β - 25 ὡρολόγιον ιγ' αἰ. φ. 227r, Ἰ. Φουντούλη Ἀπαντήσεις τ. 4 σ. 182 καὶ τοῦ ἰδίου Λειτουργικὰ θέματα τεῦχος ζ' 1986 σ. 63).
 
#7
Εν όψει της εορτής του Αγ. Δημητρίου την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και πανηγυρίζει ο Ι. Ναός Αγ. Δημητρίου Νέων Βρυούλλων Ηρακλείου Κρήτης που διακονώ χάριτι και ανοχή Θεού εδώ και 7 χρόνια (πότε πέρασαν), προέβην στη μελοποίηση της Ακολουθίας του Αγίου, την οποία και σας προσφέρω.

Σε αυτήν θα βρείτε τα μέλη αμφοτέρων των χορών. Ο τονισμός τους αποτελεί συγκερασμό του κλασικού μέλους των εκδόσεων Πέτρου (1820) και Ιωάννου (1890, 1903), με την σύγχρονη κοινώς αποδεκτή προφορική παράδοση. Τα Δοξαστικά αντεγράφησαν από την α΄ έκδοση του Δοξασταρίου του Πέτρου (1820), στα οποία προσέθεσα μαρτυρίες και τετράσημες καταλήξεις για ανετότερη ρυθμική απόδοση. Οι αναπνοές που παρεμβάλλω σε όλα τα μέλη είναι καθαρά υποκειμενικές. Συμπεριλαμβάνονται επιπλέον τα ιδιόμελα της Λιτής και όλα τα τροπάρια των Κανόνων (α΄και γ΄Ωδής μόνο, κατά τα κρατούντα), για όποιον θελήσει να τα ψάλλει όλα, τηρώντας την τάξη του Μηναίου.
Στο β΄Προσόμοιο των Αίνων τα παλαιά Μηναία είχαν τη φράση ἣν καὶ νῦν παμμακάριστε, δεινῶς κινδυνεύουσαν, καὶ τρυχομένην ἀθλίως, ταῖς σαῖς πρεσβείαις διάσωσον, ή οποία αντικαταστάθηκε στα νεότερα από την εξής, μάλλον λόγω της απελευθερώσεως της Θεσ/κης το 1912: ἣν λυτρωθείσαν ἔνδοξε, Θεοῦ εὐδοκήσαντος, διὰ παντὸς ἐλευθέραν, ταῖς σαῖς πρεσβείαις διάσωσον, την οποία και διατήρησα. Προστέθηκαν επίσης στη Θ. Λειτουργία τα τροπάρια των Μακαρισμών με τους στίχους τους, σε περίπτωση που ψαλούν Τυπικά αντί Αντιφώνων. Παραλείπονται μέλη όπως Ανοιξαντάρια, Καταβασίες, Δοξολογία, Δύναμις, Λειτουργικά, Κοινωνικό κ.α., τα οποία πολυσιοπάροχα έχει ήδη καταθέσει εδώ ο συντονιστής κ. Τσακίρογλου, υπάρχουν δε σε πάμπολλες μουσικές εκδόσεις, άλλωστε είναι και θέμα επιλογής του καθενός το τι θα ψάλλει.

Παραθέτω τέλος, τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν προς την ενορία που υπηρετώ, και ένα νέο Απολυτίκιο του Αγίου, ποίημα του κ. Δημητρίου Δασκαλάκη, που το ψάλλουμε κατ’ εξαίρεσιν λόγω του ότι διαθέτουμε τμήμα λειψάνου Του, δωρηθέντος υπό του Σεβ. Μητρ. Αυστρίας κ. Μιχαήλ, το οποίο και εκτίθεται προς προσκύνησιν κάθε χρόνο.

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους που ψάλλουν σε φερώνυμους του Αγίου Ναούς και χρόνια πολλά στους Θεσσαλονικείς φίλους μας που τον έχουν πολιούχο. Συγχωρέστε μου οποιαδήποτε λάθη και παραλείψεις διαπιστώσετε, οφειλόμενα στον κόπο της εγγραφής στον Η/Υ «ἀπὸ φυλακῆς πρωΐας μέχρι νυκτὸς», ώστε να είναι εγκαίρως έτοιμη. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε καλοπροαίρετες παρατηρήσεις και υποδείξεις.
 

Attachments

Last edited:

tb---

τσοπάνης
#8
Στην "Συλλογή Ιδιόμελων και Απολυτίκιων" του Χουρμουζίου, το εν λόγω απολυτίκιο του Αγίου έχει ώς εξής.

Ξέρουμε πότε έγινε η προσθήκη που όλοι ψάλουμε σήμερα;

Ευχαριστώ.
 

Attachments

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#10
Στην "Συλλογή Ιδιόμελων και Απολυτίκιων" του Χουρμουζίου, το εν λόγω απολυτίκιο του Αγίου έχει ώς εξής.

Ξέρουμε πότε έγινε η προσθήκη που όλοι ψάλουμε σήμερα;

Ευχαριστώ.
Κι ο Βουδούρης την ίδια γραμμή με τον Χουρμούζιο έχει.
Τό εἶχα γράψει παλαιότερα (δές ἐδῶ καί ἑπόμενα).


 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#12
Πως και το μελοποιεί σε πλ.Α΄ενώ ο ήχος του, κατά το Μηναίο είναι σε Δ΄; Υπάρχει και άλλο τέτοιο παράδειγμα;
 

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#13
Πως και το μελοποιεί σε πλ.Α΄ενώ ο ήχος του, κατά το Μηναίο είναι σε Δ΄; Υπάρχει και άλλο τέτοιο παράδειγμα;
Ο Γέμελος αρεσκόταν στο να μελοποιεί μαθήματα σε άλλον από τον παραδεδομένο ήχο τους. Ακόμα και τους ειρμούς των Καταβασιών Ανοίξω το στόμα μου μελοποίησε σε Α' ήχο. Αυτό μάλλον απηχεί παράδοση την οποία μεταφέρει και ο Αστέριος Δεβρελής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέλη ψαλλόμενα κατά τη διανομή αντιδώρου. Του Γέμελου το κίνητρο είναι η αποφυγή κορερσμού από τον συνεχή δ ήχο, οπότε εναλλακτικά δίνει το μέλος τους σε α' ήχο. Αν δεν απατώμαι και ο πολύς Χουρμούζιος ο Χαρτοφύλαξ έχει μελοποιήσει Τον νώτον μου σε ήχο γ'. Ίσως υπήρχε μια τάση κάποτε να μελοποιεί κάποιος κατ' αυτόν τον τρόπο.


Δ.
 
Last edited:

GabrielCremeens

Music Director at St. George, Albuquerque, NM
#16
Μπορεί να αναβάσει κάποιος φίλος το Δοξαστικό των Αίνων του Αγίου Δημητρίου ως το έψαλλε ο Στανίτσας;
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής

Xristos

Ιωαννίδης Στέφανος, Ειδικευόμενος Νευρολογίας, Πα.
#20
Καλησπέρα,

Γνωρίζει κάποιο μέλος που μπορώ να βρώ αργά στιχηρά των αίνων του Αγίου;
(επισυνάπτω τα συγκεκριμένα που ψάχνω. Η ηχογράφηση δεν είναι καλή γιατί γίνεται ανάμεσα από τους ισοκράτες και παραμορφώνεται κάπως το αποτέλεσμα)

Ευχαριστώ
 

Attachments

Last edited:
Top