1964-08-14/15 Εσπερινός και Όρθρος Κοιμήσεως (Καισαριανή) Στανίτσας-Πετρόχειλος

dimitrios.zaganas

Παλαιό Μέλος
Πριν από περίπου ένα χρόνο αναρτήθηκαν στο YouTube από τον κ. Πέτρο Χριστοδούλου αποσπάσματα από τον Εσπερινό και τον (αρχιερατικό) Όρθρο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1964, όπου ψάλλει ο (τότε) προσφάτως απελαθείς Άρχων Πρωτοψάλτης Θρ. Στανίτσας.
Πρόκειται για την πανήγυρη του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Παναγίτσας») Καισαριανής, όπου εκλήθη να ψάλλει δεξιά ο Θρ. Στανίτσας και αριστερά ο Ανδρέας Πετρόχειλος, τ. Δομέστικός του στα Πατριαρχεία.
Σύμφωνα με την προφορική μαρτυρία του τελευταίου στον γράφοντα, ο Άρχων είχε τότε εκφράσει μια κάποια «δυσφορία» για την επιλογή (τόσο κατηρτισμένου) αριστερού και επέλεξε την αργή Δοξολογία του Πέτρου σε λέγετο, ως λιγότερο γνωστή, για να τον «δυσκολέψει», αλλ' εις μάτην. Με τη σειρά του, ο αείμνηστος κυρ-Ανδρέας είχε εκφράσει το παράπονό του γιατί μαγνητοφωνούσαν μόνο τον Στανίτσα, ενώ επρόκειτο για ένα όμορφο ψαλτικό «ντουέτο» (πρβλ. εδώ). Η «απροσεξία» του μαγνητοφωνούντος επέτρεψε, ωστόσο, να ακουστεί η φωνή του αριστερού σε μερικά σημεία, στοιχείο το οποίο βοήθησε στην ταυτοποίηση της ακολουθίας.

Λείπει το πρώτο μέρος του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία. Όστις ευσεβής και φιλόμουσος...

Εσπερινός Κοιμήσεως: «Και ευλογημένος» Μπερεκέτη, κεξ.

Όρθρος Κοιμήσεως: «Θεός Κύριος», κεξ.

Όρθρος: αργό «Τον δεσπότην», κεξ.
 
Top