1959-12-24 Ύμνοι Χριστουγέννων (Ώρες - Καταβασίες - Εξαποστειλάριο)

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
#3

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
#4
Τα παρακάτω τα ανέβασα και σε ξεχωριστό θέμα εδώ, τα παραθέτω, όμως, κι εδώ όπου υπάρχει η πλήρης ηχογράφηση.

Στο βίντεο ακούμε τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλο Στανίτσα σε μια ηχογράφηση των Ιδιομέλων των Ωρών των Χριστουγέννων που έλαβε χώρα στις 24-12-1959, μετά από την Ακολουθία των Ωρών, σε κάποιο δωμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την περίοδο εκείνη ήταν ακόμη Άρχων Λαμπαδάριος, τοποτηρών όμως τη θέση του απουσιάζοντος από την αρχή του έτους Πρωτοψάλτου Κωνσταντίνου Πρίγγου. Η ηχογράφηση αποτελεί αφιέρωση προς το Λυκούργο Πετρίδη και ψηφιοποιήθηκε από πομπίνα που είναι πρώτης γενιάς αντίγραφο της αρχικής.

Η ταύτιση της εκ στήθους εκτελέσεως με το κείμενο της Πατριαρχικής Φόρμιγγος του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πρίγγου είναι καταπληκτική, γι' αυτό και παρατίθεται. Αυτό είναι φυσιολογικό, αφού επί 20 χρόνια τον Πρίγγο άκουγε να ψάλλει τα μέλη αυτά! Πρέπει να σημειώσουμε, ακόμη, ότι το κείμενο κυκλοφόρησε ενάμιση περίπου χρόνο αργότερα, μέσα στο 1961, στα φυλλάδια υπ' αριθμόν 19 και 20 της Πατριαρχικής Φόρμιγγος, που κατέγραψε μάλλον από μνήμης ο μετέπειτα Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Βασίλειος Νικολαΐδης και διόρθωσε, φυσικά, ο ίδιος ο Πρίγγος. Η κατά 95% ταύτιση των ψαλλομένων θέσεων με την καταγραφή αποδεικνύει περίτρανα για άλλη μια φορά το ενιαίον της Πατριαρχικής παραδόσεως, τουλάχιστον κατά το μισό περίπου αιώνα που διετέλεσαν πρωτοψάλτες οι τρεις προαναφερθέντες άρχοντες! Ακόμη, μας διδάσκει το μέτρο που μπορούμε να κοσμούμε τα μέλη χωρίς να αλλοιώνουμε τις θέσεις τους!

Ασφαλώς, οφείλουμε να μνημονεύσουμε, για όποιον ενδιαφέρεται, και την καταγραφή των μελών της ηχογραφήσεως από το Βαγγέλη Σφακιανάκη στο θέμα αυτό. Η παράθεση στο βίντεο του κειμένου του Πρίγγου προκρίθηκε για να καταδειχθούν αυτά που επεσήμανα παραπάνω.
 
Last edited:
Top