[Ερώτηση] 16. Αγία Χαρίεσα ή Χαρίεσσα

George

Ιεροψάλτης
#1
Ο Ιερέας μας έχει ακούσει από καιρό ότι υπάρχει αυτή η Αγία και ψάχνει να βρει οτιδήποτε να έχει σχέση με Αυτήν, Βίος, Ακολουθία, αν υπάρχουν και πού Λείψανα κλπ.
Προς εννημέρωση, υπάρχει χωριό δίπλα στο δικό μου το οποίο ονομάζεται Χαρίεσα και ο Ιερέας μας είναι από αυτό το χωριό.
 

Roumelis Ioannis

Παλαιό Μέλος
#2
Αντιγράφω από «ΠΑΝΑΓΙΟΝ» εκδ. Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2006, Γεωργίου Πιπεράκη:

10 Μαρτίου: Κοδράτου καὶ σὺν αὐτῷ μαρτυρησάντων ἐν Κορίνθῶ Κυπριανοῦ, Διονυσίου, Ἁνεκτοῦ, Παύλου, Κρήσκεντος, Διονυσίου (ἐτέρου), Βικτωρίνου, Βίκτωρος, Νικηφόρου, Κλαυδίου, Διοδώρου, Σεραπίωνος, Παππίου, Λεωνίδου, Χαριέσσης, Νουνεχίας, Βασιλίσσης, Νίκης, Γκάλλης, Γκαλίνης, Θεοδώρας καὶ ἄλλων (258 μ. Χ.).

16 Απριλίου: Λεωνίδου, Χαριέσσας, Νίκης, Γκαλεΐας ἢ Γαλανῆς, Καλλίστης ἢ Καλλίδος, Νουνεχίας, Βασιλίσσης, Θεοδώρας καὶ Εἰρήνης ἐν Κορίνθῳ μαρτύρων (258 μ. Χ.) [Κατά τὸ Ῥωσσικὸν (Μόσχας) Ἑορτολότιον καὶ τὸ Ἀθωνικὸν (ἐκδ. ἴνδικτος)].
 

George

Ιεροψάλτης
#3
Δηλαδή υπάρχουν δύο Αγίες με το ίδιο όνομα από ότι κατάλαβα :confused:
Υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες όπως βίοι, Ακολουθίες κλπ?
 

Roumelis Ioannis

Παλαιό Μέλος
#4
Μάλλον διαφορετικές ημερομηνίες εορτασμού για την (τους) ίδια (-ους). Περί ακολουθίας, υπάρχει του μηναίου (μη πλήρης) στις 10 Μαρτίου χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στην Αγία ούτε στο Συναξάριον, σε αντίθεση με την 16η Απριλίου όπου δεν συναντούμε ακολουθία, αλλά πλήρη μνεία στο Συναξάριον. Δεν γνωρίζω περί βίου ή πλήρους ακολουθίας.
 

nikogianis

Νέο μέλος
#5
16 Απριλίου

Αγίων Μαρτύρων Λεωνίδου, Βασιλίσσης, Γαλήνης (Γαλήνης), Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαριέσσης (ή Χαρίσσης)

Οι Αγιοι αυτοί Μάρτυρες άθλησαν στην Κόρινθο κατά τις ημέρες του Πάσχα επί αυτοκράτορος Δεκίου (249- 251).

Ο Αγιος Λεωνίδης ήταν «έξαρχος» πνευματικού χορού, δηλαδή ηγούμενος κύκλου μαθητών του Κυρίου. Συνελήφθη στην Τροιζηνία της Πελοποννήσου κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και οδηγήθηκε στη Κόρινθο. Η Νουνεχία και η Βασίλισσα, η μητέρα της Νουνεχίας, η Γαληνή, η Θεοδώρα, η Καλλίδα, η Νίκη και η Χάρισσα οδηγήθηκαν και αυτές στην Κόρινθο, στον ηγεμόνα Βενούστο.

Εκεί ο ηγεμόνας επιχείρησε με δελεάσματα στην αρχή αλλά και με απειλές στη συνέχεια, να πείσει τον άγιο Λεωνίδη και τις επτά γυναίκες να αρνηθούν την πίστη τους στον Χριστό. Οι μάρτυρες όμως έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους. Ο Βενούστος, διαπιστώνοντας ότι ο Αγιος Λεωνίδης έμενε σταθερός στην πίστη του στο Χριστό, διέταξε να τον κρεμάσουν ψηλά και να του ξεσκίσουν το σώμα με αιχμηρά όργανα. Στην συνέχεια έδωσε εντολή να βυθίσουν το νεκρό σώμα του Μάρτυρος στην παραλία του Κορινθιακού μαζί με τις Αγίες. Και ενώ οι Αγίες Μάρτυρες οδηγούνταν από τους δήμιους για να ριχθούν στο βυθό της θάλασσας, λέγεται ότι η Αγία Χάρισσα έψαλλε, όπως άλλοτε η Προφήτιδα Μαριάμ με αφορμή τον καταποντισμό των Αιγυπτίων, λέγοντας: «Ένα μίλι έτρεξα, Κύριε, και στράτευμα με καταδίωξε, και δεν Σε αρνήθηκα, Κύριε. Σώσε μου το πνεύμα». Αλλά και όταν τις επιβίβασαν στο πλοίο, συνέχισαν να ψάλλουν την ωδή, μέχρι που ανοίχτηκαν μέσα στη θάλασσα. Εκεί τους έδεσαν όλους με πέτρες και τους έριξαν στο βυθό της θάλασσας. Οι Αγιοι, εισήλθαν στη ζωή του Παραδείσου την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου.

Τα ιερά λείψανα αυτών ανευρέθησαν το 1917, όταν σε ευσεβείς Επιδαύριους υποδείχθηκε σε όραμα που να σκάψουν, για να βρουν τον ιερό θησαυρό. Στο σημείο εκείνο ανευρέθηκε σαρκοφάγος, εντός της οποίας βρίσκονταν τα επτά ιερά λείψανα των Αγίων γυναικών, και άλλη σαρκοφάγος εντός της οποίας υπήρχε το ιερό λείψανο του Αγίου Μάρτυρος Λεωνίδου. Αμέσως οι ευσεβείς κάτοικοι ανήγειραν επί τόπου ναό αφιερωμένο στον Αγιο, εντός του οποίου έθεσαν την σαρκοφάγο με τα ιερά λείψανα.

Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, τ. Απριλίου, σελ. 170-173.


http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/eortologio/eortologio.asp?file=aprilios/apr_4.htm
 

George

Ιεροψάλτης
#6
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, τις ίδιες πληροφορίες βρήκα και εγώ στο internet χωρίς να βρω έστω και κάποια πληροφορία για Ιερά Λείψανα ή κάποια Ακολουθία.
Τελικά κάπου στην Κόρινθο θα πρέπει να βρίσκεται ο Ναός αυτός από ότι κατάλαβα.... :rolleyes:
 

Panagiotis

Γενικός συντονιστής
#7
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, τις ίδιες πληροφορίες βρήκα και εγώ στο internet χωρίς να βρω έστω και κάποια πληροφορία για Ιερά Λείψανα ή κάποια Ακολουθία.
Τελικά κάπου στην Κόρινθο θα πρέπει να βρίσκεται ο Ναός αυτός από ότι κατάλαβα.... :rolleyes:
Η ακολουθία, ποίημα του αειμνήστου μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου, είχε εκδοθεί από την Μητρόπολη Αργολίδος.
 

kiriakos25

Νέο μέλος
#8
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΟΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΧΑΡΙΕΣΣΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΙΟ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

ΒΙΟΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β
 

Attachments

Last edited by a moderator:
Top