1-1000 Ευτράπελα (αστείες καταστάσεις στο ψαλτήρι)

Status
Not open for further replies.

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Ανοίγω αυτό το θέμα επειδή κατά καιρούς συμβαίνουν αρκετές αστείες καταστάσεις στην εκκλησία!

Σήμερα πήγα σε ένα χωριό για ένα μνημόσυνο. Ο ιερέας διάβασε εγκύκλιο της μητρόπολης για την ιεραποστολή και στο τέλος για να εξηγήσει στους χωριανούς τι είναι η ιεραποστολή λέει αυτό το σχόλιο με ακριβώς αυτές τις λέξεις και τίποτα άλλο: "Ιεραποστολή είναι αυτό με τους μαύρους που βλέπουμε στην τηλεόραση"! Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. :) :) :)
 
Last edited:
Καλά από πλέκεσ πολλέσ
Δεν θα ξεχασω μια φάση κάπου στη Λάρισα.έχουμυ 2ο ήχο κ αρχίζει ο δεξιοσ το θεόσ κυριοσ σε 2ο.Ο αριστεροσ είσαι σουρωμένοσ κ λέει ότι να ναι.Οπότε του λέει ο δεξιοσ ψάλτησ "Τι λεσ ρε?" μεσα απο τα μικρόφωνα.Απαντά ο αριστερός "Ότι γουσταρω.Υπάρχει πρόβλημα?"Κ αρχίζουν να πετάν βιβλία ο ένασ τον άλλον.Κ βγαίνει ο παππάσ την ωραία πύλη κ λέει."ειρήνη υμην τέκνα μου."Τό γέλιο.
Έχουν γίνει και άλλα πολλά αλλά θα τα πω εν καιρό.
 
Σε κάποιο ναό του Περιστερίου, ο αριστερός δεν ήξερε καλή μουσική και είχε το άγχος μην του κάνει παρατήρηση ο δεξιός ότι έπιασε λάθος ήχο. Είναι σειρά του αριστερού να αρχίσει το Και νυν των Αίνων σε πλάγιο Β' ενώ το Δοξαστικό ήταν άλλος ήχος. Αρχίζει να λέει "Και νυν" σε πλάγιο Α. Λέει "Καιαι νυυυ" και σταματάει. Ξαναρχίζει "Καιαι νυυυ" σε Α ήχο. Ξανασταματάει. Ξαναρχίζει σε πλάγιο Δ, ξανασταματάει. Αφού είδε και απόειδε και δεν κατάφερε να πιάσει τα σωστά διαστήματα, φωνάζει στο μικρόφωνο "Βάλε ένα χεράκι κυρ Κώστα να πιάσουμε τον ήχο" :) :)

Οι ιερείς έφυγαν από τα γέλια στο ιερό...


ΥΓ. Οι ήχοι που αναφέρω είναι τυχαίοι. Ο ιερέας που μου το είπε δε θυμόταν τι ήχος ακριβώς ήταν.
 
Last edited:
Συνεχίζω τα ευτράπελα (μόνο που θα παρακαλούσα να μην βάζουμε επίθετα, γιατί δεν είναι ότι το καλύτερο.)
Είχαμε στην Λάρισα ένα πολύ καλό ιεροψάλτη (αν κ μασ άφησε για τουσ ουρανούς πριν λίγα χρόνια) που ήταν κάπως ιδιόρυθμος.Πάει που λέτε σε ένα χωριό να ψάλλει μεγάλη βδομάδα.Ξέρετε την μεγάλη βδομάδα όλεσ σχεδόν οι γυναίκεσ έχουν βιβλιαράκια που παρακολουθούν την ακολουθία.Ο ψάλτης μας θέλοντασ να σπάσει πλάκα πηδάει καμιά 10αριά σελίδεσ κ αρχίζει να ψάλλει κάτι άλλο.Οπότε βλέπεισ τισ γυναίκεσ άρχισαν να ψάχνουν.Μετά από λίγο πάλι τα ίδια ξαναπήδηξε 5 σελίδεσ προσ τα πίσω κτλ.Ε σε λίγη ώρα τα είχαν κλείσει όλεσ τα βιβλιαράκια.Κ γυρνάει κ λέει "Εμ δεν σας είπα γω.άντε να κάνετε κάνα φαή"
Ο εν λόγο ψάλτησ έκανε πολλά κοριφέα.Εν καιρό θα σας πω κ άλλα
 
Εγώ θα σας πω ένα περιστατικό από ναο της Πάτρας με ιερέα. Στην ακολουθία των Αγίων Παθών μέσα στις 12 περικοπές υπάρχουν φράσεις οι οποίες βρίσκονται σε προφητείες, όπως "Έστησαν τα τριάκοντα αργύρια...", "Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου...". Αυτές λοιπόν τις φράσεις λοιπόν είθισται οι ιερείς να τις απαγγέλλουν εμμελώς σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ευαγγέλιο που λέγεται διαβαστά. Ένας ιερέας λοιπόν, του ήλθε η φαεινή ιδέα να τις ψάλλει όπως τις λένε οι ψάλτες (δηλαδή το "Έστησαν..." σε ήχο γ΄ και το "Διεμερίσαντο..." σε ήχο δ΄). Περιττό να πω ότι εμείς στο ψαλτήρι σκάσαμε στα γέλια και δε μπορούσαμε με τίποτα να σταματήσουμε! Ο ιερέας πρέπει να το κατάλαβε και φάνηκε να στενοχωρήθηκε, αλλά ήταν τόσο απροσδόκητο που δεν αντέξαμε!
 
1ον: Καποια φορα στον Μητροπολιτικο Ναο Του Αγιου Μηνα Ηρακλειου , ο τοτε Αρχιεπισκοπος Κρητης , μακαριστος πλεον , κυρος Ευγενιος , διαβαζε τον
Προοιμιακο . Οταν ειπε την φραση ''... ζωα μικρα μετα μεγαλων ...'' , ο τοτε
πρωτοψαλτης του ναου , αειμνηστος Αρχωντας Πρωτοψαλτης Ιωαννης Βουτσινας , εκαμε χειρονομια και στο ''μικρα'' εδειξε προς το ιερο και στο
''μεγαλων'' εδειξε προς τον Αρχιεπισκοπον .

2ον : Προσομοιον προς το ''Οικος του Εφραθα'' :
''Λυκος απ'το βουνο κι'αρκουδα απο τον καμπο , να φαει τον πρωτοψαλτη . Να φαει και τον διακο και τον παπα ..... '' (βαζεται οτι ονομα θελετε) .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μπορειτε να αντικαταστησετε την λεξη ''πρωτοψαλτη'' με την
λεξη ''δεσποτη'' .
 
Συνεχίζω στα ευτραπελα αφου βλέπω ότι σας αρέσουν.Ο ιδιος ψάλτης από την πρηγούμενη φορα που σας είπα (ο ιδιορυθμος κ οξυθημος).
Πάει σε ένα χωριό να ψάλλει σε πανηγύρι και πάνε οι επίτροποι στο αναλόγιο να του πουν αν χρειάζεται κάτι.Τους λέει το λοιπόν αυτός ότι θέλει να του φέρουν το ορολόγιον (το ορολογιον το μέγα εννοούσε.)Φεύγει ο επίτροποσ πάει στο παγκάρι το λέει στουσ άλλους επιτρόπουσ να ψάχνουν να βρούν όλοι μαζί τι να θέλει ο ψάλτης τους.Οπότε πετάγεται ένας προσκυνητής από το πουθενα που άκουσε την συζήτηση κ πάει ξεκρεμάει ένα μεγάλο ρολόι τύχου που είχαν (ξέρεται αυτά με το εκρεμές).Το βάζει στην πλάτη φωνάζει κ κανα δυο ακόμα να τον βοηθήσουν κ καταχαρούμενοι το παν στον δεξιό αναλόγιο να το παραδώσουν.Μώλις το βλέπει ο ψάλτης τρελάθηκε.Μη χάντοντας το χιουμορ του τους λέει "Ορε την είναι τούτο?Το βιβλίο το ορολόγιον θέλω.Αλλά μια κ το φέρατε αφήστε το να με κάνει παρέα."Το τι έγινε δεν περιγράφεται...
 
Είχα τύχει σε ένα μητροπολιτικό ναό όπου στον δεξιό χορό έψαλλαν 7-8 άτομα.
Στο χερουβικό πριν το τριάδι, παίρνει ο άρχων τον μεταλλικό τονοδότη, σιγουρεύεται ότι οδεύει καλώς και τον αφήνει στο αναλόγιο.
Αμέσως ένας 40ρης περίπου του χορού, τί κάνει ο άνθρωπος;
Παίρνει με το αριστερό χέρι τον τονοδότη. Σχηματίζει διχάλα με τα δύο δάχτυλα του δεξιού χεριού. Χτυπάει με τα δάχτυλα του δεξιού χεριού τον τονοδότη και βάζει τα δάχτυλα στο αυτί να ακούσει ήχο!!!
Τον είδαν όλοι του δεξιού χορού και κάπου άργησαν να πουν το τριάδι λόγω γέλιου και το υπόλοιπο χερουβικό δεν πήγε και τόσο καλά.
 
Ιερέας:
...πρεσβείες της Αγίας Τριάδος ης την μνήμην εορτάζομεν (Από πανήγυρη ναού αφιερωμένου στην Αγ.Τριάδα)

...μοναχών και μονασουζών (αντί μοναζουσών)

....παρατήρηση προς το εκκλησίασμα: -παρακαλώ τις γυναίκες ,αν μπορούν να μην λένε τα λόγια του παπά πριν τον παπά γιατί μπερδεύομαι..


Ψάλτης:
...το ασπράδιον του πάντος βασιλέως (αντί του οσφράδιον)
 
Σε ιερο ναο της Λάρισας πριν ακετα χρόνια.
Ο δεξιος ψάλτης είναι ένας κύριοσ γύρο στα 55 τότε ψηλός κ στηβαρός.Έρχεται ο δεσπότης σε μια λειτουργία κ ο ψάλτης έχει μαζέψει 5-6 άτομα για να τον βοηθήσουν.Εκεί που έψαλλαν ο ψάλτης μας χτυπούσε το πόδι του δυνατά για να ακολουθήσουν κ οι άλλοι τον ρυθμό του κομματιού.(κάπου 45 νούμερο παππούτσι φορούσε,οπότε καταλαβαίνετε το χτύπο που έκανε πάνω στο ξύλο του αναλογίου)
Οπότε σε κάποια στιγμή ο δεσπότης του λέει "Δάσκαλε ποιοσ χτυπάει το πόδι?ακούγετε πολύ" Οπότε ο ψάλτης μασ γυρίζει με απορία στους βοηθούς του κ λέει "Μη χτυπάτε ορέ τον ξεκουφάνατε το δέσποτα.Ποιος είναι αυτός που χτυπάει?".Κ βέβαια συνέχισε ο ίδιος να χτυπά το πόδι του απτόητος.Ακόμα ψάχνει ο έρμοσ ο δεσπότης να βρεί ποιοσ χτυπούσε το πόδι...
 
Last edited:
Σε ναό στην Πρέβεζα την Κυριακή του Τυφλού:
Ο ψάλτης (πρακτικός) διαβάζει κανόνα και προβληματίζεται τι στίχο να πει. Αποφασίζει και λέει

"Άγιε τυφλέ πρέσβευε υπερ ημών"!

Η ακλουθία διεκόπη από τα γέλια για κανα δεκάλεπτο..!
 
ΕΛΑΦΡΩΣ σοκιν , αλλα νομιζω αξιζει τον κοπο .
Αναφερει το μηνολογιο μεταξυ των αλλων και τον αγιο Βουκὀλο . Ο ψαλτης
δεν ξερει και πολλα γραμματα Το μηναιο εχει στο τελος της δεξιας σελιδας την συλαβει ''Βου'' απο το ονομα του αγιου και συνεχιζει και το υπολοιπο ονομα ''κολου'' στην επομενη (αποπισω) σελιδα . Και ο φουκαριαρης ο ψαλτης
λεει επι λεξει : ''....Του αγιου ''Βου'' και γυριζωντας σελιδα συνεχιζει , και του
αγιου ''κ..ου'' . ...'' .
Ανευ αλλων σχολιων .
 
  • Like
Reactions: BSP
Την εποχή που έψαλλα στο κοιμητήριο είχαμε ένα μνημόσυνο κάποιας αειμνήστου ονόματι Τζούλιας. Ο ιερέας προσπάθησε να εξηγήσει στην οικογένεια ότι δεν πρέπει στην εκκλησία να λέμε Τζούλια, Ζιζή κλπ. Το δέχτηκαν αλλά είχαν "στραβώσει" αρκετά. Μετά το μνημόσυνο στο ναό η χορωδία πήγε να ψάλλει και στο μνήμα ($$$$$) :D Ο ιερέας λοιπόν που ήταν "υπηρεσία" στο συγκεκριμένο τετράγωνο αν και στις αιτήσεις είπε Ιουλία στο "Αιωνία η μνήμη" είπε "Τζούλια" και με το ζόρι κρατηθήκαμε!
Θα μπορούσα να πω πολλά συμβάντα σε κοιμητήρια αλλά ίσως να κατηγορηθώ για black humour ....
 
Σε ένα χωριό, καλοκαίρι ήταν, ο ιερέας δεν ξέρει κ πολλά γράμματα.Διαβάζει το λοιπόν κάπου στο Μηνολόγιον ότι πρέπει να φορέσει "άπασαν την ιερατικήν στολήν."Το διαβάζει το ξαναδιαβάζει,το ξαναματαδιαβάζει παίρνει βαθιέσ ανάσες ανοίγει την ντουλάπα του κ αρχίζει να φοράει όλες του τισ στολές (καλοκαιρινές κ χειμωνιάτικες) την μια πάνω από την άλλη.Σκάει μύτη στην ωραία πύλη σαν κρεμμύδι ντημένος.Αναστέναζε ξανααναστέναζε ο κόσμος άρχισε να τον λυπάται.Κ γυρνάει κ λέει "Οχι είδατε τι τραβάμε εμείς οι παπάδες?"(περιττό να σας πω ότι όσοι ήξεραν για την γκάφα του δεν έλεγαν κουβέντα.Μόνο πέθαιναν στα γέλια.)
 
Τι να πρωτοθυμιθώ! Λοιπόν!
Ψάλλω σε ένα παρεκλήσι της Αγίας Παρασκευής με τον εκεί αριστερό ψάλτη τον οποίο τον δίνω να πεί πάλι το απολυτίκιον. Η αλήθεια είναι ότι η φυλλάδα ήταν κάπως κακογραμμένη και το αποτέλεσμα ήταν να ακουστεί το απολυτίκιον εις ήχον γ' στο τέλος έτσι. "ελεηθήναι τας ψυχάς ημών έτερον δόοξααα".:eek:
 
Κάποτε δύο μέλη του φόρουμ (ο ένας εγώ και ο άλλος διατελών εν αυτοεξορία) έψαλλαν σε μία αγρυπνία και ο παπάς (Άραβας με σπαστά Ελληνικά τότε τουλάχιστον) έκανε κήρυγμα για την εορτάζουσα Αγία (μάρτυς). Εξηγώντας το βίο της Αγίας ..

"την συνέλαβαν λοιπόν και ... τη σάπισαν στο ξύλο" :eek:

Με το ζόρι βγάλαμε την αγρυπνία...
 
Κάποτε δύο μέλη του φόρουμ (ο ένας εγώ και ο άλλος διατελών εν αυτοεξορία)
Σκέψου τα της ανωνυμίας και τα ξαναλέμε...
έψαλλαν σε μία αγρυπνία και ο παπάς (Άραβας με σπαστά Ελληνικά τότε τουλάχιστον) έκανε κήρυγμα για την εορτάζουσα Αγία (μάρτυς). Εξηγώντας το βίο της Αγίας ..

"την συνέλαβαν λοιπόν και ... τη σάπισαν στο ξύλο" :eek:

Με το ζόρι βγάλαμε την αγρυπνία...
Στην ίδια αγρυπνία, 2-3 λεπτά πριν από αυτό, ήθελε να πει πως η Αγία πήγε στην Φολέγανδρο αλλά λόγω κεκτημένης ταχύτητος είπε "το Αγία πήγε στο...Φλογόδεντρο".

Καλά που έβγαζε λόγο στο τέλος (πριν το δι ευχών) γιατί και οι δύο είχαμε πάθει παράκρουση!
 
Στην΄Λάρισα στο κοιμητήριο(ιστορία όπωσ μασ την διηγήθηκε ένας ιερέασ)
Είχε πεθάνει ένας κύριος γύρο στα 50.Κάθε μέρα ερχόταν μια κυρία κάπου στα 35 κ έκανε τρισάγιον.Έφερνε λουλούδια καθάριζε το μνήμα έκλεγε κ καθόταν με τις ώρες.Ο ιερέας την είδε πολλές φορές κ είχε αποκτήσει κάποια οικιότητα μαζί της.
Ένα απογευματάκι το λοιπόν εκεί που ο ιερέας έκανε το τρισάγιον του λέει η κυρία "Παππά σώνε."Δεν κατάλαβε κ συνέχισε.Μετά από λίγο "παππά τελείωνε ερχετε."Την κοιτάει ο ιερέας σταματάει κ ρωτάει "ποιος ερχετε μωρέ.Τι λεσ τώρα?" "Ερχετε παππά η γυναίκα του.""Κ εσυ ποια είσαι καλέ?""Η γκόμενα του είμαι παππά."Έπαθε πλακα ο ιερέας.Πριν καλα καλα καταλάβει τι έγινε σκάει μύτη η γυναίκα του τεθνεότα κ γίνετε ένα μαλιοτράβιγμα.Ο χαμός...
 
βρέθηκα να ψέλνω μια χρονια ανήμερα 15 Αυγούστου, σε ένα εκκλησάκι αρκετα απομονωμένο στο οποίο διακονούσε ένας συνταξιούχος ιερέας.
Βγαίνει ο παπάς στην λειτουργία να πει "ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω" και ενώ βγήκε, γύρισε προς την εικόνα το Χριστού στο τέμπλο, έκανε μια κίνηση να σηκώσει τα χέρια του, μα δεν είπε τίποτα, με αποτελεσμα να ακουστεί στο εκκλησάκι η φωνή των γυναικών "ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω". Με το που το ακούει γυρίζει στις γυναίκες και λέει "δεν έχουμε πει ότι δεν λέμε τα λόγια του ιερέα;"
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top