06. Μουσικὰ Ἁγίου Ἀποστόλου Θωμᾶ

nkioster

Πατήρ Νεκτάριος Κιοστεράκης
#1
Καθως εψαλλα κι εγω σημερα την ακολουθια του Απουστολου Θωμα
στους αινους ενω το πρωτο στιχηρο ιδιομελο ηταν σε Β' ηχο συμφωνα με το Μηναιο στη Κυψελη του Στεφανου ηταν σε Α' ηχο.
Πως καθοριζεται ενα ιδιομελο σε τι ηχο θα ψαλλει?
 

tsak77

Χρῆστος Τσακίρογλου
#2
Πως καθοριζεται ενα ιδιομελο σε τι ηχο θα ψαλλει?
Ο μόνος αρμόδιος γι' αυτό είναι ο υμνογράφος. Οι σημερινοί περισότερο τυχαία επιλέγουν τον ήχο, ενώ θεωρώ ότι οι παλαιότεροι έπαιρναν περισότερο υπόψη τους τη ροή του μέλους σε σχέση με το λόγο, δηλαδή όταν έγραφαν τον ύμνο, είχαν μία ιδέα του πως πρέπει να ψαλλεί και αυτό φαίνεται αν λίγο μελετήσει κανείς τα κείμενα. Γι' αυτό και στις νέες ακολουθίες συναντούμε πολλές δυσκολίες σε όλες τις καταλήξεις (εντελείς, τελικές, οριστικές), είτε λόγω άλλης θέσεως του τόνου ή και τυχαίο αριθμό συλλαβών στις τελευταίες λέξεις, κάτι που δεν συναντάμε τόσο συχνά στα ιδιόμελα του Μηναίου.

Πάντως το φαινόμενο της διαφωνίας του ήχου, το έχω παρατηρήσει και εγώ και στο Δοξαστάριο του Πέτρου (Παν. Κηλτζανίδου) και πιθανόν να ωφείλεται σε τυπογραφικά λάθη των νεώτερων μηναίων σε σχέση με τα παλαιά (ή και το αντίθετο), εφόσον το σίγουρο είναι, ότι τα ιδιόμελα μελοποιήθηκαν βάση κάποιου μηναίου και οι διαφωνίες αυτές δεν αποτελούν αυθαιρεσία των συνθετών έναντι των ποιημάτων. Αυτά την εποχή εκείνη ήταν απαράδεκτα. Σήμερα από την άλλη...
 

MTheodorakis

Παλαιό Μέλος
#3


Ἀνήκει εἰς τὸν α' ἦχον (χφφ. Μ. Λαύρας Δ-23 μηναῖον Ὀκτωβρίου ια' αἰ. φ. 33r, τυπικὸν Μεσσήνης τοῦ ἔτους 1131 σ. 36, χφφ. Μ. Λαύρας Γ-5 ΤΑΣ ιβ' αἰ. φ. 18v, Σινὰ 1095 ΤΑΣ ιβ' αἰ. φ. 38v, Σινὰ 1096 ΤΑΣ ιβ' αἰ. φ. 42r, Λειμῶνος 88 ΤΑΣ ιδ' αἰ. φ. 32v, 10 μηναῖον Ὀκτωβρίου τοῦ ἔτους 1419 φ. 235r, 134 ΤΑΣ τοῦ ἔτους 1428-1429 φ. 35r, ἔντυπα ΤΑΣ κεφ. ιγ', μηναῖον Ὀκτωβρίου ἔκδ. 1843 σ. 37). Ἔχομε παρανάγνωση τοῦ «ἐκ β'».
 

apostolos

Απόστολος Κομπίτσης
#4
Μουσική Ακολουθία του Αποστόλου Θωμά (6 Οκτωβρίου)

Επισυνάπτω μια φυλλάδα του Εσπερινού που έφτιαξα για την χορωδία μας που πηγαίνουμε και ψαίλνουμε στον γειτονικό Ι.Ν. Αγ. Θωμά στον Κερασόλοφο (Cherry Hill) της Νέας Ιερσέης. Όλα τα μουσικά κείμενα τα έγραψα βάση των κλασσικών γραμμών για να τα αποδώσει η χορωδία. Τα Δοξαστικά τα ψαίλνω εγώ μονωδία, αλλά όλα τα άλλα τα ψαίλνουμε χορωδιακώς.

Επίσης, τα Δοξαστικά είναι δικές μου συνθέσεις διότι δεν υπάρχη τίποτα στα Δοξαστάρια που έχω. (Δεν ξεύρω που είναι το Δοξαστικό των Αποστίχων... μάλλον το έγραψα κι' αυτό και το έχω χύμα κάπου και δεν το έβαλα μέσα στην φυλλάδα.)

Απόστολος
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Doukellis

Ιωάννης Δουκέλλης
#7
Για όσους τα χρειαστούν, τα Δοξαστικά εσπερινού και αποστίχων καθώς και τα Ιδιόμελα των Αίνων, του Αγίου Αποστόλου Θωμά, από τη Μουσική Κυψέλη Στεφάνου Λαμπαδαρίου τόμος Α΄Έκδοση Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους 2004, σελ. 98-102 και από τον Μουσικό Πανδέκτη τόμος Στ΄Εκδόσεις Ζωή 1937, σελ 107-111.
 

Attachments

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#9
Καλησπέρα. Θα ήταν καλό να βρίσκαμε τα στιχηρά ιδιόμελα των αίνων σε μουσικό κείμενο γιατί φέτος η εορτή του αποστόλου πέφτει Κυριακή.
Προσωπικῶς γνωρίζοντας γενικῶς τό «πνεῦμα» τοῦ ΤΜΕ σέ ἄλλες περιπτώσεις, πού ἀποφεύγει ἰδιόμελα στούς αἴνους σέ Κυριακή, γιά τό φυλλάδιο τοῦ ναοῦ μας, πού προετοιμάζεται ἀρκετό καιρό πρίν, ὡρίσαμε τά ἀπόστιχα τοῦ ἑσπερινοῦ.
Καί τώρα μόλις ἄνοιξα τό ΣΤ, ὅπου τά προβλέπει ἐναλλακτικῶς:wink:, παραπέμποντας καί στόν Ρήγα, ὁ ὁποῖος γνώριζε καλά τό ΤΜΕ:cool:.
Ἐξ αὐτῶν καί ἡ ἀόριστος ἀναφορά τῶν Διπτύχων σέ 4 στιχηρά...:)


 
Top