03. Ἀκολουθία Ἀνακομιδῆς Λειψάνων τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου

Panagiotis

Γενικός συντονιστής
#2
Αν εννοείς ακολουθία για την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, κάτι μπορούμε να σου βρούμε....
 

s_mikhalis

Μιχάλης Στρουμπάκης
#3
Επειδή η Ακολουθία του Μηναίου δεν είναι πλήρης και εορταστική (γιά όσους ψάλλουν σε πανηγυρίζοντες ναούς), γνωρίζω ότι ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος είναι και εξαίρετος υμνογράφος έχει δημοσιεύσει σ' έναν τόμο τα υμνογραφικά (και όχι μόνο) του Αγίου Γεωργίου. Δυστυχώς, αυτόν τον τόμο δεν τον έχω ακόμα...Απευθύνομαι λοιπόν κυρίως στους Κρήτες συναδέλφους μήπως μπορούν να ανεβάσουν την ακολουθία της ανακομιδής από την εν λόγω έκδοση, εις κοινόν όφελος και ύμνησιν των τροπαίων του Τροπαιοφόρου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΜΣ
 

Μακρυγιάννης

Κανάλια Μαγνήσιας
#4
Πανίκος;90286 said:
Ψαχνω ακολουθεία Αγιου Γεωργίου του Σπόρου (Κυπριος)

γιορτάζει 3 Νοεβρίου.

:confused:
Αν εννοείς την ακολουθία της ανακομιδής του Αγίου μεγαλομαρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου ο κ. Βουτσινάς έχει αναρτήσει την ακολουθία της ακοκομιδής στο blog του http://voutsinasilias.blogspot.com/2009/10/3.html

Οι εκδόσεις Σταμούλη διακινούν 2 εκδόσεις που περιέχουν την ακολουθία της ανακομιδής. Η πρώτη που κατα την γνώμη μου είναι και καλύτερη είναι της αδελφότητος των Καρτσωναίων στο αγίο όρος (16,00 ευρώ) και η δεύτερη είναι της Ι.Μ. αγίου Γεωργίου Ήλιων στην Ευβοια (9,00 ευρώ)

Επίσης λίγο φτιαγμένη εδώ.
 

Attachments

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#5

Attachments

Last edited:

Μακρυγιάννης

Κανάλια Μαγνήσιας
#6
Χωρίς να το θελώ και λόγω βιασύνης λησμόνησα να γράψω οτι στην ακολουθία της ανακομιδης του αγίου Γεωργίου που έχει αναρτηθει στο blog του κ. Βουτσινά έχει συμβάλει τα μεγιστα και αγαπητος Νεκταριος Μαμαλούγκος μέλος του φόρουμ τον οποίο και ευχαριστώ για τα πολύτιμα υμνογραφικά και οχι μονο κειμενα που μας έχει προσφέρει. :eek:
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#7
Ψαχνω ακολουθεία Αγιου Γεωργίου του Σπόρου (Κυπριος)

γιορτάζει 3 Νοεβρίου.

:confused:
Τελικά δέν ξαναφάνηκε τό μέλος.
Τό «Κύπριος» πάει στό μέλος ἤ στόν ἅγιο;

Πάντως τό ῾Εορτολόγιον τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Κύπρου γράφει στίς 3 Νοεμβρίου: «῾Η ᾿Ακολουθία ἐπί τῇ ἀνακομιδῇ τῶν λειψάνων τοῦ ῾Αγίου Γεωργίου ψάλλεται ὡς διαλαμβάνεται εἰς τά Κύπρια Μηναῖα».

Ποίου ὑμνογράφου τήν ἀκολουθία διαλαμβάνουν τά Κύπρια Μηναῖα;


ΥΓ. Πάντως ὡραῖο αὐτό τό «του Σπόρου» ἄν συνδυἀζεται μέ τήν σπορά. Ἄς μᾶς ποῦν περισσότερα τά μέλη ἐκ Κύπρου.


 
#8
Προφανώς και δεν είναι Κύπριος ο Άγιος Γεώργιος ούτε και υπάρχει τέτοιος άγιος στο μηναίον. Η εορτή που άγεται είναι η επί τη ανακομιδή των λειψάνων του αγίου, και ο λαός, λόγω της εποχής της σποράς, προφανώς, έδωσε αυτή την ονομασία στην εορτή. Δεν γνωρίζω ποιος έγραψε την ακολουθία που διαλαμβάνεται στα Κύπρια Μηναία. Πιθανώς να την έγραψε ο κ. Μπούσιας.
 
#9
Απ΄ότι ξέρω και εγώ στην Κύπρο, ονομάζεται έτσι η 3η Νοεμβρίου, διότι αυτή την περιόδο οι γεωργοί άρχιζαν (δεν ξέρω αν το συνηθίζουν τώρα) τη σπορά.
Την ακολουθία στα Κύπρια μηνιαία δεν την έγραψε ο κ. Μπούσιας, αλλά απ' ότι διαβάζω στις πηγές: α) χειρόγραφον καλλιγραφημένον της Σιμωνόπετρας, περιέχον την ακολουθίαν των εγκαινίων του εν Λύδδη ναού του Αγίου Γεωργίου, ποιηθείσαν υπό Νικοδήμου Αγιορείτου, αντιγραφέν το έτος 1830, β) τεύχος ιερόν ιερομονάχου Σεραφείμ Κάρτσωνα αθήναι 1959, γ) ακολουθία των εγκαινίων του εν Λύδδη ναού του αγίου Γεωργίου ... υπό Γερασίμου μοναχού Μικραγιαννανίτου κλπ κλπ.
Ο δρ Χαρ. Μπούσιας υπογράφει την ακολουθία της ανακομιδής των πανσέπτων λειψάνων του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο ογκώδες και πολυτελές Μηναίον ασματολόγιον Νοεμβρίου που εξέδωσε η Ιερά Μονή Κύκκου το 2008.
 

christos_v

Παλαιό Μέλος
#10
Απ΄ότι ξέρω και εγώ στην Κύπρο, ονομάζεται έτσι η 3η Νοεμβρίου, διότι αυτή την περιόδο οι γεωργοί άρχιζαν (δεν ξέρω αν το συνηθίζουν τώρα) τη σπορά.
έχοντας την λαϊκή ευλάβεια και συνήθεια να πέτουν και εικονάκια του Αγ. Γεωργίου στα χωράφια (στη Παλαιστίνη) για ευλογία και καρποφορία στο γεώργιόν τους.

Στη Κρήτη, τιμάται ως μεθυστής http://agonigrammi.wordpress.com/2009/11/02/άη-γιώργης-ο-μεθυστής/
 
Last edited:
#11
Πάντως τό ῾Εορτολόγιον τῆς ᾿Εκκλησίας τῆς Κύπρου γράφει στίς 3 Νοεμβρίου: «῾Η ᾿Ακολουθία ἐπί τῇ ἀνακομιδῇ τῶν λειψάνων τοῦ ῾Αγίου Γεωργίου ψάλλεται ὡς διαλαμβάνεται εἰς τά Κύπρια Μηναῖα».
Ιδού Πάτερ μου η ακολουθία ώς διαλαμβάνεται στα Κύπρια μηναία.

Επειδή έχω την τιμή να ψάλλω σε Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Άλωνας) όπου πανηγιρίζει στις 3 Νοεμβρίου αναφαίρω ότι εμείς εδώ στην Κύπρο όντως αναφαιρόμαστε στη γιορτή ώς η γιορτή του Αη γιωρκού του σπόρου επειδή μετά απο την εορτήν οι γεωργοί μας άρχιζαν να σπέρνουν τα χωράφια τους και θεωρούσαν ότι ο Άγιος θα βοηθούσε να πάει καλά η χρονιά της σποράς και ότι θα γεωργήσουν πολύ σοδιά με τις πρεσβείες του Αγίου.
 

Attachments

Last edited by a moderator:
#12
Μετά απο προνοία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας Πάφου κ.κ. Γεωργίου εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ

Ψαλλομένη τη Γη του μηνός Νοεμβρίου

Πολύ κατατοπιστικός είναι ο πρόλογος του Δεσπότη μας σχετικά με την συγκεκριμένη εορτή και αξίζει το κόπο να τον διαβάσετε.
Πλήρη ακολουθία επί τη ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου
(3 Νοεμβρίου) εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Πάφου.
Απο αυτο το σύνδεσμο. http://www.impaphou.org/news_article/431.aspx

Ανδρέας Χ''Στυλλής
 

Attachments

#14
Καλησπέρα σε όλους,
Μετά από μια μικρή αποτυχημένη έρευνα που έκανα (χωρίς αποτελέσματα), θα ήθελα να ρωτήσω... μήπως κάποιο μέλος του forum έχει τα Εγκώμια του Αγίου; Κι αν κάποιος τα έχει, θα μπορούσε να τα "ανεβάσει" για να υπάρχουν διαθέσιμα για όλους;
 
Top