02. Μουσικὰ Ὑπαπαντῆς τοῦ Χριστοῦ

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#1
- Β΄Τεύχος (Όρθρος)

Για την περυσινή πανήγυρη του ναού μας, είχα ετοιμάσει ένα βιβλιαράκι, συλλογή διαφόρων μελών της Υπαπαντής, για τον Εσπερινό, τον Όρθρο και την Θ.Λειτουργία, βοηθητικό για το αναλόγιο. Φέτος σκέφτομαι να το ξανατυπώσω διορθώνοντας τα λάθη, προσθέτοντας κάποια καινούργια μέλη που έλειπαν (π.χ. αργές καταβασίες) και ανανεώνοντας κάπου το ρεπερτόριο (π.χ. στο Χερουβικό). Ανεβάζω το περυσινό, σε τμήματα, γιατί το pdf (συμπιεσμένο σε rar) μου βγήκε πολύ μεγάλο. Ότι παρατηρήσεις υπάρχουν, ευπρόσδεκτες.

ΥΓ. Στη σελίδα 63, στο τεύχος του όρθρου, υπάρχει το εξαποστειλάριο, σε γραφή του Δημητρίου (και όχι Γεωργίου, όπως εκ λάθους γράφεται) Σουρλατζή. Ευχαριστώ το Χάρη Σ. για την επισήμανση.
 

Attachments

Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#3
Και τελειώνω με το τεύχος της Θ.Λειτουργίας, και κάποια μέλη εσπερινού & όρθρου που τα ανακάλυψα αργότερα και τα πρόσθεσα στο τέλος.
 

Attachments

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#4
Και για να μη παραλείψω τις «πηγές» μου, τα βιβλία που χρησιμοποίησα (αν και εμφανή) είναι :
Εσπερινός και Όρθρος του Αθ. Καραμάνη
Εσπερινός, Όρθρος και Θ.Λειτουργία της σειράς «Αγγελικός Χορός» έκδοση της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας
«Μουσική Ζωοδόχος Πηγή» του Μιχ. Χ"Αθανασίου
«Αναστασιματάριον» του Κ.Πρίγγου (νέα έκδοση)
«Δοξαστάριον» του Κ.Πρίγγου (νέα έκδοση)
Μουσική Βατοπεδινή Βίβλος
«Δοξαστάριον» του Κ. Πρωτοψάλτου (έκδοση Ι.Πολυχρονάκη)
«Αθωνιάς» του Π.Φιλανθίδου
Θ.Λειτουργία του Χαρ.Ταλιαδώρου
«Καλλίφωνος Αηδών» και «Μουσικός Θησαυρός» (Θ.Λειτουργία) του Νεκταρίου μοναχού
Θ.Λειτουργία Κ.Πρίγγου (έκδοση Α.Παπανδρέου)
«Καλοφωνικόν Ειρμολόγιον» Γρηγορίου πρωτοψάλτου
Από τη «Μουσική Κυψέλη» του Στεφ. Λαμπαδαρίου τα Ιδιόμελα του Ν.Βάμβα
και κάποια κείμενα από το διαδίκτυο
 

panosdohi

Παναγιώτης Παρασκευόπουλος
#5
Ευχαριστούμε πολύ για το corpus που ετοιμάσατε και μας προσφέρετε και συγχαρητήρια. Απ' ότι φαίνεται είστε καλός στην «κοπτοραπτική». Να είστε σίγουρος ότι θα φανεί και σε μας χρήσιμο. Να προσθέσω επίσης ότι μου άρεσε το ότι χρησιμοποιείτε μέλη διαφόρων συνθετών και παλαιών και νεώτερων, και αγιορειτών και Πολιτών κλπ. Αυτό δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι δεν είστε προκατειλημμένος απέναντι σε σχολές και δασκάλους και ότι ξέρετε να διαλέγεται από όλους ό,τι είναι όμορφο.

Ευχαριστώ και πάλι. Εύχομαι καλή πανήγυρη και χρὀνια πολλά.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
#6


Ὁ ἐν χερσὶ πρεσβυτικαῖς, τὴν σήμερον ἡμέραν, ὡς ἐφ' ἅρματος Χερουβίμ, ἀνακλιθῆναι εὐδοκήσας Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ ἡμᾶς τοὺς ὑμνοῦντάς σε, τῆς τῶν παθῶν τυραννίδος, ἀνακαλούμενος ῥῦσαι, καὶ σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Συ Κύριε Χριστέ ο Θεός, που δέχθηκες να ξαπλώσεις στα γεροντικά χέρια του Συμεών σαν πάνω σε ένα Χερουβικό άρμα, τούτη τη μέρα για τη σωτηρία μας, εμάς που Σε υμνούμε ελευθέρωσέ μας από την τυραννία των παθών, χωρίς να παύεις να μας καλείς πάλι και πάλι κοντά Σου, και σώσε τις ψυχές μας​

Το δοξαστικό των αίνων της εορτής της Υπαπαντής. Ο ήχος είναι πλάγιος του δευτέρου. Το κείμενο είναι από την Αθωνιάδα του Πέτρου Φιλανδίδη.

Αν δεν έχω μπερδέψει κάτι από αβλεψία πρέπει να είναι πιστή αντιγραφή από την Αθωνιάδα.
Εκτός από το pdf με το δισέλιδο μουσικό κείμενο, παραθέτω επίσης και το ίδιο αρχείο σε δύο συνημμένες εικόνες.
Η γραμματοσειρά για τα λόγια στο κείμενο καθώς και για την μαρτυρία του ήχου στην αρχή της πρώτης σελίδας, είναι η Alexander η οποία έχει αναφερθεί ξανά. Ένα θέμα σχετικό με τη γραμματοσειρά αυτή υπάρχει εδώ: http://analogion.com/forum/showpost.php?p=59599&postcount=8
Η γραμματοσειρά για το μουσικό κείμενο είναι μια δοκιμή δική μου. Δεν είναι ολοκληρωμένη. Έφτιαξα όσους χαρακτήρες χρειάζονταν μόνο για το συγκεκριμένο δοξαστικό χωρίς τις μαρτυρίες. Προσπάθησα να ταιριάζει κάπως με την Alexander για αυτό και την ονόμασα ALEXEZ. To EZ αναφέρεται στη γραμματοσειρά του πατρός Εφραίμ. Δηλαδή για να υπάρχει συμβατότητα με άλλα κείμενα που ήδη έχουν γραφτεί χρησιμοποίησα την EZ psaltika, το πακέτο αυτό του πατρός Εφραίμ από την Αριζόνα και του κ. Στέφανου Σουλδάτου. Έτσι αν ποτέ ολοκληρωθεί μπορεί κάποιος με ένα κλικ να αλλάζει από το ένα σχέδιο στο άλλο. Την παραθέτω εδώ στην περίπτωση που κάποιος θελήσει να τη βελτιώσει ή ακόμα να την ολοκληρώσει.

Τέλος και αυτό το δοξαστικό το έψαλλα δύο τρεις φορές το ισοκράτησα όπως και σε παλιότερο δείγμα και το ηχογράφησα για να το μάθω καλύτερα. Εκτός από τα συνημμένα υπάρχει και στο youtube: http://www.youtube.com/watch?v=Tj2V7hyEZv4
 

Attachments

nama_ia

Νέο μέλος
#7
Σας παραθέτω σε σύνθεσή μου, την Παράκληση της Υπαπαντής που συνέγραψε ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Κυρός Ιάκωβος Μαλιαρός.
 

Attachments

Nikolaos Toumpanakis

Παλαιό Μέλος
#8
Πηγή: Δοξαστάρια, Μουσική Κυψέλη, Πρίγγος, Κηλτζανίδης, Στέφανος... και δεν συμμαζεύεται με τόσο υλικό. Διαλέχτε... πάρε-πάρε
 

Attachments

Last edited by a moderator:

haris1963

παλαιότατο μέλος
#9
Δούλεψα λίγο τὰ ἀρχεῖα πού ἔχει ἀνεβάσει ἡ ἀκάματη κυρία Ντόβα ἐδῶ, διορθώνοντας ὅσα λάθη ὑπέπεσαν στην ἀντίληψή μου (ἐκτὸς τῶν καθαρὰ ὀρθογραφικῶν τοῦ μουσικοῦ κειμένου, καθὼς εἶναι δεδομένη ἡ "ἰδιάζουσα" ὀρθογραφία τοῦ Βουδούρη) καὶ βελτιώνοντας τὸ κατὰ δύναμιν, τὴν αἰσθητική καὶ τὴν σελιδοποίηση τοῦ κειμένου.

Τὰ ἀνεβάζω ξανὰ λοιπόν, ὥστε ὅσοι εἶναι πιστοί στὸ λιτὸ πατριαρχικό ψάλσιμο, νὰ τὰ χρησιμοποιήσουν σήμερα καὶ αὔριο στὴν ἑορτή.

Χαραλάμπης
 

Attachments

Αηδόνης

Παλαιό Μέλος
#10
Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω προσωπικά, κ. Συμεωνίδη. Σχεδίασα ένα υποτυπώδες εξώφυλλο επιγράφοντας "Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χαραλάμπης Συμεωνίδης", και αφού εκτύπωσα τα μέλη, δημιουργήθηκε μία πολύ όμορφη φυλλάδα της Υπαπαντής. Αφιερώσατε χρόνο και κόπο για το άριστο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ θερμότατα προσωπικά... Καλή δύναμη. Α.Υ.Γ. 1: Υπάρχουν διάσπαρτα αρκετά λαθάκια, που πρέπει να διορθωθούν για να ψαλούν τα μέλη σωστά (διάφορα γοργά πρέπει να σβηστούν, κάπου υπάρχουν λάθος φθορές, αλλού λάθος μαρτυρικά).

Υ.Γ. 2: Έτσι εψάλλοντο στο Πατριαρχείο από τους Πρίγγο και Στανίτσα τα Μεγαλυνάρια; Ή έτσι τα έψαλλε ο Ναυπλιώτης; Όποιοι γνωρίζουν το θέμα ας απαντήσουν.
 
Last edited:

haris1963

παλαιότατο μέλος
#11
Αηδόνης;100435 said:
Υ.Γ. 1: Υπάρχουν διάσπαρτα αρκετά λαθάκια, που πρέπει να διορθωθούν για να ψαλούν τα μέλη σωστά (διάφορα γοργά πρέπει να σβηστούν, κάπου υπάρχουν λάθος φθορές, αλλού λάθος μαρτυρικά).
Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι δὲν κοίταξα τὰ μεγαλυνάρια γιὰ λάθη (διαδικασία χρονοβόρα γιατί πρέπει νὰ ἀντιπαραβάλω μὲ τὸ κείμενο τοῦ Βουδούρη), γιατὶ θὰ τὰ ψάλω ἐκ στήθους. Ὁπότε, ἄν κάποιος βρεῖ λάθη ἄς μοῦ τα στείλει μὲ ΠΜ γιά νὰ τὰ διορθώσω.

Υ.Γ. 2: Έτσι εψάλλοντο στο Πατριαρχείο από τους Πρίγγο και Στανίτσα τα Μεγαλυνάρια; Ή έτσι τα έψαλλε ο Ναυπλιώτης; Όποιοι γνωρίζουν το θέμα ας απαντήσουν.
Ἄκου κι ἀπὸ ἐδῶ. Ἄν καὶ δὲν εἶναι ἀπὸ τὸ Πατριαρχεῖο, ὅπου τὰ μέλη ἐψάλλοντο μὲ ακρίβεια στὴν συγκεκριμένη παράδοση.

χς
 
Last edited:

Κοσμάς Ν.

β' ψάλτης Ι.Ν.Αγίας Σκέπης Παπάγου
#15
Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα κ. Συμεωνίδη! Ένα λάθος που είδα να επισημανω μόνο ..
Στο βουδούρης 2, α' Ιδιόμελο, 3η σειρά, το αυτήν να γίνει αύτη..
Να στε πάντοτε καλα κ καλό μήνα σ όλους..
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
#17
Ανεβάζω μια πρόχειρη συλλογή από μουσικά κείμενα που συγκέντρωσα για να ψάλουμε στην πανήγυρη του Ναού μας, κατά την εορτή της Υπαπαντής. Δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο και το πιθανότερο να έχουν ανεβεί ήδη κάπου αλλού και με καλύτερη εμφάνιση, αλλά μια που το έφτιαξα, είπα να το ανεβάσω. Προτιμήθηκαν κλασικά μέλη.
Με την ευκαιρία να προσκαλέσω όσους Θεσσαλονικείς ευκαιρούν, να παρευρεθούν και να "δώσουν ένα χεράκι" στην προσπάθεια για μια καλύτερη απόδοση των ψαλτικών. Όλοι ευπρόσδεκτοι, θα ψάλλουμε όλοι μαζί.
Ο Ναός μας βρίσκεται στην περιοχή της Καμάρας και οι ακολουθίες αρχίζουν στις 18:00 ο Εσπερινός και στις 07:00 ο Όρθρος.
 

Attachments

Last edited:
Top