Ἐκοιμήθη ὁ καθηγητὴς Ἀντώνιος Ε. Ἀλυγιζάκης.

kakofonix78

Δημήτριος Παπάνης
Απεβίωσε σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2023 σε ηλικία 77 ετών, ο Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Πρωτοψάλτης, ερμηνευτής, συνθέτης, ερευνητής της βυζαντινής μουσικής και συγγραφέας πολλών μουσικών έργων και επιστημονικών μουσικολογικών διατριβών Αντώνιος Αλυγιζάκης.
Διαβάστε Βιογραφικά στοιχεία καθώς και το πλούσιο Πανεπιστημιακό και Καλλιτεχνικό του έργο στον παρακάτω σύνδεσμο!
Ο Θεός να τον αναπαύει!!!
 
Last edited:

ARGITAN

Παλαιό Μέλος
Απεβίωσε σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2023 σε ηλικία 77 ετών, ο Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Πρωτοψάλτης, ερμηνευτής, συνθέτης, ερευνητής της βυζαντινής μουσικής και συγγραφέας πολλών μουσικών έργων και επιστημονικών μουσικολογικών διατριβών Αντώνιος Αλυγιζάκης.
Διαβάστε Βιογραφικά στοιχεία καθώς και το πλούσιο Πανεπιστημιακό και Καλλιτεχνικό του έργο στον παρακάτω σύνδεσμο!
Ο Θεός να τον αναπαύει!!!
 

Diogenes

Νέο μέλος

Αντώνιος Αλυγιζάκης - Λίθον ον απεδοκίμασαν, Μπαλασίου Ιερέως

Ο Καλοφωνικός Ειρμός «Λίθον ὅν ἀπεδοκίμασαν οἱ οἰκοδομοῦντες» σε μέλος του Μπαλασίου Ιερέως και ήχο α΄. Ψάλλει ο αοίδιμος Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και μουσικολόγος καθηγητής Αντώνιος Αλυγιζάκης, ο οποίος εξεμέτρησε το ζην σήμερα, 13-2-2023. Αναρτάται εις μνημόσυνον αυτού αιώνιον.

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη παρουσίαση της μουσικολογική σπουδή του καθηγητού κ. Γρηγορίου Στάθη πάνω στη ζωή και το έργο του Μπαλασίου Ιερέως και Νομοφύλακος (β' ήμισυ ιζ' αιώνος) στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στις 17 Απριλίου 1978, τρίτη στη σειρά «Βυζαντινοί και Μεταβυζαντινοί Μελουργοί», με τη χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» υπό τη χοραρχία του αειμνήστου Άρχ. Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου. Το κείμενο που τη συνοδεύει προέρχεται από την παρτιτούρα της εκδήλωσης και είναι καλλιγραφημένο από τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Θρασύβουλο Παπανικολάου.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ιω. Μπουλμπουτζή (@ybulbu) για την ανάρτηση στο κανάλι του ybulbu !
 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΓΙΑΣ

Παλαιό Μέλος
"Ο αθόρυβος πανεπιστημιακός δάσκαλος", που μεταξύ των άλλων, συνέβαλλε με το έργο (στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων του στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας) & την προσωπικότητά του, καταλυτικά, στην έγκριση μετ’ επαίνων της Ψαλτικής Τέχνης, από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εδώ.
Για άμεση πρόσβαση στις ηχογραφήσεις του (μονωδιακές ή χορωδιακές), εδώ.
Ευχαριστούμε για την προσφορά σας στην Ε.Β.Μ.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Είχα την τιμή να τον γνωρίσω προσωπικώς. Μειλίχιος ανθρωπος με πολλές γνώσεις. Εκανα απολαυστικες συζητησεις μαζί του ειδικα για τη σημασία του διατονικού γένους. Διεθετε εκκλησιαστικο ηθος χωρίς κολλήματα. Με χιουμορ διηνθιζε τη κουβέντα του.

Θα μου λείψει ο καθηγητής. Ο Θεός να τον αναπαύει.
 

Υάκινθος B

Well-known member
Ο Θεός να τον αναπαύσει , ωραίος άνθρωπος, καλός επιστήμονας και άριστος ψάλτης. Ευτύχησα να τον έχω καθηγητή ,έμαθα πολλά πράγματα απ αυτόν στο αναλόγιο. Είχαμε πολύ καλή σχέση και με αγαπούσε διότι για την ηλικία μου είχα υψηλό επίπεδο γνώσης της Β.Μ αλλά και στις πανεπιστημιακές λειτουργίες πήγαινα λίαν πρωί και μου έλεγε χαριτολογώντας " Τι θα γίνει με σένα θα έρχεσαι πριν τον καντηλανάφτη ; "
Ένα σημαντικό πράγμα που έμαθα απ αυτόν ήταν η σωστή ανάγνωση, με τις υποδείξεις του επί του αναλογίου αλλά και σε συζητήσεις , κατάλαβα ότι και η ανάγνωση των εκκλησιαστικών κειμένων, για να είναι σωστή έχει τους κανόνες της . Άλλωστε ο αείμνηστος διάβαζε εξαιρετικά και ήταν ο επίσημος αναγνώστης του Χρυσάνθου , όταν πήγαινε στο αναλόγιο του . " Απ αυτές τις λεπτομέρειες καταλαβαίνεις αν ο ψάλτης γνωρίζει τη δουλειά του" μας έλεγε . Αιωνία του η μνήμη!
 

Diogenes

Νέο μέλος
FB_IMG_1676373134118-500x373.jpg

Στο πάντερπνο ψαλτήρι του ουρανού ένας ακόμη λαμπρός ιεροψάλτης της Θεσσαλονίκης μας, ένα εκλεκτό μέλος της ιεροψαλτικής μας οικογένειας.
Εξεδήμησε εις Κύριον ο Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Πρωτοψάλτης, ερμηνευτής, συνθέτης, ερευνητής της βυζαντινής μουσικής και συγγραφέας πολλών μουσικών έργων και επιστημονικών μουσικολογικών διατριβών, αείμνηστος Αντώνιος Αλυγιζάκης.
Η εξόδιος ακολουθία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, στις 11:00π.μ. στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων- Άνω Πόλης.
Ευχόμαστε, εκ μέσης καρδίας, ο Θεός να τον αναπαύσει εν χώρα ζώντων.
Ας είναι αιώνια η μνήμη του, ας είναι αιώνια στην αγκαλιά του Θεού!

(Από https://news.tv4e.gr/sto-psaltiri-toy-oyranoy-o-antonios-alygizakis/)
 

Diogenes

Νέο μέλος

Συλλυπητήρια επιστολή του Προέδρου του ΤΜΕΤ για την εκδημία του Αντώνιου Αλυγιζάκη

2023-02-14 11:48:39
2023-02-14 12:43:03

Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης

Aligizakis.jpg


ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
Θεσσαλονίκη 14-2-2023
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του αείμνηστου συναδέλφου Καθηγητή Αντώνιου Αλυγιζάκη, ο οποίος διακόνησε το ιερό αναλόγιο και την επιστήμη της Μουσικολογίας με αφοσίωση και αγάπη.
Ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν/μίου Μακεδονίας Αντώνιος Αλυγιζάκης, πέρασε σήμερα στην Αιωνιότητα αφήνοντας το έργο του ως πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας.
Εκ μέρους του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και της Σχολή ς Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την οικογένειά του.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ο Κοσμήτορας της Σχολής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Καθηγητής Καθηγητής

(Από https://www.uom.gr/13185-syllyphthr...y-tmet-gia-thn-ekdhmia-toy-antonioy-alygizakh)
 

Diogenes

Νέο μέλος

Αποστολικό Ανάγνωσμα Γαλ. 1,11-19 - Αντώνιος Αλυγιζάκης (Γνωρίζω ὑμῖν τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ’ ἐμοῦ)

«Μνήμη Αντωνίου Αλυγιζάκη»

Απαγγέλει ο αείμνηστος Αντώνιος Αλυγιζάκης κατά το ύφος του Ιάκωβου Ναυπλιώτου.


Ἀδελφοί, γνωρίζω ὑμῖν τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ’ ἐμοῦ ὅτι οὐκ ἔστι κατὰ ἄνθρωπον· οὐδὲ γὰρ ἐγὼ παρὰ ἀνθρώπου παρέλαβον αὐτὸ οὔτε ἐδιδάχθην, ἀλλὰ δι’ ἀποκαλύψεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ. ᾿Ηκούσατε γὰρ τὴν ἐμὴν ἀναστροφήν ποτε ἐν τῷ ᾿Ιουδαϊσμῷ, ὅτι καθ’ ὑπερβολὴν ἐδίωκον τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ καὶ ἐπόρθουν αὐτήν, καὶ προέκοπτον ἐν τῷ ᾿Ιουδαϊσμῷ ὑπὲρ πολλοὺς συνηλικιώτας ἐν τῷ γένει μου, περισσοτέρως ζηλωτὴς ὑπάρχων τῶν πατρικῶν μου παραδόσεων. ῞Οτε δὲ εὐδόκησεν ὁ Θεὸς ὁ ἀφορίσας με ἐκ κοιλίας μητρός μου καὶ καλέσας διὰ τῆς χάριτος αὐτοῦ ἀποκαλύψαι τὸν υἱὸν αὐτοῦ ἐν ἐμοί, ἵνα εὐαγγελίζωμαι αὐτὸν ἐν τοῖς ἔθνεσιν, εὐθέως οὐ προσανεθέμην σαρκὶ καὶ αἵματι, οὐδὲ ἀνῆλθον εἰς ῾Ιεροσόλυμα πρὸς τοὺς πρὸ ἐμοῦ ἀποστόλους, ἀλλὰ ἀπῆλθον εἰς ᾿Αραβίαν, καὶ πάλιν ὑπέστρεψα εἰς Δαμασκόν. ῎Επειτα μετὰ ἔτη τρία ἀνῆλθον εἰς ῾Ιεροσόλυμα ἱστορῆσαι Πέτρον, καὶ ἐπέμεινα πρὸς αὐτὸν ἡμέρας δεκαπέντε· ἕτερον δὲ τῶν ἀποστόλων οὐκ εἶδον εἰ μὴ ᾿Ιάκωβον τὸν ἀδελφὸν τοῦ Κυρίου. Νεοελληνική Απόδοση Πώς ο Παύλος έγινε απόστολος Σας γνωρίζω λοιπόν, αδελφοί, ότι το ευαγγέλιο που κηρύχτηκε από εμένα δεν είναι ανθρώπινο. γιατί ούτε εγώ το παράλαβα ούτε το διδάχτηκα από άνθρωπο, αλλά με αποκάλυψη Ιησού Χριστού. Γιατί ακούσατε για τη συμπεριφορά μου που είχα κάποτε στον Ιουδαϊσμό, ότι υπερβολικά καταδίωκα την εκκλησία του Θεού και προσπαθούσα να την αφανίσω, και πρόκοβα στον Ιουδαϊσμό περισσότερο από πολλούς συνομήλικους στο έθνος μου και ήμουν περισσότερο ζηλωτής από αυτούς των πατρικών μου παραδόσεων. Όταν όμως ευδόκησε ο Θεός, που με ξεχώρισε από την κοιλιά της μητέρας μου και με κάλεσε με τη χάρη του, να αποκαλύψει τον Υιό του σ’ εμένα, για να τον ευαγγελίζομαι μεταξύ των εθνικών, αμέσως δε συμβουλεύτηκα σάρκα και αίμα ούτε ανέβηκα στα Ιεροσόλυμα προς τους αποστόλους που ήταν πριν από εμένα, αλλά έφυγα στην Αραβία και κατόπιν πάλι επέστρεψα στη Δαμασκό. Έπειτα, μετά από τρία έτη, ανέβηκα στα Ιεροσόλυμα, για να γνωρίσω προσωπικά τον Κηφά και παρέμεινα κοντά του δεκαπέντε ημέρες. Άλλον όμως από τους αποστόλους δεν είδα παρά μόνο τον Ιάκωβο, τον αδελφό του Κυρίου.
 

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
Πολύτιμος συνεργάτης, απο τα ιδρυτικά μέλη του Αμερικανικού Ιδρύματος Μελέτης της ΒΜ, πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Πίττσμπουργκ. Απλόχειρος, πάντοτε πρόθυμος να συνδράμει και να βοηθήσει....με το παραπάνω. Φιλότιμος, και ακμαίος. Χαμηλών τόνων, αλλα με πλούσια και σπάνια γνώση και με επιστημονική μεθοδικότητα. Και φίλος καλός.

Ο Θεός να τον εδραιώσει στον Ουράνιο Χορό εντώς του οποίου καλώς ανήκει.
 
Top