Καταθέτω την μαρτυρία μου για τον μακαρίτη ιερομόναχο Γαβριήλ Καρεώτη - Μακαβό όχι Μαγκαβό - (κοντά στον οποίον εμαθήτευσα 14 χρόνια), σταχυολογώντας αποσπάσματα από δύο κείμενα που δημοσίευσα, το (Α) το 1986 (περ. Σύναξη, τ. 17) και το (Β) το 1994 (περ. Πρωτάτον αρ. 46) εις μνήμην του.
Α) Ως δάσκαλος, ο ιερομόναχος Γαβριήλ δεν διατυπώνει θεωρίες, ψέλνει τα κείμενα προσελκύοντας με το χέρι την προσοχή μου στα σημάδια που απαιτούν ''κάτι άλλο''. Τα μαθήματα τα διαβάζουμε από παλιές εκδόσεις. Σέβεται τη φωνή σου. ''Ψάλλε αυτά που ακούς'', γι' αυτόν, δεν σημαίνει ''μιμήσου τη φωνή μου'', αλλά ''πάρε την ίδια έκφραση, το ίδιο ύφος, μάθε την εκτέλεση''. Η έκφρασή του, το ύφος του, στο Καρεώτικο κελλί, δεν διαφέρει από ό,τι άκουσα πολλές φορές σε αγρυπνίες. Με τον ίδιο τρόπο ψέλνει μόνος του, μ' έναν μαθητή, σ' ένα μικρό παρεκκλήσι ή σε μεγάλο καθολικό. Δεν εκφράζει, ψάλλοντας, τα προσωπικά του συναισθήματα, μια ατομική ευσέβεια, αλλά την πίστη του και την πίστη της εν Χριστώ κοινωνίας. Δεν αναταγωνίζεται με τον ''απέναντι'' ψάλτη. Αδιαφορεί να ψέλνει ''δεξιά'' ή ''αριστερά''. Γι' αυτόν, ο ναός δεν είναι τόπος αναψυχής, ο ψάλτης ηθοποιός, ο λαός του Θεού ακροατήριο και η ψαλμωδία μέσο για την ικανοποίηση και την τέρψη των ψυχολογικών και αισθητικών αναγκών του ανθρώπου. Δεν είναι κανταδώρος που χρησιμοποιεί τη φωνή του για επίδειξη της καλλιτεχνικής του δεξιότητος. Ψέλνοντας, απαρνιέται τον εαυτό του, δεν πιστεύει στην αξία του. Η ψαλμωδία γι' αυτόν δεν είναι ατομικό κατόρθωμα, μια ''τέχνη για τη τέχνη'', αυτόσκοπος. Δεν προσαρμόζει τα μέλη στα μέτρα του. Δεν ψέλνει για τους άλλους, εντυπωσιακά, αλλά εκ μέρους τους, σεμνά.
Β) Ως δάσκαλος, ήσουν ακούραστος και αυστηρός. Οι αδίστακτες απαντήσεις και λύσεις σου στις ερωτήσεις και απορίες μου έδειχναν μια απέραντη γνώση της ψαλτικής θεωρίας και πράξεως καθώς και των μεγάλων κειμηλίων της ασματικής παραδόσεως. Η δικαιολογημένη πεποίθησή σου ότι ήσουν φορέας μιάς μακράς αδιάκοπης ασματικής παραδόσεως σε γέμιζε με σεβασμό και υπακοή απέναντι στην παράδοση και μ' ένα πνεύμα υψηλής ευθύνης. Το ψάλσιμό σου ήταν κάτι ξεχωριστό. Ο ρυθμός ανεπανάληπτος. Η άρθρωση άψογη: ουδεμία συγκατάβαση σε βάρος του νοήματος. Ησουν μάιστορας του ψάλλειν κατ' έννοιαν. ''Ψέλνω λόγια, έλεγες, όχι μελωδίες''. Για σένα, το μέλος υπηρετούσε τον λόγο, όχι το αντίθετο. Η φωνή σου, ζεστή, γεμάτη, αδρή, θύμιζε ισχυρό και ταυτόχρονα ησυχαστικό κυματισμό. Την λιτότητα του ψαλσίματός σου την όριζε ο λιτός τρόπος της ζωής σου. Εφήρμοζες εκείνο που ο μακαρίτης Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης ζητούσε από τους Αγιορείτες: ''να ταυτίσουν τον αγώνα της προσευχής με τον αγώνα της εκφράσεως''.