π. Αντίπας Κελλίου Αγίας Άννης (1955-)

xrth

Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου
#1
π. Αντίπας, αφιέρωμα.

Συνημμένα, ένα σύντομο μέλος από τον π. Αντίπα, από την εορτή των Κτιτόρων της μονής Δοχειαρίου το 1982. Ακούγεται κι ο διακο-Διονύσιος Φιρφιρής στον οποίο μαθήτευσε ο π. Αντίπας.

Καὶ ὡραιότατον Κεκραγάριον τοῦ Ἰακώβου ἀπὸ τὴν Πασχαλινὴ Πανύγηρη τῆς Πορταϊτίσσης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων, εἰς ἦχον γ´, ἐδῶ.
 

Attachments

Last edited by a moderator:
#3
Μάθημα μουσικής π.Αντύπας Αγιορείτης και παπα-Χρίστος Κυριακόπουλος (στο video από το 5:40' λεπτό και μετά) : http://www.youtube.com/watch?v=aGGkAlVFmiM

Μάθημα μουσικής δεύτερο μέρος:
ο π.Αντίπας ψάλλει το πέμπτο εωθινό (στο video από το τέταρτο λεπτό και μετά): http://www.youtube.com/watch?v=1kEYxXDEXz0

η συνέχεια της λειτουργίας στις Καρυές (Ἰβηριτικὸν Κελλίον τῆς Ἁγίας Ἄννης):
http://www.youtube.com/user/ecypr9il#g/c/3548C2D0CF5BDD92
 

Timothy

Νέο μέλος
#4
[Σημ. συντ. (π.Μ.)] Μεταφέρθηκε από το θέμα Οκτάηχο «Θεοτόκε Παρθένε» Πέτρου Μπερεκέτη όπου είχε αναρτηθεί επειδή εκεί γίνεται αναφορά και υπάρχει το μουσικό κείμενο. Αλλά παρέλκει η εκεί τοποθέτηση.


" Ἄξιον ἐστιν" μετά κρατήματος από τη δίχορη οκτάηχη "Τιμιωτέρα" του Δαμιανού του Βατοπεδινού.

https://www.youtube.com/watch?v=7UYZzbGZ_vM&feature=youtu.be

 
Last edited by a moderator:

Μώκιος

Νέο μέλος
#6
Αγαπητοί φίλοι, φιλόμουσοι ψάλτες, χαίρετε.

Μετά τιμής, δημοσιεύεται σήμερα στο φόρουμ μία εκλεκτή ανέκδοτη ηχογράφηση. Πρόκειται για μία αργή μελισματική καταγραφή του θεοτοκίου ύμνου

Θεοτόκε παρθένε, χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, εὐλογημένη σὺ ἐν γυναιξί καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου, ὅτι σωτῆρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

την οποία αποδίδει αριστοτεχνικώς, με ύφος επίσημο αγιορειτικό ο καλλικέλαδος αγιορείτης πρωτοψάλτης γέρων Αντίπας [Σκανδαλάκης].

Ο ήχος είναι πρώτος (εκ του πα) και πρόκειται για σύνθεση που, συντεθειμένη με βάση παλαιότερα μελοποιητικά πρότυπα, διαπνέεται κατά την δόμηση των μουσικών γραμμών και φράσεων από μελισματική συνεκτικότητα, διατονική ισορροπία και δομική πειθαρχία.

Η ερμηνεία του σεβασμίου γέροντος εκπροσωπεί επαξίως την επίσημη ερμηνευτική παράδοση του Αγίου Όρους και χαρακτηρίζεται, πέρ᾽ απ᾽ τα πράγματι θαυμαστά επί μέρους τεχνικά γνωρίσματα (που οι περισσότερο γνώστες αντιλαμβάνονται εύκολα) από μία απαράμιλλη εκφραστική δύναμη και πνευματικότητα, περιγράφοντας με σαφήνεια τον ορισμό του ερμηνευτικού ήθους.

Η σύνθεση προέρχεται από το αρχείο του φιλολόγου και πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Σκαρμούτσου, με την επιμέλεια του οποίου και πραγματοποιήθηκε η ηχογράφηση εν έτει 2014, στο Studio Ekfrasis, εν Χαϊδαρίω Αττικής (http://www.studioekfrasis.gr/).

Καλή ακρόαση και καλό Τριώδιο.

Με εκτίμηση,
Μώκιος.
 

Attachments

Last edited:

Γιώργος Μ.

Παλαιόν μέλος
#7
Πολύ σημαντική ερμηνεία: γλυκύ, κατανυκτικό, ανεπιτήδευτο ύφος. Επίσης, ωραία παραγωγή! Ευχαριστούμε θερμά και σας και τον Κωνσταντίνο.
 
Top