(παλαιό) Διάταγμα που κάποιοι εφαρμόζουν για την διανομή των τυχερών στις ενορίες

chanendes

Ιωάννης Π. Αχιλλιάς
Έχω υπόψη μου ότι υπάρχει ένα παλαιό (Βασιλικό νομίζω) διάταγμα, που κάποιες ενορίες εφαρμόζουν όταν τα τυχερά δεν δίνονται ήδη μοιρασμένα από τους πιστούς, για να τα μοιράσουν ποσοστιαία μεταξύ Ναού, Ιερέων, Ιεροψαλτών και Νεοκόρων.
Μήπως το έχει κάποιος πρόχειρο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Έχω υπόψη μου ότι υπάρχει ένα παλαιό (Βασιλικό νομίζω) διάταγμα, που κάποιες ενορίες εφαρμόζουν όταν τα τυχερά δεν δίνονται ήδη μοιρασμένα από τους πιστούς, για να τα μοιράσουν ποσοστιαία μεταξύ Ναού, Ιερέων, Ιεροψαλτών και Νεοκόρων.
Μήπως το έχει κάποιος πρόχειρο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Σύμφωνα με το ChatGTP
«Βασιλικά Διατάγματα περί Ψαλτών

Κατά τη διάρκεια του Βασιλείου της Ελλάδος, τα θέματα των ιεροψαλτών ρυθμίζονταν κυρίως μέσω βασιλικών διαταγμάτων. Ένα από τα πιο γνωστά ήταν το Β.Δ. της 20/24 Δεκεμβρίου 1833, το οποίο όριζε τους όρους υπηρεσίας και τις υποχρεώσεις των ιεροψαλτών.

Υποχρεώσεις Ιεροψαλτών

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν:
1. Λειτουργικά Καθήκοντα: Οι ψάλτες ήταν υπεύθυνοι για την εκτέλεση της βυζαντινής μουσικής κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών.
2. Υπακοή στον εφημέριο: Ήταν υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις εντολές του εφημερίου και τις αποφάσεις της εκκλησιαστικής διοίκησης.
3. Ηθική συμπεριφορά: Έπρεπε να διατηρούν ήθος αντάξιο της εκκλησιαστικής τους θέσης.

Αποδοχές Ιεροψαλτών

Οι ψάλτες, ανάλογα με την ενορία και τη θέση τους, λάμβαναν είτε:
• Τακτική αμοιβή από τα εισοδήματα του ναού.
• Μερίδιο από τα έσοδα των ιερών ναών, εφόσον το επέτρεπαν τα οικονομικά.
• Κρατική επιχορήγηση, σε περιπτώσεις που ο ναός ανήκε σε κρατικό σύστημα μισθοδοσίας.»
Δεν μπόρεσα να βρω το πλήρες περιεχόμενο του Βασιλικού αυτού Διατάγματος.

Πόσο βασιλικό ; :)
Συμπτωματικῶς ἀπό τῆς καταργήσεως τῆς Βασιλείας (Δεκ. 1974) εἰς τήν Ἱεράν Ἀρχ/πήν Ἀθηνῶν ἔχομεν Ἐγκύκλιον καθορίζουσαν τήν κατανομήν τῶν ἐκ τῶν Ἱεροπραξιῶν εἰσπραττομένων ποσῶν μεταξύ Ναοῦ Ἱερέων Διακόνων Ἱεροψαλτῶν Νεωκόρων ἀπό 1ης/1/1975 ἰσχύουσαν ἄχρι τοῦ νῦν.

Ένα το μόνο σίγουρο δώστε σοβαρά κίνητρα στην περιφέρεια στα νέα παιδιά να κρατήσουν αναλόγια με ''ψίχουλα'' το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις ιεροψαλτών και το πράγμα είναι εμφανές ειδικά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή με κορύφωση την Μεγάλη Εβδομάδα, όπου ο περισσότερος κόσμος τότε συνηθίζει να εκκλησιάζεται και έχει βέβαια και την απαίτηση να υπάρχουν στα αναλόγια ιεροψάλτες που να καλύπτουν τις μουσικές τους απαιτήσεις.
Επαναλαμβάνουμε Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική ή οι μεγάλες πόλεις αλλά και τα κουτσοχώρια που γεμίζουν τέτοιες περιόδους με κόσμο και δεν υπάρχουν ουτε ιερείς ούτε ψάλτες.
Γεμίσαμε με εγκυκλίους, οδηγίες κτλ. πράξεις απομένουν να γίνουν, πρέπει να παρθεί κεντρική απόφαση και βέβαια να δοθεί κίνητρο έστω και οικονομικό

Ένα το μόνο σίγουρο δώστε σοβαρά κίνητρα στην περιφέρεια στα νέα παιδιά να κρατήσουν αναλόγια με ''ψίχουλα'' το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις ιεροψαλτών και το πράγμα είναι εμφανές ειδικά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή με κορύφωση την Μεγάλη Εβδομάδα, όπου ο περισσότερος κόσμος τότε συνηθίζει να εκκλησιάζεται και έχει βέβαια και την απαίτηση να υπάρχουν στα αναλόγια ιεροψάλτες που να καλύπτουν τις μουσικές τους απαιτήσεις.
Επαναλαμβάνουμε Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική ή οι μεγάλες πόλεις αλλά και τα κουτσοχώρια που γεμίζουν τέτοιες περιόδους με κόσμο και δεν υπάρχουν ουτε ιερείς ούτε ψάλτες.
Γεμίσαμε με εγκυκλίους, οδηγίες κτλ. πράξεις απομένουν να γίνουν, πρέπει να παρθεί κεντρική απόφαση και βέβαια να δοθεί κίνητρο έστω και οικονομικό
"Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι" Οι κατά τόπους Επίσκοποι θα πρέπει να ενδιαφερθούν ,ώστε να υπάρχουν ψάλτες στα αναλόγια . Απ ότι έχω υπόψη μου κανένας ανώτερος ή κατώτερος κληρικός δεν ενδιαφέρεται για την ψαλτική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων !

"Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι" Οι κατά τόπους Επίσκοποι θα πρέπει να ενδιαφερθούν ,ώστε να υπάρχουν ψάλτες στα αναλόγια . Απ ότι έχω υπόψη μου κανένας ανώτερος ή κατώτερος κληρικός δεν ενδιαφέρεται για την ψαλτική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων !
Το θέμα δεν είναι να ρίχνουμε ευθύνες το θέμα είναι να ληφθούν μέτρα στην πράξη κεντρικά που θα έχουν αναφορά και στα κατά τόπους και να γίνει υποστήριξη από κεντρικά ειδικά όπου υπάρχουν δυσμενής συνθηκες

Το θέμα δεν είναι να ρίχνουμε ευθύνες το θέμα είναι να ληφθούν μέτρα στην πράξη κεντρικά που θα έχουν αναφορά και στα κατά τόπους και να γίνει υποστήριξη από κεντρικά ειδικά όπου υπάρχουν δυσμενής συνθηκες
Αν δεν βλέπεις από που ξεκινάει το κακό δεν μπορείς να το διορθώσεις ! Είμαι στο αναλόγιο 45 χρόνια από 10 χρονών παιδάκι . Τα πάντα ξεκινάνε από το Δεσπότη. Θυμάμαι όταν ήμουν 10 -12 χρονών σε πανηγύρι της ενορίας μου να κατσαδιάζει ο Δεσπότης -που δεν ήταν καλλίφωνος ούτε γνώστης της μουσικής- επιτρόπους και παπά γιατί δεν έφεραν κάποιο καλό ψάλτη στην πανήγυρι του ναού " Γιατί δεν φέρατε κάποιο Ψάλτη στο πανηγύρι, τόσα λεφτά έχετε, τι τα αφήνετε στην τράπεζα " Η τράπεζα βέβαια τότε τη δεκαετία του 80 έδινε γερό τόκο 18-20% . Οι Θεσσαλονικείς ψάλτες είχαν φάει πολύ ψωμί απ την ενορία μου αλλά και από άλλες της περιοχής. Εγώ ξεκίνησα τη μουσική επειδή αυτός ο Δεσπότης έφερε ψάλτη από την Αθήνα, τον πλήρωνε η Μητρόπολη και έκανε μαθήματα στην πόλη που μεγάλωσα. Σήμερα σχεδόν 40 χρόνια μετά ο σημερινός Δεσπότης απάντησε σε ερώτηση παπά ότι δεν έχουμε ψάλτες " τι θέλεις να κάνουμε δώστε 100 ευρώ σε μια γυναίκα να τα διαβάζει " και βέβαια η ψαλτική σ αυτήν την πόλη έχει πάρει την κατιούσα ,οι εκκλησίες έχουν αδειάσει γιατί έχουν καταλάβει τα αναλόγια αμαθείς και παράφωνοι .

Πόσο βασιλικό ; :)
Συμπτωματικῶς ἀπό τῆς καταργήσεως τῆς Βασιλείας (Δεκ. 1974) εἰς τήν Ἱεράν Ἀρχ/πήν Ἀθηνῶν ἔχομεν Ἐγκύκλιον καθορίζουσαν τήν κατανομήν τῶν ἐκ τῶν Ἱεροπραξιῶν εἰσπραττομένων ποσῶν μεταξύ Ναοῦ Ἱερέων Διακόνων Ἱεροψαλτῶν Νεωκόρων ἀπό 1ης/1/1975 ἰσχύουσαν ἄχρι τοῦ νῦν.
Πατέρα Μάξιμε,αν έχετε δυνατότητα ανεβάστε το να δούμε τι γράφει.

το πράγμα είναι εμφανές ειδικά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή με κορύφωση την Μεγάλη Εβδομάδα, όπου ο περισσότερος κόσμος τότε συνηθίζει να εκκλησιάζεται και έχει βέβαια και την απαίτηση να υπάρχουν στα αναλόγια ιεροψάλτες που να καλύπτουν τις μουσικές τους απαιτήσεις.
Και τότε τους λέει (o παπα-Δαβίδ ;)) μετά παρρησίας "υποστηρίξτε την ενορία, πληρώστε τη συνδρομή σας, μην αγοράζετε είκοσι κεριά (μετρημένα!:rolleyes: ) και βάζετε στο παγκάρι £1.40 (και αυτό εξακριβωμένο! 😅) και έτσι θα έχουμε χρήματα και για να ανάβουμε τη θέρμανση περισσότερο και για να πληρώνουμε τον ψάλτη να έρχεται συχνότερα".
Δυστυχώς, συχνά οι εξ Ελλάδος πιστοί της διασποράς έχουν πολλή "πλάκα", καθώς περιμένουν με ένα μαγικό τρόπο να καλυφθούν τα έξοδα των ναών, πιστεύουν ότι μας δίνει επίδομα η Πρεσβεία ή το ΥΠΕΞ ή ευεργέτες (αόρατοι και άγνωστοι) και γενικώς παίζουν την κολοκυθιά...
Και για να ευθυμήσουμε λίγο, να γράψω το εξής:
Πρόπερσι, σε τραπέζι μετά από βάπτιση σε ελληνικό εστιατόριο της περιοχής μιλούσα με μια από τις υπαλλήλους και μου έλεγε ότι εκκλησιάζεται μόνο όταν νιώθει την ανάγκη. Σε λιγότερο από ένα μήνα ήταν η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο γράφων, υπάλληλος ΟΤΑ από Δευτέρα έως Παρασκευή, υπέβαλε εγκαίρως αίτηση για άδεια, αλλά αυτή απερρίφθη λόγω ελλείψεως προσωπικού-συνεπώς εκείνη την ημέρα δεν τελέστηκε Θ. Λειτουργία στο ναό μας. Όταν τηλεφώνησε η συγκεκριμένη κυρία για να διαμαρτυρηθεί της εξήγησα ότι σήμερα που εκείνη ένιωσε την ανάγκη να εκκλησιασθεί, ο προϊστάμενός μου ένιωσε την ανάγκη να λείπει και να με αφήσει ως αντικαταστάτη του στην υπηρεσία. Δεν χάρηκε καθόλου με την απάντησή μου και σκέφθηκα " ὥστε ἐχθρὸς ὑμῶν γέγονα ἀληθεύων ὑμῖν;" (Γαλ. δ΄ 16).
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος καλύψεως των εξόδων του ναού, ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδος. Και ο ψάλτης πρέπει να αμείβεται, και εάν βρει καλύτερες αποδοχές θα πάει αλλού κλπ.

Ὀρίστε
Εκεί που χρειάζεται γερή μαθηματική σκέψη, είναι στο πώς κατανέμεται το ποσοστό του διακόνου, όταν δεν υπηρετεί διάκονος στον ναό: Στις περιπτώσεις που υπηρετούν 3 ή 4 ιερείς στον ναό, παίρνουν κάτι και οι ψάλται, ενώ όταν υπηρετούν 1, 2, 5 ή 6 ιερείς, οι ψάλται δεν παίρνουν τίποτα...:unsure:

Είναι μεγαλύτερο το αρχικό τους ποσοστό (15%), οπότε δεν θα ήταν δίκαιο.

Καλά ρε παιδιά τι λέτε , Έχω πάθει την πλάκα μου ! Χρόνια ολόκληρα έψαλλα σε κεντρικούς ναούς και εκτός του ότι δεν μας κάλεσαν ούτε σε μια ιεροπραξία ,δεν μας έδωσαν ποτέ αυτό που μας αναλογούσε. Δηλαδή Κανονικό πλιάτσικο ! Πως κοιμούνται τη νύχτα !

Back