το πράγμα είναι εμφανές ειδικά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή με κορύφωση την Μεγάλη Εβδομάδα, όπου ο περισσότερος κόσμος τότε συνηθίζει να εκκλησιάζεται και έχει βέβαια και την απαίτηση να υπάρχουν στα αναλόγια ιεροψάλτες που να καλύπτουν τις μουσικές τους απαιτήσεις.
Και τότε τους λέει (o παπα-Δαβίδ

) μετά παρρησίας "υποστηρίξτε την ενορία, πληρώστε τη συνδρομή σας, μην αγοράζετε είκοσι κεριά (μετρημένα!

) και βάζετε στο παγκάρι £1.40 (και αυτό εξακριβωμένο!

) και έτσι θα έχουμε χρήματα και για να ανάβουμε τη θέρμανση περισσότερο και για να πληρώνουμε τον ψάλτη να έρχεται συχνότερα".
Δυστυχώς, συχνά οι εξ Ελλάδος πιστοί της διασποράς έχουν πολλή "πλάκα", καθώς περιμένουν με ένα μαγικό τρόπο να καλυφθούν τα έξοδα των ναών, πιστεύουν ότι μας δίνει επίδομα η Πρεσβεία ή το ΥΠΕΞ ή ευεργέτες (αόρατοι και άγνωστοι) και γενικώς παίζουν την κολοκυθιά...
Και για να ευθυμήσουμε λίγο, να γράψω το εξής:
Πρόπερσι, σε τραπέζι μετά από βάπτιση σε ελληνικό εστιατόριο της περιοχής μιλούσα με μια από τις υπαλλήλους και μου έλεγε ότι εκκλησιάζεται μόνο όταν νιώθει την ανάγκη. Σε λιγότερο από ένα μήνα ήταν η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο γράφων, υπάλληλος ΟΤΑ από Δευτέρα έως Παρασκευή, υπέβαλε εγκαίρως αίτηση για άδεια, αλλά αυτή απερρίφθη λόγω ελλείψεως προσωπικού-συνεπώς εκείνη την ημέρα δεν τελέστηκε Θ. Λειτουργία στο ναό μας. Όταν τηλεφώνησε η συγκεκριμένη κυρία για να διαμαρτυρηθεί της εξήγησα ότι σήμερα που εκείνη ένιωσε την ανάγκη να εκκλησιασθεί, ο προϊστάμενός μου ένιωσε την ανάγκη να λείπει και να με αφήσει ως αντικαταστάτη του στην υπηρεσία. Δεν χάρηκε καθόλου με την απάντησή μου και σκέφθηκα " ὥστε ἐχθρὸς ὑμῶν γέγονα ἀληθεύων ὑμῖν;" (Γαλ. δ΄ 16).
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος καλύψεως των εξόδων του ναού, ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδος. Και ο ψάλτης πρέπει να αμείβεται, και εάν βρει καλύτερες αποδοχές θα πάει αλλού κλπ.