Charis Kallides
Μέλος
Ψάχνω μια ολοκληρωμένη συλλογη που να περιέχει όλα τα απαραίτητα μουσικά βιβλία.
Την έχεις μόλις βρει, ονομάζεται Ψαλτολόγιον.Ψάχνω μια ολοκληρωμένη συλλογη που να περιέχει όλα τα απαραίτητα μουσικά βιβλία.
Ω ναι... πιστεψτε με κ. Kallides... ειστε υπερ του δέοντος καλλυμένοςΤην έχεις μόλις βρει, ονομάζεται Ψαλτολόγιον.
εξαιρετικη προσθηκη !Επίσης, κι εδώ: https://yadi.sk/d/KqDwfgZZrT2Fb
Πολύ καλή επιλογή είναι η σειρά "ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" που έχει βγάλει στις εκδοσεις Ι.Μ. Βατοπαιδίου ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου. Θεωρητικό μέρος, και πρακτικό (Ανασ/ριο, Ειρμολόγιο, Ορθρου, Λειτουργίας και Εσπερινού πολλά έργα παλαιά και κλασικά) και έχουν και ισοκρατήματα και πολύ ευανάγνωστη γραμματοσειρά. Είναι μια συλλογή που θα πρέπει να έχουν όλοι κατά τη γνώμη μου.Μάλιστα, απλά είμαι στα αρχικά στάδια (τέταρτο έτος φοίτησης) και δεν αγόρασα κάποια ολοκληρωμένη συλλογή κάποιου εκδότη ακόμη. Και λόγω της μεγάλης ποικιλίας που κυκλοφορεί είμαι λίγο προβλημάτισμένος. Θα ήθελα κάτι που να περιέχει ως επί το πλείστον κλασικά κείμενα και να είναι όσο πιο ολοκληρωμένη συλλογή γίνεται. Δηλαδή: Αναστασιματάριον-Εσπερινός-Όρθρος-Θεία Λειτουργία-Μηναία-Τριώδιο-Πεντηκοστάριο-Ειρμολόγιον κλπ.
Εννοώ από έναν εκδότη αν είναι δυνατόν.
Μάλιστα, απλά είμαι στα αρχικά στάδια (τέταρτο έτος φοίτησης) και δεν αγόρασα κάποια ολοκληρωμένη συλλογή κάποιου εκδότη ακόμη. Και λόγω της μεγάλης ποικιλίας που κυκλοφορεί είμαι λίγο προβλημάτισμένος. Θα ήθελα κάτι που να περιέχει ως επί το πλείστον κλασικά κείμενα και να είναι όσο πιο ολοκληρωμένη συλλογή γίνεται. Δηλαδή: Αναστασιματάριον-Εσπερινός-Όρθρος-Θεία Λειτουργία-Μηναία-Τριώδιο-Πεντηκοστάριο-Ειρμολόγιον κλπ.
Ο σχετικά αρχάριος δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να ψάλει κρατήματα. Η αγωνία του είναι να "βγάλει" σωστά τις ακολουθίες και η σειρά της Ζωής είναι απολύτως κατάλληλη γι' αυτό. Όταν κανείς προχωρήσει και αποκτήσει άνεση στο ψάλλειν, μπορεί να αναζητήσει και τα γνήσια μουσικά κείμενα στις κλασικές εκδόσεις. Κάθε πράγμα στον καιρό του.Σχετικά με τη σειρά "Μουσικός Πανδέκτης" της Ζωής, είναι μεν κλασική, έχει μεγαλώσει γενεές γενεών ψαλτών, όμως έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει: έχει εξαφανίσει επιμελώς όλα ανεξαιρέτως τα κρατήματα από όλα τα μαθήματα που περιέχει μέσα.
Δεν είπα ότι είναι ό,τι δυσκολότερο! Το αντίθετο μάλιστα, θεωρώ πως πολύ δυσκολότερο είναι να ψάλεις π.χ. σωστά τους κανόνες. Αυτό που λέω είναι ότι ο αρχάριος ψάλτης έχει (ή πρέπει να έχει) άλλες προτεραιότητες, από το να αρχίσει τα τεριρέμ. Ασχέτως με τα κίνητρα των εκδοτών της "Ζωής". Μάθε πρώτα να αποδίδεις σωστά και με άνεση το ποιητικό κείμενο και το μέλος και μετά μπορείς να "γλεντήσεις" και λίγο. Το λέω, διότι έχουν ακούσει πολλά τα αυτάκια μας. Πολλά και απαράδεκτα.Κατ' αρχάς δεν συμφωνώ ότι τα κρατήματα είναι ότι δυσκολότερο για τον ψάλτη. Επιπλέον, η Ζωή δεν τα αφαίρεσε για να κάνει καλό στον αρχάριο, το έκανε για να εκφράσει μια συγκεκριμένη νοοτροπία. Ακόμα και έτσι όμως να είναι, και τα κρατήματα να είναι ότι δυσκολότερο για τον ψάλτη, καλύτερα να δώσει τα λεφτά του μια και καλή και να πάρει μια συλλογή που να τα έχει όλα, και όταν αισθανθεί έτοιμος, να ψάλλει και τα κρατήματα.